ελληνική μουσική
318 online   ·  209.172 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Μάθημα Πιάνου: Συνοδεύοντας μπαλάντες, μέρος Β'

Αν και οι περισσότερες μπαλάντες συνοδεύονται με τον τρόπο που είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, πολλές ροκ μπαλάντες διακρίνονται για έναν συγκεκριμένο τρόπο συνοδείας τον οποίο μπορούμε  να αντιληφθούμε εάν ακούσουμε τη ντραμς σε συνδυασμό με το μπάσο. Το ρυθμικό αυτό μοτίβο έχει ως στόχο να φέρει τον ακροατή σε μια πιο βαριά μελαγχολική κατάσταση.

Μάθημα Πιάνου: Συνοδεύοντας μπαλάντες, μέρος Β

Γράφει η Χρύσα Οικονομάκη (XrysaOikonomaki)56 άρθρα στο MusicHeaven
Σπούδασα κλασσική μουσική και πήρα 4 πτυχία και ένα δίπλωμα: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Πιάνου και το Δίπλωμα Σύνθεσης. Το 1991 παράλληλα με την κλασσική το γύρισα στη ροκ μουσική. Για 4 χρόνια έπαιζα πλήκτρα και τραγουδούσα σε ροκ...
Παρασκευή 03 Ιούλ 2015

Ροκ Μπαλάντες σε 4/4
 

Μάθημα Πιάνου: Συνοδεύοντας μπαλάντες, μέρος Β
Το ρυθμικό αυτό μοτίβο έχουν δανειστεί και οι έλληνες τραγουδοποιοί, καθώς η ποπ,  ροκ και έντεχνη μουσική στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί κάθετα από συγκροτήματα όπως οι Doors, Led Zeppelin, Police, Rolling Stones κλπ.

Έτσι, μπορούμε να βρούμε παρτιτούρες με αυτό το ρυθμικό μοτίβο σε τραγούδια όπως:

Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα - Φίλιππος Πλιάτσικας

Αυτή η νύχτα - Μάνος Ξυδούς - Γιάννης Χαρούλης

Λίγη ζωή ακόμη - Domenika

Σε αυτό το είδος μουσικής, οι κλίμακες που χρησιμοποιούνται είναι οι δυτικές (μινόρε, ματζόρε), ενώ τα τραγούδια δεν διανθίζονται ιδιαίτερα με δευτερεύουσες συγχορδίες. Η μελωδική γραμμή εναρμονίζεται κυρίως με τις κύριες συγχορδίες Ι-IV-V.

Ο αυτοσχεδιασμός ή τα γεμίσματα που μπορούμε να βάλουμε σε αυτά τα τραγούδια είναι προτιμότερο να βασίζονται σε πεντατονικές κλίμακες


Τζαζ μπαλάντες 4/4

Μάθημα Πιάνου: Συνοδεύοντας μπαλάντες, μέρος Β
Η τζαζ μουσική έχει πλούσια αρμονικά ηχοχρώματα και εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε ότι αφορά τη συνοδεία, αλλά και τον αυτοσχεδιασμό. Μια απλή συνοδεία 4/4 είναι η παρακάτω:
 
Προτεινόμενη μπαλάντα για να έχετε ένα ακουστικό παράδειγμα:  As time goes by

Μπαλάντες σε 3/4 & 6/8

Μάθημα Πιάνου: Συνοδεύοντας μπαλάντες, μέρος Β
Σε αυτό το ρυθμό  έχουν γραφτεί μπαλάντες για όλα τα είδη μουσικής. Η κιθάρα είναι εκείνη που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς παίζει αρπέζ, δίνοντας έτσι την αίσθηση της κίνησης.

Οι μπαλάντες αυτές έχουν πιο αισιόδοξη, ονειρική διάθεση, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να είναι γραμμένες σε μείζονες κλίμακες, πράγμα που δεν το συναντάμε συχνά στην ποπ και ροκ μουσική.
 
Τζαζ μπαλάντες σε 3/4

Μάθημα Πιάνου: Συνοδεύοντας μπαλάντες, μέρος Β
Όπως και στις τζαζ μπαλάντες με ρυθμό 4/4, έτσι και στις μπαλάντες 3/4 η χρήση των τρίηχων είναι αυτή που δίνει μια διαφορετική κίνηση στη συνοδεία, από αυτή που συναντάμε στην ποπ, ροκ και έντεχνη μουσική.
 
Μπορούμε να βρούμε παρτιτούρες σε 3/4 & 6/8 σε παρτιτούρες όπως:

Μια θάλασσα μικρή - Διονύσης Σαββόπουλος

Μίλα μου σαν τη βροχή - Γιάννης Φέρτης

Πάντα περιμένω - Sophie & the Hopes

Ενδιαφέρον έχει επίσης να μελετήσουμε ροκ μπαλάντα που ενώ είναι γραμμένη στα 4/4, έχει διαφορετικό τρόπο συνοδείας που θυμίζει περισσότερο μπαλάντες σε 3/4: Lady Grinning Soul - David Bowie.

Ανάλογα με το είδος της μουσικής που μας αρέσει, μπορούμε να μελετήσουμε τραγούδια και να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο συνοδείας, εάν εστιάσουμε την προσοχή μας στη ντραμς και το μπάσο, ή στη κιθάρα, εάν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενορχήστρωση.

Αυτά τα τρία όργανα, όπως επίσης και το πιάνο- εάν αυτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αντί για τη κιθάρα – μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την επιλογή της συνοδείας μας όπως επίσης και για τη ρυθμική αγωγή που είναι να επιλέξουμε, καθώς θα ανακαλύψουμε ότι τα όργανα αυτά ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμικό μοτίβο με αρχή και τέλος που μας υποδεικνύει εάν το τραγούδι είναι γραμμένο σε αριθμητή 3, 4 ή 6.

-----

Χρυσάνθη Οικονομάκη – Καθηγήτρια Μουσικής
Πιάνο, Αρμόνιο, Θεωρητικά, Ανώτερα Θεωρητικά, σύγχρονη φωνητική, backing vocals, αυτοσχεδιασμός, εντατικά σεμινάρια
www.musicdoor.gr