ελληνική μουσική
    820 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Cat Scratch Fever - Όταν το ...αχαλίνωτο σεξ προκαλεί... πυρετό!

    Το «Cat Scratch Fever» περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του Ted Nugent, που κυκλοφόρησε το 1977.

    Cat Scratch Fever - Όταν το ...αχαλίνωτο σεξ προκαλεί... πυρετό!

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 28 Οκτ 2013

    Πρόκειται για ένα Hard Rock τραγούδι που έγραψε ο ίδιος ο Nugent και του οποίου ο τίτλος είναι πραγματικός ιατρικός όρος. Η Νόσος από αμυχές γάτας, ή Καλοήθης Δικτυενδοθηλίωση, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από γρατζουνιές γάτας και συνήθως επηρεάζει τα μικρά παιδιά.

    Τον όρο αυτό τον είδε ο Nugent σε ένα παλιό ιατρικό περιοδικό που είχε πάρει η γυναίκα του. Στο περιοδικό αυτό υπήρχε ένα άρθρο για την ασθένεια αυτή και έκανε μεγάλη εντύπωση στον Nugent, ο οποίος συνήθιζε να πυροβολεί τις αγριόγατες γύρω από το σπίτι του αλλά δεν είχε ακούσει ποτέ γι’ αυτή την ασθένεια, που πάντως δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η λύσσα.

    Παράλληλα ο Nugent, επηρεασμένος από τους Rolling Stones, δημιούργησε στην κιθάρα του μία σύνθεση, που ήταν ένα είδος μεταμόρφωσης της κιθάρας του «Satisfaction» συνδυασμένης με το ρυθμό του «Honky Tonk Women». Αυτή τη σύνθεση ο Nugent τη θεώρησε ιδανική για να της δώσει τον τίτλο «Cat Scratch Fever». Μόνο που η Αμερικανική Ιατρική Οργάνωση (American Medical Association) σίγουρα δεν θα μπορούσε να γράψει άρθρο γι’ αυτό το κομμάτι, καθότι ο Nugent άλλαξε την έννοια του όρου και κατέστησε το νόημα πιο λάγνο, αφού με τη λέξη «cats» εννοεί τις γυναίκες και όχι τις γάτες. Σίγουρα στίχοι όπως «I make a pussy purr with the stroke of my hand / They know they’re gettin’ it from me» δεν αποτελούν απλά μία διαγνωστική ορολογία. Στο τραγούδι, κάθε αναφορά στις γάτες και στις νυχιές τους αποτελεί σεξουαλική μεταφορά. Οι στίχοι μιλάνε για το σεξ και την αχαλίνωτη επιθυμία γι’ αυτό. Αναφέρονται σ' έναν άντρα που καταγράφει τη μεγάλη του σταδιοδρομία στο επιπόλαιο σεξ και προβληματίζεται με την αδυναμία του να ελέγξει τον εαυτό του ή τις γυναίκες με τις οποίες έχει σεξουαλική επαφή. Ο κύριος λόγος για τον οποίο προβληματίζεται είναι ότι η σεξουαλική του ζωή έχει ως αποτέλεσμα να τον αρρωσταίνει. Ωστόσο, ο αφηγητής περιγράφει με κεφάτο και κατηγορηματικό τρόπο την ευχαρίστηση που παίρνει από το σεξ, αν και αυτή η περιγραφή έχει και έναν χαρακτήρα παραίτησης.

    Η ερμηνεία του “Cat Scratch Fever” αφήνεται, λίγο ή πολύ, ανοιχτή στον ακροατή, αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι αναφέρεται στη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη σύφιλη, καθώς τη δεκαετία του 1970 ο όρος “cat scratch fever”ήταν ένας κοινός όρος του δρόμου (αργκό) για τη συγκεκριμένη ασθένεια και, επιπλέον, στο τραγούδι περιλαμβάνονται οι στίχοι "[going] to the doctor" και "you know you got it when/you goin' insane/It makes a grown man cry" (καθώς είναι γνωστό ότι η σύφιλη προκαλεί παραφροσύνη).

    Το «Cat Scratch Fever» το ερμηνεύει ο ίδιος ο Ted Nugent, κάτι που δεν συνήθιζε να κάνει, αφού στις προηγούμενες δουλειές του τα φωνητικά έκανε ο Derek St. Holmes και ο Meat Loaf. Ο Nugent δεν χρειαζόταν άλλους να του πούνε αν μπορούσε ή δεν μπορούσε να ερμηνεύσει ο ίδιος το τραγούδι. Αλλά αυτό έγινε τόσο μεγάλο ζήτημα κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, ώστε αυτοί που πίστευαν ότι το τραγούδι θα έπρεπε να το πει ο Derek St. Holmes (ουσιαστικά όλοι, σύμφωνα με τον Nugent) ζήτησαν να γίνει σύσκεψη ώστε να πείσουν τον Nugent ότι είχαν δίκιο. Ο Nugent τους άφησε να πούνε την άποψή τους και τους ευχαρίστησε που τη μοιράστηκαν μαζί του. Κατόπιν τους είπε:

    - Αν τώρα είστε όλοι εντάξει, καλύτερα να επιστρέψουμε στο στούντιο γιατί έχω ένα τραγούδι να τραγουδήσω.

    Κι έτσι απλά σηκώθηκε και επέστρεψε στο στούντιο τραγουδώντας ο ίδιος το κομμάτι έχοντας στα βοηθητικά φωνητικά τον Boz Burrell των Bad Company.

    Ted Nugent: Υπήρξε μία τεράστια δυσφορία από τους παρόντες αλλά προφανώς τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μέχρι σήμερα, αυτό το τραγούδι το θεωρώ βαρόμετρο του τέλειου παραδείγματος για το που είναι καταλληλότερη η φωνή μου.

    (photo 1)
    Ο Tom Werman, ο οποίος ανέλαβε συμπαραγωγός του άλμπουμ, άκουσε για πρώτη φορά τον Ted Nugent να παίζει το «Cat Scratch Fever» σε μία συναυλία στην Ατλάντα.

    Tom Werman: Θυμάμαι ότι όταν τ’ άκουσα είπα «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου, ο Ted έγραψε επιτέλους ένα single» και είπα στο αφεντικό μου ότι τελικά είχαμε ένα single από τον Ted, που όλοι το αναζητούσαν.

    Πράγματι, η μεγάλη επιτυχία ήταν ίσως το μόνο πράγμα που έλειπε από τη δουλειά του Nugent καθώς αυτός κι η μπάντα του άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο άλμπουμ στις αρχές του 1977. Τις προηγούμενες χρονιές είχαν καταφέρει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων και δύο επιτυχημένων δίσκων κιθαριστικού ροκ –που μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με τους Led Zeppelin και τους Aerosmith για την εξαγριωμένη ενέργεια και την άκρατη συμπεριφορά τους- και κέρδισαν τη φήμη ως μία από τις πιο καυτές live μπάντες του πλανήτη.

    Αυτό βέβαια δεν ήταν έκπληξη για έναν τύπο σαν τον Nugent, που έμπαινε στη σκηνή με σχοινί, σε στυλ Ταρζάν, και έπαιζε με την αγριότητα ενός κυνηγού που γιόρταζε το σκότωμα ενός ζώου, κάτι που ο Nugent έκανε συχνά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του.

    Με απλά λόγια, ο Nugent είχε καθιερωθεί ως ένα πραγματικό κομμάτι της φιλήδονης μανίας του Rock ‘n’ roll στο κοινό που από τη μία πλευρά βομβαρδίζονταν από τη Disco και από την άλλη από το πλαστικό και απρόσωπο ροκ που κυριαρχούσε στο ραδιόφωνο.

    Όμως ο ίδιος παραδέχεται:
    - Δεν ήμουν ένα οικείο όνομα έξω από τη μουσική βιομηχανία. Ανοίγαμε ακόμα συναυλίες των Aerosmith και των ZZ Top ή κάναμε συνεργασίες σε πολλές περιοχές. Βγάλαμε πολλά λεφτά αλλά δεν ήμασταν ακόμα στην κορυφή.

    Όλα αυτά μέχρι το Μάιο του 1977, οπότε και κυκλοφόρησε το «Cat Scratch Fever». Το single έφτασε στο Νο 30 των Η.Π.Α. ενώ το τραγούδι είναι πλέον γνωστό από το χαρακτηριστικό του riff. Το δε άλμπουμ έφτασε στο Νο 17 των Η.Π.Α. και ήταν το τρίτο συνεχόμενο του Nugent που πούλησε πάνω από 1.000.000 αντίτυπα. Το 1999 το άλμπουμ επανεκδόθηκε σε νέα ηχητική επεξεργασία, όπου εκτός από την αυθεντική ηχογράφηση του «Cat Scratch Fever» περιλαμβάνεται και μία ζωντανή ηχογράφηση του 1977.

    Ζωντανές ηχογραφήσεις του «Cat Scratch Fever» περιλαμβάνονται στους δίσκους «Double Live Gonzo!»(1978), «Live at Hammersmith ‘79» (1997), «Full Bluntal Nugity» (2001), «Extended Versions» (2005) και «Sweden Rocks» (2006, κυκλοφορεί και σε DVD) καθώς και στο Blu-ray «Motor City Mayhem – 6.000th Concert» (2009). Σε κάποιες από τις εμφανίσεις του στη σκηνή ο Ted Nugent παρουσιάζει το τραγούδι ως “Cat Scratch Her Beaver” (Beaverστην αργκό είναι οι μ...ότριχες).

    Άλλες εκτελέσεις

    • Buckner & Garcia (Δεκέμβριος 1981, κυκλοφόρησαν το… «Pac Man Fever», μία παραλλαγή του «Cat Scratch Fever» με στίχους όπως «I've gotta callus on my finger/And my shoulder's hurtin' too/I'm gonna eat 'em all up/Just as soon as they turn blue». Το τραγούδι ανέβηκε στο Νο 9 των Η.Π.Α.).

    • Replacements (Οκτώβριος 1984, κυκλοφόρησαν το «Gary’s Got A Boner», στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το κύριο riff του «Cat Scratch Fever». Γι’ αυτό το λόγο αναφέρεται και το όνομα του Ted Nugent στους δημιουργούς).

    • Nitro (1991, εκτέλεση η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Nitro II: H.W.D.W.S.»).

    • Fudge Tinnel (1991, στο άλμπουμ “Hate Songs In E Minor”).

    • Hayseed Dixie (Μάρτιος 1992, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «A Hillbilly Tribute To Mountain Love»).

    • Motorhead (Αύγουστος 1992, εκτέλεση με λιγότερο σεξουαλικούς στίχους, στο άλμπουμ «March Or Die». Το 2010 συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ «Covers»).

    • Pantera (1999, στο soundtrack της ταινίας «Detroit Rock City». Η εκτέλεση αυτή έφτασε στο Νο 40 του Mainstream Rock Chart των Η.Π.Α. και ο Ted Nugent την επέκρινε λέγοντας: «Ήταν υπερβολικά λευκή. Χωρίς ψυχή, χωρίς αρχ…, χωρίς αίσθημα»).

    • John Corabi (2001, στη συλλογή «Bulletproof Fever: A Tribute To Ted Nugent»).

    • Anvil (2009, το έπαιξαν μαζί με τον Scott Ian των Anthrax και τον Slash, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Anvil! Η Ιστορία των Anvil» στο Sundance Film Festival).

    • Damn Yankees (Ιανουάριος 2010, ζωντανά στη σκηνή του National Association Of Music Merchants).

    • Delivers.

    Το «Cat Scratch Fever» ακούστηκε στις ταινίες «The Stoned Age» (1994), «EDtv» (1999), «Οι Αρχηγοί Της Dogtown» (Lords Of Dogtown, 2005) και «Μπύρα Για Τα Άλογά Μου» (Beer For My Horses, 2008, όπου παίζει και ο Ted Nugent).

    Το 2000 χρησιμοποιήθηκε σ’ ένα επεισόδιο της σειράς Simpsons, όπου ο Homer παίρνει την κιθάρα του και παίζει το εισαγωγικό riff αλλά τραγουδάει το… «Pac-Man Fever».

    Το τραγούδι περιλαμβάνεται επίσης στα video games Prey και Guitar Hero: Aerosmith. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα του baseball Detroit Tigers (ο Ted Nugent γεννήθηκε στο Detroit) καθώς και από τις ομάδες αμερικάνικου ποδοσφαίρου San Jose SaberCats, Cincinnati Bearcats και Carolina Panthers.

    Το 2011 ο Ted Nugent εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό talk show «Huckabee», όπου έπαιξε το τραγούδι έχοντας στο μπάσο τον παρουσιαστή της εκπομπής –και πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας- Mike Huckabee.

    Το 2009 το τηλεοπτικό κανάλι VH1 κατέταξε το «Cat Scratch Fever» στο Νο 32 των καλύτερων Hard Rock τραγουδιών όλων των εποχών.

    CAT SCRATCH FEVER – Ted Nugent

    Well I don't know where they come from
    But they sure do come
    I hope they comin' for me
    And I don't know how they do it
    But they sure do it good
    I hope they doin' it for free

    They give me cat scratch fever
    Cat scratch fever

    The first time that I got it
    I was just ten years old
    I got it from some kitty next foor
    I went and see the Dr. and
    He gave me the cure
    I think I got it some more

    (Chorus)

    It's nothin dangerous
    I feel no pain
    I've got to ch-ch-change
    You know you got it when you're going insane
    It makes a grown man cryin' - cryin'
    Won't you make my bed

    I make the pussy purr with the stroke of my hand
    They know they gettin' it from me
    They know just where to go
    When they need their lovin man
    They know I do it for free

    (Chorus)

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:DiscoHard RockMainstreamRockΜουσική Γενικά:ραδιόφωνοΜουσικά Όργανα:κιθάραΚαλλιτέχνες:AerosmithAnthraxBad CompanyLed ZeppelinMeat LoafZZ Top



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28064   /   28.10.2013, 09:45   /   Αναφορά

    Δεν ξερω κατα ποσο ενδιαφερει αυτο, αλλά απο πολιτικης αποψης ο Nugent αντιπροσωπευει την δεξια πλευρα των συντηρητικων της Αμερικης. Ειναι σαφεστατα υπερ της οπλοφοριας εδω και παρα πολλα χρονια ως καταξιωμενο μελος της σχετικης επισημης οργανωσης και μιλα παντα για τους ηρωες που πολεμησαν στο Βιετναμ, Αφγανισταν κλπ κλπ.


    Ειναι τοσο δεξιος οσο δεν παει.


    Δυστυχως.

    #28065   /   28.10.2013, 23:51   /   Αναφορά

    ευστοχος ο φιλος φρικ . . . σαν προσωπικοτητα ο Τεντ υπηρξε και συνεχιζει να προκαλει με τις %^%%@#$ που εκτοξευει κατα καιρους . . .


    Υ.Γ σαν μουσικος τωρα . . . ειχα χρονια να ακουσω το ντεμπουτο του . . . το εκανα με την αφορμη του αρθρου και τολμω να πω πως . . . θα επινα ενα κασονι μπυρες υπο τους ηχους του . . .

    #28067   /   29.10.2013, 10:06   /   Αναφορά

    το προφιλ του 'κυνηγου' που πλασαρει  και η 'μαγκια' του να σκοτωνεις ενα ζωο απο αποσταση με οπλο δεν μου αρεσε ποτε . 


    καλλιτεχνικα δεν ασχοληθηκα ποτε μαζι του λογω αυτου του προφιλ , θεωρω οτι δεν εχασα και σπουδαια πραγματα ,αφου μαλιστα η χωρα του εχει αναδειξει ιερα τερατα στον χωρο του rock . 


    κορυφαια του στιγμη θεωρω την συμμετοχη του στους damn yankees , ενα γκρουπ με μουσικαρες και η συμμετοχη του σε αυτο θεωρω οτι τον τιμα ,γιατι οι υπολοιποι ειναι πραγματικα αξιολογοι . 




    #28068   /   29.10.2013, 10:26   /   Αναφορά

    Η καλυτερη στιγμη του:


    http://www.youtube.com/watch?v=0c3d7QgZr7g

    #28069   /   29.10.2013, 12:25

    καποτε στις συναυλιες του εμφανιζοταν στη σκηνη με ενα τοξο και εριχνε βελη σε ενα ομοιωμα του ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ και μετα το εκαιγε.ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ.


    #28091   /   07.11.2013, 17:43   /   Αναφορά

    Θα συμφωνησω οτι ο τυπος ειναι καραγκιοζης και φασιστας οσο δεν παει ...απο την αλλη το θεμα ειναι μουσικο και σαν μουσικος αφησε ενδιαφεροντα χναρια...


    AMBOY DUKES 


    Journey to the Center of the Mind.


    και οχι μονο ...και σαφως η καλυτερη στιγμη του ειναι το strangehold που παραπεμει ο freak απο τον πρωτο του δισκο...


    Ted Nugent , Free-for-All,Cat Scratch Fever,Double Live Gonzo!


    μεχρι το 1978 ηχογραφησε τους παραπανω δισκους και μαλλον ειναι και οι μονοι που επρεπε...



     φιλε alpatman, damn yankees δεν εχω ακουσει δεν κρινω...


    sea like eyes γεια μας....


    che ευχαριστουμε...!


    #28100   /   12.11.2013, 10:38

    οι damn yankees ηταν γκρουπαρα , οι μουσικοι ηταν ολοι ενας και ενας και πιστευω τον Nugent τον 'κολλησε' η εταιρεια ,για λογους -'celebrity '-  για να κανει μεγαλυτερη  αισθηση η μπαντα . Φυσικα δεν τιθεται θεμα αξιας , για να εκανε ενα ονομα στην Αμερικη κατι ειχε .


    Δεν νομιζω οτι το μουσικο στιγμα του ειναι τοσο σπουδαιο σε συγκριση με αλλους και φυσικα αν προσθεσουμε και το image του ,μικραινει ακομα πιο πολυ (σε μενα τουλαχιστον ) στα ορια της γραφικοτητας .