ελληνική μουσική
    607 online   ·  210.846 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Το πιο πιασάρικο καλοκαιρινό κομμάτι της μετά-disco εποχής!

    Το «Caribbean Queen» περιλαμβάνεται στο δίσκο του Billy Ocean «Suddenly», που κυκλοφόρησε το 1984.

    Το πιο πιασάρικο καλοκαιρινό κομμάτι της μετά-disco εποχής!

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 26 Αύγ 2013

    Πρόκειται για ένα πιασάρικο χορευτικό R&B και καλοκαιρινό funky Pop κομμάτι της μετά-disco εποχής, το οποίο έγραψαν ο Billy Ocean και ο Keith Diamond (ο οποίος έκανε και την παραγωγή).

    Οι στίχοι μιλάνε για μία όμορφη και εξωτική γυναίκα που ξελογιάζει τον τραγουδιστή. Χαρακτηριστικά στοιχεία του τραγουδιού είναι το σύντομο σόλο σαξόφωνου από τον Jeffrey Smith και η μπασογραμμή που παραπέμπει στο «Billie Jean» του Michael Jackson. Τα ηχητικά εφέ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κι ένα απόκοσμο γέλιο παρόμοιο με αυτό του Vincent Price που ακούγεται στο «Thriller» και πάλι του Michael Jackson. Μηχανικός ήχου ήταν ο Bryan “Chuck” New και τη μίξη την έκανε ο Nigel Green.

    Το πιο πιασάρικο καλοκαιρινό κομμάτι της μετά-disco εποχής!

    Το «Caribbean Queen» κυκλοφόρησε σε single στις 7 Σεπτεμβρίου 1984 με διάρκεια 4:10, σε αντίθεση με την εκτέλεση του άλμπουμ όπου έχει διάρκεια 7:55. Στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α. κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Caribbean Queen (No More Love On The Run)». Εντούτοις το ίδιο τραγούδι κυκλοφόρησε στην ηπειρωτική Ευρώπη με τίτλο «European Queen» και στην Αφρική ως «Africa Queen» και με αντίστοιχες αλλαγές στους στίχους.
    Στις 3 Νοεμβρίου του 1984, το «Caribbean Queen» έριξε από την κορυφή των αμερικάνικων charts το «I Just Called To Say I Love You» του Stevie Wonder και ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. (χρυσό), όπου έμεινε για μία εβδομάδα (τη θέση του πήρε το «Wake Me Up Before You Go-Go» των Wham!). Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι του Billy Ocean που ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. Στη Μεγάλη Βρετανία έφτασε ως το Νο 6. Επίσης έγινε Νο 1 στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, Νο 2 στην Αυστραλία, Νο 7 στην Ιρλανδία και Νο 23 στη Γαλλία. Ως «European Queen» έγινε Νο 2 στη Γερμανία, Νο 3 στην Ελβετία, Νο 15 στην Ολλανδία, Νο 20 στην Αυστρία, Νο 21 στο Βέλγιο, Νο 38 στην Ιταλία και Νο 82 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ως «African Queen» έφτασε στο Νο 7 της Νοτίου Αφρικής.

    Για την ερμηνεία του στο «Caribbean Queen», ο Billy Ocean κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Rhythm & Blues Vocal Performance (1985). Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς το ερμήνευσε ζωντανά, στο πλαίσιο του Live Aid, στο στάδιο JFK στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α.

    Το 2004, το «Caribbean Queen» επανακυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή με αφορμή την 20η επέτειο της κυκλοφορίας του, φτάνοντας στο Νο 25 των Η.Π.Α. στην κατηγορία των ψηφιακών singles και αποκτώντας εκ νέου δημοσιότητα από τους αμερικανικούς και βρετανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Το video-clip

    Στην αρχή του βίντεο βλέπουμε μία αφίσα του Billy Ocean πάνω στην οποία κάποιος κολλάει ένα χαρτί που γράφει «Caribbean Queen». Τότε μεταφερόμαστε σε μία σκηνή, όπου υπάρχει μία χορεύτρια, την οποία η δασκάλα της την προετοιμάζει για κάποια παράσταση. Ταυτόχρονα ένας τύπος σκουπίζει το πάτωμα κι ένας άλλος στήνει το σκηνικό. Πίσω από μία πόρτα εμφανίζεται ο Billy Ocean, ο οποίος ερμηνεύει στη σκηνή το «Caribbean Queen», και οι δύο γυναίκες ξεκινάνε να χορεύουν το τραγούδι. Ξαφνικά ο τραγουδιστής εξαφανίζεται σε ένα σύννεφο καπνού και αμέσως μετά τον βλέπουμε να ανοίγει μία πόρτα, να κατεβαίνει λίγα σκαλιά και να στέκεται μπροστά στην αφίσα που φάνηκε στην αρχή του βίντεο. Στη συνέχεια, τον βλέπουμε να απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί στο μπαρ. Τότε εμφανίζεται η χορεύτρια και το ποτήρι με το κρασί φεύγει από τα χέρια του τραγουδιστή και πέφτει στο πάτωμα. Ένας τύπος μπαίνει και παραδίδει στη χορεύτρια μία μεγάλη ανθοδέσμη κι η χορεύτρια χαμογελάει στον τραγουδιστή. Μετά βλέπουμε τη χορεύτρια να βάζει άρωμα και τον Billy Ocean να εμφανίζεται μόνος του στη σκηνή, αλλά αυτή τη φορά μπροστά σε κοινό. Τη στιγμή που ακούγεται το σαξόφωνο, εμφανίζεται ένας χορευτής που κρατάει ένα σαξόφωνο και υποδύεται τη μαριονέτα. Μετά το σόλο του σαξόφωνου, ο Billy Ocean τραγουδάει ξανά το ρεφρέν ενώ από πίσω εμφανίζεται και η νεαρή χορεύτρια. Έτσι ολοκληρώνεται η εμφάνιση του Billy Ocean στη σκηνή.

    CARIBBEAN Queen (No More Love on the Run) – Billy Ocean

    (She's simply awesome)
    She dashed by me in painted on jeans
    and all heads turned 'cause she was the dream
    in the blink of an eye I knew her number and her name yeah
    Ah she said I was the tiger she wanted to tame

    Caribbean Queen
    now we're sharing the same dream
    and our hearts they beat as one
    No more love on the run

    I lose my cool when she Steps in the room
    and I get so excited just from her perfume
    Electric eyes that you can't ignore
    and passion burns you like never before

    I was in search of a good time
    just running my game
    Love was the furthest
    Furthest from my mind

    Chorus (x3)

    Άλλες εκτελέσεις

    • Will.I.Am (2005, remix το οποίο κατατάχτηκε από το Pitchfork στο Νο 87 των 500 καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας του 2000).
    • Chico Del Mar & DJ Base (2009, κυκλοφόρησαν μία σειρά από remixes του «Caribbean Queen»: Funkk Frikz & Club DJ Team Radio Version, StreamRocker Remix, Crystal Rock Remix Edit, Jay Frog's Sunset In St. Lucia Rmx, Radio Edit, Funkk Frikz & Club DJ Team Club Version, Crystal Rock Remix, Original Mix, ACK & Simon Point Mix, Ahmet Celikkaya & Enzo Del Buono Dub, Beatcheckers Remix, Benny Electric Remix Club Mix, Benny Electric Remix Radio Mix, Dub Mix, Giorno Meets Nightclubbers Remix Edit, Giorno Meets Nightclubbers Remix, Meave De Tria & Jay Pariz Remix και Seikos Remix).
    • a&r (2011).
    • Ryan Adams και Cardinals.

    Το “Caribbean Queen”ακούστηκε επίσης στις τηλεοπτικές σειρές «Miami Vice» και «Scrubs».
    Τον Μάρτιο του 1985 η Melba Moore κυκλοφόρησε ένα τραγούδι-απάντηση στο “Caribbean Queen”, με τίτλο “King Of My Heart”, το οποίο έγραψε ο Keith Diamond, συνδημιουργός της επιτυχίας του Billy Ocean.

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesDubPopRockΚαλλιτέχνες:PriceMichael JacksonStevie WonderQueenStepsGrammy



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #27847   /   12.09.2013, 13:19   /   Αναφορά

    θύμησες... μου έφτιαξες τη μέρα Smile  

    CHE
    #27854   /   13.09.2013, 07:37

    Ω, ευχαριστώ πολύ. Αθάνατες εποχές...