ελληνική μουσική
    602 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Dirty Cash (Money Talks)'' των Adventures Of Stevie V

    Κι όμως, η χορευτική μουσική κάνει και κοινωνικοπολιτικά σχόλια!

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 09 Οκτ 2018

    Το «Dirty Cash (Money Talks)» κυκλοφόρησε το 1989 σε single και στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «The Adventures Of Stevie V», που κυκλοφόρησε το 1990.

    Οι Adventures Of Stevie V ήταν ένα αγγλικό χορευτικό συγκρότημα που είχε τέσσερις επιτυχίες στο βρετανικό Top 75 τη δεκαετία του 1990. Το συγκρότημα σχημάτισε ο παραγωγός Stevie Vincent και περιελάμβανε επίσης την τραγουδίστρια Melody Washington και τον μουσικό Mick Walsh. Ο Mick Walsh και ο Stevie Vincent είναι οι δημιουργοί του χορευτικού «Dirty Cash (Money Talks)», ενός τραγουδιού ενδεικτικού του hip-house ήχου που εκείνη την εποχή είχε τεράστια απήχηση, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία.

    Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1989 με παραγωγό τον Stevie Vincent, ο οποίος έκανε και τη μίξη, με τον Mick Walsh να παίζει τα όργανα και τη Melody Washington στα φωνητικά. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε σε single αλλά την επόμενη χρονιά ξανακυκλοφόρησε με επιπρόσθετη παραγωγή του David Morales, με τον Eric Kupper στα πλήκτρα και τον John Poppo ως μηχανικό ήχου.

    Αυτό που ίσως προκαλεί έκπληξη, είναι ότι ένας αριθμός χορευτικών επιτυχιών του 1990 περιείχε υψηλές δόσεις αριστερών πολιτικών σχολίων. Και τραγούδια όπως το «Dirty Cash (Money Talks)» φαίνονται σχεδιασμένα περισσότερο για να κάνουν τον ακροατή να προβληματιστεί παρά να χορέψει.
    Στο τοπίο της μεταθατσερικής εποχής, η βρετανική νεολαία είχε πολιτικοποιηθεί όσο ποτέ πριν και χιλιάδες ήταν οι καταληψίες που έκαναν πάρτι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια σε όλη τη χώρα. Αυτό δημιούργησε ένα χάσμα μεταξύ της αισθητικής ενός μεγάλου μέρους της βρετανικής χορευτικής μουσικής και του καπιταλιστικού υλισμού του eurodance, που προσλάμβανε λαμπερά μοντέλα στα μουσικά βίντεο δείχνοντας αφοσίωση στην απομίμηση και στο «φαίνεσθαι».

    Όλα αυτά ενσωματώθηκαν στο «Dirty Cash (Money Talks)» των Adventures Of Stevie V, έναν από τους αριστερούς ύμνους που ανέβηκαν στα βρετανικά charts το 1990. Υπήρξαν επίσης και οι Soho και το ανεξάρτητο χορευτικό τους τραγούδι «Hippychick», το οποίο αναφέρεται σε ένα κορίτσι που χωρίζει με τον φίλο της, δεδομένου ότι αυτή είναι διαδηλώτρια και αυτός αστυνομικός και, εκτός αυτού, τη συλλαμβάνει κιόλας! Για να μην αναφέρουμε και τον φιλοσοφικό συλλογισμό του Adamski στο «Killer», που ανέβηκε στο Νο 1. Θα μπορούσε να τα χορέψει κάποιος αυτά τα τραγούδια ή να κάτσει με κάποιους φίλους του και να συζητήσει τα μηνύματά τους.

    Από την άλλη πλευρά, το «Dirty Cash (Money Talks)» είναι ένα κοινωνιολογικό δοκίμιο πάνω στο να εκπορνεύει κανείς τον εαυτό του στο καπιταλιστικό σύστημα, περιλαμβάνοντας και στίχους που μιλάνε για τη δεινή κατάσταση των αστέγων, ένα εκπληκτικά δημοφιλές θέμα για τη χορευτική Pop εκείνης της εποχής (βλέπε και το «Gypsy Woman» της Crystal Waters). Ο ζήλος να βγάλουν πολλά λεφτά, μπορεί να οδήγησε συγκροτήματα όπως τους Black Box και τους Technotronic να προσλάβουν ένα λαμπερό μοντέλο ως τραγουδίστρια (κάτι που υπονοεί και ο στίχος «I want success and all that goes with it / and I'm gonna use my sex»), όμως, ο Stevie V αποφάσισε να βγει ο ίδιος μπροστά φορώντας γυαλιά ηλίου και πονηρό οδοντωτό χαμόγελο.

    Με το χαρακτηριστικό σαξόφωνο, τη funky μπασογραμμή, την εκφραστική ερμηνεία και τα παλαιομοδίτικα φωνητικά που ολοκληρώνουν το κομμάτι, το «Dirty Cash (Money Talks)» του Stevie V στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Το τραγούδι φωνάζει ότι το χρήμα είναι δαίμονας, συσσωρεύοντας ανήθικες νοοτροπίες στους στίχους, σαξόφωνα στο σκοτάδι και δρόμους που μυρίζουν «βρώμικο χρήμα» και ηχούν την απεγνωσμένη φράση «Θέλω τα λεφτά σου» (I want your money), δημιουργώντας μία αισθητική του απόλυτου κακού. Επιπλέον, και καθόλου τυχαία, το remix το οποίο εκτίναξε το τραγούδι στα charts ονομάστηκε… Sold Out Mix!



    Το «Dirty Cash (Money Talks)» αποδείχθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία των Adventures Of Stevie V και ένα αδιαμφισβήτητα κλασικό κομμάτι της house του 1990. Το τραγούδι έφτασε στο Νο 2 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 25 των Η.Π.Α. ενώ έγινε Νο 1 στην Ολλανδία, Νο 3 στο Βέλγιο, Νο 10 στην Ιρλανδία, Νο 13 στην Αυστρία, Νο 16 στην Ελβετία, Νο 18 στην Αυστραλία, Νο 20 στη Γερμανία και Νο 34 στη Νέα Ζηλανδία. Το 1997 ένα νέο πακέτο με remix του τραγουδιού από τους Todd Terry και Rhythm Masters, με τη συμμετοχή της Nazlyn στα φωνητικά, έφτασε στο Νο 69 της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 το «Dirty Cash (Money Talks)» κυκλοφόρησε ξανά, αυτή τη φορά σε remix του Alan Fitzpatrick αλλά και του Daniel Dubb που προσέγγισε με σεβασμό μία από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις της house όλων των εποχών. Γενικά κυκλοφόρησαν πολλές εκδοχές του τραγουδιού: Alan Fitzpatrick Jaded Rework, Alan Fitzpatrick Jaded Vocal Mix, Alan Fitzpatrick Jaded Dub Mix, Blues Bass Radio Edit, Da Techno Bohemian Speed Garbage Mix, Daniel Dubb’s 2014 Pub, Dime & Dollar Mix 7’’ Edit, Dime & Dollar Mix 12’’ Edit, Dimi Stuff & Mcastaway Extended Edit, Dirty Rap, Hard Cash Mix, John Junior & Arty RMX, Klubbheads Extended Mix, Klubbheads Remix, Red Zone Mix, Remix, Rhythm Masters Mix, Rollercoaster Extended Mix, Rollercoaster Radio Edit, Sax Mix, So Called Scumbags Remix, Sold Out Mix 7’’ Edit, Sold Out Mix 12’’ Edit, Tainted Souls After Dark Dub, Tee’s Inhouse Mix, Todd Terry Extended Mix, Todd Terry Radio Edit, Todd Terry Remix, Yousef Circus Edit κ.α. 

    Άλλες εκτελέσεις

    • Clubland (1991, ως sample στο τραγούδι «Let’s Get Busy»).
    • Liberty X (Οκτώβριος 2005, στο άλμπουμ «X»).
    • Dizee Rascal (Σεπτέμβριος 2009, ως sample στο τραγούδι «Dirtee Cash»).
    • Thodoris Triantafillou & CJ Jeff feat. Nomi Ruiz (2011).

    Το τραγούδι ακούστηκε επίσης το 1990 στην τηλεοπτική σειρά «Χτυποκάρδια Στο Beverly Hills» (Beverly Hills 90210).

     

    DIRTY CASH (Money Talks) – Adventures Of Stevie V

    I want your money

    I've no excuse
    I just want you to use me
    Take me and abuse me

    I got no taboos
    I'll make a trade with you
    Do anything you want me to

    Money talks, Money talks
    Dirty cash, I want you
    Dirty cash, I need you, oh
    (x2)

    I once had pride
    Now that's all behind
    I want to get rich quick

    I want success and
    All that goes with it
    And I'm gonna use my sex

    (Chorus)

    Money talks
    You know money talks
    Dirty cash I want you, oh (x2)

    I'm dirty cash
    The one that you asked for
    I'm wanted by the
    Rich and the poor

    More and more
    You just haven't checked it
    You're the junkie
    And I inject it

    Into your blood stream
    It's like a bad dream
    Money's a friend
    Do you know what I mean

    People are lying in the street
    Trying to find somebody to meet
    Who'll get them to the top
    And get them there fast
    Trying to get that dirty cash

    It doesn't matter, woman or man
    Anyone who'll give them a hand
    Cash money, that's green
    Cold cash, that's the scene

    I want your money

    I've no excuse
    I just want you to use me
    Take me and abuse me

    I got no taboos
    I'll make a trade with you
    Do anything you want me to

    (Chorus x3)

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesDubPopRapTechno



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε