ελληνική μουσική
    485 online   ·  210.822 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Crush'' της Jennifer Paige

    Τραγούδι που στάζει αισθησιασμό χωρίς να καταφεύγει σε βογγητά και στεναγμούς.

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 16 Δεκ 2015

    Το «Crush» είναι ένα Pop τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1998 και είναι το πρώτο single του πρώτου άλμπουμ της Jennifer Paige (το άλμπουμ έχει τον τίτλο «Jennifer Paige»).

    Το τραγούδι το έγραψε ο παραγωγός Andy Goldmark μαζί με τους τραγουδοποιούς Mark Mueller, Berny Cosgrove και Kevin Clark και είναι εμπνευσμένο από τις προσωπικές εμπειρίες και παρατηρήσεις της Jennifer Paige από την ερωτική της ζωή. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το τραγούδι γράφτηκε για τον Joey Fatone των *NSYNC, καθώς εκείνη την εποχή η Paige έβγαινε μαζί του. Οι φήμες ξεκίνησαν καθώς ο ένας έπεφτε συχνά πάνω στον άλλο σε διάφορες συναυλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Μία μέρα ο Fatone πρόσφερε ένα δαχτυλίδι Superman στην Paige και ο Fatone, ο οποίος συλλέγει πράγματα που σχετίζονται με τον Superman, είπε ότι είναι δαχτυλίδι αρραβώνων. Ωστόσο η ίδια η τραγουδίστρια είπε ότι ποτέ δεν είχε σχέση μαζί του.

    Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε τον Απρίλιο του 1998 με παραγωγούς τους Andy Goldmark και Jimmy Bralower. Μηχανικοί ήχου ήταν ο Andy Goldmark και ο Bernie Becker ενώ τη μίξη την έκανε ο Dave Way. Αμέσως μετά την ηχογράφηση, ο Andy Goldmark πήρε μία κόπια του «Crush» και την πήγε στο θρυλικό ραδιοφωνικό σταθμό του Los Angeles, KIIS-FM. Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ο KIIS-FM έγινε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που έπαιξε το «Crush», και μάλιστα πριν ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα το τραγούδι.
    Jennifer Paige: Δεν είχαμε εικόνες, δεν είχαμε φωτογραφία, ούτε καν το τυπώσαμε μαζικά. Δεν είχαμε τίποτα! 

    Την πρώτη φορά που η Jennifer Paige άκουσε το τραγούδι στο ραδιόφωνο, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα της. Τότε άρχισε να ουρλιάζει, και η μητέρα της νόμιζε ότι η κόρη της πάθαινε καρδιακή προσβολή.
    Μέχρι τότε πολλές δισκογραφικές εταιρείες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να υπογράψουν συμβόλαιο με την Jennifer Paige και τελικά, στις αρχές Ιουνίου του 1998 η Paige υπέγραψε συμβόλαιο με την Hollywood Records.

    Το «Crush» κυκλοφόρησε επίσημα σε single στις 16 Ιουνίου του 1998. Η Edel Records (η οποία είχε τη διανομή της Hollywood Records) τύπωσε αρχικά 20.000 αντίτυπα, τα οποία πουλήθηκαν πολύ γρήγορα ενώ στο σταθμό KIIS FM έγινε το τραγούδι με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
    Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και άλλοι μεγάλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί σ’ όλη τη χώρα πρόσθεσαν το «Crush» στο καθημερινό τους πρόγραμμα και οι κριτικές ήταν θετικές. Μάλιστα, το περιοδικό Billboard έγραψε ότι η Paige είναι εξαιρετική και κατάφερε σχεδόν το αδύνατο: να στάζει αισθησιασμό χωρίς να καταφεύγει σε τυπικά βογγητά και στεναγμούς. Αντιθέτως χρησιμοποιεί την ευέλικτη φωνή της για να μεταδώσει συναίσθημα και ως αποτέλεσμα αποπνέει μία αναζωογονητική ένταση στο τραγούδι.
    Η Jennifer Paige έμεινε έκπληκτη από τη γρήγορη επιτυχία του τραγουδιού:
    - Δεν φαίνεται αληθινό. Είμαι λίγο σαν το ελάφι στους προβολείς. Είμαι έκπληκτη και συγκινημένη ταυτόχρονα.

    Όταν ρωτήθηκε γιατί το τραγούδι γνώρισε τόσο γρήγορα επιτυχία, απάντησε με χαρακτηριστική άνεση και μέσα από την καρδιά της:
    - Είναι απλά όσο πρέπει βαθύ και όσο πρέπει ελαφρύ. Είναι ανόητο, αλλά όχι πολύ ανόητο. Επιτυγχάνει μία καλή ισορροπία και δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Και νομίζω ότι ο κόσμος χρειάζεται μερικά ακόμη τραγούδια σαν αυτό.

    Στις 9 Ιουλίου η Jennifer Paige έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εμφάνιση στον KIIS-FM, στην εκπομπή του Rick Dees, όπου και ερμήνευσε για πρώτη φορά ζωντανά το τραγούδι. Στις 24 Ιουλίου το «Crash» μπήκε στο αμερικάνικο Top 10 κι όλα αυτά χωρίς η Paige να έχει κυκλοφορήσει καν το πρώτο της άλμπουμ!

      Το single έφτασε στο Νο 3 των Η.Π.Α., ενώ παράλληλα άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες. Το τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία καθώς έφτασε στο Νο 4 της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε Νο 1 στην Αυστραλία, Δανία, Ισπανία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική και Ρωσία, Νο 3 στην Ιταλία, Νο 4 στη Γαλλία, Νο 6 στην Ιρλανδία, Νορβηγία και Ολλανδία, Νο 7 στο Βέλγιο και Ισπανία, Νο 10 στην Αυστρία, Νο 12 στην Ελβετία, Νο 14 στη Σουηδία και Νο 15 στη Γερμανία.

    Το «Crush» κυκλοφόρησε επιπλέον σε διάφορες εκδοχές: Chris Rockford & DJ CrEdo Edit, Chris Rockford & DJ CrEdo Remix, Chris Rockford Club Mix, Chris Rockford Edit, Chris Rockford Remix, Crushapella, Dance Instrumental, Dance Mix, David Morales Alt Club Body, David Morales Classic Club Mix, David Morales Club Mix, David Morales Club Mix No Strings, David Morales Intro Piece, David Morales La Crush Dub, David Morales Momo’s Revenge, David Morales Radio Alt Intro, David Morales Radio Mix, DJ Strobe Deeply Crushed Mix, Etv Bonus Mix, Extended Club Mix, Giorgio Sainz Remix, Instrumental, Jewelz Remix, Joey Chicago Remix, Klippa Remix, Mark Reeve Remix, Mark Reeve’s Strictly Groovin Remix, Max Farenthide Remix, Mike MD’s Pop-Matic-Mix, Taurus & Vaggeli Mix, The Teachers Remix, Tiefschwarz Hollywood Deep Mix, Tiefschwarz Hollywood Extended Version και Tiefschwarz Radio Edit.

    Για την προώθηση του τραγουδιού γυρίστηκε και μουσικό βίντεο σκηνοθεσίας του David Hogan και παραγωγής της Kati Haberstock. Το βίντεο προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1998.
    Στις 5 Μαΐου του 1999, η Jennifer Paige ερμήνευσε ζωντανά το «Crush» στα World Music Awards.

    Άλλες εκτελέσεις:

    • Joey Yung (Σεπτέμβριος 1999, καντονέζικη εκτέλεση. Αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Joey Young στη μουσική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ). 
    • Juno (Μάρτιος 2001, στο E.P. «Juno & The Dismemberment Plan»).
    • Jai Paul (Απρίλιος 2013).
    • When We Were Young (2015, στο άλμπουμ «Made In 90’s»).

     Το «Crush» ακούστηκε στην τηλεοπτική ταινία «Sabrina Goes To Rome» (1998), στην τηλεοπτική σειρά «Sabrina, The Teenage Witch» (1999) καθώς και στη σειρά «Glee» (2009), όπου το ερμηνεύει η Lea Michele (περιλαμβάνεται και στο soundtrack «Glee: The Music, Volume 2»).
    Το αμερικανικό μουσικό περιοδικό Blender κατέταξε το «Crush» στην 189η θέση των «500 Καλύτερων Τραγουδιών Από Τότε Που Γεννηθήκατε» και το περιέγραψε ως μία ασυνήθιστα απαλή και εκλεπτυσμένη εφηβική Pop επιτυχία, που χαρακτηρίζεται από τον παλμό της αλλά και τα εξαίσια πολυεπίπεδα φωνητικά της Paige. 

    CRUSH – Jennifer Paige

    Ah, crush, ah

    I see ya blowin' me a Kiss
    It doesn't take a scientist
    To understand what's going on baby
    If you see something in my eye
    Let's not over analyze
    Don't go too deep with it baby

    So let it be what it'll be
    Don't make a fuss and get crazy over you and me
    Here's what I'll do
    I'll play loose
    Run like we have a day with destiny

    It's just a little crush (crush)
    Not like I faint every time we touch
    It's just some little thing (crush)
    Not like everything I do depends on you
    Sha-la-la-la, sha-la-la-la

    It's raising my adrenaline
    You're banging on a heart of tin
    Please don't make too much of it baby
    You say the word "forevermore"
    That's not what I'm looking for
    All I can commit to is "maybe"

    So let it be what it'll be
    Don't make a fuss and get crazy over you and me
    Here's what I'll do
    I'll pay loose
    Run like we have a day with destiny

    (Chorus)

    Vanilla skies (vanilla skies)
    White picket fences in your eyes
    A vision of you and me

    (Chorus)

     

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:DanceDubPopΜουσική Γενικά:ραδιόφωνοΚαλλιτέχνες:BillboardChicagoKiss



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε