ελληνική μουσική
408 online   ·  209.863 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Συναυλία Νίκου Ξυδάκη: Ο Αέρας της Αγάπης

O Νίκος Ξυδάκης επιλέγει καινούργια αλλά και γνωστά, αγαπημένα τραγούδια από την 35χρονη παρουσία του στη δισκογραφία και τα παρουσιάζει αυτή τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Συναυλία Νίκου Ξυδάκη:  Ο Αέρας της Αγάπης

Γράφει το μέλος MusicHeaven.gr / 939 άρθρα στο MusicHeaven
Κυριακή 07 Ιούλ 2013

Νίκος Ξυδάκης

"Ο Αέρας της Αγάπης"

Δευτέρα 8 Ιουλίου, ώρα 20:30

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη

 

Το νέο, ανέκδοτο μέχρι στιγμής μουσικό έργο του Νίκου Ξυδάκη, βασισμένο στην ποιητική συλλογή “Γυάλινα Γιάννενα” του σταθερού πλέον συνεργάτη του, Μιχάλη Γκανά, παρουσιάζει ο ίδιος ο συνθέτης, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Οι δύο φίλοι και συνεργάτες, μοιράζονται συχνά σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους - δικούς τους και άλλων - εικόνες και αρώματα ενός ορεσίβιου χώρου και της χωμάτινης χώρας του Νείλου, συνθέτοντας μια άλλη πατρίδα στην καρδιά της Ελλάδας.

Στο δεύτερο μέρος, ο Νίκος Ξυδάκης επιλέγει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από την 35χρονη παρουσία του στη δισκογραφία, πάνω σε ποίηση Ελλήνων ποιητών, από την Σαπφώ και τον Βιζυηνό μέχρι τον Γκόνη και τον Καψάλη.

 

Οι μουσικοί επί σκηνής:

Γιώργος Διαμαντόπουλος, πλήκτρα

Δημήτρης Μπουζάνης, πιάνο

Δημήτρης Χουντής, σοπράνο σαξόφωνο

 

Γενική είσοδος 12 ευρώ

 Πληροφορίες / κρατήσεις:

ticket services, T: 210 7234567
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
  

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλάκα, 105 56, Αθήνα
Τ: 210 3250198, 3254119, 3254129

Διοργάνωση: specs ‘n’ arts


Tags
Καλλιτέχνες:ΣαπφώΝίκος ΞυδάκηςΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#27557   /   08.07.2013, 11:19   /   Αναφορά

Μέσα μας τα τραγούδια και οι μουσικές του Νίκου Ξυδάκη έχουν μια ξεχωριστή θέση και σημασία – αλλά το ίδιο ιδιαίτερη θέση έχουν πάρει και στο ιστορικό μόρφωμα του ελληνικού τραγουδιού δύο τελευταίες δεκαετίες.


Ο Νίκος Ξυδάκης έχει καλλιεργήσει έναν προσωπικό ήχο και έχει δημιουργήσει μια ουσιαστική καλλιτεχνική ταυτότητα – και αυτό από την πρώτη στιγμή.


Ήταν σαν χθες (και ας έχουν περάσει τόσα χρόνια από το 1978-79) που «Η εκδίκηση της γυφτιάς» και «Τα δήθεν» των Ξυδάκη και Ρασούλη - με την κεντρική ερμηνεία του Νίκου Παπάζογλου – άλλαξαν το τοπίο του λαϊκού μας τραγουδιού και δημιούργησαν μια κατάσταση που σήμερα πια είναι κλασική.


Τραγούδια ερωτικά, που προκάλεσαν δημιουργικές αλυσιδωτές αντιδράσεις και άγγιξαν ποικίλους μουσικούς χώρους και τάσεις.Αξιοποιώντας μια πλούσια εσωτερική κληρονομιά και ένα ταλέντο φυσικό, αλλά και γνώση επίκτητη και καταρτούμενη, ο Νίκος Ξυδάκης βρίσκει σημεία χρυσής τομής ανάμεσα στην ανατολική και δυτική μελοτροπία και, κυρίως, την ουσιαστική ποίηση, δημιουργώντας τραγούδια - διαμάντια σε μια σειρά που καταγράφεται από το «Πρώτο βράδυ στην Αθήνα», τη «Μανία», «Κοντά στη δόξα μια στιγμή», «Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούν» ως τη «Βενετσιάνα», «Το μέλι των Γκρεμών», τη «Βουή του μύθου», «Το ακρωτήρι Ταίναρον» …


Μελωδίες όμορφα δυνατές, λόγια γεμάτα εικόνες και ιστορίες, τραγούδια που φέρουν διαχρονική συγκίνηση.


 Aυτή είναι, με απλά λόγια, η τραγουδοποιία του Νίκου Ξυδάκη, μέσα από την οποία βγαίνει μια μοναδική ποιότητα και ουσία, εντός της οποίας αναπτύσσονται ιδανικές δημιουργικές σχέσεις – με την ποίηση του Θοδωρή Γκόνη.