ελληνική μουσική
    643 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Μίμης Ξαπλαντέρης

    Ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Μίμης Ξαπλαντέρης

    Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος (costaspanag)
    19 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 12 Αύγ 2013

    Ο Δημήτρης (Μίμης) Ξαπλαντέρης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού,  συνθέτης και τραγουδιστής της «χρυσής εποχής» του λαϊκού μας τραγουδιού, υπήρξε από τους πολύ καλούς και φημισμένους μπουζουξήδες. Και είχε μια συνεχή,  ανερχόμενη πορεία, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και τη δεκαετία του ’70.

    Σαν σολίστας του μπουζουκιού, που έπαιζε και συγχρόνως τραγουδούσε. Εκτελεστής αλλά και ερμηνευτής, με ωραία, εκφραστική και ζεστή λαική φωνή.

     Ψηλός, λεπτός, ευγενικός, ανεπιτήδευτος, λεβέντης, γνήσιος καλλιτέχνης, τίμησε με το ταλέντο του, το ήθος  και την αξιοπρέπειά του το λαικό τραγούδι. Με τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του δεν επιδίωξε να γίνει «φίρμα» και έμεινε μακριά από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας.

     Γεννήθηκε στο χωριό Σιάμου της Μεσσηνίας το 1933, από γονείς φτωχούς αγρότες.

    Ο πατέρας του Αναστάσιος (Τάσης) ήταν αυτοδίδακτος ερασιτέχνης μουσικός και καλός ψάλτης και έπαιζε στα πανηγύρια και  τους γάμους μαντολίνο. Ο Μίμης ήταν το 2ο από 3 παιδιά.  Ο μεγαλύτερος αδελφός του Κώστας έπαιζε κι αυτός μπουζούκι και το 1955 μετανάστευσε στην Αυστραλία (Μελβούρνη και τελικά Περθ), όπου έπαιζε σε κέντρα.

     Ο Μίμης ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του ’50 στη Μεσσηνία.

    Αυτοδίδακτος, άρχισε να ασχολείται από 6 χρονών με το μαντολίνο και μετά με το μπουζούκι. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 κέρδισε τα πρώτα του μεροκάματα σε πανηγύρια χωριών της Μεσσηνίας και σε μονιμότερη βάση στο συγκρότημα του Πατριαρχέα στην Καλαμάτα.

    Ο Μίμης Ξαπλαντέρης (δεξιά) στο συγκρότημα του Πατριαρχέα στην Καλαμάτα (1959).
    Ο Μίμης Ξαπλαντέρης (δεξιά) στο συγκρότημα του Πατριαρχέα στην Καλαμάτα (1959).

    Η καλλιτεχνική του πορεία συνεχίστηκε στην Αθήνα.

    Εμφανίστηκε σε Αθηναϊκά κέντρα με μεγάλα ονόματα, για 3-4 χρόνια έζησε στην Αμερική, είχε γερές συνεργασίες στους δίσκους και σε συναυλίες με συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού, αλλά και μια πιο προσωπική διαδρομή, γράφοντας δικά του τραγούδια ή ακόμη και σαν εκτελεστής & ερμηνευτής.

     Οι πρώτες του ηχογραφήσεις έγιναν για λογαριασμό της δισκογραφικής εταιρίας Parlophone. Ακολούθησαν πολλές ηχογραφήσεις σε μικρότερες εταιρίες, που άνθιζαν τη δεκαετία του ‘60.

    Είχε στενή συνεργασία με τον κιθαρίστα Μπάμπη Μαλλίδη και τον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα. Με τον Χάρη Λεμονόπουλο αποτέλεσαν ζευγάρι μπουζουκιών, με πολλές ώρες στούντιο.

     Τo 1963 δούλεψε με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, στο κέντρο "Καζαμπλάνκα".

    Γνώρισε  επιτυχία σαν ερμηνευτής με το τραγούδι "Δραπετσώνα και Ταμπούρια" του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, σε στίχους Νίκου Μπακογιάννη.

     Συμμετείχε ως σολίστας σε συναυλίες των Γ. Μαρκόπουλου, Χρ. Λεοντή, Μ. Λοΐζου, καθώς και σε ηχογραφήσεις δίσκων με έργα τους.

     Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε πλάι στους Απόστολο Καλδάρα, Νίκο Ξανθόπουλο, Στέλιο Καζαντζίδη, Μιμίκα Καζαντζή, Φούλη Δημητρίου κ.ά.

     Το 1966 περιόδευσε στην Αυστραλία με τη Μαρινέλλα και τον Νίκο Ξανθόπουλο.

    Το 1967, η επιτυχημένη του παρουσία με παρτενέρ τη Βάνα Λάμπρου, αρχής γενομένης από το κέντρο "Βράχος" με τον Γιώργο Οικονομίδη, έκανε αίσθηση στη νυκτερινή Αθήνα.

     Με τον Γιώργο Νταλάρα συναντήθηκαν το 1967. Από εκείνη την εποχή υπάρχουν και κάποιες σκηνές στην ταινία «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν» με τη συμμετοχή του Νταλάρα ως νεαρού κιθαρίστα, σε ηλικία 17 ετών, στο συγκρότημα του Δημήτρη Ξαπλαντέρη.

    Μίμης Ξαπλαντέρης

    Το 1969 συνόδευε τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Καίτη Αμπάβη στο κέντρο "Παληά Αθήνα".

     Την άνοιξη του 1970 με την ορχήστρα του Σπύρου Παπαβασιλείου έπαιζε στα "Αστέρια" της Γλυφάδας, με τραγουδιστές τις αδελφές Δήμα, τον Σώτο Παναγόπουλο, τη Σόφη Ζαννίνου, τον Γιώργο Γερολυμάτο κ.ά.

     Το 1972 ο Γιώργος Νταλάρας, που τότε άρχιζε να  καθιερώνεται σαν ερμηνευτής, ηχογράφησε δύο συνθέσεις του Ξαπλαντέρη σε στίχους Β. Ρούτη: τη «Ροδιά» που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το «Μέτοικο», και το «Δεν έμεινε σταλιά κουράγιο», που όμως δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο.

     Επίσης είχε συνεργασία με τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Χρήστο Νικολόπουλο,  τον Γιάννη Κατέβα, τον Γιώργο Μαργαρίτη, την Μπελίντα, τον Βαγγέλη Περπινιάδη, τη Μοσχολιού, τον Τζανετή, τη Δούκισσα, τον Μπάμπη Τσετίνη, Τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

     Το 1977 κυκλοφόρησε σε δίσκο το τραγούδι του «Καντάδα», σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου, με τον Γιάννη Κατέβα.

     Λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, τον παρουσίασε ο Άκης Παυλόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή του Alter, μαζί με τους Κώστα Παπαδόπουλο, Γιάννη Μωραίτη & Νίκο Τατασόπουλο, σαν την «Α’  Εθνική των μπουζουκιών», με καλεσμένο και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα. Εκεί τραγούδησε τα τραγούδια «Σαν μαγεμένο το μυαλό μου» του Μπαγιαντέρα, «Το τραμ το τελευταίο» του Σουγιούλ και το «Πού να γυρνάς, πού να γυρνάς» του Αντώνη Ρεπάνη.

      Έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαρτίου του  2009.

     

    Βίντεο

    Mίμη Ξαπλαντέρη - στίχοι Β. Ρούτη : «Η Ροδιά» , Γιώργος Νταλάρας (1972):

     

    Μίμης Ξαπλαντέρης: «Αυτοί στον κόσμο που χωρίσαν»:

     

    Θάλεια: «Περιπλανήθηκα, ταλαιπωρήθηκα». Μπουζούκι  Μίμης Ξαπλαντέρης (από ταινία του 1968):

    Θάλεια:  «Απονιά και καταφρόνια». Μπουζούκι Μίμης Ξαπλαντέρης :

     

    Μίμης Ξαπλαντέρης: Ο «Μέμης», μουσική Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, στίχοι Νίκου Μπακογιάννη:

     

    Μίμης Ξαπλαντέρης: «Δραπετσώνα και Ταμπούρια», μουσική Βασίλη Αρχιτεκτονίδη,  στίχοι Νίκου Μπακογιάννη:

     

    Μίμης Ξαπλαντέρης: «Με συντροφιά τις αναμνήσεις»:

     

    Μίμης Ξαπλαντέρης «Ξύπνια ζωή», με τη Βάνα Λάμπρου και τον 17χρονο τότε Γιώργο Νταλάρα σαν κιθαρίστα. Από την ταινία «Κολωνάκι ώρα μηδέν» (1967):

    Μίμης Ξαπλαντέρης-Βάνα Λάμπρου: «Απόψε που γιορτάζω», από ελληνική ταινία:

     

    Μίμης Ξαπλαντέρης- Βάνα Λάμπρου: «Φύγε κι είναι η ώρα περασμένη», από ελληνική ταινία:

    Μίμης Ξαπλαντέρης: «Κουβέντα με το Χάρο» (Τον Χάρο τον αντάμωσαν) του Παναγιώτη Τούντα. Από την ταινία «Ιδιωτική ζωή» (1971):

    Μίμης Ξαπλαντέρης «Οργανικό» (χασάπικο), από ελληνική ταινία:

     

    Πηγές:

     

    -Κα Βούλα Ξαπλαντέρη, προσωπική επικοινωνία. 

     -Τάσος Κουτσοθανάσης, Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού... 120 προσωπικότητες αποκαλύπτονται», 1οςτόμος, σ.383-385, εκδ. Δρόμων.

    O Nταλάρας 17 χρονος κιθαρίστας σε βίντεο - MusicHeaven

     Γιώργος ΝταλάραςΔημήτρης Ξαπλαντέρης : Μια παλιά ιστορία κι ένα ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ τραγούδι - Όγδοο | Το τραγούδι αλλιώς! Μουσικό περιοδικό

     Γιώργος ΝταλάραςΔημήτρης Ξαπλαντέρης : Μια παλιά ιστορία κι ένα ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ τραγούδι mp3 - ogdoo.gr

     ΜΙΜΗΣ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗΣ | ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

     Kithara.vu, Kithara.to - Νταλάρας Γιώργος - Ροδιά

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #27720   /   12.08.2013, 13:20   /   Αναφορά

    Το άρθρο-αφιέρωμα αυτό είναι ελάχιστος φόρος τιμής στον αξέχαστο καλλιτέχνη και αγαπητό εξάδελφο.


    Στη 2η φωτο του άρθρου (του 1959 στου Πατριαρχέα) ο Μίμης Ξαπλαντέρης εικονίζεται με την τραγουδίστρια Φωφώ Στράτου, κόρη του Στράτου Παγιουμτζή.


    Είχε επίσης συνεργαστεί με: Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Ζαμπέτα, Ρένα Βλαχοπούλου κ.ά.


    Μορφωμένος, ωραίος και ήρεμος συζητητής, διάβαζε Ιστορία κλπ. και επισκεπτόταν αρχαιολογικούς χώρους.


     Στις πηγές προσθέτω και το: Για τον Mίμη Ξαπλαντέρη


    Μερικά ακόμη βιντεάκια:


     «Δεν έμεινε σταλιά κουράγιο»  (μουσική Μίμης Ξαπλαντέρης, στίχοι Βασίλης Ρούτης) Γιώργος Νταλάρας 1972 (δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο)



    «Ένα κι ένα» (μουσική Μίμης Ξαπλαντέρης, στίχοι Γιώργος Κανελλόπουλος) Νίκος Νομικός 1977


     


    «Καντάδα» -Χθες το βράδυ σε θυμήθηκα (μουσική Μίμης Ξαπλαντέρης, στίχοι Γιώργος Κανελλόπουλος ) Γιάννης Κατέβας 1977



     «Με γυναίκες μην τραβιέσαι»  (Τσιτσάνη) Ιορδάνης Τσομίδης  & Γιάννης Μωραίτης live, από εκπομπή του «Alter» «Το πάρτυ της ζωής σου», του 2008, αφιέρωμα στον Ιορδάνη Τσομίδη. Στο 0:04΄-0:07΄ ο Μίμης Ξαπλαντέρης, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Μεταξύ των προσκεκλημένων και οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού Γιάννης Καραμπεσίνης, Μανώλης Καραντίνης, Νίκος Τατασόπουλος.






    «Δικαίωμά μου είναι να σ’αγαπώ» (Aπόστολου Καλδάρα) Νίκος Ξανθόπουλος, μπουζούκια Καλδάρας, Χάρης Λεμονόπουλος & Μίμης Ξαπλαντέρης, κιθάρα Μπάμπης Μαλλίδης, αρμόνιο Τάκης Σούκας 1966



     


    «Ως και οι φίλοι μου γίναν εχθροί» (Απόστολου Καλδάρα) Σπύρος & Φούλη Δημητρίου, μπουζούκια Καλδάρας, Χάρης Λεμονόπουλος & Μίμης Ξαπλαντέρης, κιθάρα Μπάμπης Μαλλίδης 1966




     «Μεγάλος είναι ο Θεός» (Απόστολου Καλδάρα)  Γρηγόρης Μπιθικώτσης, μπουζούκια Καλδάρας, Μπιθικώτσης, Χάρης Λεμονόπουλος, μπαγλαμά Μίμης Ξαπλαντέρης, ακορντεόν Γιώργος Κουλαξίζης, κιθάρα Μπάμπης Μαλλίδης 1967



    «Με ξυπνάς χαράματα» Στέλιος Καζαντζίδης, μπουζούκι Μίμης Ξαπλαντέρης, ακορντεόν Γιώργος Κουλαξίζης, κιθάρα Μπάμπης Μαλλίδης 1968


     



    “Τώρα πού’ρχονται τα χιόνια» (Απόστολου Καλδάρα) Γρηγόρης Μπιθικώτσης, μπουζούκια Καλδάρας, Μπιθικώτσης, Χάρης Λεμονόπουλος, μπαγλαμά Μίμης Ξαπλαντέρης, ακορντεόν Γιώργος Κουλαξίζης, κιθάρα Μπάμπης Μαλλίδης 1966


     


    «Το μισό αν μ’αγαπούσες» (Απόστολου Καλδάρα) Φούλη Δημητρίου, μπουζούκια Καλδάρας, Χάρης Λεμονόπουλος, Μίμης Ξαπλαντέρης, κιθάρα Μπάμπης Μαλλίδης 1965


    #27722   /   12.08.2013, 22:22   /   Αναφορά

    Εξαιρετικό και “πλούσιο” άρθρο , για έναν εξαιρετικό καλητέχνη.


    Κώστα νομίζω πως ο φόρος τιμής αποδώθηκε.   

    #27743   /   21.08.2013, 02:40   /   Αναφορά

    Γλύκο μπουζούκι και αναγνωρίσημο. Σήμερα ψάχνεις να το βρεις με το τουφέκι. Πάντα μπράβο σε τέτοια άρθρα !

    #27744   /   21.08.2013, 09:43   /   Αναφορά

    Γιάννη και Κωνσταντίνε σας ευχαριστώ.


    Ο Μίμης Ξαπλαντέρης ήταν πράγματι εξαιρετικός καλλιτέχνης και το μπουζούκι του "γλυκό και αναγνωρίσιμο".


    Ήταν επίσης υπέροχος ερμηνευτής αλλά και συνθέτης.

    #27748   /   21.08.2013, 23:37   /   Αναφορά

    με συντροφιά τις αναμνήσεις... πόσα χρόνια έχω να το ακούσω. πολλά συγχαρητήρια, ήταν φοβερός δεξιοτέχνης.

    #27749   /   22.08.2013, 01:16

    Στο τραγούδι αυτό, αλλά  και σε άλλα, πχ. "Αυτοί στον κόσμο που χωρίσαν", φαίνεται καθαρά ότι ο Μίμης Ξαπλαντέρης δεν ήταν  μόνο δεξιοτέχνης μπουζουξής, αλλά και υπέροχος ερμηνευτής - τραγουδιστής, με ωραία λαική φωνή.


    #27770   /   26.08.2013, 12:39   /   Αναφορά

    Κωστα καλημερα και συγχαρητηρια για την αναφορα σου σε αυτον τον σεμνο ανθρωπο και λαμπρο καλλιτεχνη.Του αποδιδεις την τιμη που του αξιζει και την οποια δεν επιδιωκε.Αφησε το στιγμα του στην λαικη μουσικη και ηταν σεβαστος απο ολους τους συνεργατες του και απο τους ανθρωπους που τον γνωρισαν.Και παλι συγχαρητηρια, Βασιλης

    #27773   /   26.08.2013, 18:10

    Βασίλη σε ευχαριστώ.


    Ο Μίμης Ξαπλαντέρης ήταν σεμνός και ευγενικός, ωραίος και γνήσιος σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν άνθρωπος. Δεν επιδίωξε ποτέ τη δημοσιότητα.


    Άφησε ωραία ανάμνηση σε όσους τον γνώρισαν και υπηρέτησε τη λαική μουσική με το ταλέντο και την ευαισθησία του.


    #27966   /   14.10.2013, 23:01   /   Αναφορά

    Ο Μίμης Ξαπλαντέρης έλεγε για το παίξιμο με αίσθημα, με ψυχή: "Παίξιμο όχι έξω από το καπάκι, μέσα από το καπάκι" (του μπουζουκιού).