ελληνική μουσική
560 online   ·  210.208 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

Ο τραγουδιστής που “ανέδειξε” τον Τσιτσάνη, μα αδικήθηκε από την ιστορία

Ο Δημήτρης Περδικόπουλος όταν άκουσε τον ταλαντούχο νεαρό μπουζουξή Βασίλη Τσιτσάνη, ενθουσιάστηκε, τον πήρε στο συγκρότημά του και μαζί  εμφανίστηκαν στη Λαμία, τη Λάρισα και γύρισαν τη μισή Θεσσαλία και Ρούμελη.

Ο τραγουδιστής που “ανέδειξε” τον Τσιτσάνη, μα αδικήθηκε από την ιστορία

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος (costaspanag) / 19 άρθρα στο MusicHeaven
Σάββατο 28 Δεκ 2013

Ο Δημήτρης (Μήτσος) Περδικόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας το 1914 και πέθανε στην Αθήνα στις 16 /6 /1952.

Ήταν ονομαστός τραγουδιστής του δημοτικού και παραδοσιακού τραγουδιού, με ιδιαίτερη επίδοση στα Καλαματιανά και στεριανά συρτά. Τραγούδησε όμως και τσάμικα, νησιώτικα, Σμυρνέικα, ακόμα και μανέδες. Διακρίθηκε επίσης και στο ρεμπέτικο και λαικό τραγούδι.

Ο τραγουδιστής που “ανέδειξε” τον Τσιτσάνη, μα αδικήθηκε από την ιστορίαΑσχολήθηκε από πολύ νέος με το τραγούδι. Διέθετε ωραία, ζεστή, γλυκειά, καθάρια και εύπλαστη φωνή και έπαιζε κιθάρα. Επίσης έγραφε και διασκεύαζε τραγούδια.

Είναι εκείνος που “ανέδειξε” τον νεαρό Τσιτσάνη και τον οδήγησε στη δισκογραφία.

Ο φίλος του Τσιτσάνη μουσικός Θανάσης Μπουρλιάσκος τον γνώρισε στον Περδικόπουλο στη μεγάλη εμποροπανήγυρη των Τρικάλων, στις  14 Σεπτεμβρίου 1934.

Ο Περδικόπουλος όταν άκουσε τον ταλαντούχο νεαρό μπουζουξή ενθουσιάστηκε, τον πήρε στο συγκρότημά του και μαζί  εμφανίστηκαν στη Λαμία, τη Λάρισα και γύρισαν τη μισή Θεσσαλία και Ρούμελη.

Το φθινόπωρο του 1935 ο Τσιτσάνης ήρθε με το τρένο στην Αθήνα, όπου ο Περδικόπουλος τον περίμενε και τον πήγε με ταξί  στη Γαμβέτα, στο μπαρ της Ιταλίδας Ραμπέλας.  Ο Τσιτσάνης φιλοξενήθηκε στο πατάρι του μπαρ. Μαζί με τον Περδικόπουλο έπαιζαν σε μικρά ταβερνάκια.

Ο τραγουδιστής που “ανέδειξε” τον Τσιτσάνη, μα αδικήθηκε από την ιστορίαΠολλά από τα πρώτα προπολεμικά τραγούδια του Τσιτσάνη της περιόδου 1937-1940 γραμμοφωνήθηκαν με την εκφραστική φωνή του Περδικόπουλου.

Ο πρώτος δίσκος του Τσιτσάνη με τον Περδικόπουλο γράφτηκε στην Οdeon το 1937 και είχε από τη μία πλευρά το παραδοσιακό «Σιγά αμαξά την άμαξα» και από την άλλη το χασικλήδικο «Σ’έναν τεκέ μπουκάρανε», με τη Γεωργία Μητάκη, σε μουσική Τσιτσάνη και στίχους Περδικόπουλου.

O Tσιτσάνης λέει στην αυτοβιογραφία του (σελ.11-12):

«Παράλληλα γνώρισα και τον Μήτσο τον Περδικόπουλο (έναν τραγουδιστή Σμυρνέικων και δημοτικών τραγουδιών) που με πήρε και με πήγε στην «ΟΝΤΕΟΝ» για να κάνω δίσκο. Ο Περδικόπουλος τότε είχε τραγουδήσει σε δίσκους και ήταν γνωστός..... Πήγα με τον Περδικόπουλο και γραμμοφωνήσαμε δύο τραγούδια, στον ίδιο δίσκο. Ένα δικό του και ένα δικό μου.Το δικό του ήταν το «Σιγά, καλέ μου την άμαξα», ένα καλαματιανό που παίζω εγώ μπουζούκι, και το δικό μου το «Σ’ένα τεκέ μπουκάρανε», ένα ζειμπέκικο. Αυτή είναι και η πρώτη δισκογραφική παρουσία μου. Πρέπει να‘ταν το 1937.... Ξέρεις τότε τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Οι εταιρείες ήταν δυό όλες κι όλες και το κοινό των δίσκων περιορισμένο. Δεν ήταν εύκολο να περάσεις τραγούδι».

Ο τραγουδιστής που “ανέδειξε” τον Τσιτσάνη, μα αδικήθηκε από την ιστορίαΠρολογίζοντας το τραγούδι «Σιγά καλέ μου σιγά», ο Τσιτσάνης ακούγεται να λέει:

«Το πρώτο τραγούδι που γραμμοφώνησα, ή μάλλον που έπαιξα κατ’ επιθυμίαν της εταιρείας, ήταν το «Σιγά καλέ την άμαξα», όπου τραγούδησε ένας υπέροχος τότε τραγουδιστής και άνθρωπος. Ήταν ο αξέχαστος Δημήτρης Περδικόπουλος. Ειδικότης του τα Καλαματιανά. Ήτο πολύ μεγάλος φίλος μου. Πέθανε νεότατος».

Ο Περδικόπουλος συνεργάστηκε και με πολλούς άλλους μεγάλους του ρεμπέτικου και λαικού τραγουδιού (Στελλάκης Περπινιάδης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης, Γιώργος Μανησαλής, Γιάννης Σταμούλης, Γιάννης Παπαιωάννου, Στέλιος Κερομύτης  κ.α.).

Πέθανε πολύ νέος, 38 μόλις ετών και αδικήθηκε από την ιστορία. Ελάχιστα στοιχεία σώζονται για αυτόν, εκτός βέβαια από τους δίσκους που αποθανάτισαν την υπέροχη φωνή του.

 

Επιλεγμένα τραγουδια με τον Δημήτρη Περδικόπουλο

Μια κόρη Αλεξανδριανή (παραδοσιακό) Περδικόπουλος 1938

 


 Στου Λινάρδου την ταβέρνα (Πάνου Τούντα) Περδικόπουλος

(1η εκτέλεση, 1936)


 Θα χτίσω παλάτια Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1948


Χωριό μου έμορφο Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1939

 

Αχ, βρε Κατινάκι Περδικόπουλος, κλαρίνο Γιώργος Ανεστόπουλος 1949


 Μελαχρινό μ’αρνήθηκες Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1948

 

Πες μου βρε Γιώργο ποιά αγαπάς Περδικόπουλος , Τσιτσάνης 1947

 

Ξελογιάστρα (χασάπικο Τσιτσάνη) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1937

 

Μια μικρή Φιλιατρινούλα (Καλαματιανό) Περδικόπουλος

 

Σιγά αμαξά την άμαξα  Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1937. Προλογίζει ο Τσιτσάνης


Με θαμπώνουν οι ματιές σου (Τσιτσάνη) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης  1937

 

Με λικέρ και με σαμπάνια -Με σπανιόλικες χαβάγιες- (Τσιτσάνη) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1937

 

Βασίλω (Τσιτσάνη) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1938

 

Αμπέλι μου πλατύφυλλο (παραδοσιακό) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1937

 

Πολίτισσα (Τσιτσάνη) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1938

 


Γκουβερνάντα (Περδικόπουλου) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1937

 

Με βάσανα και με καημούς (Ραστ Μανές) Περδικόπουλος 1934

 

Πάρε καρότσα κι έλα (Ροβερτάκη) Περδικόπουλος, Μανήσαλης 1947

 

Πουλάκι είχα στο κλουβί (Καλαματιανό) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1939

 

Στο τάγμα τηλεγραφητών -Ασυρματιστής- (Τσιτσάνη) Περδικόπουλος, Τσιτσάνης 1938

 

Όμορφή μου πριγκηπέσσα (Νίκου Λογοθέτη, στίχοι Φώτη Μεσθεναίου) Περδικόπουλος, Στελλάκης Περπινιάδης 1949

 

Απ’της Ζέας το λιμάνι (Γιάννη Παπαιωάννου) Περδικόπουλος & ο συνθέτης 1946

 

Καπετάν Αντρέα Ζέππο (Γιάννη Παπαιωάννου) Περδικόπουλος & ο συνθέτης 1946

 

Περβολαριά (παραδοσιακό) Περδικόπουλος

 

Έλα Μάρω μου στο θείο (Νίκου Λογοθέτη) Περδικόπουλος, Γιάννης Σταμούλης

 

Η ώρα πέρασε (Γεράσιμου Κλουβάτου, στίχοι Χαράλαμπου Βασιλειάδη –«Τσάντα» ) Περδικόπουλος 1947


Ναζιάρα μ’έχεις μπλέξει (Στέλιου Κερομύτη) Κερομύτης-Περδικόπουλος 1940

Ο τραγουδιστής που “ανέδειξε” τον Τσιτσάνη, μα αδικήθηκε από την ιστορία

Πηγές

Κώστα Χατζηδουλή: «Βασίλης Τσιτσάνης. Η ζωή μου, το έργο μου», εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1979

‘Ιντερνετ

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#28287   /   28.12.2013, 09:50   /   Αναφορά

Ευχαριστούμε

#28288   /   28.12.2013, 10:03   /   Αναφορά

Το ενδιαφέρον μου για τον Περδικόπουλο χρονολογείται από καιρό. Ήθελα να μάθω γι αυτόν γιατί  με συγκινεί η φωνή του, έφυγε πρόωρα και δεν υπάρχουν διαθέσιμες πολλές πληροφορίες.


 Ήταν συμπατριώτης μου και ακούσματα από κάποια τραγούδια του με είχαν συγκινήσει ήδη από τα παιδικά μου χρόνια. Ανακατεμένα με μακρινές νοσταλγικές αναμνήσεις από την αχλύ της Μεσσηνίας, τη θαλασσινή αύρα και το άρωμα των κατιφέδων.


Συμπληρώνω στο άρθρο / αφιέρωμα:


Πρόκειται για πραγματικά σημαντικό τραγουδιστή, με καθαρή, ανεπιτήδευτη φωνή και θαυμαστή τεχνική, που μπορούσε να ερμηνεύσει πολλά είδη τραγουδιού.


Το «αηδόνι των Φιλιατρών», που «σημάδεψε» τη δισκογραφία από τη δεκαετία του ‘30 μέχρι και την αρχή της δεκαετίας του ’50 και σφράγισε με την αισθαντική φωνή του τους πρώτους δίσκους του Τσιτσάνη, αγωνιζόταν για τον επιούσιο σε ταβέρνες, γάμους, γλέντια και πανηγύρια. Καμμία σχέση με κάποιους σημερινούς φανταχτερούς τραγουδιστές!


Στο τραγούδι του "Σιγά αμαξά την άμαξα" πρωτογράφτηκε σε δίσκο η γλυκιά πενιά του Τσιτσάνη. Τα ποσοστά του δίσκου μοιράζονταν εξ ίσου και στους δύο. Τη συνεργασία τους σφραγίζει το επιφώνημα του Περδικόπουλου «Γειά σου Τσιτσάνη μου με το μπουζούκι σου!» και του Τσιτσάνη «Γειά σου Μητσάκη Περδικόπουλε!»


Η κλίση του για το τραγούδι εκδηλώθηκε από νωρίς. Ήρθε στην Αθήνα 20χρονος το 1934 και ήδη τον Ιούνιο του ίδιου έτους γραμμοφωνήθηκε ο πρώτος του δίσκος, με δύο μανέδες, που έκανε αίσθηση.


Δεν είναι τυχαίο που μ' αυτόν συνεργάστηκε ο Τσιτσάνης, ο Παπαιωάννου, ο Σκαρβέλης, ο Ροβερτάκης, ο Κλουβάτος και τόσοι άλλοι.


Συνεργάστηκε επίσης με σπουδαίους παραδοσιακούς καλλιτέχνες (Γεωργία Μηττάκη,  Γιώργο Παπασιδέρη,  Κώστα Ρούκουνα, Ρίτα Αμπατζή, Νίκο Καρακώστα, Γιώργο Ανεστόπουλο κ.ά.), σε κέντρα, σε πανηγύρια και στη δισκογραφία.


Ευγενικός, καλόψυχος, αλτρουιστής, καλός οικογενειάρχης, ποτέ δεν ακούστηκε κάτι αρνητικό γι αυτόν.


Πέθανε από λοίμωξη, στην ακμή της καριέρας του, ενώ είχε σίγουρα πολλά ακόμα να προσφέρει. Φτωχός και όχι αναγνωρισμένος και δικαιωμένος, αφήνοντας όμως πίσω του δίσκους που πάντα θα συγκινούν.


 


Μερικά ακόμα επιλεγμένα τραγούδια:Στον κόσμο θα γλεντώ (Περδικόπουλου) 1938 «...Προτού περάσει ο καιρός κι η νιότη του πια σβήσει...»


 
Μαγδαληνή (Kαλαματιανό), μουσική Περδικόπουλου, στίχοι Δ. Τσακίρη, 1936


 
Πέντε λεβέντες είμαστε (τσάμικο), με τον περίφημο Νίκο Καρακώστα στο κλαρίνο, --όπως και στο «Μια μικρή Φιλιατρινούλα»-.  Επιφώνημα Περδικόπουλου: Όπα! Γειά σου Καρακώστα μου! 

Εγώ στη βρύση καρτερώ (Καλαματιανό) Περδικόπουλου, κλαρίνο Ν. Καρακός, 1947


 
Νεράιδα είσαι μάτια μου (μπάλος) παραδοσιακό νησιώτικο, 1949


 
Αργυρούλα μου (συρτό), κλαρίνο Γιώργος Ανεστόπουλος, 1947


 
Απάνω σε μια λεμονιά –Να ζήσεις Ελενάκι μου- (Καλαματιανό) Περδικόπουλος, Ανεστόπουλος, 1947


 
Από σένα τί ζηλεύω (χασάπικο) από τα πρώτα τραγούδια του Τσιτσάνη, Περδικόπουλος, μπουζούκι Τσιτσάνης, 1938


 
Μάνα μ’ εχτές το βράδυ –Το μελαχρινό - (Καλαματιανό) Περδικόπουλος, 1940 


Οι κάμποι πρασινίσανε (Καλαματιανό) Περδικόπουλος, μπουζούκι Τσιτσάνης.


Επιφώνημα Τσιτσάνη: Γειά σου Περδικόπουλε!
 
48 χιλιάρικα (Καλαματιανό) Κώστα Σκαρβέλη, 1937


 
Στο γλυκοχάραμα (λαικό βαλς) Σπύρου Περιστέρη, σε στίχους Ζακ Ιακωβίδη & Μίνωα Μάτσα, Περδικόπουλος & Γιώργος Μανησαλής, 1947


 
Mανές ουσάκ –Σβήστηκαν οι ελπίδες μου κι όλα τα όνειρά μου - (ήχος Α΄-δρόμος Ουσάκ-) Περδικόπουλος (μόλις 20χρονος, από τους πρώτους του δίσκους) βιολί Δημήτρης Μανησαλής & ούτι, 1934. Επιφώνημα: Γειά σου Μήτσο μου, αηδόνι των Φιλιατρών! Γειά σου και σένα Μανησαλή μου, με το βιολάκι σου!

Δυο χρόνια τώρα σ’αγαπώ (χασάπικο) από τα πρώτα τραγούδια του Τσιτσάνη, Περδικόπουλος & Τσιτσάνης, 1938

Πάνε τα λεφτά μου (χασάπικο) Τσιτσάνη, σε στίχους Περδικόπουλου, Περδικόπουλος, Στελλάκης Περπινιάδης, Τσιτσάνης, 1939


 


Όμπι όμπι μπι – Η παλιοτρεχαντήρα- (παραδοσιακό των σφουγγαράδων) Περδικόπουλος, Απόστολος Χατζηχρήστος, Μάρκος Βαμβακάρης, 1940. «..Μέτρα κουλαουζέρη μου καλά τα μανταρόλια, γιατί βουτώ στη θάλασσα σαρανταπέντε χρόνια...».


 


Ο ξενιτεμένος (ζειμπέκικο) Νίκου Λογοθέτη), 1948

Aπ’το στενό σοκάκι σου (ζειμπέκικο) μουσική & στίχοι Περδικόπουλου, 1939


 
Τσερκέζα -Τα τσιγγάνικά σου μάτια- (χασάπικο) Περδικόπουλου, 1938 
Η δική σου ομορφιά (συρτό) Περδικόπουλου, 1949


 
Πες μου Μαρίτσα μου γιατί (Καλαματιανό) Γρηγόρη Ασίκη, 1950


 
Αμαξά μου κάνε στράκες (Καλαματιανό) Θανάση Μπουρλιάσκου (του βιολιστή που γνώρισε τον Τσιτσάνη στον Περδικόπουλο) Περδικόπουλος, Τάκης Μπίνης, Γιάννης Σταμούλης «Μπιρ Αλλάχ», Ευαγγελία Μαρκοπούλου, 1950. (Μοιάζει με τα «Πεταλάκια» του Χιώτη, της ίδιας εποχής)


 Και ένα από τα πρώτα -και ωραιότερα- τραγούδια του Τσιτσάνη, στην 1η του εκτέλεση: Όλα τά’χω βαρεθεί –Είμαι παιδάκι με ψυχή- (χασάπικο) Περδικόπουλος & Τσιτσάνης, 1937


 #28290   /   28.12.2013, 12:12

Κώστα καλημέρα


Πολύ ωραίες πληροφορίες αλλά τα πολλά κολάζ κάνουν δύσκολο το 'φόρτωμα' της σελίδας .


Καλύτερα θα ήταν λιγότερα και τα υπόλοιπα με links. Πχ στο χωριό που είμαι με μικρή ταχύτητα προσπάθησα πολλάκις να ξαναμπώ στο θέμα σου και μετά από πολλές προσπάθειες έκανε recover.


Καλή Χρονιά


#28291   /   28.12.2013, 12:49

Σε ευχαριστώ Στέφανε. Καλή Χρονιά και σε σένα.


Τα πολλά "κολλάζ" ήταν αναπόφευκτα, γιατί τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν για τον Περδικόπουλο είναι κυρίως τα τραγούδια του, από τα οποία έκανα προσεκτική επιλογή, που επεκτάθηκε με συνέχιση της έρευνας κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή(3/7/13) μέχρι τη δημοσίευση.


#28289   /   28.12.2013, 10:46   /   Αναφορά

Το βιντεάκι με το τραγούδι "Μια μικρή Φιλιατρινούλα" που παρέθεσα στο άρθρο δεν υπάρχει πλέον. Το αντικαθιστώ:


Μια μικρή Φιλιατρινούλα (Καλαματιανό) παραδοσιακό, Περδικόπουλος, κλαρίνο ο Νίκος Καρακώστας


#28292   /   28.12.2013, 16:12

Επίσης αντικαθιστώ το βιντεάκι του τραγουδιού "Πολίτισσα", που παραλήφθηκε εκ παραδρομής από το άρθρο.


Πολίτισσα (Τσιτσάνη) Περδικόπουλος &Τσιτσάνης, 1938#28293   /   28.12.2013, 17:15   /   Αναφορά

Eυχαριστούμε Κώστα για τις πληροφορίες.

#28310   /   03.01.2014, 08:38   /   Αναφορά

ΑΝ ΘΕΛΑΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΦΕΡΩ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

#28311   /   03.01.2014, 10:34

Και βέβαια θα με ενδιέφερε! Σας στέλνω σχετικό προσωπικό μήνυμα.


Σας ευχαριστώ για το σχόλιο, ήδη μάθαμε από εσάς ότι ο Περδικόπουλος έχει κόρη.


#28312   /   03.01.2014, 22:42

Ήδη χάρη στον vanadr επικοινώνησα με την κόρη του Περδικόπουλου, η οποία προθυμοποιήθηκε να μου δώσει όλες τις συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πατέρα της. Θα επανέλθω λοιπόν με περισσότερα στοιχεία "από πρώτο χέρι" εν καιρώ.


#28322   /   05.01.2014, 21:23

Κώστα,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την έρευνά σου γι΄αυτόν τον υπέροχο και άφθαστο τραγουδιστή!Προσωπικά σε ευγνωμονώ για τη δημοσιοποίησή της. Έμαθα  και άκουσα πολύ περισσότερα απ΄αυτά που ήδη ήξερα (είμαι και Τρικαλινός στην καταγωγή) γι αυτόν. Τραγουδώ,παίζω  και "φτιάχομαι " - και πόσοι άλλοι μαζί μου, που τραγουδάμε και γλεντάμε με τα τραγούδια του- επί σειρά ετών τώρα  με τα αθάνατα  αυτά τραγούδια του, που πολλά απ΄αυτά δεν ήξερα ως τώρα ότι είναι δικά του. (Πράγματι αδικημένος από τη μοίρα του κι απ΄τους ανθρώπους ο τιτάνας αυτός της ελληνικής μουσικής.) Είμαι χαρούμενος που γνώρισα πολλά και άγνωστα και όμορφα στοιχεία για τον μέντορα του μεγάλου Τσιτσάνη μας! Να είσαι καλά και εύχομαι πάντα να μας δίνεις και να μας δείχνεις τους πνευματικούς σου καρπούς, τους τόσο γλυκούς, μεστούς και περικαλείς! ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ!


#28323   /   05.01.2014, 23:09

Κώστα χαίρομαι που ενδιαφέρεσαι κι εσύ για τον σπουδαίο αλλά αδικημένο αυτόν τραγουδιστή, σε συγκινεί, τραγουδάς και παίζεις τα τραγούδια του και βρήκες σ'αυτό το αφιέρωμα κάποια ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία γι αυτόν.


Σε ευχαριστώ για τα καλά και ευγενικά σου λόγια, που έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι προέρχονται από  επαγγελματία μουσικό με τη δική σου κατάρτιση και πείρα. Καλή χρονιά και σε σένα.


#28330   /   07.01.2014, 17:54   /   Αναφορά

σπουδαίος τραγουδιστής

#28334   /   09.01.2014, 02:04   /   Αναφορά


Συμπληρωματικά στοιχεία:


 Ορφανός από πατέρα από πολύ μικρός, έκανε διάφορες εργασίες για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στα χτήματα, στα αμπέλια, στα περιβόλια, στις ελιές, στα ελαιοτριβεία... Ένα διάστημα εργάστηκε σαν τσαγκάρης και τελικά σαν αμαξάς. Είχε μια αδελφή, που έγινε καθηγήτρια Γαλλικών.


Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα αλλά επισκεπτόταν τακτικά τα Φιλιατρά. Έγινε γρήγορα ξακουστός, είχε δικό του συγκρότημα, τραγουδούσε σε διάφορα Αθηναικά κέντρα και γύριζε την επαρχία. Διάλεγε τραγούδια που τον άγγιζαν και του άρεσαν και έγραφε τραγούδια από αληθινά γεγονότα.  Έγραψε και γραμμοφώνησε «εκατοντάδες» τραγούδια. Επίσης πουλούσε στίχους που έγραφε. Είχε συμβόλαια με τις εταιρείες Columbia και Odeon. Οι δίσκοι του μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο, γίνονταν εμπορικές επιτυχίες και ακούγονταν και από Έλληνες μετανάστες. Σε κάποιους  δίσκους του (πχ. Φιλιατρινούλα) αναφέρεται άλλος σαν στιχουργός (όπως συνηθιζόταν, για λόγους οικονομικούς).


Tον Φεβρουάριο 1938 o τότε πρωθυπουργός  Ιωάννης Μεταξάς τον πήρε μαζί του σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, όπου τραγούδησε μανέδες και καταχειροκροτήθηκε.


Ήταν γεροδεμένος, με ξανθά σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια, φωτεινό μέτωπο και ωραίο παράστημα. Ευγενικός,  καλόκαρδος, γελαστός, καλλιεργημένος, ευαίσθητος, πονόψυχος, αγαπητός σε όλους.


Είχε αδυναμία στο ωραίο φύλο, που φαίνεται και στους στίχους πολλών τραγουδιών του και ήταν συνεχώς ερωτευμένος. Πολλά τραγούδια του τα έγραψε για κοπέλες που ερωτεύτηκε.


Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια Τριπολιτσιώτισσα που της έγραψε και τραγούδι αλλά σε λίγα χρόνια χώρισαν. Ξαναπαντρεύτηκε αργότερα και απέκτησε δύο κόρες, την Κατερίνα και την Παναγιώτα, που όταν πέθανε ήταν μόλις 1 έτους και 3 μηνών αντίστοιχα.


Τα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του η φτώχεια, η πτώση των πωλήσεων των δίσκων του και μια ερωτική απογοήτευση τον οδήγησαν σε κατάθλιψη και τό’ριξε στο κρασί. Η υγεία του άρχισε να κλονίζεται. Εισήχθη στο Λαικό Νοσοκομείο και σε λίγες μέρες πέθανε.


Δίσκοι του υπάρχουν ακόμα, σε σπίτια και ιδιωτικές συλλογές. Ανατυπώσεις  δίσκων του έγιναν το 1975 (Ρεμπέτικη Ιστορία 1 & 2, - μόνο 2 τραγούδια-). Επίσης το 1983  («Οι μεγάλοι του Δημοτικού τραγουδιού» Νο 6 & 7 -28  τραγούδια-), με πρωτοβουλία του συλλέκτη Δημ.Ράνιου.


40 χρόνια μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε το βιβλίο: Κώστα Χ. Καραμπάτσου «Δημ. Περδικόπουλος - Ο μεγάλος του Δημοτικού τραγουδιού. Το έργο, η ζωή, η εποχή, τα τραγούδια του» Εκδόσεις «Αλφειός» Αθήνα 1992.


Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύεται και πιστοποιητικό του Δήμου Φιλιατρών με χρονολογία γέννησης το 1909, οπότε το 1952 που πέθανε ήταν 43 χρονών και η χρονιά που ήρθε 20χρονος στην Αθήνα και γραμμοφώνησε τον πρώτο του δίσκο είναι το 1929.


 

#28336   /   09.01.2014, 13:56

Πηγές για τα συμπληρωματικά στοιχεία ήταν η προσωπική μου επικοινωνία με την πρωτότοκη κόρη του Περδικόπουλου Κα Καίτη και το βιβλίο του Κ. Καραμπάτσου.


#28876   /   06.09.2014, 11:12

Η "Ωραία Αιγιώτισσα" (παραδοσιακό) σε διασκευή Περδικόπουλου, με τον Περδικόπουλο και τον Στελλάκη Περπινιάδη (1937):                                                                


#28877   /   06.09.2014, 20:43   /   Αναφορά

Φίλε και συνάδελφε εν musicheaven, costaspanag, έκανες τον κόπο να παρουσιάσεις έναν υπέροχο Άνθρωπο - Δημιουργό, εμπεριστατωμένα, αναλυτικά, ειλικρινά. Η δε εξέλιξη, να επικοινωνήσεις και με την Κόρη του Δημιουργού, κουμπώνει ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ την παρουσίαση αυτή.


Έχοντας αφήσει ήδη το στίγμα μου για τον Περδικόπουλο μέσω του άρθρου για τον Βασίλη Τσιτσάνη, θέλω να σου πω, πως σε ζηλεύω αλλά και σε τιμώ, και που με πρόλαβες, και που η εργασία σου είναι τόσο όμορφη και μακρά.


ϊσως επανέλθω επί του Περδικόπουλου, αν βεβαίως κριθεί πως έμεινε κάτι που δεν συμπεριέλαβες στο άρθρο αυτό...


Συγχαρητήρια !!!


Καλή συνέχεια στις πολύτιμες εργασίες που καταθέτεις στις φιλόξενες αυτές σελίδες του musicheaven !!!


(Σημείωση: για τον Jorge: μετά το αφιέρωμα για την Μικρά Ασία, είναι το δεύτερο θέμα που φορτώνει τόσο αργά... κάτι ίσως να φταίει...)


#28879   /   08.09.2014, 01:32

Φαίδωνα σε ευχαριστώ που διάβασες το άρθρο και για τα καλά σου λόγια. Όπως θα κατάλαβες, είναι αποτέλεσμα μακράς και επίμονης έρευνας, με θερμή συναισθηματική φόρτιση, που συνεχίστηκε και μετά την υποβολή του άρθρου.  Βεβαίως και εσύ έχεις "αφήσει το στίγμα" σου για τον Περδικόπουλο, μέσα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου για τον Τσιτσάνη.


Όσο για το αργό φόρτωμα, φταίει το ότι περιέλαβα πολλά βίντεο τραγουδιών του. Πράγμα που θεώρησα απαραίτητο, λόγω της έλλειψης πολλών στοιχείων για τον σπουδαίο αλλά εν πολλοίς άγνωστο αυτόν τραγουδιστή.


#28880   /   08.09.2014, 09:32   /   Αναφορά

Η ύπαρξη και μόνο του άρθρου αυτού αποτελεί τιμή όχι μόνο για τον Σπουδαίο Περδικόπουλο, αλλά και απαρχή για τους "παραγκωνισμένους" και ξεχασμένους Καλλιτέχνες, που πέρασαν άφησαν έργο δεν ενόχλησαν και χάθηκαν ...


Κρύβονται πολλές φορές πίσω από τεράστιους ήλιους (τόσο διακριτικά) που θαρρείς δεν υπήρξαν ποτέ ...


Κανείς δεν τον συνάντησε ποτέ να ρωτήσει τη γνώμη του για τον Τσιτσάνη ;


(ο Τσιτσάνης πάντως, και μπράβο του, ποτέ δεν έπαψε να τον τιμάει σε κάθε του εκδήλωση ή συνέντευξη) ...


Καλή συνέχεια !!!

#29565   /   01.03.2017, 21:31   /   Αναφορά
Ένας ηλικιωμένο Φιλιατρινός που ήξερε τον Περδικόπουλο Με πληροφόρησε οτι εκτός από "σπουδαίος και ξακουστός τραγουδιστής, που γύρναγε παντού" ήταν και πολύ καλός ψάλτης.