ελληνική μουσική
    641 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του «Each Time You Break My Heart» του Nick Kamen

    Η αρσενική Madonna που ράγισε καρδιές.

    Η ιστορία του «Each Time You Break My Heart» του Nick Kamen

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 12 Μαΐ 2023

    Το «Each Time You Break My Heart» περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο του Nick Kamen, «Nick Kamen», που κυκλοφόρησε το 1987.

    Πρόκειται για ένα synthpop τραγούδι, το οποίο έγραψαν η Madonna και ο Stephen Bray και που μιλάει για μία τοξική αλλά συναρπαστική σχέση που ο Nick Kamen δεν μπορεί ν’ αφήσει. Αντιθέτως, ο τραγουδιστής αγωνίζεται να κρατήσει τη σχέση του μ’ ένα κορίτσι που συνεχίζει να του ραγίζει την καρδιά.

    Το τραγούδι προοριζόταν αρχικά για τον τρίτο δίσκο της Madonna, «True Blue» (1986), αλλά τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στα κομμάτια που επιλέχθηκαν.

    Εκείνη την εποχή, ο Nick Kamen (καλλιτεχνικό όνομα του Ivor Neville Kamen) ήταν το νέο καυτό προϊόν αφότου απέκτησε δημοτικότητα το 1985 όταν η καριέρα του στο modeling τού έδωσε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε μία τηλεοπτική διαφήμιση της Levi’s. Μάλιστα εκεί τον ονόμασαν Nick, όνομα που τελικά κράτησε. Η διαφήμιση αυτή, υπό τους ήχους του «I Heard It Through The Grapevine» (1968) του Marvin Gaye, έδειχνε τον Nick Kamen να μπαίνει σ’ ένα βρετανικό καθαριστήριο ρούχων φορώντας μία κοντομάνικη μπλούζα κι ένα τζιν Levi’s 501. Στη συνέχεια, γδύνεται βάζοντας τα ρούχα στο πλυντήριο και μένει μόνο μ’ ένα λευκό μποξεράκι και κάθεται σε μία καρέκλα, υπό τα έκπληκτα βλέμματα των γυναικών και τα ζηλόφθονα βλέμματα των ανδρών. Η διαφήμιση είχε άμεσο αντίκτυπο, με τις πωλήσεις της Levi’s να αυξάνονται κατά 800% και να την καθιστούν τη No 1 εταιρεία παρασκευής ρούχων τζιν. Αυξήθηκαν ακόμα και οι πωλήσεις του «I Heard It Through The Grapevine», με αποτέλεσμα το τραγούδι να φτάσει στο No 8 της Μεγάλης Βρετανίας.

    Αν και η διαφήμιση της Levi’s έκανε τον 23χρονο Nick Kamen διάσημο και σύμβολο του σεξ εν μια νυκτί, ο Kamen αποφάσισε να μπει στη μουσική βιομηχανία και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Sire Records. Ο ίδιος είπε ότι η επιτυχία του στο modeling δυσκόλεψε τη μετάβαση στη μουσική του καριέρα επειδή ο κόσμος ήθελε να τον δει μόνο ως τον τύπο της Levi’s.

    Όταν ο Kamen στράφηκε στο τραγούδι, η Madonna ήθελε να συνεργαστεί μαζί του και εξέφρασε το ενδιαφέρον της να κάνει την παραγωγή στο δίσκο του, καθότι ανήκαν στην ίδια δισκογραφική εταιρεία. Την περίοδο που η ίδια ήταν απασχολημένη με τα γυρίσματα της ταινίας «Πιάστε Το Κορίτσι» (Who’s That Girl, 1987), έγραψε το «Each Time You Break My Heart» με τον στενό συνεργάτη της, Stephen Bray, και, δεδομένου ότι το τραγούδι δεν επιλέχθηκε για το δίσκο της, το έδωσε στον Nick Kamen. Του έκανε επίσης τα φωνητικά. Την ίδια χρονιά, σε μία συνέντευξή της στο BBC Radio One, η Madonna είπε ότι το χάρισμα και η όμορφη φωνή του Kamen ήταν αυτά που την έκαναν να επικοινωνήσει μαζί του.

    Το τραγούδι, γραμμένο σε Ντο δίεση μινόρε (C# minor) και με ρυθμό 117 bpm, ηχογραφήθηκε στα Sigma Sound Studios, στη Νέα Υόρκη, με παραγωγούς τη Madonna και τον Stephen Bray. Με την απαλή του φωνή, ο Nick Kamen ακουγόταν σαν αρσενική Madonna, αλλά και το ίδιο το τραγούδι σαν ξεχασμένο κομμάτι της. Η ηχοληψία και η μίξη έγινε από τον Michael Hutchinson. Οι Latin Rascals ανέλαβαν την επεξεργασία του κομματιού, με μηχανικό ήχου τον Steve Peck, ενώ το mastering έγινε στα Sterling Sound Studios, στη Νέα Υόρκη, από τον Ted Jensen.

    Η ιστορία του «Each Time You Break My Heart» του Nick Kamen

    Το «Each Time You Break My Heart» κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου του 1986 σε single, έχοντας στη β’ πλευρά την ορχηστρική εκτέλεση του τραγουδιού, και ήταν το πρώτο single που βγήκε από τον πρώτο δίσκο του Nick Kamen. Τη φωτογραφία του εξωφύλλου την τράβηξε ο φωτογράφος Robert Erdman. Ένας άλλος φωτογράφος, ο Bob Merlis, τράβηξε την ασπρόμαυρη φωτογραφία που εμφανίζεται στο οπισθόφυλλο και δείχνει τη Madonna και τον Kamen στο στούντιο ηχογράφησης.

    Το τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε και σε maxi single, έφτασε στο No 5 των βρετανικών charts και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που είχε ο Nick Kamen στη γενέτειρά του. Επίσης έφτασε στο No 2 της Ελβετίας και της Ιταλίας, No 3 στην Ιρλανδία και την Ιταλία, No 5 στην Ολλανδία, No 6 στη Σουηδία, No 8 στη Γαλλία και τη Γερμανία, No 11 στο Βέλγιο, No 25 στην Αυστρία, No 41 στη Νέα Ζηλανδία, No 64 στον Καναδά και No 84 στην Αυστραλία.

    Το τραγούδι γνώρισε και ένα extended dance/club remix από τον Shep Pettibone. Το περιοδικό Billboard το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα «νέα και αξιοσημείωτα» singles, πιστεύοντας ότι ο συνδυασμός του διδύμου των δημιουργών/παραγωγών και της εμφάνισης του Kamen θα έκανε το τραγούδι δημοφιλές, προσθέτοντας ότι το τραγούδι μουσικά ήταν ελαφρύ synth-pop και ότι τα φωνητικά του Kamen θύμιζαν τους Bee Gees.

    Το μουσικό βίντεο, σε σκηνοθεσία του Jean-Baptiste Mondino, αρχίζει με μία σκηνή σ’ ένα σχεδόν άδειο μπαρ, ημέρα Τετάρτη στις 4 το πρωί. Μία λάμπα αιωρείται πάνω από έναν άνδρα σωριασμένο σ’ ένα τραπέζι. Τον άνδρα υποδύεται ο Felix Howard, ο ίδιος που εμφανίζεται και στο «Open Your Heart» της Madonna. Ο Kamen ανεβαίνει στη σκηνή και λέει αισθησιακά «Ελάτε αγόρια, ξυπνήστε» για να ερμηνεύσει το τραγούδι για τους λίγους νυσταγμένους άνδρες που ξέμειναν εκεί. Μερικοί φαίνεται πως δουλεύουν για το μαγαζί, όπως ο πιανίστας, ενώ οι άλλοι είναι εντελώς τυχαίοι, όπως ο άνδρας με το τατουάζ «Love» στα δάχτυλά του που κρυφοκοιτάζει τον Kamen μέσα από τα χέρια του (όπως κάνει και ο Felix Howard στη Madonna στο βίντεο του «Open Your Heart»).

    Το βίντεο ολοκληρώνεται με τον Nick Kamen στο δρόμο. «Ελάτε αγόρια, ξυπνήστε», προτρέπει ξανά στο τέλος, ενώ περπατά στο δρόμο υπό το φως της αυγής, σ’ ένα φινάλε παρόμοιο με αυτό του «Open Your Heart», που επίσης σκηνοθέτησε ο Mondino, δείγμα της αναμφισβήτητης επιρροής της Madonna.

    Στο βίντεο του «Each Time You Break My Heart», εκτός του Felix Howard, συμμετείχε και η ηθοποιός Talisa Soto, τότε κοπέλα του Nick Kamen. 

    Η Madonna έτρεφε τεράστια αδυναμία στον τραγουδιστή από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε. Η πολύ στενή σχέση που είχαν μεταξύ τους πυροδότησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που τους έκαναν πρωτοσέλιδο γράφοντας πως η τραγουδίστρια απάτησε μαζί του τον τότε σύντροφό της, Sean Penn, κάτι που αρνήθηκε η ίδια κατ’ επανάληψη.

    Παρά το ευοίωνο ξεκίνημά του, ο Άγγλος καρδιοκατακτητής Nick Kamen δεν τα κατάφερε ποτέ. Είχε μερικές ακόμη μικρές επιτυχίες πριν χαθεί εντελώς από τα charts στα τέλη της δεκαετίας του 1980. «Είναι ακόμα δύσκολο για τον κόσμο να με αποδεχτεί πλήρως ως τραγουδιστή», εξήγησε σε μία συνέντευξή του το 1989.

    Ο Nick Kamen πέθανε στις 4 Μαΐου του 2021, σε ηλικία 59 ετών, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο του μυελού των οστών. Την επόμενη μέρα, η Madonna έγραψε στα social media: «Μου ραγίζει την καρδιά να ξέρω ότι έφυγες. Ήσουν πάντα ένας τόσο ευγενικός γλυκός άνθρωπος και υπέφερες πάρα πολύ. Ελπίζω να είσαι πιο ευτυχισμένος όπου κι αν είσαι Nick Kamen».

    Άλλες εκτελέσεις:

    • David Tainton (1998, σε single).
    • Be Angel (2005, έξι εκδοχές στο άλμπουμ «Each Time You Break My Heart»).
    • Taff (2007, στο άλμπουμ «Diamonds – A New Style For 80s Club Classics»).
    • Korell (2010, σε single).
    • Niji (2010, στο άλμπουμ «Why We Like 80’s?»).
    • Neal Nemak (2012, στο «Hit Mix ’86 Vol. 2 – 17 Chart Hits»).
    • Pianolisko (2016, ως sample στο «Sydänsuruja»).

     
    Οι στίχοι:

    Each time you break my heart (x2)

    I know how it feels to be the talk of the town
    I'm not gonna let you go and run around
    I need to know that you'll be true to me
    Cause that's the way it's got to be

    Why can't you give your promise to me
    Is love so blind that you cannot see
    I'm trying hard not to walk out the door
    Know that I, oh, know that I can't take no more

    Each time you break my heart
    I try to put my pride aside
    Each time you break my heart
    A little voice inside me cries

    No matter what you do or say
    I'm gonna love you, I'm gonna love you anyway
    And if you're so sure that I'm not your kind
    How come you can't just walk away

    In the beginning we were nothing but glad
    Those were the best days that we ever had
    There's no compassion, all your warmth is gone
    Tell me how, oh, how can I keep holding on

    (Chorus)

    I see the look in your eyes
    I know you're hurting inside
    Let me try
    To make you love me again
    I'll say that I knew you when
    You were mine (x2)

    Each time, oh, yeah

    In the beginning…

    I see the look in your eyes…

    (Chorus)

    Each time you break my heart again
    Well I can say I knew you when (each time)
    You were mine

    I try to put my pride aside
    (Each time you break my heart)
    Oh, oh, oh


    Tags
    Μουσικά Είδη:LatinΜουσική Γενικά:συνέντευξηΚαλλιτέχνες:Bee GeesBillboardMadonnaMarvin Gaye



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε