ελληνική μουσική
    318 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Doctor Doctor'' των Thompson Twins

    Ένα ταξιδιάρικο τραγούδι με μπόλικο ξηρό πάγο και σύννεφα...

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 11 Οκτ 2019

    Το «Doctor! Doctor!» περιλαμβάνεται στον τέταρτο στούντιο δίσκο των Thompson Twins, «Into The Gap», που κυκλοφόρησε το 1984.

    Τη δεκαετία του 1980, το βρετανικό Pop συγκρότημα Thompson Twins απόλαυσε την παγκόσμια επιτυχία. Το 1983, μετά την εμπορική επιτυχία του τρίτου τους δίσκου «Quick Step And Side Kick», συνεργάστηκαν και πάλι με τον παραγωγό Alex Sadkin για να ηχογραφήσουν το «Into The Gap» στα Compass Point Studios στις Μπαχάμες. Ο Tom Bailey, βασικός τραγουδιστής των Thompson Twins, και ο Alex Sadkin έκαναν την παραγωγή του δίσκου συμπεριλαμβανομένου και του «Doctor! Doctor!».  

    Το «Doctor! Doctor!» είναι ένα synthPop/new wave τραγούδι με εμφανή στους στίχους του τη διακαή ερωτική επιθυμία. Είναι ένα από τα πολλά που συγκρίνουν την ερωτική κατάσταση με την ιατρική, και όπου το να είναι κανείς μόνος είναι σαν αρρώστια και η αγάπη είναι η θεραπεία. Σε μία συνέντευξή του, ο Tom Bailey αποκάλεσε το τραγούδι «ένα είδος ημι-μυστικιστικού ερωτικού ταξιδιάρικου τραγουδιού, με μπόλικο ξηρό πάγο και σύννεφα».

    Το 1979 ο Robert Palmer είχε κυκλοφορήσει ένα τραγούδι με παρόμοιο τίτλο και θέμα, το «Bad Case Of Loving You (Doctor, Doctor)», το οποίο έφτασε στο Νο 14 των Η.Π.Α. Μερικά ακόμα τραγούδια που συγκρίνουν τον έρωτα του τραγουδιστή με μία ιατρική κατάσταση είναι το «Calling Dr. Love» των Kiss (1976), το «Bad Medicine» των Bon Jovi (1988), το «Doctor Jones» των Aqua (1997) και το «Disease» των Matchbox Twenty (2002).

    Ομότιτλο ήταν και το «Doctor, Doctor» των UFO (1974). Διαφορετικό μεν από αυτό των Thompson Twins, αλλά και τα δύο έχουν κοινό παρανομαστή την επίκληση της ιατρικής βοήθειας για να ξεπεράσουν τις συνέπειες του έρωτα.

    Ο Tom Bailey γεννήθηκε σε μία οικογένεια επαγγελματιών του ιατρικού τομέα. Ο πατέρας του ήταν γιατρός, η μητέρα του νοσοκόμα και οι δύο αδελφές του έγιναν γιατροί, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το τραγούδι, καθώς το ρεφρέν το έγραψε το θηλυκό μέλος του συγκροτήματος (που ήταν το κορίτσι και η μέλλουσα σύζυγος του Tom), Alannah Currie. Ως συνδημιουργός του τραγουδιού αναφέρεται επίσης το τρίτο μέλος, Joe Leeway.

    Το «Doctor! Doctor!» ηχογραφήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1983 και περιλαμβάνει και σόλο synthesizer. Το μεγαλύτερο μέρος των πλήκτρων, συμπεριλαμβανομένης και της μπασογραμμής, έγιναν με Oberheim OB-Xa και τα υπόλοιπα σε Prophet 5 και Pro One. Τη μίξη έκανε ο Phil Thornalley.

    Στις 27 Ιανουαρίου του 1984, το «Doctor! Doctor!» κυκλοφόρησε ως το δεύτερο single από τον δίσκο των Thompson Twins «Into The Gap», μετά το επιτυχημένο στα charts single «Hold Me Now». Παράλληλα κυκλοφόρησε και μία εκτεταμένη εκδοχή του τραγουδιού (extended version) και μία ορχηστρική (instrumental) αλλά με τον τίτλο «Nurse Shark».

    Το «Doctor! Doctor!» έφτασε στο Νο 3 των Η.Π.Α. και στο Νο 11 της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης, έφτασε στο Νο 5 της Ιρλανδίας, Νο 11 στη Γερμανία, Ελβετία και Καναδά, Νο 12 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 13 στην Πολωνία, Νο 14 στην Αυστραλία, Νο 20 στη Νότια Αφρική, Νο 23 στην Ολλανδία και Νο 26 στο Βέλγιο.

    Το μουσικό βίντεο του «Doctor! Doctor!» το σκηνοθέτησε ο Dieter Trattmann. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1984 και παιζόταν με μεγάλη συχνότητα στο MTV.

    Το βίντεο ανοίγει με μία σκηνή σκότους, με σύννεφα να μετακινούνται και το φεγγάρι να υψώνεται στον ουρανό. Αρχίζει να παίζει η ηλεκτρονική μουσική. Ένα keyboard με χέρια που παίζουνε εμφανίζεται κάτω από τετράγωνα που μοιάζουν με περίγραμμα κτηρίων. Επίσης εμφανίζονται άνθρωποι με φόντο το φεγγάρι καθώς και ένα ζευγάρι που φορά παγοπέδιλα, ακριβώς πίσω από τον Tom Bailey που ξεκινά να τραγουδάει. Η σκηνή μετακινείται γρήγορα σε μία γυναίκα που στέκεται μόνη της (Alannah Currie) και στη συνέχεια στην Currie που παίζει τύμπανα και στον Joe Leeway που παίζει πλήκτρα. Καθώς ο Bailey τραγουδά, οι χαρακτήρες πίσω του ενσαρκώνουν τους στίχους και εναλλάσσονται με πλάνα του συγκροτήματος. Στη συνέχεια του τραγουδιού, ο Bailey, η Currie και ο Leeway ενώνονται με τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν τους στίχους, ενώ καπνοί εμφανίζονται ανάμεσα στα τετράγωνα. Οι παγοδρόμοι και οι ηθοποιοί εκτελούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια του σόλο του synthesizer. Η σκηνή συνεχίζει να μετατοπίζεται μεταξύ του τραγουδιστή, του συγκροτήματος να παίζει, των ηθοποιών και των παγοδρόμων που κινούνται και περιστρέφονται. Το βίντεο τελειώνει στο ίδιο πλάνο με το οποίο ξεκίνησε, με το πλάνο να μετατοπίζεται από τους ηθοποιούς προς τα περιγράμματα με φόντο τον ουρανό και στη συνέχεια στο μακρινό φεγγάρι και τα μετακινούμενα σύννεφα.

    Μία εναλλακτική επεξεργασία του βίντεο διαθέτει περισσότερα πλάνα με το συγκρότημα να παίζει όργανα (π.χ. την Currie να παίζει κρουστά και τον Bailey να παίζει synthesizer ενώ χορεύουν οι παγοδρόμοι) και λιγότερη αλληλεπίδραση με τους άλλους χαρακτήρες.

    Tom Bailey: Θυμάμαι τη σκηνή με το πατινάζ, η οποία δεν ήταν στον πάγο αλλά σε κάποια επιφάνεια που μπορούσες να πατινάρεις, κατασκευασμένη από πολυμερές ή κάτι τέτοιο, και δεν λειτούργησε στ’ αλήθεια. Αποφασίστηκε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε σε κινηματογραφικό στούντιο. Θέλαμε να είναι ατμοσφαιρικό, γιατί είναι πραγματικά ένα πολύ ονειρικό τραγούδι. Σύννεφα, γαλάζιος ουρανός –μ’ αρέσουν όλα αυτά

    Το 1986 κυκλοφόρησε μία ζωντανή εκτέλεση του «Doctor! Doctor!», η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «Thompson Twins Live».

    Άλλες εκτελέσεις

    • Plump DJs (2005, ως sample στο τραγούδι «Dr. Dub»).
    • Purple Disco Machine feat. Oli Rose (2014, ως sample στο τραγούδι «Let The Rain Pour»).

    Το 2010 ο Xiasou (Αλέξανδρος Ακριτόπουλος) έκανε ένα remix του τραγουδιού, μετατρέποντάς το σε μία ρυθμική tech house μελωδία.

    Το «Doctor! Doctor!» ακούγεται στα ντοκιμαντέρ «Women In Rock» (1988) και «20 To 1» (2010).

    Με βάση το «Doctor! Doctor!» δημιουργήθηκε και ένα παιχνίδι με τίτλο The Thompson Twins Adventure, το οποίο διανεμήθηκε το 1984 από το περιοδικό Computer And Video Games. Στο παιχνίδι αυτό, ο βασικός στόχος των Twins, όπως αποκαλούνται στο παιχνίδι, είναι να βρουν τον γιατρό και τη συνταγή του μυστικού του φίλτρου.

    Επίσης, το βιβλίο του Travis Thrasher «Temptation: A Novel» (2012) κάνει αναφορά στο «Doctor! Doctor!».

    DOCTOR! DOCTOR! – Thompson Twins

    I saw you there, just standing there
    and I thought I was only dreaming yeah
    I Kissed you then, then once again
    You said you would come and Dance with me

    Dance with me across the sea
    And we could feel the motion of a thousand dreams

    Doctor, doctor, can't you see I'm burning, burning
    Oh doctor, doctor, is this love I'm feeling?

    Ships at night give such delight
    We all leave before the morning light
    Please don't go no please don't go
    'Cause I don't want to stay here on my own

    Oh
    Doctor, doctor, can't you see I'm burning, burning
    Oh doctor, doctor, is this love I'm feeling?
    Doctor, doctor, can't you see I'm burning, burning

    Oh doctor, doctor, is this love I'm feeling?

    Fever breathe your love on me (breathe your love)
    Take away my name (take away)
    Fever lay your hands on me (breathe your love)

    Never be the same

    Oh
    Doctor, doctor, can't you see I'm burning, burning
    Oh doctor, doctor, is this love I'm feeling?

    Oh doctor, doctor, can't you see I'm burning, burning
    Oh doctor, doctor, is this love I'm feeling?

    Come with me and make believe
    We can travel to eternity

     

     Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:DanceDiscoPopΜουσική Γενικά:συνέντευξηΚαλλιτέχνες:AquaBon JoviKiss



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε