ελληνική μουσική
    755 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Sol Tempo: Σχεδόν όλα στο ελληνικό hip-hop γράφονται για το δήθεν

    "Δυστυχώς η δημιουργία κοντεύει να εξαφανιστεί και δεν υπάρχει ψυχούλα σχεδόν πουθενά. Όλα γράφονται για το δήθεν με μοναδικό σκοπό την πέραση!"

    Sol Tempo: Σχεδόν όλα στο ελληνικό hip-hop γράφονται για το δήθεν

    Γράφει ο Antreas (versous1)
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 03 Φεβ 2013

    Ο Sol tempo, κατά κόσμο Θοδωρής Μαρκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου του 1988. Είναι συνθέτης του Hip-Hop,  ηχολήπτης , παραγωγός και ραδιοφωνικός παραγωγός στην Ραδιοφωνία Γαλατσίου και τώρα και στο Radio MusicHeaven

    Στο δημοτικό μαζί με τα πρώτα γράμματα γεννήθηκαν και οι πρώτοι στίχοι που έκτοτε δεν σταμάτησαν. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες του μουσικές σε ηλικία 12 χρονών. Δυο χρόνια αργότερα, στα 14 αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα μουσικής με σκοπό να μάθει κιθάρα αν και τελικά τον κέρδισε η θεωρία της μουσικής την όποια και συνέχισε.


    Πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με την μουσική;
    Αν δε κάνω λάθος ήταν 1998 τέλη με αρχές του 1999 

    Πότε έκανες την πρώτη δισκογραφική σου δουλειά; 
    Πριν 2 χρόνια την άνοιξη κυκλοφόρησε η πρώτη επίσημη δουλειά μου με τίτλο hiphop ανέστη (ο μυστικός δίσκος)

    Έχω δει διάφορες δουλειές σου να κυκλοφορούν στο ιντερνέτ. Γιατί αποφάσισες να διανέμεις  δωρεάν; 
    Όταν γράφω το κάνω για δυο λόγους.  Ο πρώτος και κυριότερος είναι ο σκοπός της έκφρασης. Στο νούμερο δυο βρίσκεται η έμπνευση και η δημιουργία, άρα το κομμάτι της τέχνης. Όταν καταφέρνω να εκφραστώ απόλυτα μέσω της τέχνης το θεωρώ προσωπική μου επιτυχία. Υπάρχει μια αναλογία σε όλο αυτό που είτε με κάνει να δίνω το εκάστοτε υλικό στο net, είτε όχι. Ίσως θα μπορούσα απλά να πω πως κάθε μέσο  προώθησης έχει άλλο τελικό αποδέκτη. Οπότε απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο έχει χρηματικό όφελος για τον καλλιτέχνη οπότε είναι απλά μία προσωπική επιλογή.

    Πώς βλέπεις την ελληνική hip hop σκηνή σήμερα;
    Στραβά θα έλεγα, χωρίς κανένα ενδοιασμό μη παρεξηγηθώ, αφού αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο πιστεύω. Δυστυχώς η δημιουργία κοντεύει να εξαφανιστεί και δεν υπάρχει ψυχούλα σχεδόν πουθενά όσο τη ψάχνεις. Σχεδόν όλα γράφονται για το δήθεν με μοναδικό σκοπό την πέραση!  Αυτό που με ενοχλεί σε προσωπικό βαθμό όμως είναι η στάση του ίδιου του κοινού. Κάτι το όποιο με ταράζει για αυτό και δε θα ήθελα να το αναλύσω και ιδιαίτερα.

    Εγώ θα ήθελα να μου το αναλύσεις λίγο, σε ενοχλεί ο τρόπος που επιλέγει το hip hop κοινό;
    Όχι, το hip hop κοινό είναι συνειδητοποιημένο. Όλοι οι απ' έξω με ενοχλούν που ονομάζουν hip hop ότι τύχει να έχει bit.


    Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;  
    Μουσική... καμιά ταινία.. φλυαρώ με φίλους... Αυτά κατά βάση.

    Το ραπ δεν αποφέρει χρήματα. Τι κάνεις παράλληλα για δουλειά;
    Ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν έκανα το χόμπι μου δουλειά μου ή το ανάποδο. Ότι λεφτά βγάζω είναι από ηχογραφήσεις, μίξεις, mastering, ενορχηστρώσεις, γενικά ολόκληρη ή μερική παραγωγή σε άλλους καλλιτέχνες.

    Άκουσα στο ιντερνέτ μια συνέντευξη που έδωσες στο cfmb radio Montreal. Πώς προέκυψε αυτό;
    Στο πλαίσιο τις προώθησης του πρώτου μου cd μοιράστηκαν μερικά κομμάτια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς κάποια από αυτά έφτασαν και στον Καναδά με αποτέλεσμα να τα ακούσει ο κύριος Τελλίδης και να μας καλέσει για αυτή την συνέντευξη.

    Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική μουσική γενικότερα;
    Έχοντας επίγνωση του παρελθόντος της ελληνικής μουσικής  (Τσιτσάνη, Λοΐζο , Σιδηρόπουλο, Άσιμο) απαιτώ κάτι καλύτερο από αυτό που ακούω σήμερα.

    Πως βλέπεις το hip - hop σήμερα; Ποίο είναι το group που νομίζεις ότι ξεχωρίζει; Ποιον MC θεωρείς καλύτερο;
    Σήμερα κοιτάω το χθες. Τώρα αυτό ξεχωρίζει. Ο καλύτερος mc πιστεύω πως είναι αυτός που συνδυάζει τα 3 βασικά χαρακτηριστικά  που κάνουν ένα ράπερ: Πρώτον ο στίχος, δηλαδή φαντασία, δημιουργία, συναίσθημα, ιδεολογία. Κατά δεύτερον ο ο ήχος, δηλαδή ρυθμός, τεχνική, φωνή, εκφραστικότητα. Κατά τρίτον η εκπροσώπηση, δηλαδή πόσοι ακολουθούν τον καλλιτέχνη και πόσο δυνατά.. πόσο καλά εκπροσωπεί το λαό του. Με βάση αυτή τη λογική θα πω καλύτερο εν ζωή τον Eminem.

    Τα κομμάτια σου είναι μόνο για διασκέδαση ή έχουν κάποιο μήνυμα να περάσουν;
    θα έλεγα 70% έχουν κάποιο μήνυμα 5% για διασκέδαση και 25% και τα δυο μαζί.

    Ποια η γνώμη σου για τα δεκάδες νέα hip - hop groups που εμφανίζονται;
    Καλώς που υπάρχουν, κακώς που βιάζονται.

    Τι ετοιμάζεις για το μέλλον ;
    Πολλά mixtape και ένα ιδιαίτερο album με το νέο μου συγκρότημα τους bbp (Business before pleasure) που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2013.

    Που θα μπορούσαν να προμηθευτούν οι αναγνώστες μας τις δωρεάν δουλείες σου;
    Υπάρχουν σε διαφορές ιστοσελίδες αλλά ο ευκολότερος τρόπος για να τα προμηθευτεί κάποιος είναι η επίσημη ιστοσελίδα μας (http://tohiphop.wix.com/sol-sound-recording#!downloads ) που υπάρχουν όλες οι δουλειές που κυκλοφόρησαν από τα στούντιο μας ότι υπάρχει εκεί είναι free  τώρα όσο αφορά το hiphop ανέστη (ο μυστικός δίσκος) αυτό μπορούν όσοι θέλουν να το προμηθευτούν από τα δισκοπωλεία.

    Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο;
    Υπομονή και κουράγιο σε όλους θα έρθουν καλύτερες μέρες.

    Ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιους;
    Αυτούς που με έχουν στηρίξει και ακόμα το κάνουν.


    Tags
    Μουσικά Είδη:Hip-Hopελληνική μουσικήΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:ρυθμόςtempoΜουσική Γενικά:συνέντευξηΚαλλιτέχνες:Eminem



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε