ελληνική μουσική
    759 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά

    Από το '96 ως και σήμερα. Το φεστιβάλ που γίνεται στη Μαλακάσα κι είναι σταθερή αξία για το κάθε καλοκαίρι μας γενεθλιάζει. Και με χαρά θα ήθελα να κάνω μια ανασκόπηση.

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά

    Γράφει η Δέσποινα Κ. (despinakontogianni)
    122 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 22 Μαΐ 2015

    Από το λιμάνι του Πειραιά, στο γήπεδο του "Απόλλωνα" και στην Πλαζ της Φρεαττύδας, μέχρι να βρει το σπίτι του ('04) στο 37χλμ Αθηνών-Λαμίας, όπου επιτρέπονται κι επιβάλλονται οι δονήσεις και τα μπάσα, από 200+ διεθνείς καλλιτέχνες που 'χουν συμμετάσχει μέχρι τώρα.

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά


    Πέρα από την ευκαιρία να δούμε μεγάλες παραγωγές ως ελληνικό κοινό, που δεν είναι και στις συνήθειές μας ο συναυλιακός τουρισμός, να απολαμβάνουμε με σχετικά μικρό κόστος ένα line up γιγάντων, το Rockwave όρισε κάπως μια αισθητική του τι και πότε είναι Rock. Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας; Είναι Rock προσέγγιση να τη βάλεις δίπλα σε Peter Gabirel, W.A.S.P. και Judas Priest ('04). Κωνσταντίνος Βήτα και Massive Attack και το '11 το πρώτο line up-έκπληξη για τα δεδομένα του. Δηλαδή στην ίδια σκηνή είδαμε Πολυφωνικό σχήμα, Αγγελάκα, Ψαρογιώργο, Ψαραντώνη και την επόμενη έπαιζαν οι Prodigy! Γιατί είναι Rock και οκ να τους δεις μαζί. Το θέλαμε και καταβάθως, απλά η DΙDI το υλοποίησε πιο θαρραλέα. Και το '12 ακόμα πιο δυνατά με Μάλαμα, Θανάση κι άλλους πρωταγωνιστές αυτής της κουλτούρας, του "ας το πούμε έντεχνο χάριν ευκολίας", που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν μαζί.

    Θυμάμαι πως στις παρέες της εφηβείας μου, όταν λέγαμε για το πόσο θέλαμε να δούμε από κοντά την τάδε μπάντα (και φυσικά δεν μπορούσαμε να φύγουμε για το εξωτερικό) ελπίζαμε πως την επόμενη χρονιά θα βρίσκεται στο πρόγραμμα και θα πάμε Μαλακάσα. Μη σας πω πως ακόμα συζητιούνται αυτά.

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά

    Γενέθλια του Rockwave και επιστροφή στα κλασσικά

    Θυμάμαι που το '13 όλοι το έκριναν για την επιλογή της Lana Del Ray, ειδικά τη στιγμή που δίπλα στο Vibe Stage ήταν οι Iced Earth. Κι έχω να πω πως αυτό είναι ένα μικρό κι επιζήμιο κόμπλεξ μας, που δεν μπορούμε να δεχτούμε άτομα που βρίσκονται σε διαφορετική πλευρά της μουσικής βιομηχανίας στον ίδιο χώρο. Την ίδια ή αλλη μέρα. Ή το γεγονός ότι παίζουν μία με μιάμιση ώρα. Βέβαια, το σοκ κι οι αντιδράσεις ήταν την επόμενη χρονιά με την εμφάνιση Χαρούλη και Μποφίλιου. Αλλά έληξε με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, όπως κι ήταν αναμενόμενο. Τα σχόλια ήταν από Metal και Hard Rock fanbase, λέγοντας πως αφού το λένε "Rockwave" πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτό. Και πως δίκαια θα έπρεπε να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή Metal bands να εμφανίζονται σε χώρους που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε άλλα πράγματα, λίγο πιο λαϊκά. Ούτε κι αυτό είναι λάθος. Αλλά το "Rockwave", όπως ανέφερα είναι αισθητική και Rock αντίληψη.

    Και φέτος, ενηλικωμένο, ώριμο και βιώνοντας ακόμα τη νιότη του, επιστρέφει σε κάποιες κλασσικές αξίες. Φέρνει βρετανική αύρα με τους Black Keys, πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό (30/5), όπως κι ο Robbie Williams (30/6). Ουσιαστικά, ό,τι έχει ζητήσει το κοινό παθιασμένα και δεν είχε ξαναδεί. Λίγο διασκορπισμένα φέτος, αλλά δε νομίζω να ενοχλήθηκε κανείς. Κι οι δύο τελευταίες μέρες μες στον Ιούλη με ethnic αέρα, Manu Chao (21/7), και φυσικά το party στις δύο σκηνές (4/7) με Prodigy, Judas Priest, Rotting Christ κ.ά.


    Έχουμε και λέμε:


    Σάββατο 30|5
    Terra Stage: The Black Keys, The Back Angels, 1000 Mods, The Big Nose Attack, Puta Volcano


    Σάββατο 30|6
    Terra Stage: Robbie Williams, Kovacs, Ex Girlfriend's Perfume (opening act)


    Σάββατο 4|7
    Terra Stage: The Prodigy, Black Rebel Motorcycle Club, John Garcia
    Vibe Stage: Judas Priest, Rotting Christ, Maplerun, Exarsis


    Τρίτη 21|7
    Terra Stage: Manu Chao, La Ventura, Baildsa

    *Οι φωτογραφίες είναι από το official website του Rockwave.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29204   /   24.05.2015, 22:36   /   Αναφορά
    Το καλυτερο ηταν το 96 το οποιο δεν λεγοταν rockwave αλλα rock of gods (οσοι ηταν εκει γνωριζουν γιατι...)

    Κακως πηγε στην Μαλακασα. Ουτε πηγα & ουτε προκειται.

    Χιλιες φορες στο γηπεδο του Απολλωνα στην Ριζουπολη οπως το 97
    (παλι για οσους θυμουνται)

    Παλια οι συναυλιες της Didi εκρυβαν καποιο μερακι και μια αυθεντικοτητα. Εδω και πολλα χρονια ομως γινονται καθαρα και μονο για τα φραγκα. Ολα τα αλλα ειναι μεταξωτες κορδελες.
    Ροκ δηλωνει και η Θωδη στην τελικη.
    Αντε Λωρη και Νανα, καιρος να ανοιχτειτε και στο λαικο. Τιποτα δεν θα αλλαξει στην ουσια πλεον.
    #29206   /   26.05.2015, 20:55   /   Αναφορά
    Το καλύτερο Rockwave θεωρώ ότι ήταν στη Φρεατύδα το '98, πολύ δυνατό Line up και ιδανικός χώρος για καλοκαιρινή συναυλία. Στον ίδιο χώρο όπου λίγα χρόνια αργότερα εμφανίστηκε και ο Manu Chao.
    Κατά τ'άλλα θα πιω το πικρό ποτήρι της Μαλακάσας για να δω τα Μαύρα Κλειδιά.
    #29213   /   03.06.2015, 16:13   /   Αναφορά
    Δεν νομίζω ότι είναι κόμπλεξ το οποίο άγεται στο ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε άτομα που βρίσκονται σε διαφορετική πλευρά της μουσικής βιομηχανίας στον ίδιο χώρο. Μια χαρά μπορούμε να τα δεχτούμε και μεταξύ μας σκασίλα μας μεγάλη. Αλλά το rockwave ξεκίνησε ως ένα πολύ διαφορετικό φεστιβάλ από αυτό που είναι τώρα. Οπότε εγώ καταλαβαίνω απόλυτα αυτούς που λένε ότι εφόσον έχεις αλλάξει την ουσία του φεστιβάλ, δώστου και άλλο όνομα.

    ΥΓ: Αν η Θώδη δηλώνει rock, εγώ θα δηλώσω παραίτηση από την ανθρώπινη μου φύση. Και όχι, δεν μιλάω σε κανένα φιλοσοφικό επίπεδο, αλλά μιλάω για την βασική βιολογία που με ορίζει ως ανθρώπινο ον.