ελληνική μουσική
305 online   ·  209.514 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

Η ιστορία του Daddy Cool των Boney M!

Το «Daddy Cool» αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Boney M και ένα από τα βασικά τραγούδια της Disco.

Η ιστορία του Daddy Cool των Boney M!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)214 άρθρα στο MusicHeaven
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας Αθηνών.Συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου «Φλέρυ Νταντωνάκη: Εγώ είμαι ένα σύννεφο» (Εκδόσεις ...
Δευτέρα 30 Ιαν 2017

Το «Daddy Cool» περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο των Boney M «Take The Heat Off Me», που κυκλοφόρησε το 1976.

Πρόκειται για ένα euro-Disco τραγούδι που περιέχει ένα στίχο («She's crazy like a fool / What about it Daddy Cool?») που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Δημιουργοί αυτού του κάθε άλλο παρά λυρικού κομματιού είναι ο Frank Farian και ο George Reyam.
Επιεικώς θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως καινοτομικό τραγούδι καθώς, αν μη τι άλλο, είναι βασισμένο πλήρως στο ρυθμό και κατ’ εξοχήν κατάλληλο για την πίστα.

Το σχήμα των Boney M αποτελούνταν από τους Maizie Williams, Marcia Barrett, Liz Mitchell και Bobby Farrell. Το συγκρότημα σχηματίστηκε στη Γερμανία αλλά κανένα από τα μέλη δεν ήταν από κει. Η Williams ήταν από τις Δυτικές Ινδίες, η Barrett και η Mitchell από την Τζαμάικα και ο Farrell από την Αρούμπα. Όμως όλοι μαζί κατέληξαν στη Γερμανία, όπου ο παραγωγός Frank Farian τους έβαλε μαζί για να σχηματίσουν συγκρότημα. Μόνο που ο Frank Farian δεν περιορίστηκε μόνο στο σχηματισμό του συγκροτήματος και στη δημιουργία τραγουδιών, αλλά είναι αυτός που στην πραγματικότητα έκανε τα χαρακτηριστικά μπάσα φωνητικά που ο κόσμος απέδιδε στον Bobby Farrell.
Το «Daddy Cool» είχε κάποια καινοτομικά τεχνάσματα στην ηχογράφησή του, με μία ασυνήθιστη εισαγωγή που ακούγεται σαν να προέρχεται από κάποιο κρουστό αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο Frank Farian που έκανε τα ρυθμικά τικ-τικ-τικ παίζοντας στα δόντια του ένα μολύβι! Ο Frank Farian με τη χαρακτηριστική βαθιά του φωνή τραγουδά «She's crazy like a fool» (παρόλο που «οπτικά» υποστηρίζεται από τον Bobby Farrell) για να ακολουθήσει ως απάντηση ο στίχος «what about it Daddy Cool» με τις φωτεινές φωνές των Liz Mitchell και Marcia Barrett. Τότε μπαίνει το riff του μπάσου, το οποίο στήνει το οργανικό θέμα που ακολουθείται από το επαναλαμβανόμενο, σαν παιδικό τραγούδι, κουπλέ και ρεφρέν. Στη συνέχεια το τραγούδι οδηγεί σε μία γέφυρα με τον Frank Farian να μιλά, πριν οδηγηθούμε πάλι στο riff του μπάσου και στην επανάληψη του κουπλέ και του ρεφρέν για τελευταία φορά.
Με την ελαφρώς υπνωτική επαναλαμβανόμενη μπασογραμμή και τα ομοίως επαναλαμβανόμενα έγχορδα, σε συνδυασμό με τα φωτεινά γυναικεία φωνητικά, το «Daddy Cool» αποτελεί τυπικό τραγούδι της Disco του Μονάχου των μέσων της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Boney M στην Ευρώπη και παραμένει ένα από τα βασικά τραγούδια της Disco.

Αρχικά η Hansa Records ήθελε να κυκλοφορήσει το «Daddy Cool» στη β’ πλευρά ενός single, του οποίου η α’ πλευρά θα περιείχε την εκτέλεση των Boney M στο «No Woman No Cry» του Bob Marley. Όμως ο Farian είδε ότι το δικό του κομμάτι είχε ξεκάθαρο προβάδισμα στην επιτυχία καθώς δοκίμασε και τα δύο τραγούδια στη ντισκοτέκ που είχε στο Saarbrücken. Έτσι κατάφερε να πείσει τη δισκογραφική εταιρεία να βάλει στην α’ πλευρά το «Daddy Cool».
Το «Daddy Cool» κυκλοφόρησε σε single και σε maxi single στις 31 Μαΐου του 1976. Ήταν μόλις το δεύτερο single των Boney M, αλλά ήταν αυτό που προανήγγειλε τρόπο τινά την άφιξή τους. Στις Η.Π.Α., στην Ουγγαρία και την Ιαπωνία (όπου κυκλοφόρησε το Νοέμβριο) κυκλοφόρησε έχοντας στη β’ πλευρά το «Lovin’ Or Leavin’». Στην Ανατολική Γερμανία κυκλοφόρησε το 1977 έχοντας στη β’ πλευρά την επόμενη επιτυχία των Boney M «Sunny».
Αρχικά το «Daddy Cool» δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση. Όμως, μετά από μία εντυπωσιακή εμφάνιση στη δυτικογερμανική τηλεοπτική εκπομπή Musikladen, το single έγινε επιτυχία σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των περισσότερων ευρωπαϊκών charts.
Το τραγούδι έφτασε στο Νο 6 της Μεγάλης Βρετανίας (η πρώτη επιτυχία των Boney M στη Μεγάλη Βρετανία) και στο Νο 65 των Η.Π.Α. Επίσης έγινε Νο 1 στην Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Νορβηγία και Σουηδία, Νο 2 στη Νότια Αφρική, Νο 3 στην Ιταλία και Ολλανδία, Νο 5 στην Αυστραλία, Νο 15 στη Νέα Ζηλανδία και Νο 18 στον Καναδά.
Όταν το «Daddy Cool» γνώριζε επιτυχία, η Liz Mitchell έδωσε τη δική της εξήγηση:
- Υπάρχουν τόσο λίγοι μαύροι στη Γερμανία, που έχουμε την τάση να μην έχουμε αρκετό ανταγωνισμό. Και είμαστε εδώ αρκετό καιρό ώστε να μιλάμε γερμανικά και να παίρνουμε τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους.

Η 10ηεπέτειος των Boney M εορτάστηκε με μία ειδική τηλεοπτική εκπομπή και με την κυκλοφορία του δίσκου «The Best Of 10 Years – 32 Superhits» τον Ιανουάριο του 1986. Τα αρχικά σχέδια που ήθελαν την κυκλοφορία σε single του «Dreadlock Holiday», από τον τελευταίο δίσκο των Boney M «Eye Dance», ακυρώθηκαν. Αντ’ αυτού, ο παραγωγός Frank Farian ηχογράφησε μία νέα synthpop εκτέλεση του «Daddy Cool», σε μία ειδική «επετειακή ηχογράφηση», συμπεριλαμβάνοντας μέρη Rap και νέα ορχηστρικά μέρη που θυμίζουν το συνθετικό στυλ των New Order εκείνης της εποχής. Έτσι, το Φεβρουάριο του 1986 κυκλοφόρησε σε single και maxi single η επετειακή έκδοση του «Daddy Cool». Το maxi single περιελάμβανε διάφορες εκδοχές, μεταξύ των οποίων και μία επεξεργασμένη εκδοχή του «Daddy Cool», η οποία δεν αναφέρεται στο εξώφυλλο. Η επετειακή έκδοση του τραγουδιού αποδείχθηκε πάντως ένα ηχηρό φιάσκο και το single με τις χειρότερες πωλήσεις στην καριέρα των Boney M! Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε το 2008 στη συλλογή των Boney M «The Collection» (2οCD, 1οτραγούδι).

Μετά την επιτυχία των remix του «Ma Baker» από τους Sash και Horny United, ο Frank Farian έκανε νέο remix στο «Daddy Cool». Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε σε single, τον Αύγουστο του 1999, σε διάφορες εκδοχές: Radio Edit, Extended Vocal Club Mix, Latino Club Mix, Solid Disco Edit και Original Mix 1976. Στο βίντεο εμφανίζεται ένα νέο σχήμα, ονόματι Boney M 2000, με τρία νεαρά κορίτσια και τον Rapper Mobi T, αναγγέλλοντας και την έκδοση ενός επερχόμενου άλμπουμ με remix. Όμως η απόφαση αυτή δεν άρεσε στους φαν του συγκροτήματος κι έτσι ο Farian απέρριψε τελικά την ιδέα. Η νέα εκτέλεση του «Daddy Cool» δεν πλησίασε ούτε στο ελάχιστο την επιτυχία της πρώτης, καθώς έγινε Νο 2 στο Βέλγιο, Νο 9 στη Δανία, Νο 16 στη Γαλλία, Νο 19 στη Σουηδία, Νο 47 στη Γερμανία και Νο 49 στην Ελβετία. Αργότερα συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ των Boney M «20thCentury Hits».

Το Δεκέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε σε single και πάλι μία νέα εκτέλεση του «Daddy Cool», για να υποστηριχθεί η κυκλοφορία του άλμπουμ «The Greatest Hits» των Boney M. Το remix έγινε από τους Jewel & Stone και έφτασε στο Νο 47 της Μεγάλης Βρετανίας.
Επίσης κυκλοφόρησαν και άλλα remix του τραγουδιού (Chris Moody DJ Riz Remix, Crouzer Remix, DJ Eight Mash Up, DJ Pikul Radio Remix, DJ Raszei & Paoloo P Project Remix, Dirty Bass Project Club Mix, Extended Cool Vinyl Mix by DJ Chuski, Tr!Fle & Pancza Cover Mix, κ.α.).

Άλλες εκτελέσεις

 • Fausto Papetti (1976, οργανική εκτέλεση στο δίσκο «23a Raccolta»).
 • Jukka Kuoppamäki (1976, με τίτλο «Teräsmies» στο δίσκο «Mitä suomi soittaa 9»).
 • Danny (1976, με τίτλο «Teräsmies»).
 • Caravelli (1977, οργανική εκτέλεση στο δίσκο «Voici Les Clés»).
 • Jean-Claude Borelly (1977, οργανική εκτέλεση στο δίσκο «On Parade»).
 • Robert Delgado (1977, δίσκος «Fiesta for Dancing Vol.3»).
 • Sten & Stanley (1977, στο δίσκο «Sten & Stanley’s Framsida»).
 • Λάκης Τζορντανέλλι & Μάρθα Ηρακλέους (1979, στα ελληνικά με τίτλο «Πες Μου Πότε Που» στο δίσκο «Τζένγκις Χαν»).
 • Discotheque (1979, στο τραγούδι «Intro Disco» χρησιμοποιήθηκε sample από το «Daddy Cool», το οποίο ακούγεται στο 2:37 του τραγουδιού).
 • Minipops (1982, στο δίσκο «The Mini Pops»).
 • Cliff Carpenter and his Orchester (Ιούλιος 1982, ορχηστρική εκτέλεση στο δίσκο «Cliff Carpenter Plays Boney M. Hits»).
 • Gianni Simioli (1992, στο 0:52 του τραγουδιού «Fatti Una Plastica» ακούγεται sample από το «Daddy Cool»). 
 • ORN (1999, βιομηχανική κιτς εκτέλεση).
 • Traceelords (2000, heavy εκτέλεση στο άλμπουμ «Sex, Money, Rock’n’Roll»).
 • Tropicana (2001, άλμπουμ «A Tribute to the Very Best of Boney M»).
 • Paolo Bonolis και Luca Laurenti (2001, στο τραγούδι «Bucatini Disco Dance» ακούγεται μέρος από το «Daddy Cool»).
 • DJ Doc (2001, στο 0:04 του τραγουδιού «Run To You» ακούγεται sample από το «Daddy Cool»).
 • Placebo (Μάρτιος 2003, στο single «The Bitter End» και στο bonus disc της ειδικής έκδοσης του άλμπουμ «Sleeping with Ghosts». Αργότερα συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ «Covers». Η βασισμένη στην κιθάρα εκτέλεσή τους κερδίζει τις εντυπώσεις με την ενδιαφέρουσα μίξη φωνητικών αποσπασμάτων από την πρώτη εκτέλεση και νέων φωνητικών από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Brian Moloko).
 • Handsome Hank and his Lonely Boys (Μάιος 2003, άλμπουμ «Greatest Hits»).
 • Swinger Club (2004, άλμπουμ «Welthits Als Jazz»).
 • Peaches / Howard (2004, στο single «Daddy Cool». Περιλαμβάνεται και μία εκτέλεση karaoke).
 • Vinylshakerz (2006, πέντε εκτελέσεις στο single «Daddy Cool»: Screen Mix, A-Teams Big Pump Remix, Electrolaz Remix, Jens Larsen Remix, Vinylshakerz XXL Mix).
 • Melo-M (2007, στο άλμπουμ «Singalongs». Συμμετέχει η Maizie Williams των Boney M).
 • Peter Wilson (2007, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Doin’ Fine», μία Disco/Dance/pop σύνθεση που περιέχει μέρος από τα έγχορδα του «Daddy Cool». Τα βασικά έγχορδα του ρεφρέν καθώς και τα έγχορδα των κουπλέ είναι συνυφασμένα με την ενορχήστρωση και κατέχουν εξέχουσα θέση στο νέο τραγούδι. Θεωρώντας το ως αφιέρωμα στους Boney M και έχοντας θετική απήχηση στους θαυμαστές, το «Doin’ Fine» ανέβηκε στο Νο 1 των Euro NRG Dance Charts. Κυκλοφόρησε πάλι το 2009 από την Amanda Lear).
 • Nancy Rubias (2007, στο τραγούδι «Corazon De Hielo» ακούγεται μέρος από το «Daddy Cool»).
 • Raghav Sachar και Paroma P. Das (2009, στο soundtrack της ταινίας «Daddy Cool»).
 • Massalia DJ’s featuring Erwan & Rubra (2011, με τίτλο «Je Reste Cool», σε διάφορες εκδοχές: Extended Mix, Instrumental, Radio Edit, Zoot Presents Nino Craxi Dub Remix και Zoot Presents Nino Craxi Remix).
 • Rubra (2011, σε single).

Το τραγούδι ακούγεται στις ταινίες «Η Μόσχα Δεν Πιστεύει Στα Δάκρυα» (Moskva Slezam Ne Verit, 1980), «Οι Ηλίθιοι» (The Idiots, 1998, σε εκτέλεση των ανεκδιήγητων Idiot All Stars), «Μαύρο Γάλα» (1999), «Μπραζιλέρο» (2000), «Στα Πεδία Της Μάχης» (Maarek Hob, 2004), «Emilka Placze» (2006), «Disco» (2008), «Daddy Cool» (2009), «Vatertag» (2012) και «Quellen Des Lebens» (2013). Επίσης, ακούστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Derrick» (1983) και «Cuéntame» (2013) καθώς και στο ντοκιμαντέρ «20 To 1» (2010).
Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Irvine Welsh στο διάσημο μυθιστόρημά του «Trainspotting» (1993) κάνει αναφορά στο «Daddy Cool» (σελίδα 258). Αναφορά κάνει επίσης ο Walter Mason στο βιβλίο του «Destination Saigon: Adventures In Vietnam» (2010, σελίδα 246).
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, η μελωδία του τραγουδιού χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση του αυτοκινήτου Opel Zafira.
Οι οπαδοί της Liverpool βασισμένοι στο ρεφρέν δημιούργησαν ένα τραγούδι για τον ποδοσφαιριστή Harry Kewell, αντικαθιστώντας το «Daddy, Daddy Cool» με το «Harry, Harry Kewell», κατά τη διάρκεια της εποχής που έπαιζε στην ομάδα από το 2003 έως το 2008. Αυτό το τραγούδι υιοθετήθηκε και από άλλες ομάδες στις οποίες έπαιξε αργότερα ο Harry Kewell (Galatasaray και Melbourne Victory). Ομοίως, η ολλανδική ποδοσφαιρική ομάδα SBV Vitesse χρησιμοποίησε το τραγούδι για τον ποδοσφαιριστή της, Wilfried Bony, επειδή το επώνυμό του (Bony) παραπέμπει στους Boney M.

Το 2006 έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το μιούζικαλ «Daddy Cool» βασισμένο στη μουσική των Boney M.
Το 2011, η ελληνική τηλεοπτική εκπομπή Chart Show κατέταξε το «Daddy Cool» στο Νο 2 των 30 δημοφιλέστερων Disco τραγουδιών της δεκαετίας 1975-1985.
Τον Απρίλιο του 2012, το «Daddy Cool» ήταν το τραγούδι με το οποίο οι Boney M άνοιξαν τη συναυλία τους στην Αθήνα.
Την ίδια χρονιά, στις πρόβες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οι εθελοντές τραγουδούσαν στον σκηνοθέτη Danny Boyle το στίχο «Danny, Danny Boyle» στη μελωδία του τραγουδιού των Boney M.

 

DADDY COOL – Boney M

She's crazy like a fool
What about it Daddy Cool

She's crazy like a fool
What about it Daddy Cool
I'm crazy like a fool
What about it Daddy Cool

Daddy, Daddy Cool (x4)

She's crazy like a fool
What about it Daddy Cool
I'm crazy like a fool
What about it Daddy Cool

Daddy, Daddy Cool (x4)

She's crazy about her daddy
Oh she believes in him
She loves her daddy

She's crazy like a fool
What about it Daddy Cool
I'm crazy like a fool
What about it Daddy Cool

Daddy, Daddy Cool (x4)

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


Tags
Μουσικά Είδη:DanceDiscoDubRapΜουσικά Όργανα:ΈγχορδακιθάραΚαλλιτέχνες:Bob Marley


σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε