ελληνική μουσική
351 online   ·  209.195 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Και η Πυγολαμπίδα το βιολί της

Το Νο. 9 είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπιλικά (Orfeus)

«Όταν ζορίζουν τα πράγματα, οι ζόρικοι προχωρούν» λέει ένα ρητό. Ο Γιώργος Μπιλικάς κάνει το δεύτερο μυθιστορηματικό του βήμα.

Το <i>Νο. 9</i> είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπιλικά (Orfeus)

Γράφει η Ιουλία Λυμπεροπούλου (ioulialibera)23 άρθρα στο MusicHeaven
Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τις 5/10/2012 γράφω και εδώ στο Music Heaven! Καλώς σας βρίσκω όλους, λοιπόν, γράφοντες και αναγνώστες! Μπορείτε να εντοπίσετε επιπλέον κείμενά μου και στ...
Παρασκευή 13 Δεκ 2013

«Όταν ζορίζουν τα πράγματα, οι ζόρικοι προχωρούν» λέει ένα ρητό. Ο Γιώργος Μπιλικάς κάνει το δεύτερο μυθιστορηματικό του βήμα. Ζόρικα πράγματα για ζόρικους αναγνώστες. (Θάνος Μπλούνας, Δημοσιογράφος, από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Το iΝο. 9/i είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπιλικά (Orfeus)

Το Νο. 9 είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ φαντασίας, που μοιάζει να έρχεται ως φυσική συνέχεια μετά το πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπιλικά Heaven Adventures. Ο συγγραφέας, πάντα πιστός στην περιγραφή του υπερβατικού στοιχείου, συνδυάζει και πλέκει την πραγματικότητα με ό,τι φαίνεται επινοημένο και ονειρικό, αφήνοντας τελικά μία γεύση αμφιβολίας στον αναγνώστη για τα ψήγματα αλήθειας που μπορεί να κρύβονται στην ιστορία, μέσα από μία δεξιοτεχνικά δομημένη και ταχύρυθμη αφήγηση. Κεντρικός ήρωα είναι και πάλι ο Ορφέας, που ξεκινώντας ένα βράδυ από το μικρό και αγαπημένο του μπαράκι, το «Blue Note», αποφασίζει να απολαύσει την Πανσέληνο στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Το ατύχημα που του συμβαίνει λίγο πριν φτάσει εκεί πυροδοτεί τη μυστήρια και περιπετειώδη πλοκή.

Όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Μπιλικάς για το βιβλίο, «Το Συμπαντικό παιχνίδι, η συνύπαρξη των αντιθέτων (Θετικό-Αρνητικό, Σκοτεινό-Φωτεινό κτλ.) και τα Τέσσερα Στοιχεία της Φύσης (Γη, Νερό, Αέρας, Φωτιά) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας αυτής ιστορίας, που βρίσκει τον Ορφέα να κινείται ανάμεσα σε δύο Παράλληλους Κόσμους. Τα ατέλειωτα και συνεχή flash back στο “Εδώ” και στο “Εκεί” (το άγνωστο “Εκεί”, αφού κανείς ποτέ δε γύρισε, για να μας το περιγράψει) μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει, αλλά βοηθούν και την πλοκή να “δέσει” λίγο λίγο και σιγά σιγά όσο πλησιάζουμε στο φινάλε.

» Ο κάθε βασικός ήρωας του μυθιστορήματος αντιπροσωπεύει και καθένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης:


» Έτσι, ο Malt (Επεξεργασμένο Κριθάρι) αντιπροσωπεύει το Στοιχείο της Γης, η Anqet (Θεά των Υδάτων/Αίγυπτος) το Στοιχείο του Νερού, ο Intra (Θεός των Ανέμων/Ινδίες) το Στοιχείο του Αέρα και ο ίδιος ο Ορφέας αντιπροσωπεύει το Στοιχείο της Φωτιάς. Η Ίρις (Ολύμπια θεότητα και Αγγελιοφόρος των θεών), που αντιπροσωπεύει την Επικοινωνία, λειτουργεί ως ενδιάμεσος, φέρνοντας σε Επαφή τους υπόλοιπους ήρωες μεταξύ τους. Η Αστάρτη, τέλος, (Θεά των Φοινίκων), που αντιπροσωπεύει τη Γυναικεία Χάρη, τη Γονιμότητα και τον Έρωτα, κλείνει τον κύκλο, ενσωματώνοντας την έννοια και την Ουσία του Δυαδικού Στοιχείου της Ύπαρξής μας (Αρσενικό-Θηλυκό).

» Ο τίτλος Νο. 9 είναι μία –μικρή έστω‒ αναφορά στον John Lennon, αλλά αποτελεί και τον πυρήνα που διατρέχει όλη την ιστορία. Τίποτα, όμως, από τα όσα διαβάζουμε δεν το προεξοφλεί ή δεν το κάνει ορατό. Αυτό παραμένει “κρυμμένο” στο παρασκήνιο και αόρατο, κάνοντας την εντυπωσιακή του εμφάνιση στα τελευταία κεφάλαια, όπου αναδεικνύεται επιβλητικά και “φωτίζει” τα πάντα, λύνοντας το μυστήριο».

 

Το iΝο. 9/i είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπιλικά (Orfeus)

Έχοντας διαβάσει το βιβλίο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιστορία διερευνά έναν τομέα μεταφυσικής εξελικτικής ψυχολογίας, αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο υπάρχει, αλλά σε ένα επίπεδο κυρίως πνευματικό. Και αυτό γιατί οι ήρωες περνούν από στάδιο σε στάδιο, θέλοντας ή μη, καθώς το τυχαίο είναι σχετικό στην αφήγηση, προκειμένου να κατακτήσουν τη γνώση. Πιο συγκεκριμένα, την εσωτερική γνώση, μέσα από περάσματα σε παράλληλους κόσμους, βρίσκοντας έτσι τη θέση που τους αρμόζει και εκπληρώνοντας το ρόλο της ύπαρξής τους συμπαντικά. Αφορά διάφορα είδη μεταβάσεων, επομένως, όπως τα βιώνει και ο καθένας διαρκώς στην πορεία μίας ζωής, ιδίως όταν επιδιώκει την εξέλιξη χωρίς να στασιμοποιείται στη νοητή αναβίωση των γεγονότων που έχουν ήδη συμβεί. Αυτή η συμπαντική συμφωνία, επιπλέον, καταλήγει σε μία αρμονική σύνθεση αποδίδοντας στο κάθε φυσικό στοιχείο, από τα τέσσερα βασικά, την αξία που του αναλογεί.

Όλα διευρύνουν και ξετυλίγουν τον ορίζοντα των δυνατοτήτων τους, ακόμα και η ύλη ‒ Γη, απενοχοποιημένη σε σχέση με τη χαρά και την απόλαυση. Το βιβλίο διατρέχεται από αναφορές που γίνονται αφορμή για τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων του αναγνώστη, καθώς η ύλη με τη στενή και με την ευρύτερη έννοια γίνεται έμπρακτα ένα μέσον αυτόνομα σεβαστό, επιτελώντας την ίδια στιγμή και τη μεταφορά του πνεύματος για την ολοκλήρωση των στοχοθετήσεών του. Στο επίκεντρο βρίσκουμε, λοιπόν, τη δύναμη του μυαλού, της φαντασίας και της ζωής σε κάθε έκφανσή της. Δηλαδή, και της ζωής μετά τη ζωή, όχι της ζωής μετά θάνατον, μίας κατάστασης παρεξηγημένης που προκαλεί το φόβο, ενώ αποτελεί ένα ακόμα πέρασμα. Καλή νέα αρχή εύχομαι, επομένως, σε όποιον διέρχεται μία νέα Πύλη, όπου κι αν βρίσκεται αυτή, όπως και σε όποιον επιλέξει να διαβάσει το ταξιδιάρικο και ευφάνταστα ενεργειακό αυτό βιβλίο, που επίσης μπορεί να αποτελέσει μία Πύλη για στοχαστικές διαδρομές… Προσωπικά, πάντως, φρόντισα να προμηθευτώ εγκαίρως τη Visadream μου και ετοιμάζομαι οσονούπω να την εισάγω στο ΑΤΜ για μία νέα απόδραση στη Χώρα των Ονείρων…

 

Το iΝο. 9/i είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπιλικά (Orfeus)

Βιογραφικά στοιχεία

Το iΝο. 9/i είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιώργου Μπιλικά (Orfeus)Ο Γιώργος Μπιλικάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Θεωρία μουσικής και Κιθάρα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος ροκ σχημάτων στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με πιο γνωστά τα «Τέσσερα Τέταρτα» και «Θαρσείν Χρει». Από το 1992 έως το 2009, ασχολήθηκε με την παραγωγή και μουσική επιμέλεια ραδιοφωνικών εκπομπών, με την ηχοληψία και με την πρωτότυπη μουσική επένδυση τηλεταινιών, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Το 2004 κυκλοφόρησε με τους «Θαρσείν Χρει», σε συλλεκτικό βινύλιο, υλικό ηχογραφημένο το 1974, το οποίο έμεινε απείραχτο από παρεμβάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Αρθρογραφεί σε μόνιμη στήλη του www.musicheaven.gr με τίτλο «Καμία Συμπάθεια για το Διάβολο» και είναι μέλος της Συντακτικής του Ομάδας. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητάς του έχει πάρει συνεντεύξεις από τους: Φοίβο Δεληβοριά, Νίκο Παπάζογλου, Βασίλη Καζούλλη, Στάθη Δρογώση, Βασίλη Βασιλάτο, Απόστολο Ρίζο, Robert Plant, Chris & Carla και Marianne Faithfull. Ασχολείται, επίσης, με τη συγγραφή βιβλίων και εκδοτικά συνεργάζεται με τον Εκδοτικό Οίκο «Συμπαντικές Διαδρομές». Τον Οκτώβριο του 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Heaven Adventures και το Μάρτιο του 2013 συμμετείχε με ποιήματα στην ανθολογία Όνειρα των Μύθων. Το νέο του βιβλίο με τίτλο No. 9 είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του που κυκλοφορεί.

Τραγούδι στο τέλος του βιβλίου: «Old and Wise» των Alan Parsons και Eric Woolfson.

Η τελευταία παρουσίαση, που ολοκληρώνει τον κύκλο των παρουσιάσεων του βιβλίου σε διάφορες πόλεις, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Rock Music ‒ Café Bar «Bat City», Λ. Αλεξάνδρας 11, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου του 2013, στις 22:05 το βράδυ.


Tags
Μουσικά Είδη:RockΚαλλιτέχνες:John LennonRobert PlantΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (8)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Kristalo Chat
Φθασμένος
#28225   /   13.12.2013, 21:08   /   Αναφορά

Το διάβασμα ειναι μια απο τις ομορφότερες ασχολιες μου στον ελευθερο μου χρόνο. Λατρευω όλους τους συγραφείς που καταφέρνουν να με συμπαρασύρουν στην πλοκη της ιστορίας τους, ταυτίζομαι, συμπασχω και πολλες φορές δινω και την δικη μου εκδοχη στο τέλος της ιστορίας . Ευχομαι στον κυριο Μπιλικα να ναι καλοταξιδο το βιβλίο του. Να γινει απο τα αγαπημενα των αναγνωστων. Ειλικρινα θεωρω τους ανθρωπους που γραφουν αξιους γιατι ειναι χάρισμα να καταγραφεις στο χαρτι τις σκεψεις σου δημιουργωντας εικονες στους αναγνωστες σου. Καλοταξιδο λοιπον!

sillia Chat
Βετεράνος
#28226   /   13.12.2013, 23:17   /   Αναφορά

Καλοτάξιδο να είναι και αυτό Ορφεάκο :) Oλόψυχα στο ευχόμαστε !!!!!!!!!!!!!!

ilio Chat
Βετεράνος
#28230   /   14.12.2013, 14:18

Πολύ όμορφη,μεστή και κατατοπιστική η παρουσίαση σου Ιουλία για το βιβλίο του Γιώργου.Σε ευχαριστούμε πολύ!Καλοτάξιδο να είναι και αυτό Γιώργο! Smile


EVAGGELIASAKELLARIOU Chat
MusicHeaven Guru
#28233   /   15.12.2013, 00:52   /   Αναφορά

Καλημέρα. Δεν έχει μόνο γαργλιστική πένα, αλλά είναι και τέλειος οικοδεσπότης με άψογους συνεργάτες, όπως η Ιουλία και ο Φαίδων. Καλοτάξιδοι ας είναι όλοι τους με καπετάνιο τον Ορφέα. Ε.Σ.

Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#28234   /   15.12.2013, 09:40   /   Αναφορά
Θέλω να ευχαριστήσω ΚΑΙ από εδώ τους φίλους μου (μέλη του ΜΗ) faidonalkinoos για τον πρόλογο, beatlus για το κείμενο στο οπισθόφυλλο, & capone69 για την άψογη φιλοξενία στο Bat City.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως, τη Τζούλια (ioulialibera) για την παρουσίαση του βιβλίου σ' αυτό το άρθρο, αλλά και για την υποδειγματική της παρουσίαση στο Bat City (κι ας μας την πέσανε Ιουλία μου οι Ερινύες από το προηγούμενο βράδυ, που μου έκλεισαν το λαιμό).

Ευχαριστώ επίσης όλους τους φίλους που ήταν χθες μαζί μας όπως ευχαριστώ και όλους εσάς για τα σχόλιά σας.

Να είστε όλοι καλά... :)
mary_omikron Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#28235   /   15.12.2013, 11:03   /   Αναφορά

Oρτσα τα πανιά Ορφέα... καλοτάξιδο κι αυτό το σκάφος της φαντασίας :)

hrysi Chat
Φθασμένος
#28328   /   07.01.2014, 17:27   /   Αναφορά

καλή και μεγάλη επιτυχία!  Πρόσφατα σχόλια