ελληνική μουσική
375 online   ·  209.853 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Απόστολο Παληό

Το Τονικό Ωδείο διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου με τον πολυβραβευμένο  πιανίστα Απόστολο Παληό, σε έργα του διακεκριμένου συνθέτη  Θωμά Μπακαλάκου. Θα παιχτεί και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα  «15  μικρές παραλλαγές», ως τιμή στο μέγιστο των Ελλήνων συνθετών.

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Απόστολο Παληό

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ (dtnk) / 2 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 20 Μαΐ 2015

Τα  έργα του Θωμά Μπακαλάκου, από μορφολογικής άποψης  είναι κομμάτια χαρακτήρα, όπως εξάλλου και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα. Ιδιαίτερα με τα έργα "Άρνη Καραγκούνα" και "Πέρα στους πέρα κάμπους", ο συνθέτης δίνει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της μουσικής του πρότασης για την αξιοποίησης της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης, με σύγχρονη μουσική σκέψη.

Τα έργα είναι από τις συλλογές  "Μεταλλάξεις Θεσσαλικά" και  "Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά" αντιστοίχως, που μαζί με άλλες πέντε συλλογές αποτελούν το έργο με το γενικό τίτλο "Μεταλλάξεις Ελληνικά", ένα σύνολο τριάντα έξι συνολικά έργων μουσικής δωματίου που ο συνθέτης ονομάζει μουσικές νουβέλες.

Είναι έργα περιγραφικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες χαρακτήρων, απλών ανθρώπων. Έργα πρότυπα που η σύνθεσή τους βασίστηκε στα μουσικά υλικά των ομώνυμων δημοτικών τραγουδιών, δημιουργικά αφομοιωμένα.

Είναι έργα μεταμοντέρνας τεχνοτροπίας, με την έννοια ότι για τη σύνθεσή τους έγινε συνδυασμός των μουσικών συστημάτων της τονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού, αλλά χωρίς μουσικές ακρότητες που να βάζουν τον ακροατή σε πειραματική δοκιμασία. Αντίθετα προσφέρουν αισθητική απόλαυση και ενδιαφέροντα μουσικά ταξίδια.

Το ρεσιτάλ θα γίνει το Σάββατο 23 Μαΐου και ώρα  20:30, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός  (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8 - Αθήνα). Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε