ελληνική μουσική
602 online   ·  210.186 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Mevlevi... στην Αθήνα!

Είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, των Μεβλεβί, θα  βρίσκονται στην Αθήνα, στις 8 και 9 ΜΑρτίου 2013 στο θέατρο Badminton. Δύο νύχτες μυσταγωγίας με τον εκστατικό περιστροφικό χορό τους, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής των σούφι.

Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Mevlevi... στην Αθήνα!

Γράφει το μέλος MusicHeaven.gr / 939 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 07 Φεβ 2013

Sema Ceremony: Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Μεβλεβί από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα 

Galata Mevlevi Music & Sema Ensemble εκστατικός περιστροφικός χορός σε μια μυσταγωγία ζωντανής μουσικής και συναισθημάτων.

 Από τα πλέον διάσημα συγκροτήματα περιστρεφόμενων Δερβίσηδων και μια από τις πολύ γνωστές μουσικές ομάδες, το Galata Mevlevi Ensemble (Γαλατά Μεβλεβί Ανσάμπλ), έρχεται στην Ελλάδα από τη Κωνσταντινούπολη για να μας παρουσιάσει την τέχνη του διαλογισμού και της προσευχής των Δερβίσηδων που μετράει αιώνες ιστορίας.

 

Τους συνοδεύουν επτά μουσικοί με παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως νέυ, μπεντίρ, κανονάκι, κεμεντζέ και μοναδικοί τραγουδιστές.

 

Το Galata Mevlevi Ensemble υποστηρίζεται από την Unesco (του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών). Έχει λάβει μέρος σε διάσημα ethnic festivals σε πάνω από 30 χώρες αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ (πρόσφατη συμμετοχή τους ήταν στο γαλλικό φιλμ «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του κορανίου» με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Ιζαμπέλ Αντζανί).

 

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των διαφορετικών σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και το «Σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους.

 

Οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Mevlevi... στην Αθήνα!

Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μ.Χ.). Το «Σεμά», ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει τη μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

 

Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό - για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και του αριστερού προς τη γη –για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

 

Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο Δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που, βεβαίως, για τους μυστικιστές χορευτές δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο. Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία.

 

Παρασκευή 8 & Σάββατο 9 Μαρτίου - 21:00 

Θέατρο Badminton

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Α' Ζώνη: κανονικό 48€, φοιτητικό 24€

Β' Ζώνη: κανονικό 38€, φοιτητικό 19€,

Γ' Ζώνη: κανονικό 28€, φοιτητικό 14€,

Δ' Ζώνη: κανονικό 18€, φοιτητικό 9€.

 

Προπώληση εισιτηρίων: 210 8840600 και στα καταστήματα Public & Forthnet

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#26602   /   07.02.2013, 13:39   /   Αναφορά

Παρακολούθησα -πριν πολλά χρόνια- τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Είναι από τις παραστάσεις που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ίσως γιατί στην εκστατική εμπειρία που περιγράφεται στο άρθρο συνέβαλλε το ανοικτό θέατρο μέσα στα πεύκα και η θέα από ψηλά όλης της πόλης και της θάλασσας, μακριά  πίσω απ΄την σκηνή. Πραγματική μαγεία, καλοκαίρι με μεγάλο φεγγάρι σχεδόν πανσέληνο.


Ο χορός -που δεν είναι χορός αλλά προσευχή όπως προλογίστηκε ζητώντας απ΄το κοινό να μην χειροκροτήσει- οι κινήσεις η μουσική και όλη η παράσταση σε μεταφέρουν σε τελετουργικό μυσταγωγίας. 


Δεν ξέρω αν σε κλειστό χώρο θα έχει την ίδια μεταδοτικότητα, αλλά είναι ένα θέαμα που δημιουργεί ατμόσφαιρα στην οποίο αξίζει κάποιος να αφήσει τον εαυτό του να παρασυρθεί.

#26605   /   07.02.2013, 21:55   /   Αναφορά

   πολύ καλή και ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου ...ευχαριστήθηκα !!  σου στέλνω μια προσωπική μου εμπειρία ...πρίν αρκετά χρόνια...χάρηκα...


http://imerosart080.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html

#26606   /   08.02.2013, 00:31

Μόνο θαυμασμό μπορώ να εκφράσω, ευχαριστώ για το link. Είχες εμπειρία εκ των έσω στον φυσικό τους χώρο και την δυνατότητα να συνομιλήσεις!! Αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα θέατρο καμμιά παράσταση, παρ΄όλο που η ενέργειά τους και σε τέτοιους ακόμη χώρους είναι διάχυτη και συναρπάζει.


Administrator
#26611   /   09.02.2013, 00:38   /   Αναφορά

Εγώ ζαλίστηκα μόνο από το promo βίντεο :(

#26612   /   09.02.2013, 01:02

Αυτό δεν είναι τίποτα Χόρχε, ούτε κατ΄ελάχιστο δεν αποδίδει τι γίνεται... ώωρες στριφογυρίζουν σε κατάσταση έκστασης με ιδιαίτερα υποβλητική μουσική, και δεν ζαλίζεσαι ως θεατής, κάπου "χάνεσαι" μαζί τους.... :)


#26613   /   09.02.2013, 01:13   /   Αναφορά

Τους έχω δει παλαιότερα στην τηλεόραση.Όχι μόνο δεν ζαλίστηκα, αλλά κόλλησα να τους βλέπω με τις ώρες να γυρίζουν. Ο χορός τους έχει κάτι μαγικό