ελληνική μουσική
    613 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Χρωματική Κλίμακα Σαξοφώνου

    Δεν θα παρουσιάσω το layout δακτυλοθεσίας με σκίτσα και φωτογραφίες του Alto σαξοφώνου, της χρωματικής κλίμακας του :Bb3-F6, καθώς πιστεύω πως τα παρουσιάζω αναλυτικά και με μεγάλη ευκρίνεια στο βίντεο μου εδώ.

    Χρωματική Κλίμακα Σαξοφώνου

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    127 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 15 Σεπ 2021

    Καλό είναι να δείτε πρώτα το άρθρο:

    Μαθαίνω μόνος σαξόφωνο, Βασικές Γνώσεις ΕΔΩ

    Όταν είχα δημοσιεύσει το άρθρο ‘’Οδηγός για χρωματικές φυσαρμόνικες’’ εδώ είχα λάβει το παρακάτω εύλογο ερώτημα:

    Κάπου γράφετε:

    «Αν μάθεις να παίζεις μία τονικότητα Χρωματικής φυσαρμόνικας, τότε ξέρεις να παίζεις και τις υπόλοιπες 11 τονικότητες» … Απίθανο! Ποιες είναι οι υπόλοιπες 11 τονικότητες της Χρωματικής φυσαρμόνικας; Σαφής σύγχυση μεταξύ κλίμακας και τονικότητας κλίμακας. Ειδικά η χρωματική κλίμακα είναι μία, περιέχει όλες τις νότες και ΔΕΝ έχει τονικότητες.

    Η απάντηση που έδωσα ήταν:

    Στο άρθρο αναφέρεται: «Καθώς η χρωματική έχει όλες τις 12 νότες της Δυτικής Κλίμακας σε κάθε οκτάβα, μπορούμε να παίξουμε οποιαδήποτε μελωδία σ’ οποιοδήποτε τονικότητα χρησιμοποιώντας μια και μόνο μια χρωματική φυσαρμόνικα. Παρ’ όλα αυτά όμως φτιάχνονται απ' τις εταιρείες χρωματικές σ’ όλες τις τονικότητες (12 keys of chromatic harmonicas) και αυτό μοιάζει εξ αρχής να φαίνεται παράξενο. Απλά οι εταιρείες το κάνουν αλλάζοντας το μήκος και πάχος των γλωσσιδίων της φυσαρμόνικας (τα λεγόμενα reeds) και παράγουν χρωματικές σ' όλες τις τονικότητες 12-οπών (όπως οι SEYDEL, HOHNER, HERING) απλά για να διευκολύνουν τον παίχτη».

    Η απορία βέβαια είναι εύλογη:

    Ας το αναλύσουμε πιο διεξοδικά: Μπροστά από πολλά μουσικά όργανα θέτουμε την βασική τονικότητα: πχ Eb alto sax, Bb trumpet, Db piccolo.

    Όπως έχουμε πει μια χρωματική είναι δύο διατονικές μαζί {πχ η C χρωματική είναι σαν μια διατονική C (με τον μοχλό της χρωματικής μη πιεσμένο) και μια διατονική C# (με το μοχλό της χρωματικής πιεσμένο )}.

    Ονομάζουμε μια φυσαρμόνικα χρωματική - για να την ξεχωρίζουμε από την διατονική και της δίνουμε το όνομα της διατονικής - χωρίς πιεσμένο το μοχλό.

    Έτσι λοιπόν όταν κάποιος λέει ότι έχει μια Bb χρωματική εννοεί ότι χωρίς να πιέζει το μοχλό παίζει την κλίμακα Bb. Πιέζοντας και το μοχλό θα παίζει οποιαδήποτε άλλη κλίμακα.

    ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΑΞΟΦΩΝΟΥ

    Το ίδιο ισχύει και με τα πνευστά (σαξόφωνο, τρομπέτα, κλαρίνο…) απλά τα χρωματικά σαξόφωνα, κλαρίνα, είναι περιορισμένου αριθμού (Eb, Bb, G, A).

    Αυτό λοιπόν προφανώς μπορεί να είναι μια σύγχυση για ένα μουσικό που δεν έχει ασχοληθεί με χρωματικές φυσαρμόνικες και τα λεγόμενα και Όργανα Μεταφοράς Δείτε το σχετκό άρθρο για τα Όργανα Μεταφοράς ΕΔΩ.

    Χρωματική Κλίμακα Σαξοφώνου

    Χρωματική Κλίμακα Σαξοφώνου

    Δεν θα παρουσιάσω το layout δακτυλοθεσίας με σκίτσα και φωτογραφίες του Alto σαξοφώνου, της χρωματικής κλίμακας του :Bb3-F6, καθώς πιστεύω τα παρουσιάζω αναλυτικά και με μεγάλη ευκρίνεια στο βίντεο μου εδώ.


    Tags
    Μουσικά Όργανα:φυσαρμόνικα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε