ελληνική μουσική
357 online   ·  208.855 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Το μέλλον της δισκογραφίας στο MusicHeaven

"Τα μόνα όπλα που έχουμε εμείς, πια, έναντι στη μανία κάποιον σύγχρονων δισκογραφιών που προσπαθούν να συνθλίψουν κάθε προσπάθεια τραγουδιστών, συνθετών και γενικώς μουσικών, είναι το internet. Ναι, μη σας κάνει εντύπωση αυτό που λέω. Μέσα από προσωπικές σελίδες ή σελίδες που έχουν βασικό θέμα τους τη μουσική και το πολιτισμό, θα καταφέρουμε να προωθήσουμε τη δουλειά μας χωρίς φόβο και ενοχές που κάναμε αυτό που αισθανόμαστε..."
Τάνια Τσανακλίδου
ΝΕΤ, 29/11/2004.

Αυτά ήταν περίπου τα λόγια που άκουσα από μία μεγάλη κυρία του Ελληνικού τραγουδιού πριν λίγες μέρες και εξεπλάγην για ένα μόνο πράγμα...
Γράφει ο Στέλιος Κολομβούνης (steliosg)8 άρθρα στο MusicHeaven
Πέμπτη 09 Δεκ 2004
Από καιρό σκέφτομαι και αναλογίζομαι τις πολλές κουβέντες που έχω κάνει με φίλους και στο MusicHeaven για το μέλλον και τη ποιότητα της σύγχρονης εληνικής δισκογραφίας. Βλέπω ότι τα τελευταία 3 χρόνια κυριεύει το reality και στο τραγούδι, δυστυχώς. Με όλη αυτή την έξαρση των απανταχού fame story και άλλων, έχει καταντήσει καθημερινό γεγονός το να βομβαρδιζόμαστε από τον κάθε τυχόντα που θέλει να κάνει τη μετριότητά του επιτυχία.

Και δυστυχώς αυτό το "πρότυπο" προωθείται σε όλους τους νέους της εποχής μας που πλέον θεωρούν ότι μπορεί να κάνουν και αυτή καριέρα έτσι απλά και άνετα.

Δεν είμαι βέβαια αυτός που θα κρίνω το σωστό ή το λάθος αυτών των γεγονότων και το αν είναι καλό για τη κοινωνία μας και ούτε θα υποστηρίξω την εύκολη άποψη που "κυκλοφορεί" ότι έχουμε τη τηλεόραση και την παιδεία που μας αξίζει. Κατά την άποψή μου, το θέμα είναι πολύ βαθύτερο.

Άλλο είναι το θέμα του άρθρου μου αυτού και άλλο γεγονός με έκανε να εκπλαγώ όταν άκουσα τη Τάνια Τσανακλίδου. Εξεπλάγειν γιατί απλά επιβεβαίωσε αυτές τις σκέψεις που γυρνούσαν συνεχώς στο μυαλό το τελευταίο καιρό. Ότι δηλαδή η δύναμη των δισκογραφικών εταιρειών που έχουν επιλέξει την εύκολη και υποτιμητική για το κοινό οδό, αρχίζει και εξασθενεί χάρη στο internet.

Έχουν καταλάβει πια πολλοί μουσικοί ότι δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Δε μπορούν να εξαρτώνται συνέχεια από αυτά τα τόσο εμπορικά και κερδολάγνα κριτήρια προκειμένου να προωθήσουν τη δουλέιά τους. Δεν είναι δυνατό να εξαφανίζονται από τη δισκογραφία τόσο καλλιεργημμένοι άνθρωποι απλά και μόνο επειδή οι δισκογραφικές δε θέλουν να τους δώσουν τη δύναμη και το σεβασμό που τους αξίζει. Επειδή δε θέλουν οι δισκογραφικές να αποκτήσουν δύναμη οι πραγματικοί καλλιτέχνες, αυτοί που στο κάτω κάτω δίνουν ψωμί στις εταιρείες αυτές. Επειδή φοβούνται οι δισκογραφικές μην γίνουν εξαρτώμενες από τους καλλιτέχνες, όπως και θα έπρεπε να είναι τελικά.

Σίγουρα η τάση του κόσμου είναι το εύκολο και το καθημερινό και δεν είμαι ενάντια σε αυτό. Είμαι απλά στο να γίνεται συνήθεια και δεδομένο το εύκολο και το σαχλό.

Αυτό το έχουν καταλάβει πια όλοι πιστεύω, με πρώτους και καλύτερους τους νέους σαν και εμάς που θέλουν και επιζητούν "τροφή" στη μουσική και όχι μόνο κάτι εφήμερο.

Και βέβαια το έχουν καταλάβει οι ίδιοι οι μουσικοί που αρχίζουν και ανακαλύπτουν νέους τρόπους απεξάρτησής τους από τις υπερδυνάμεις της showbiz.

Ποιός, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος προβολής τους και υγιούς ανάπτυξής τους από το internet και απο sites, είτε προσωπικά, είτε σαν το MusicHeaven. Σε αυτούς τους χώρους μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με το κοινό τους, να πάρουν άμεση ανταπόκριση στις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους και να ελαχιστοποιήσουν το κόστος προβολής τους.

Μπορεί, λοιπόν, το MusicHeaven να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο στο (όχι και τόσο) μακρυνό μέλλον;

100% ναι είναι η απάντησή μου! Εξάλλου ήδη το κάνει σε μικρό βαθμό τώρα έμμεσα ή άμεσα και με 100% αγνούς σκοπούς.

Το βήμα δικό σας...

Tags
Καλλιτέχνες:Τάνια ΤσανακλίδουΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (4)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

rapsodos Chat
Φθασμένος
#1183   /   09.12.2004, 12:13   /   Αναφορά
Το Musicheaven ήδη έχει ξεκινήσει μια τέτοια δραστηριότητα όπως όλοι γνωρίζουμε. Προς το παρόν τα βήματα είναι σταθερά και ευτυχώς δεν έχει παρασυρθεί απο την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που το περιβάλλει. Σίγουρα δε θα σταματήσει εδώ. Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη σε πολλούς τομείς. Θα μου επιτρέψει ο jorge να αναφέρω μερικούς όπως δισκογραφία , εμφανίσεις , ποιητικές συλλογές κ.α. όλα όμως κατόπιν ώριμου σχεδιασμού, χωρίς σπασμοδικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Όταν αναφέρω οτι ... τα καλύτερα ακόμα δεν ήρθαν , είναι κάτι που το εννοώ και το πιστεύω.
andri14 Chat
Σολίστ
#1184   /   09.12.2004, 14:17
...και τα περιμένουμε με ανυπομονησία!!!!Ευχαριστούμε Στέλιο για το άρθρο και το ΜΗ (όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν γι αυτό ή συνεισφέρουν με κάποιο τρόπο) για όλα όσα μας προσφέρει!

gate Chat
MusicHeaven Guru
#1185   /   09.12.2004, 18:07   /   Αναφορά
Ουσιαστικός ο λόγος της Τσανακλίδου αλλά και καίρια τα δικά σου σχόλια γι' αυτόν εδώ τον "ιστότοπο"... Από καιρό προσπαθούν να μας πείσουν οι δισκογραφικές πως ό,τι πουλάει είναι το φτηνό και το δήθεν reality, που καμία σχέση όμως με την πραγματικότητα δεν έχει... [b]Η λεγόμενη κρίση που περνά η δισκογραφία σήμερα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, παρά ο λάκος που η ίδια έσκαβε τόσα χρόνια στον εαυτό της....[/b]

Και πράγματι αυτή η δισκογραφία της φτήνειας και των σκουπιδιών έχει αρχίσει να βουλιάζει, ενώ από την άλλη η μεγάλη μερίδα των μουσικών ή γενικώς των φιλόμουσων έχει αρχίσει να στηρίζει ποιοτικές προσπάθειες μικρότερων εταιριών.

[b]Όχι ότι δεν εξακολουθεί να υπάρχει το φτηνό και το σαχλό, όπως το ονομάζεις κι εσύ Στέλιο, αλλά τουλάχιστον μπορούμε με βεβαιότητα να λέμε σήμερα πως υπάρχουμε αρκετοί που αντιστεκόμαστε[/b], καθένας από το πόστο του, σε αυτό το κατρακύλισμα..., είτε με τις μουσικές μας επιλογές είτε εκφράζοντας τις απόψεις μας και στηρίζοντας προσπάθειες όπως αυτής του Μ/Η...
Administrator
jorge Chat
Musantiquus
#1187   /   13.12.2004, 11:31   /   Αναφορά
Στα 2 χρόνια παρουσίας του MusicHeaven έχουμε παρουσιάσει αρκετές δισκογραφικές παραγωγές. Σχεδόν όλες είναι από τις λεγόμενες "δύσκολες". Δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ, δε διαφημιζονται, δεν ακούγονται στο ραδιόφωνο.
Ο λόγος που προβάλλουμε αυτές τις δουλειές δεν είναι να το παίξουμε εναλλακτικοί ή κόντρα στο ρεύμα.
Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε οτι γράφεται ακόμα καλή μουσική. Δεν έχει ισοπεδωθεί τίποτα. Ισοπεδωμένα είναι όσα μας ταΐζουν.
Νιώθω τυχερός γιατί λαμβάνω CDs από δισκογραφικές εταιρίες με νέες παραγωγές, πολλές φορές με πανελληνίως άγνωστους καλλιτέχνες. Και ανακαλύπτω μέσα σε αυτές τραγούδια που τα βάζω να τα ακούσω επειδή μου λείψανε. Τραγούδια που συνολικά τα έχουν ακούσει όχι περισσότερο από 300, 400 ή 500 άνθρωποι.
Σε αυτή τη φάση που διανύει, το MusicHeaven μπορεί να βοηθήσει τους νέους καλλιτέχνες ως χορηγός επικοινωνίας. Ήδη το έχει κάνει με το CD του Μιχάλη του Αλιάγα.
Το παραπάνω σημαίνει οτι αναλαμβάνει να διαφημίσει (χωρίς κέρδος) το CD κάποιου καλλιτέχνη. Σαν ελάχιστη ανταπόδοση, στο πίσω μέρος του CD η δισκογραφική εταιρία (ή ο παραγωγός) τοποθετεί το λογότυπο του MusicHeaven.Θα είναι χαρά μεγάλη να βρεθούν και άλλοι καλλιτέχνες να μας επιλέξουν ως χορηγούς επικοινωνίας.


Πρόσφατα σχόλια

Αυτά τα διάβασες;