ελληνική μουσική
374 online   ·  210.213 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

Η ιστορία του Dreadlock Holiday των 10cc

Σκαρώνοντας ταξίδια στη Τζαμάικα... να χεις το νου σου!

Η ιστορία του Dreadlock Holiday των 10cc

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE) / 220 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 28 Ιαν 2021

Το «Dreadlock Holiday» περιλαμβάνεται στο δίσκο «Bloody Tourists», που κυκλοφόρησε το 1978.

Πρόκειται για ένα περίεργο αλλά ευχάριστο Reggae τραγούδι, το οποίο έγραψαν ο Eric Stewart και ο Graham Gouldman.

Οι στίχοι μιλάνε για έναν λευκό που χάνεται στην Τζαμάικα και που, σε κάθε βήμα που κάνει, πάνε να τον κλέψουν. Είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στον Eric Stewart των 10cc και τον Justin Hayward των Moody Blues όταν πήγαν διακοπές μαζί με τις οικογένειές τους στα Μπαρμπάντος.
Eric Stewart: Ο Justin κι εγώ ήμασταν σ’ ένα πλωτό με αλεξίπτωτο θαλάσσης στη μέση του ωκεανού φορώντας τον εξοπλισμό. Εγώ ήμουν πίσω από ένα ταχύπλοο με υψηλή ταχύτητα. Απογειώθηκα και χαιρέτησα τον Justin. Αυτός τότε έμεινε στο πλωτό με τρεις μαύρους, έναν Τζαμαϊκανό και δύο από τα Μπαρμπάντος. Ο Τζαμαϊκανός είπε στον Justin:
- Μου αρέσει η ασημένια σου αλυσίδα, φίλε. Θα σου δώσω ένα δολάριο.
Ο Justin απάντησε:
- Έλα, αξίζει πολύ περισσότερο απ’ αυτό και είναι δώρο της μητέρας μου.
Κι αυτός ο τύπος είπε:
- Αν ήμασταν στην Τζαμάικα, θα σου έκοβα το χέρι γι’ αυτήν.
Επέστρεψα και ρώτησα τον Justin αν ήθελε να δοκιμάσει κι αυτός (να κάνει αλεξίπτωτο) και μου είπε:
- Όχι, ας φύγουμε από δω όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είχα κάποια προβλήματα.
Όταν επιστρέψαμε στην Αγγλία, μετέφερα την ιστορία στον Graham (Gouldman) και γράψαμε ένα τραγούδι γύρω απ’ αυτό.  
Graham Gouldman: Μερικές από τις εμπειρίες που αναφέρονται είναι αληθινές και κάποιες από αυτές είναι… αρκετά αληθινές!

Οι στίχοι προήλθαν και από άλλες πηγές. Ο στίχος «I don’t like cricket, I love it» προήλθε από μία συνομιλία που είχε ο Gouldman μ’ έναν εντελώς διαφορετικό Τζαμαϊκανό σ’ ένα ξενοδοχείο στην Τζαμάικα. Καθώς κατέληξαν να μιλάνε για τον αθλητισμό, κι επειδή το κρίκετ είναι πολύ δημοφιλές άθλημα στην Τζαμάικα, ο Gouldman (ο οποίος δεν έχει βρεθεί ποτέ του σε αγώνα κρίκετ) είπε στον νέο του φίλο:
- Πρέπει να σου αρέσει το κρίκετ.
Κι εκείνος απάντησε: «Όχι», έκανε μία παύση και συνέχισε: «Το λατρεύω!».
Έτσι γεννήθηκε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους στίχους τραγουδιού της δεκαετίας του 1970. Φαίνεται τρελό αλλά ο άνθρωπος που έγραψε το στίχο «Δεν μου αρέσει το κρίκετ - το λατρεύω!» στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα.
Graham Gouldman: Δεν έχω πάει ποτέ στη ζωή μου σε αγώνα κρίκετ. Μου είναι αδιάφορο. Ήμουν στην Τζαμάικα και γνώρισα έναν τύπο. Μιλούσαμε για αθλήματα και τη Manchester United. Και τον ρώτησα:
- Και το κρίκετ, σου αρέσει;
Και μου είπε:
- Όχι, δεν μου αρέσει - το λατρεύω!
Όλοι οι τραγουδοποιοί έχουν το ραντάρ τους κι απλά σκέφτηκα «Σ’ ευχαριστώ πολύ!».

Επίσης, όταν γραφόταν το τραγούδι, ο Eric Stewart θυμήθηκε ότι είχε δει έναν αφελή λευκό που, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι άνετος, περπάτησε ανάμεσα από μία παρέα μαύρων που μιλούσαν μεταξύ τους και φυσικά αυτοί τον… κατσάδιασαν. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στο στίχο «don’t you walk through my words / You got to show some respect».

Με βάση, λοιπόν, τις τρεις παραπάνω ιστορίες, γράφτηκε το «Dreadlock Holiday», η πλοκή του οποίου ανακεφαλαιώνεται ως εξής: Ο αφηγητής είναι τουρίστας στην Τζαμάικα και δέχεται επίθεση για να του κλέψουν την ασημένια αλυσίδα του. Στη συνέχεια επιστρέφει στην άνεση του ξενοδοχείου, όπου μία γυναίκα προσπαθεί να του πουλήσει χόρτο.

Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο σ’ αυτή την ιστορία. Να θυμηθούμε ότι το άλμπουμ φέρει τον τίτλο… «Bloody Tourists» και ότι ο τουρίστας είναι ένας ανόητος που, με την πρώτη ένδειξη προβλήματος, την κάνει για το ξενοδοχείο. Αλλά το νησί δεν είναι και το πιο φιλόξενο μέρος του πλανήτη και το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι αν είσαι λευκός τουρίστας οποιαδήποτε προσέγγιση είναι λανθασμένη και πουθενά δεν είναι απολύτως ασφαλές για να ξεφύγεις από το τρομακτικό σκοτεινό «άλλο» που σε κυνηγά σε κάθε σου βήμα.

Το σκηνικό, λοιπόν, που δημιουργεί το τραγούδι είναι ένα παιχνίδι όπου όλοι βγαίνουν χαμένοι γεγονός που αποκρυσταλλώνει μία αίσθηση ότι ο κύριος σκοπός του τραγουδιού είναι να κάνει τους 10cc να φαίνονται έξυπνοι και κυνικά ρεαλιστικοί.

Από την άλλη, το «Dreadlock Holiday» έχει αυτή την αστραφτερή εισαγωγή με τα κρουστά, που το καθιστά όνειρο για κάθε sampler, κι ένα πολύ ωραίο ρεφρέν. Ακόμα κι εδώ, βέβαια, ο κυνισμός λειτουργεί υπογείως. Με τον ελαφρύ Reggae χαρακτήρα του, το τραγούδι ολισθαίνει επιδέξια από την άτεχνη αναπήδηση στην υγρή παράνοια και, κατά κάποιο τρόπο, είναι ο αντίθετος πόλος ενός άλλου Reggae τραγουδιού, του «Uptown Top Ranking», που κυκλοφόρησαν οι Τζαμαϊκανές Althea Forrest και Donna Reid το 1977.     

Το «Dreadlock Holiday» ηχογραφήθηκε με παραγωγούς τους 10cc στα Strawberry Studios South, στο Dorking της Αγγλίας, και έπαιξαν οι: Eric Stewart (ηλεκτρικό πιάνο, όργανο), Graham Gouldman (μπάσο, μαράκες, φωνή), Rick Fenn (κιθάρα, όργανο), Paul Burgess (κρουστά), Stuart Tosh (drums, ντέφι), Duncan Mackay (synthesizer Yamaha CS-80). Το τραγούδι έχει ρυθμό 4/4 και ταχύτητα 104 bpm.

Το «Dreadlock Holiday» κυκλοφόρησε σε single τον Ιούλιο του 1978 και ήταν το πρώτο single που βγήκε από το δίσκο «Bloody Tourists».

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1978, το τραγούδι έριξε από την κορυφή των βρετανικών charts το «Three Times A Lady» των Commodores και ανέβηκε στο No 1 της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι η τρίτη και τελευταία No 1 επιτυχία των 10cc. Με τον Graham Gouldman να έχει κάνει τα βασικά φωνητικά του τραγουδιού, οι 10cc κατάφεραν να έχουν τρεις No 1 επιτυχίες με διαφορετικούς τραγουδιστές (ο Lol Crème τραγούδησε το «Rubber Bullets» και ο Eric Stewart το «I’m Not In Love»). Εκείνη την εποχή, ο Stewart και ο Gouldman ήταν τα μόνα αρχικά μέλη του συγκροτήματος που απέμειναν, καθώς ο Crème και ο Kevin Godley είχαν αποχωρήσει το 1976.

Αν και το «Dreadlock Holiday» βρήκε τεράστια ανταπόκριση στη Μεγάλη Βρετανία, δεν συνέβη το ίδιο και στις Η.Π.Α., όπου έφτασε στο No 44, γεγονός που ίσως έχει να κάνει με τον τίτλο του τραγουδιού που παρέπεμπε σε Reggae και, ταυτόχρονα, την αποστροφή των Rock αμερικανικών σταθμών προς τη Reggae.

Το τραγούδι έγινε επίσης No 1 στο Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία και την Ολλανδία, No 2 στην Αυστραλία και Ιρλανδία, No 5 στην Ελβετία, No 7 στη Νορβηγία, No 11 στη Γερμανία, No 16 στη Σουηδία, No 18 στην Αυστρία και No 30 στον Καναδά.

 

Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού σκηνοθετήθηκε από τον Storm Thorgerson. Η σκηνή της παραλίας γυρίστηκε σε ακτή του Dorset της Αγγλίας, κοντά στο Charmouth. Για λίγα δευτερόλεπτα είναι ορατός και ο εμβληματικός λόφος και βράχος Golden Cap αυτής της περιοχής που είναι γνωστή και ως «Jurassic Coast». 

Άλλες εκτελέσεις:

 • Top Of The Pops (Ιούλιος 1978, στο δίσκο «Top Of The Pops - Volume 68»).
 • The Surfbreakers (1982, στο δίσκο «Summer Cruising»).
 • Boney M (1985, στο δίσκο «Eye Dance»).
 • Top Deck (Ιούνιος 1987, σε single).
 • Panache Culture & Macka B (1991, ως «I Don’t Like Reggae, I Love It» σε single).
 • 3 The Hard Way feat. Bobbylon (1994, ως sample στο τραγούδι «Hip Hop Holiday»).
 • Vilperin Perikunta (1994, φινλανδική εκτέλεση με τίτλο «Venäläisessä Kahvilassa» στο άλμπουμ «Kersantti Pippuri». Στίχοι: Aarni Varjonen, Ari Varjus).
 • De Strangers (1994, ολλανδική εκτέλεση με τίτλο «Ik Wil Kroketten» σε single. Στίχοι: Lex Colman).
 • Bjelleklang (Σεπτέμβριος 1996, νορβηγική εκτέλεση με τίτλο «Sukat i ævva» στο άλμπουμ «Kort ved øra». Στίχοι: Finn Evensen).
 • Trzyha (1997, ως sample στο τραγούδι «Na Ten Sam Temat»).
 • T-Spoon (1998, ως sample στο τραγούδι «Tom’s Party»).
 • Frost feat. Nino B & Don Cisco (1999, ως sample στο τραγούδι «The Pain»).
 • Reni Jusis (1999, στο άλμπουμ «Era Renifera»).
 • Intenso Project (2002, ως sample στο τραγούδι «Luv Da Sunshine»).
 • Borixon feat. LWWL (2004, ως sample στο τραγούδι «Baletudo»).
 • Warszafski Deszcz (2004, ως sample στο τραγούδι «Sobota»).
 • Pachanga (2007, ως sample στο τραγούδι «I Don’t Like Reggaeton»).
 • Voice Male (Μάρτιος 2008, στο άλμπουμ «Hit Stuff»).
 • J.B.O. (Αύγουστος 2009, ως «I Don’t Like Metal» στο άλμπουμ «I Don’t Like Metal, I Love It!»).
 • Black Rob (2010, ως sample στο τραγούδι «How You Move Like That»).
 • The CalypsoNuts (2010, στο άλμπουμ «Kiwi»).
 • Ruudolf feat. Hza (2010, ως sample στο τραγούδι «Leikkii Kotii»).
 • The Jamaican Reggae Band (Σεπτέμβριος 2011, στο άλμπουμ «The Best Reggae Music»).
 • Late Nite Tuff Guy (2011, ως sample στο τραγούδι «I Don’t Like Acid»).
 • Mac Bueno & DJ Tatc (2011, ως sample στο τραγούδι «Nälkämaan AG»).
 • The Techtonics (Σεπτέμβριος 2012, στο άλμπουμ «Groundbreaker»).
 • Heritage (2012, στο άλμπουμ «Out Here…»).
 • Frontm3n (Νοέμβριος 2016, στο βίντεο «Frontm3n Live In Berlin»).
 • Monster Rally (2016, στο άλμπουμ «Tourismo»).
 • An+Jan+Jan (2017, ολλανδική εκτέλεση με τίτλο «Rasta Voor Een Week» στο άλμπουμ «An+Jan Vakantiealbum». Στίχοι: Jan Rot).

Το «Dreadlock Holiday» ακούγεται στις ταινίες «Η Αρπαχτή» (Snatch, 2000), «The Social Network» (2010) και «Life Of Crime» (2013), ενώ ακούστηκε και στην τηλεοπτική σειρά «The Mighty Boosh» (2003) καθώς και από το Sky Sports για τους αγώνες κρίκετ. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε επίσης στα παιχνίδια «The Skullkid» και «Watch Dogs 2».

Επιπλέον, έδωσε τον τίτλο του στην ομώνυμη συλλογή τραγουδιών των 10cc, που κυκλοφόρησε το 2012.

DREADLOCK HOLIDAY - 10cc

I was walkin' down the street
Concentratin' on truckin' right
I heard a dark voice beside of me
And I looked 'round in a state of fright
I saw four faces, one mad, a brother from the gutter
They looked me up and down a bit and turned to each other

I say, I don't like cricket, oh no, I love it
I don't like cricket, oh no, I love it
Don't you walk through my words
You got to show some respect
Don't you walk through my words
Cause you ain't heard me out yet

Well, he looked down on my silver chain
He said: I'll give you one dollar
I said: You've got to be jokin, man
It was a present from me mother
He said: I like it, I want it, I'll take it off your hands
And you'll be sorry you crossed me
You better understand that you're alone (a long way from home)

And I say, I don't like Reggae, oh no, I love it
I don't like Reggae, I love it
Don't you cramp me style
Don't you queer me pitch
Don't you walk through my words
Cause you ain't heard me out yet

I hurried back to the swimming pool, sinkin' pina colada
I heard a dark voice beside me say
Would you like something harder?
She said: I've got it, you want it
My harvest is the best, and if you try it
You'll like it and wallow in a dreadlock holiday

And I say, don't like Jamaica, oh no, I love her
Don't like Jamaica, oh no, I love her
Don't you walk through my words
You got to show some respect
Don't you walk through my words
Cause you ain't heard me out yet
I don't like cricket, oh no, I love it (Dreadlock holiday)
I don't like Reggae, oh no, I love it (Dreadlock holiday)
I don't like Jamaica, oh no, I love her (Dreadlock holiday)

 

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

 

 


Tags
Μουσικά Είδη:BluesMetalReggaeRockΚαλλιτέχνες:StrangersGuyΕταιρίες:Yamaha


σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε