ελληνική μουσική
366 online   ·  210.189 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Χρήστος Νικολόπουλος - Δημήτρης Μαστρονικόλας: Το Δίλημμα

Ακούγοντας τον πρώτο δίσκο του Δημήτρη Μαστρονικόλα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι πρόκειται για τον πρώτο του δίσκο. 

Χρήστος Νικολόπουλος - Δημήτρης Μαστρονικόλας: Το Δίλημμα

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΓΛΟΥ (Thanasis-Gioglou) / 52 άρθρα στο MusicHeaven
Δευτέρα 29 Ιούλ 2013

Ο Μαστρονικόλας, εκπλήσσει πραγματικά με την ερμηνευτική του ωριμότητα αλλά και την πληρότητα της έκφρασής του, λες και είναι για χρόνια πολλά στο χώρο του τραγουδιού. Αν και ο ίδιος είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, τραγουδούσε για χρόνια ερασιτεχνικά για τις παρέες και τους φίλους του, ενώ τα ακούσματά του, έχουν να κάνουν με το λαϊκό τραγούδι.

Πολύ πρόσφατα λοιπόν κυκλοφόρησε από τις Μουσικές Εκδόσεις του «Ογδόου»  ο δίσκος του Μαστρονικόλα, με τίτλο «Το δίλημμα» που βασίζεται σε δώδεκα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, με στίχους σε οκτώ του Λευτέρη Χαψιάδη, δύο του Δημήτρη Ρήτα και δυο τραγούδια του Χρήστου Κολοκοτρώνη και της Μάρως Μπιζάνη που προορίζονταν για το Στέλιο Καζαντζίδη, σε μια συνεργασία με το Νικολόπουλο, που τελικά δεν έγινε ποτέ. Αναφέρομαι  στο δίσκο «Γύφτος λαός» που θα κυκλοφορούσε μετά το «Υπάρχω», για διάφορους όμως λόγους, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. 

Δημήτρης Μαστρονικόλας, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Χαψιάδης
Δημήτρης Μαστρονικόλας, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Χαψιάδης

 

Χρήστος Νικολόπουλος - Δημήτρης Μαστρονικόλας: Το Δίλημμα

Τα τραγούδια του δίσκου:

1) Το δίλημμα (Στίχοι Χρήστου Κολοκοτρώνη)

2) Πέρα από τα μάτια σου (Δημήτρη Ρήτα)

3) Ένα φεγγάρι χάσικο (Λευτέρη Χαψιάδη)

4) Πού φτάσαμε (Δημήτρη Ρήτα)

5) Πού είσαι, πού κοιμάσαι (Λευτέρη Χαψιάδη)

6) Πού με πας καρδιά μου (Λευτέρη Χαψιάδη)

7) Το δικό μου το αντίο (Λευτέρη Χαψιάδη)

8) Αν είχες χάρε γκόμενα (Λευτέρη Χαψιάδη)

9) Εννιά μποφόρ (Λευτέρη Χαψιάδη)

10) Μπορεί να πήρα τα φιλιά σου (Λευτέρη Χαψιάδη)

11) Αν ήσουν έρωτας (Λευτέρη Χαψιάδη)

12) Αγάπησέ με με τα λάθη (Μάρω Μπιζάνη)

 Η ενορχήστρωση έγινε από το Βασίλη Νικολόπουλο που έκανε τον προγραμματισμό και έπαιξε πλήκτρα, κρουστά, μπάσο και drums. Ο Χρήστος Νικολόπουλος έπαιξε μπουζούκια, μπαγλαμά, τζουρά και κιθάρα (στα 1,5,6,7,8,9,10,11), ενώ μαζί με τον Σπύρο Δόξα έπαιξαν μπουζούκια (στα 2, 3, 4 και 12). Έπαιξαν επίσης ο Μάνος Γρυσμπολάκης ακορντεόν (στα 2,3,4,12), Τάσος Καντάς, ακορντεόν (στα 1,5,6,7,8,10,11) και ο Κυριάκος Κολοκοντές, ακουστικές κιθάρες. Στα τραγούδια 3 & 4 δεύτερη φωνή κάνει η Νάντια Καραγιάννη, στα 1,5,7,8,10,11 η Ειρήνη Χαρίδου και στα 2 & 12 ο Δημήτρης Μαστρονικόλας. Οι ηχογραφήσεις και οι μίξεις έγιναν στο studio “N” με ηχολήπτη τον Βασίλη Νικολόπουλο, με βοηθό τον Κωνσταντίνο Κωστοβασίλη. Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Χρήστου Ιγνατιάδη και το artwork του Πάνου Παπαϊωάννου.

 Τα τραγούδια του Νικολόπουλου είναι γραμμένα, όπως πάντα, στους γνωστούς λαϊκούς δρόμους και ρυθμούς, δοσμένα με μια σύγχρονη αντίληψη και οπτική. Έχουμε δηλαδή μια πολύ καλή μίξη του χθες με το σήμερα, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ταυτότητα και το ύφος των τραγουδιών, με διάφορα άχρηστα πρωτοποριακά στολίδια… Συνθέτης και τραγουδιστής ξεκίνησαν με την προοπτική να ηχογραφήσουν κάποια παλιά τραγούδια. Στην πορεία όμως προέκυψαν τα καινούργια κι έτσι όλο το σχέδιο άλλαξε….

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η, μετά από μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα, συνύπαρξη του Νικολόπουλου με το Λευτέρη Χαψιάδη. Συνεργασία που στο παρελθόν απέδωσε μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες. Στη συγκεκριμένη δουλειά εκτός από ερωτικά τραγούδια, έχουμε και φιλοσοφημένους στίχους που μόνο ο Χαψιάδης θα μπορούσε να φανταστεί και να γράψει, που λένε:

 

«Αν είχες χάρε γκόμενα

θ’ άλλαζαν τα δεδόμενα

θα έβγαινες για ραντεβού

και θα ξεχνιόσουν που και που

Μα εσύ δεν είδες θηλυκό

γι ’αυτό γουστάρεις το κακό

κι η μάνα που σε γέννησε

ποτέ της δε σε παίνεψε

Πώς ν’ αγαπήσεις τη ζωή

χωρίς γυναίκα και φιλί

 

Αν είχες χάρε αισθήματα

θα ήσουν δίχως κρίματα

μια κούκλα θα ‘χες αγκαλιά

και θα ‘κανες άλλη δουλειά»

 

Συζητώντας με το Δημήτρη Μαστρονικόλα, μας είπε τα εξής για αυτή τη δουλειά:

 -Δημήτρη πώς προέκυψε η γνωριμία με το Χρήστο Νικολόπουλο και αυτός ο δίσκος;

 -Το Χρήστο Νικολόπουλο τον γνώρισα πριν από 2 χρόνια περίπου, μέσω ενός φίλου μουσικού, που λέγεται Σπύρος Δόξας και παίζει μπουζούκι. Είχαμε κάνει μαζί ένα cd με επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών και έτσι πήγαμε και τον βρήκαμε στη μουσική σκηνή «ΡΥΘΜΟΣ» στην Ηλιούπολη. Τότε έκανε πρόβες εκεί για κάποιες εμφανίσεις, τον παρακαλέσαμε να ακούσει το cd και να μας απαντήσει αν αξίζει να το κυκλοφορήσουμε ή όχι. Την άλλη μέρα μας απάντησε ότι τα άκουσε και του άρεσαν και μουσικά και φωνητικά. Είπαμε  να συναντηθούμε μια μέρα στο «STUDIO N» μήπως και ηχογραφήσουμε και κανένα τραγούδι στο δικό του studio. Ήρθαμε σε συμφωνία με τον Βασίλη Νικολόπουλο που είναι ο ηχολήπτης και υπεύθυνος, κάναμε ένα τραγούδι και σε ερώτηση μου αν έχει να μου δώσει 1-2 τραγούδια ακυκλοφόρητα, μου απάντησε θετικά και φτάσαμε αισίως τα επτά. Αφού λοιπόν, κάναμε επτά τραγούδια είπαμε να κάνουμε ένα ξεχωριστό cd με νέα τραγούδια και έτσι όπως λέει και ο λαός μας «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», κάναμε το δίσκο με τα 12 τραγούδια.

 -Ποια είναι η γνώμη σου για το Χρήστο, μετά από αυτή τη συνεργασία;

 -Για το Χρήστο Νικολόπουλο, τι να πω, δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω, πρόκειται για έναν, πάνω απ’ όλα, καταπληκτικό άνθρωπο και μουσικοσυνθέτη. Ακόμη δεν το πιστεύω… Τι να πω; Έζησα ωραίες στιγμές είμαι πολύ τυχερός. Ο Χρήστος είναι στη δημιουργία εδώ και πενήντα χρόνια, παραμένει από τους πρώτους στο είδος του και μην ξεχνάμε ότι έχει να δώσει πολλά ακόμα στο χώρο της μουσικής. Όποιος είναι κοντά του, θα συμφωνήσει μαζί μου. Δεν λέω ούτε μια λέξη παραπάνω από αυτό που είναι.

Χρήστος Νικολόπουλος - Δημήτρης Μαστρονικόλας: Το Δίλημμα

 -Με το Λευτέρη Χαψιάδη γνωρίζεστε χρόνια ή γνωριστήκατε πρόσφατα; Πες μου τη γνώμη σου για το Λευτέρη.

 -Πήγα στο χωριό του και τον βρήκα, αν και είμαστε από την ίδια περιοχή δεν τον γνώριζα, γιατί εγώ λείπω τα 2/3 της ζωής μου από τον τόπο μου. Του είπα λοιπόν αν έχει να μου δώσει τραγούδια και μου είπε «ναι θα στα στείλω στην Αθήνα». Πράγματι, αν θυμάμαι καλά, τον Ιούλιο του 2012 μου έστειλε 8 τραγούδια . Όσο για τον Λεύτερη  πρόκειται για έναν ιδιαίτερα προικισμένο και ευφυή στιχουργό και συγγραφέα που έχει γράψει και αυτός την δική του ιστορία στο τραγούδι με μεγάλες επιτυχίες. Να μην ξεχνάμε ότι έχει γράψει και 4 βιβλία. Εγώ τον εκτιμώ πολύ και το ξέρει. 

 -Γιατί άργησες τόσο να κάνεις μια δισκογραφική δουλειά;

 -Για το ότι άργησα να μπω στη δισκογραφία υπάρχουν λόγοι οικογενειακοί. Άλλωστε, εδώ και 25 χρόνια έχω μια επιχείρηση. Όλα αυτά τα χρόνια, με πολλές ώρες απασχόλησης, δεν είχα το μυαλό ελεύθερο να σκεφτώ, και το τραγούδι  ήταν ένας κρυφός πόθος. Έλεγα πως αν δεν βρω κάποιον αξιόλογο άνθρωπο στην μουσική δεν κάνω τίποτα, θα τραγουδάω για τους φίλους μου όπως έκανα τόσα χρόνια. Έτυχε και γνωρίστηκα με το Χρήστο Νικολόπουλο για τον οποίον πιστεύω ότι είναι ο κορυφαίος συνθέτης.

 -Είχες κάποια πρότυπα τραγουδιστών;

 -Όπως κάθε νέος τραγουδιστής έχει κάποια πρότυπα. Έτσι και εγώ… Ο Καζαντζίδης , ο Διονυσίου, ο Μπιθικώτσης και από τη νεότερη γενιά ο Νταλάρας , ο Τερζής , δεν ξέρω αν ξεχνώ και αδικώ και κανέναν άλλο. Αλλά πρέπει να πω ότι ο κάθε νέος τραγουδιστής θα πρέπει να βάζει και τη δική του προσωπικότητα,  διότι αυτό ή το έχεις ή δεν το έχεις .

 -Πώς ένιωσες ηχογραφώντας δυο τραγούδια που επρόκειτο να πει ο Στέλιος Καζαντζίδης;

 - Ήταν το «Αγάπησε με με τα πάθη και τα λάθη μου» και το «Δίλημμα» που είναι και ο τίτλος του δίσκου. Για αυτά μου είπε ο Χρήστος ότι έχει και χειρόγραφα από τον Καζαντζίδη, για όποιον έχει αντίρρηση και διαφωνία. Το πώς ένιωσα ηχογραφώντας τα,  ας το καλύτερα .Ήθελε μεγάλη προσπάθεια, δεν ήταν εύκολο αλλά πιστεύω πως τα πήγα καλά.

 -Πού αποσκοπείς και τι περιμένεις με την κυκλοφορία αυτού του δίσκου;

 -Για το τι περιμένω από το δίσκο, είναι γνωστό ότι δεν βιώνουμε και τις καλύτερες μέρες. Ξέρω τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος σήμερα.  Ότι είναι να γίνει, ας  γίνει. Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω ότι είναι δυνατό να το υποστηρίξω, όπως και το ΟΓΔΟΟ με τα στελέχη του. Κάνουμε προσπάθεια, αλλά όπως είπα, σήμερα είναι πολύ δύσκολα με αυτή την κατάσταση που επικρατεί.

 -Πώς βλέπεις σήμερα την κατάσταση στη δισκογραφία; Υπάρχει μέλλον;
 
-Είναι δύσκολο να προβλέψεις .Όλοι μιλούν για ανάκαμψη αλλά εγώ πιστεύω ότι θα αργήσουμε πολύ.  Δεν βλέπω προοπτική στο άμεσο μέλλον.

 -Υπάρχουν κάποια σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις;

 -Αν προκύψει κάτι καλό , περισσότερο για καμιά συναυλία το βλέπω… Προϋπόθεση είναι βέβαια να αρέσουν τα τραγούδια του δίσκου και να τα ακούσει ο κόσμος. Όπως είπες και εσύ πριν από λίγο καιρό στο αφιέρωμα του Χρήστου Νικολόπουλου στην ΕΤ 3, το λαϊκό τραγούδι περνάει μέσα από το χωματόδρομο. Ελπίζω και πιστεύω να πάρει πάλι τη θέση που του αξίζει….

 

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε