ελληνική μουσική
401 online   ·  210.200 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Γιάννης Λεμπέσης - Τα ίδια και χειρότερα

Στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, ο Γιάννης Λεμπέσης παρουσιάζει μια σειρά από παλαιότερα αλλά και νέα τραγούδια του, που αν και έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν του λαϊκού τραγουδιού, είναι ιδιαίτερα σημερινά, τουλάχιστον όσον αφορά το στίχο τους.

Γιάννης Λεμπέσης - Τα ίδια και χειρότερα

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou) / 52 άρθρα στο MusicHeaven
Κυριακή 24 Μαρ 2013

Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό ο νέος δίσκος του λαϊκού τραγουδοποιού Γιάννη Λεμπέση με τίτλο «Τα ίδια και χειρότερα», με δεκαεπτά καινούργια αλλά και παλαιότερα τραγούδια – σε νέες εκτελέσεις- στα οποία εκτός από τον ίδιο τον Λεμπέση συμμετέχουν τραγουδώντας ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μαριάνθη Λιουδάκη, ο Φάνης Σαπατίνας και η μεγάλη κυρία του δημοτικού τραγουδιού Σοφία Κολλητήρη.

Όλα τα τραγούδια του δίσκου-που κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία «ΟΓΔΟΟ»-  είναι σε μουσική και στίχους του Λεμπέση.

Γιάννης Λεμπέσης - Τα ίδια και χειρότερα

1) Λουλουδάκι της ψυχής μου – Γιάννης Λεμπέσης

2) Τα ίδια και χειρότερα – Γιάννης Λεμπέσης

3) Αχ και να ‘ξερε τι χάνει – Γιώργος Μαργαρίτης / Γιάννης Λεμπέσης

4) Μια σε βρίσκω μια σε χάνω – Σοφία Κολλητήρη

5) Καρδιοφτερουγίσματα – Γεράσιμος Ανδρεάτος

6) Φευγάτος και ανήμπορος – Γιάννης Λεμπέσης

7) Τα κορόιδα σ ’άλλη πιάτσα – Γιώργος Μαργαρίτης

8) Ορειβάτης – Γιάννης Λεμπέσης

9) Εμμονές – Γιάννης Λεμπέσης

10) Είπες πολλά, είπα πολλά – Γιάννης Λεμπέσης

11) Άλλη μια βραδιά στο κλάμα – Μαριάνθη Λιουδάκη

12) Τυχοδιώκτης – Γιάννης Λεμπέσης

13) Όσα ζόρια κι αν τραβάω – Γιάννης Λεμπέσης

14) Της μοίρας η ανέμη – Φάνης Σαπατίνας

15) Ποτέ δε με λογάριασες – Γιάννης Λεμπέσης

16) Σε θέλω και μελαγχολώ – Γιάννης Λεμπέσης

17) Τι να πω και ‘γω στο γιο μου (14/11/12) – Γιάννης Λεμπέσης

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιάννη Λεμπέση, που έπαιξε τζουρά, μπαγλαμά, λαούτο και μπουζούκι στο Νο 14. Μαζί του οι Βασίλης Μούζος, μπουζούκι, Πορφύρης Κονάς, ακορντεόν, Νίκος Οικονομίδης, βιολί στο 4, Ηλίας Καλιαμπέτσος, βιολί στο 5 και νέι, Παναγιώτης Πλαστήρας, κλαρίνο, Μίλτος Χρυσανθίδης, κιθάρα, Σάκης Σάμπαλης, κιθάρα στα 5 & 14, Γιάννης Φουστέρης, πιάνο, μπάσο και Σπύρος Γλένης, κρουστά. Έκαναν φωνητικά οι Πέτρος Βαγιόπουλος και Μαριάνθη Λιουδάκη. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Emphasis από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο του 2011.  

Στο ιδιαίτερα επιμελημένο από τον Πάνο Παπαϊωάννου ένθετο του cd, εμπεριέχονται οι στίχοι, φωτογραφίες και σημειώματα του Λεμπέση και του Κώστα Μπαλαχούτη, που υπογράφει την επιμέλεια της παραγωγής και αναφέρει πως:

Γεννημένος στο Κρεμαστό Ευβοίας , με πτυχίο τοπογράφου μηχανικού στο βιογραφικό του, ο Λεμπέσης εδώ και περίπου 30 χρόνια γράφει επισήμως την δική του πορεία στο νεορεμπέτικο τοπίο, με συνέπεια, επιμονή, ψυχή και μεράκι. Αυτά είναι τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει στο χώρο του κι ο κόσμος να αγαπήσει τον ίδιο και τα τραγούδια του. Εργάτης από τους λίγους στο πάλκο, ο Λεμπέσης έχει αποκτήσει πιστό κοινό που «γουστάρει» να διασκεδάζει με ρεμπέτικα, σμυρνέικα, παραδοσιακά και ορθόδοξα ρεμπετολαϊκά του ’50 αλλά και με τα δικά του, που στην ουσία πατούν στις φόρμες και την τεχνοτροπία που οριοθετούν οι παραπάνω αφετηρίες. Εκεί ανήκει η καρδιά του, εκεί φωλιάζουν οι πηγές της έμπνευσής του συνδυασμένες με εύστοχους, σύγχρονους, κοινωνικούς κυρίως αλλά και ερωτικούς στίχους. Δίχως να καινοτομεί, λειτουργεί συνειδητά ως συνεχιστής της κλασικής σχολής του λαϊκού. Η γνώση του για το είδος που υπηρετεί, η διαρκής φλόγα κι έντονη ζεστασιά γι’αυτό, μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, μαζί με την μαστοριά και τις κατακτήσεις του ως μουσικός, ερμηνευτής και δημιουργός. Στην ωριμότητά του καταθέτει τις δικές του αλήθειες με αποτέλεσμα σύγχρονα λαϊκά τραγούδια που πέρα από τις «ρίζες» που μεταλαμπαδεύουν, ανανεώνουν το είδος με σεβασμό και αρτιότητα.

Στην πιο ώριμη, ίσως, περίοδο της καριέρας του, ο Γιάννης Λεμπέσης γράφει λαϊκά τραγούδια,  που, ναι μεν έχουν τις ρίζες τους στο χθες, «φλερτάρουν» όμως, κυρίως στιχουργικά, με  τη σημερινή εποχή. Στίχος απλός, αλλά όχι απλοϊκός, κατανοητός, και συχνά αιχμηρός… Μελωδίες γραμμένες πάνω στα κλασικά πρότυπα των παλιών μαστόρων της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Ακούγοντας τον δίσκο, διαπιστώνουμε επίσης την εξέλιξή του Γιάννη Λεμπέση, τόσο σαν δημιουργού, όσο και σαν ερμηνευτή. Πολύ θετικό στοιχείο επίσης, οι συμμετοχές των τραγουδιστών. Πιστεύω ακράδαντα, πως σε κάθε περίπτωση, όποιος και να είναι ο τραγουδιστής, είναι σωστό να σπάει η «γλυκιά» μονοτονία της μιας φωνής και ενδιάμεσα να ακούγονται και άλλες. Πολύ περισσότερο όταν τα τραγούδια ξεπερνούν τα 8 με 10, όπως στην περίπτωση του δίσκου του Λεμπέση που έχουμε 17.

Ο Λεμπέσης αφιερώνει το τραγούδι «Σε θέλω και μελαγχολώ» στον Κώστα Μπαλαχούτη, γιατί, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το τραγούδι το 1985 στο δίσκο «Σας μιλάω σοβαρά», το έχει χαρακτηρίσει, από όλες τις θέσεις που βρίσκεται και στηρίζει ουσιαστικά το λαϊκό τραγούδι (περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο) σαν ένα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια που έχουν γραφτεί. Αφιερώνει επίσης το «Της μοίρας η ανέμη» στον Πάρη Μήτσου, που κάνει τον δικό του αγώνα για το λαϊκό τραγούδι και του αρέσει ιδιαίτερα.  Και το «Μια σε βρίσκω μια σε χάνω» αφιερώνεται στον Γιώργο Τσάμπρα, που παρακολούθησε την πορεία αυτής της δουλειάς από τότε που τα τραγούδια ήταν «εν τη γενέσει» τους και επικρότησε με θέρμη της ιδέας της ηχογράφησης του τραγουδιού αυτού από τη Σοφία Κολλητήρη, ενώ βοήθησε ουσιαστικά να υλοποιηθεί.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες δουλειές του, στις οποίες υπάρχουν τραγούδια με κοινωνικό προσανατολισμό, έτσι και τώρα ο Λεμπέσης έγραψε στις 14 Νοεμβρίου 2012 (ημέρα των γενεθλίων του) το τραγούδι «Τι να πω και ‘γω στο γιο μου», επηρεασμένος από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ένα κομμάτι που «καθυστέρησε» την κυκλοφορία του δίσκου,  αφού γράφτηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.  Είναι αυτονόητο πως ένα τέτοιο τραγούδι δεν θα μπορούσε να λείπει από τον δίσκο, πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή…

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#26990   /   24.03.2013, 15:57   /   Αναφορά

Πολύ καλή και κατατοπιστική παρουσίαση ενός αγαπητού δημιουργού και ερμηνευτή που αγαπά και σέβεται το ρεμπέτικο και λαικό τραγούδι και το συνεχίζει.