αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Πολλές από τις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες των διαφόρων τύπων κιθάρας είναι δευτερεύουσας σημασίας και οι απόψεις για καλύτερο ή μη ήχο διίστανται.

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
126 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 25 Απρ 2017

Simple Cutaway Κιθάρας

Cutaway είναι το χαρακτηριστικό "κόψιμο" στο σώμα της κιθάρας, κάτω από το 12ο τάστο.

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Double Cutaway Κιθάρας

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Το double cutaway θα το βρείτε κυρίως μόνο σε ηλεκτρικές κιθάρες – δείτε εδώ διάφορες μάρκες. Αλλά θα το βρείτε και σε μερικές ακουστικές. Π.χ. η ηλεκτροακουστική 3101T Pathmaker από την  Wechter διαφημίζεται ως:"allows access to 19 frets clear of the body …".

Cutaway vs Non-Cutaway

Υπάρχουν διαφωνίες ως προς το ποια κιθάρα, cutaway ή χωρίς cutaway έχει καλύτερο ήχο. Από τη φυσική μπορεί να πούμε ότι θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχει κάποια διαφορά (για συγκρίσιμα μοντέλα) αλλά πρακτικά θα είναι αμελητέα. Πάντως το γενικό πλειοψηφικό συμπέρασμα είναι ότι το cutaway δεν επηρεάζει τον ήχο.

Έτσι λοιπόν είναι θέμα υποκειμενικό και κατά την αγορά κιθάρας καλύτερα να εστιάσουμε σε άλλα χαρακτηριστικά παρά στο cutaway. Πάντως, αν δεν πρόκειται να παίζετε πάνω από το 12οτάστο δεν έχει νόημα η αγορά Cutaway Κιθάρας (υποκειμενική άποψη). Προσωπικά όμως, προτιμώ την Cutaway Κιθάρα και για αισθητικούς αλλά και λειτουργικούς λόγους.

Δείτε κι ένα σχετικό Video:

Κιθάρες D & Oval hole (Gypsy Jazz)

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Δείτε τη στο Video: D Hole

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού το οργάνου (Selmer-Maccaferri ) ήταν οι μεταλλικές χορδές, το σχετικά μεγάλο σώμα, η μεταλλική βέργα στο μπράτσο (truss rod), η φαρδιά ταστιέρα, το cutaway και η κούρμπα στο καπάκι κάτω από τον καβαλάρη (ένας από τους λόγους της μεγάλης έντασης που έχει αυτή η κιθάρα).

Δείτε τη στο Video: Oval Hole

Μοντέλο γνωστό σαν Selmer "oval hole". Το μήκος κλίμακας της ταστιέρας είναι πιο μεγάλο.

Κιθάρα dobro

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Γνωστή και σαν Resonator Guitar.  Είναι ακουστική κιθάρα με μεταλλικό ηχείο (Resonator)  εντός του σκάφους της κιθάρας. Αυτό το μεταλλικό ηχείο είναι σαν ενισχυτής. Η κιθάρα αυτή ακούγεται περισσότερο σαν banjo, παρά σαν κιθάρα λόγω των μεταλλικών χορδών που παίζονται πάνω από μεταλλική πλάκα.

Δείτε την ΕΔΩ: σαν slide κιθάρα κι ΕΔΩ: σαν χαβάγια

Dreanought, jumbo, roundback

Είναι ονόματα που σχετίζονται με το σχήμα και άρα και με το ηχόχρωμα του κάθε είδους.

Dreadnought: Είναι ο τύπος Non-Cutaway που είπαμε παραπάνω, απλά με λίγο μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τις συνηθισμένες.

Jumbo: Έχουν πιο μεγάλο ηχείο απ’ τις συνηθισμένες. Λέγονται και "Concert" guitars.

 roundback: Το καπάκι στο πίσω μέρος κάνει κούρμπα.

Λαϊκή κιθάρα

Πρέπει να έχει μικρό sustain, δηλαδή σύντομη απόσβεση της ηχητικά ωφέλιμης ταλάντωσης και σαφή πρίμα, που να διακρίνονται όπου υπάρχουν συγχορδίες.

Ένα καλό άρθρο εδώ: Δείτε και το Video εδώ:

Pickguards

Πολλοί κιθαρίστες και μπασίστες, επιθυμούν προσωποποίηση του οργάνου τους και είτε παραγγέλνουν όργανο της αρεσκείας τους, είτε κάνουν μικροβελτιώσεις. Υπάρχουν εταιρείες που ικανοποιούν τέτοια γούστα, προσφέροντας τέτοια διακοσμητικά για την κιθάρα και τα μπάσα.

Όπως ΕΔΩ: πχ με 60 € κόστος διαλέγετε το πικάρντ (pickguard) που επιθυμείτε και μάλιστα έτοιμο για θωράκιση.

Επίσης βρίσκετε μαγνήτες και με όλα τα ρυθμιστικά προ-καλωδιωμένα και προσαρμοσμένα σε pickguard σε πολλούς χρωματισμούς.

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Διακοσμητικά

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Το εξάρτημα D-Tuna 

Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες κιθάρας

Το κούρδισμα Drop D χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ από μπάντες όπως του Nirvana κυρίως για τα ακόρντα 5ης που παίζονται με το ένα δάκτυλο.

Επίσης τo drop D κούρδισμα είναι δημοφιλές και σε άλλα στυλ όπως Blues, country, folk αλλά και classical.

Το εξάρτημα D-Tuna σχεδιάστηκε να προσαρμόζεται εύκολα σε διπλό τρέμολο ηλεκτρικής κιθάρας το πασίγνωστο Floyd Rose (δείτε τη φωτογραφία). Είναι ένας σχετικά φτηνός μηχανισμός που επιτρέπει στους κιθαρίστες με μια κίνηση -στιγμιαία- να αλλάζουν το κούρδισμα από standard σε drop D ή από drop D σε standard.

Δείτε ΕΔΩ πώς να εγκαταστήσετε μόνοι σας στην ηλεκτρική σας κιθάρα το D-Tuna.

 


Tags
Μουσικά Είδη:BluesΜουσικά Όργανα:ακουστική κιθάρακιθάραΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίεςΚαλλιτέχνες:NirvanaΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

Στείλε το άρθρο σου

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#29605   /   14.05.2017, 21:32   /   Αναφορά
....κλικάροντας να δω ποιος έβαλε Thumb up πάτησα κατά λάθος αντί στον αριθμό, στο χεράκι,οπότε κατέγραψε 2ο Like. Δεν υπάρχει τρόπος αναίρεσης εκτός αν θέσω thumb down τότε όμως είναι σαν να παραδέχομαι ότι δεν μου αρέσει το δικό μου άρθρο!!!!!