ελληνική μουσική
339 online   ·  209.843 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Βιβλίο & Μουσική

Τραγούδια για το σχολείο (και όχι μόνο)

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 1ο Ντοσιέ με CD της σειράς Τραγούδια για το σχολείο (και όχι μόνο).

Τραγούδια για το σχολείο (και όχι μόνο)

Γράφει η Ευτυχία Τσεσμελή (eftihiatsesmeli) / 3 άρθρα στο MusicHeaven
Σάββατο 03 Αύγ 2013

Το «ντοσιέ» έχει τίτλο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ και πρόκειται για το πρώτο από τη σειρά ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (και όχι μόνο).

Η σειρά αυτή, έχει σκοπό να καλύψει ένα κενό που διαπιστώνεται όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότερο. Αυτό που προκύπτει από τη μη ύπαρξη «συμμαζεμένου» ρεπερτορίου για κάθε σχολική γιορτή (αλλά και για τις άλλες μουσικές ανάγκες του σχολείου), σε μια έκδοση. Με αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί να αναλώνονται στο να ψάχνουν τραγούδια που να ταιριάζουν θεματικά στο «πρόγραμμα» που έχουν αναλάβει να οργανώσουν, και πολλές φορές, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Έτσι, προγραμματίσαμε την έκδοση σειρών τραγουδιών, η κάθε σειρά των 10 (έως 15 περίπου) τραγουδιών με θεματική ενότητα, που θα περιέχονται σε αντίστοιχα θεματικά ντοσιέ (π.χ. ντοσιέ «Χριστούγεννα», ντοσιέ «25 Μαρτίου», ντοσιέ «Περιβάλλον» κ.λπ.). Τα τραγούδια του κάθε ντοσιέ καλύπτουν όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας, αλλά και όλους τους πιθανούς βαθμούς δυσκολίας. Από απλά μονόφωνα τραγουδάκια, έως τρίφωνα και τετράφωνα χορωδιακά κομμάτια, με ή χωρίς συνοδεία πιάνου.

Για κάθε τραγούδι θα περιέχονται:

1. Παρτιτούρα (φωνή/ές με ή χωρίς συνοδεία πιάνου)

2. Αναφορά στο βαθμό δυσκολίας

3. Προτάσεις υποτυπώδους «ενορχήστρωσης»

4. Πιθανά ιστορικά στοιχεία ή άλλες ενδιαφέρουσες, σχετικές πληρο-φορίες

5. Βιογραφικό του συνθέτη και του στιχουργού

6. Οι στίχοι του τραγουδιού απομονωμένοι, ώστε εύκολα να μπορούν να φωτοτυπηθούν και να μοιραστούν στους μαθητές-χορωδούς.

7. Ένθετο CD με όλα τα τραγούδια σε δύο μορφές. Πρώτα, τραγουδισμένα με τη συνοδεία πιάνου και μετά, μόνο η συνοδεία του πιάνου (όχι τραγουδισμένα).

Έτσι, όποιος δάσκαλος δεν παίζει πιάνο (ή δεν του παρέχεται πιάνο από το σχολείο), βάζει στο CD player την πρώτη περίπτωση (πιάνο-φωνή) να την ακούσουν τα παιδιά πολλές φορές, μέχρι να μάθουν το τραγούδι. Στις τελευταίες πρόβες, αλλά και στην εκδήλωση-συναυλία, βάζει στο  CD player τη δεύτερη περίπτωση (μόνο πιάνο – χωρίς φωνή) πάνω στο οποίο «πατάνε» τα παιδιά και τραγουδάνε, επιτυγχάνοντας ένα ολοκληρωμένο τελικό αποτέλεσμα.

Επί πλέον, θα υπάρχει μια «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τον επιμελητή της σειράς, ώστε να λύνονται πιθανές απορίες ή να δίδονται όποιες χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να κάνουν πιο εύκολο το έργο του εκπαιδευτικού.

Από την άλλη, θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε παρατήρηση που προκύπτει από την εμπειρία της διδακτικής πρακτικής του κάθε δασκάλου, που θα ήθελε να την «καταθέσει». Βεβαίως, εκτός από τις σχολικές γιορτές, τα τραγούδια των ντοσιέ μπορούν να αποτελέσουν ρεπερτόριο χορωδιών και για εκδηλώσεις των Δήμων, των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Ωδείων.  

Επιμελητής σειράς: Στάθης Ουλκέρογλου  

Εκδόσεις: ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#27677   /   03.08.2013, 11:50   /   Αναφορά

Πολύ ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και επαινετή προσπάθεια. Συγχαρητήρια.

#27704   /   09.08.2013, 12:47   /   Αναφορά

Καλησπέρα,


Η παραπάνω δουλειά είναι πολύ ενδιαφέρον & χρήσιμη. Από που μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος που τον ενδιαφέρει & την χρειάζεται;