ελληνική μουσική
    457 online   ·  211.112 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Site του Μήνα: John Coltrane - Επίσημο website

    Πολλοί απο σας ίσως να νομίζετε πως δεν έχετε ακούσει ποτέ σας τη μουσική του Coltrane. Κι όμως...

    Αν είδατε μια απο τις ταινίες Mr Holland’s Opus, The General’s Daughter, Malcolm X, Mo Better Blues, Jerry McGuire, White Night, The Last Graduation, Come unto Thee, Eyes on the Prize II, Four Little Girls, τότε είχατε την εμπειρία της μαγικής μουσικής του. Ακόμα, αν παρακολουθήσατε τις τηλεοπτικές σειρές NYPD blue, The Cosby Show, Days of Our Lives, Crime Stories, ER τότε ξέρετε ποιος είναι ο John Coltrane, ακόμα κι αν το όνομά του σας ήταν άγνωστο...
    Γράφει το μέλος revekka
    15 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 10 Ιαν 2005
    Με την είσοδο στο site εμφανίζεται μια ατμοσφαιρική φωτογραφία της Jazz μπάντας του Coltrane, ή αλλιώς the Trane, ενός μουσικού με απίστευτη δεξιοτεχνία και δημιουργικότητα που στο άκουσμα του ονόματος του και μόνο οι γνώστες της Jazz υποκλίνονται με δέος.

    Πάνω αριστερά υπάρχει μενού, ένας ολόκληρος δίσκος με τον Coltrane ως leader. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο κομμάτι απο τα 12 θέλετε ή να απολαύσετε όλο τον δίσκο κατα τη διάρκεια της παραμονής σας στο site. Προσωπική μου επιλογή, το κομμάτι στον αριθμό 7, Aisha.

    Κάτω δεξιά βρίσκεται το κυρίως μενού, απλό, λειτουργικό και περιεκτικό. Υποδιαιρέσεις της ενότητας John Coltrane είναι ταινίες, φωτογραφίες, δισκογραφία και βιογραφία. Οι φωτογραφίες προβάλλονται αυτόματα σε slide show, καλλιτεχνικές, εν ώρα ζωντανών εμφανίσεων, ο γραφικός χαρακτήρας του Trane και το αγαπημένο του σαξόφωνο.

    Η δισκογραφία του είναι εντυπωσιακή, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα και συνεργασίες. Απο το 1957 μέχρι το 1967 που ήταν η χρονιά του θανάτου του, έχει ηχογραφίσει περισσότερους απο 87 δίσκους ως leader και περίπου 40 ως sideman σε μπάντες άλλων μουσικών! Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, ο συγκεκριμένος σαξοφωνίστας δεν χρειάστηκε ποτέ του πρόβες, ήταν έτοιμος να παίξει με οποιαδήποτε μπάντα, οποιαδήποτε μουσική σύνθεση κάθε στιγμή και λεπτό. Κάθε του εμφάνιση, αυτοσχεδιασμός μπορούσε να ηχογραφιθεί απο την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή.

    Το 1958 αρχίζει η συνεργασία του με τον Miles Davis, με τον οποίο τα πήγαινε πολύ καλά γιατί, με δικά του λόγια, ‘Miles music gave me plenty of freedom’. Αυτή η ελευθερία βοήθησε τον Trane να ξεδιπλώσει το μεγάλο του πάθος για τον πειραματισμό, που τον οδήγησε στο three-on-one chord approach, στο να μπορεί να παίξει με ένα μονοφωνικό όργανο που είναι το σαξόφωνο, μια συγχορδία, δηλαδή 3 νότες ταυτόχρονα. Εκτός απο τον Miles Davis, μερικοί απο τους μουσικούς που έχει συνεργαστεί είναι οι Thelonius Monk, Dizzy Gillespie, Johnny Hodges, Sonny Rollins, Art Blakey, Cecil Taylor, Cannonball Aderley, Duke Ellington.

    Το 1960 δημιουργεί το δικό του σχήμα, το οποίο είναι ‘υπεύθυνο’ για ένα μέρος της πιο καινοτόμου και εκφραστικής μουσικής στην ιστορία της Jazz. O Coltrane ένιωθε πως όλοι μας πρέπει να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια με στόχο να οδηγήσουμε τον κόσμο σε θετική αλλαγή. Για τον ίδιο, η μουσική του ήταν ένα όργανο, ένα μέσο για να δημιουργήσει θετικά μοτίβα σκέψης στο μυαλό των ανθρώπων.

    Πολλοί απο σας ίσως να νομίζετε πως δεν έχετε ακούσει ποτέ σας τη μουσική του Coltrane. Κι όμως ... αν είδατε μια απο τις ταινίες Mr Holland’s Opus, The General’s Daughter, Malcolm X, Mo Better Blues, Jerry McGuire, White Night, The Last Graduation, Come unto Thee, Eyes on the Prize II, Four Little Girls, τότε είχατε την εμπειρία της μαγικής μουσικής του. Ακόμα, αν παρακολουθήσατε τις τηλεοπτικές σειρές NYPD blue, The Cosby Show, Days of Our Lives, Crime Stories, ER τότε ξέρετε ποιος είναι ο John Coltrane, ακόμα κι αν το όνομά του σας ήταν άγνωστο.

    Το 1982 του απονέμεται (μετα το θάνατό του) το βραβείο Best Jazz Solo Performance για το album Bye Bye Blackbird, και το 1997 το μεγαλύτερο βραβείο Grammy, the Lifetime Achievement Award. Απο το 1995 υπάρχει γραμματόσημο με τη φωτογραφία του και η Universal Studios έχει δώσει το όνομά του σε οδό της, ως φόρο τιμής για την μουσική του επιρροή στον κινηματογράφο. Σήμερα υπάρχει ίδρυμα John Coltrane, το οποίο δίνει υποτροφίες σε εξαίρετους μουσικούς της Jazz.

    Αυτά τα λίγα, και πολλά άλλα, θα βρείτε στο http://www.johncoltrane.com

    Καλή Περιήγηση :)

    Ρεβέκκα Χατζηπετρή

    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesJazzΚαλλιτέχνες:Duke EllingtonMiles DavisGrammy



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1298   /   10.01.2005, 11:34   /   Αναφορά
    Για μένα , ό,τι καλύτερο μπορούσα να διαβάσω , ειδικά αυτή την περίοδο που ''ανακάλυψα'' τον θησαυρό της μουσικής του Coltrane και ακούω φανατικά . Σ'ευχαριστούμε Ρεβέκκα !
    #1299   /   10.01.2005, 12:50   /   Αναφορά
    Μπράβο στη Ρεβέκκα για την παρουσίαση του site!!!

    Πραγματικά εντυπωσιάζεται κανείς ανακαλύπτοντας πράγματα για ανθρώπους που έχουν πραγματικά προσφέρει πολλά στην μουσική και είναι δημιουργικοί!
    #1300   /   10.01.2005, 15:41   /   Αναφορά
    ευχαριστώ και χαίρομαι πολύ που κάποιοι θα μπούν στο site ή θα αναγνωρίσουν κομμάτια που δεν ήξεραν οτι είναι του trane.
    #1301   /   10.01.2005, 16:53
    Ε λοιπόν εσύ το πας φυρί-φυρί για .....μπύρα!!!!



    ::bier::



    Σου δίνω και 5 αστέρια!!! (*****)

    #1302   /   10.01.2005, 17:47   /   Αναφορά
    αψογη παρουσιαση! μπραβο ρεβεκκα!!! σε ευχαριστουμε!!!
    #1303   /   10.01.2005, 17:48   /   Αναφορά
    ωραία, θα πίνω τη μπύρα μου, θα κοιτάω τ'αστέρια και θ'ακούω trane!
    #1304   /   10.01.2005, 19:47   /   Αναφορά
    Λατρεμένος!!! άψογο Ρεβεκκα! Thank you!
    #1305   /   10.01.2005, 22:55   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!Αυτό που πραγματικά δέν ήξερα είναι οτι το σήριαλ Days of our lives έχει μουσική τού Coltrane παρ'όλο που απ'όσο ξέρω γυρίστηκε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του (αλλά μπορεί και να κάνω λάθος,ίσως επηρεασμένος από το γεγονός οτι εδώ στην Ελλάδα πρωτοπροβλήθηκε πρίν μιά πενταετία περίπου,ενώ ξαναπροβάλλεται τώρα από την NET2)



    Αλήθεια,μήπως υπάρχει κάποια εξήγηση γιά το ΠΩΣ μπορεί να παίξη κάποιος τρείς νότες ταυτόχρονα με σαξόφωνο (και γενικά,με πνευστό όργανο);
    #1306   /   10.01.2005, 23:46
    κατ αρχήν δε μπορούμε να γεννικεύσουμε την τεχνική αναπνοής όλων των πνευστών οργάνων, παρόλο που θεωρείται πιο εύκολο για έναν 'πνευστό' να παίξει ένα άλλο πνευστό απο κάποιον που δεν έχει ξαναπαίξει πνευστό.



    τωρα πως παίζονται οι τρείς νότες ταυτόχρονα...θεωρητικά δεν υπήρχε εξήγηση, το έκανε πρακτικά.



    και δεν έκανε μόνο αυτό. πάλι θεωρητικά, το σαξόφωνο έχει ένα συγκεκριμένο εύρος οκτάβων, το οποίο κατέρριψε με τα χείλη, δηλαδή έπαιζε νότες οι οποίες δεν υπάρχουν πάνω στο όργανο (πιο ψηλές).

    τώρα βέβαια υπάρχουν τεχνικές και οι σαξοφωνίστες κάνουν πολλά και διάφορα (αλλά πάλι όχι όλα που έκανε ο trane, και ας μην ξεχνάμε ότι αυτός ανακάλυψε διάφορα πράγματα και είναι διαφορετικό απο το να προσπαθείς να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι γίνεται και σου δίνουν και οδηγίες).



    υπάρχουν κι άλλοι σαξοφωνίστες που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τον πειραμαρισμό, αν σε ενδιαφέρει ψάξε την εποχή και την ιδεολογία της free jazz. εκεί θα βρείς και απίστευτους κρουστούς ;)

    #1332   /   13.01.2005, 00:02
    Αφού διάβασα και τα παρακάτω γραφέντα,γιά το false fingering,ικανοποιήθηκε κάπως η περιέργειά μου.



    Η οποία προήλθε από το γεγονός οτι,απ'όσο ξέρω,γιά να παίξης μιά νότα στό σαξόφωνο πρέπει να πατήσης κάποια "κλειδιά" (που φράζουν και αποκαλύπτουν αντίστοιχες οπές στον σωλήνα τού οργάνου) ταυτόχρονα.

    Συνεπώς,ήταν λογικό να υποθέσω οτι δέν θα μπορούσε κάποιος να πατήση ταυτόχρονα τους συνδυασμούς "κλειδιών" που αντιστοιχούν σε τρείς νότες.



    Απαξ όμως και οι ειδήμονες λένε οτι γίνεται (έστω και δύσκολα),δέν μπορώ να αμφιβάλλω.Ο ίδιος ο Coltrane είχε πεί οτι δέν πετύχαινε πάντα αυτό,αλλά εν πάσει περιπτώσει κάποιες φορές πετύχαινε.



    Παλιότερα (και ειδικά όταν εσύχναζα στο Jazz Club τού Γιώργου Μπαράκου,υπό την σκιάν τής Ακροπόλεως) είχα ψάξει και ακούσει διάφορα πράγματα από free jazz και όντως είχαν "πέσει" στα αυτιά μου κάτι απίθανοι κρουστοί,οι οποίοι με προβλημάτισαν αρκούντως γιά το πώς κατάφερναν να παίζουν αυτά που έπαιζαν



    Αλλά και στο ίδιο το Jazz Club είχα ακούσει διάφορους ξένους κρουστούς (τουρίστες οι περισσότεροι,που πέρναγαν ή σύχναζαν και αυτοί εκεί) οι οποίοι "έπαιζαν παπάδες" (όπως λέγεται και εις την "αργκό").Κάποιοι εξ αυτών προθυμοποιούνταν να δείχνουν και σε όσους από τούς ακροατές τους ήμασταν drummers ή κρουστοί τήν τεχνική τους (θυμάμαι έναν πολύ καλό νέγρο,που υπηρετούσε τότε στην βάση τού Ελληνικού και όταν ερχόταν να παίξη στο Jazz Club,μετά το live προσπαθούσε να μάς δείξη διάφορα patterns αλλά ήταν αριστερόχειρας και έπρεπε εμείς οι δεξιόχειρες να τα καταλάβουμε αντίστροφα....)



    Μιά και μιλάμε όμως γιά σαξόφωνο,θυμάμαι έναν Αμερικανό τουρίστα που είχα γνωρίσει και ήταν καταπληκτικός,μελετούσε δέ σε ένα παράπηγμα στο Πεδίον τού Αρεως,στην Κυψέλη.Είχαμε μάλιστα κανονίσει να έρθη να συνεργαστή με ένα γκρούπ που έπαιζα εκείνη την εποχή,αλλά δέν ευόδωσε η συνεργασία......






    #1334   /   13.01.2005, 10:23
    ναί, για να παίξεις μια νότα χρεισιμοποιούνται συγκεκριμένα κλειδιά, αλλά για να παίξεις τρείς μαζί δεν στηρίζεσαι στους ήδη υπάρχοντες δακτυλισμούς, κάνεις κάτι εξ ολοκλήρου καινούριο. εκτός απ'αυτό, ο coltrane είχε αλάνθαστο αυτί, δηλαδή έκανε τους πειραματισμούς του (που δεν βασίζονταν στην τύχη) και όταν πετύχαινε αυτό που ήθελε το άκουγε αμέσως, που είναι πολύ σημαντικό. να λυθούν όλες σου οι απορίες δε νομίζω, εγώ απορώ ακόμα πως το έκανε :)




    #1338   /   13.01.2005, 23:29
    Στην μουσική,όπως και σε όλα τα πράγματα,πάντα η λύση μιάς απορίας δημιουργεί καινούργιες...



    Ετσι διάγομεν πάντοτε την ζωήν μας εν απορίαις,πλήν όμως -ευτυχώς- συνήθως όχι εν απορία...



    Ο δέ πειραματισμός είναι πάντοτε χρήσιμος.Εγώ μιά φορά είχα πειραματιστεί με σπονδύλους από ένα μεγάλο ψάρι (μάλλον καρχαρίας ήταν) που τους διατηρούσε στο σπίτι του ένας φίλος μου σαξοφωνίστας.Είχαμε ηχογραφήσει μάλιστα (σε κασετοφωνάκι βεβαίως)και ένα κομμάτι,με τίτλο "το μπλούζ τού κοκκαλόφωνου".....

    #1348   /   16.01.2005, 18:03
    'εν απορίαις' λοιπον :)

    #1307   /   11.01.2005, 00:14   /   Αναφορά
    Κάτι για το three-on-one chord approach (δεν τόλμησα να μεταφράσω, θα χανόταν η "μαγεία")



    "Working with (Thelonius) Monk brought me close to a musical architect of the highest order. I fealt I learned from him in every way, though the senses, theoretically, technically. I would talk to Monk about musical problems, and he would sit at the piano and show me the answers just by playing them. I could watch him play and find out the things I wanted to know. Also, I could see alot of things that I didn't know.



    Monk was one of the first to show me how to make two or three notes at one time on tenor. (John Glenn, a tenor man in Philly, also showed me how to do this. He can play a triad and move notes insιde it, like passing tones!) It's done by false fingering and adjusting your lip. If everything goes right, you can get triads. Monk just looked at my horn and fealt the mechanics of what had to be done to get this effect."



    Απόσπασμα από Coltrane on Coltrane

    Down Beat, Sept 29, 1960

    Interview credit: Don DeMichael




    #1308   /   11.01.2005, 00:23
    η φράση-κλειδί εδώ είναι if everything goes right...διότι το πιο πιθανό είναι να μην πάει right!



    όντως γίνεται με δακτυλισμούς που δεν υπάρχουν θεωρητικά, γι αυτό και τους λέει false και με τα χείλη, τη μάσκα, που πρέπει να σφίγγει με συγκεκριμένη δύναμη, στο συγκεκριμένο σημείο, τη συγκεκριμένη στιγμή...και ο νοών νοείτω.



    και πές ότι το πέτυχε κάποιος μια φορά, άντε να το ξανακάνει...

    #1309   /   11.01.2005, 00:31
    Συμφωνώ.

    Ολόκληρη η συνέντευξη στο Down Beat Magazine, υπάρχει εδώ: http://www.downbeat.com/default.asp?sect=stories&subsect=story_detail&sid=353



    Μπράβο Ρεβέκκα! Όμορφη επιλογή έκανες. Περιμένουμε κι άλλα τέτοια sites (-και όχι μόνο...) :-)

    #1310   /   11.01.2005, 00:36
    Για την τεχνική false fingering στο sax, υπάρχει κάτι εδώ:

    http://www.planet-sax.com/fauxdoigtes.php


    #1311   /   11.01.2005, 00:47
    παρακαλώ :)



    μόλις είδα τις οδηγίες για το false fingering, οι οποίες μελετούνται σήμερα αλλα όχι απο τους κλασσικούς. υπόψην ότι αυτές οι οδηγίες είναι για να παραχθούν άλλες νότες αλλά μία μία ξεχωριστά.


    #1312   /   11.01.2005, 00:52
    Ναι, μία-μία νότα. Φαίνεται άλλωστε στο πεντάγραμμο που συνοδεύει τους δακτυλισμούς.

    :-)

    #1315   /   11.01.2005, 13:52   /   Αναφορά
    Ρεβέκκα μου????? Μπράβο! μπλίνκ!
    #1327   /   12.01.2005, 11:25
    ευχαριστώ χαρουλίντα :)

    #1617   /   27.02.2005, 20:27   /   Αναφορά
    Para polu kalh kai periektikh parousiash enos TERASTIOU pragmatika mousikou pou apotelei EMPNEYSH gia ka8e mousiko kai akroath....Mpravo sou, Revekka. Elpizw se sunexeia....Jonh Mcauglin, G. Benson, Django Reinhart etc.



    #1651   /   03.03.2005, 02:22
    ευχαριστώ attila, οι ιδέες σου ευπρόσδεκτες, θα τις ψάξω για την επόμενη παρουσίαση.

    #4840   /   10.06.2006, 12:19
    Ρεβέκκα να 'σαι καλά!!! Είναι λίγος καιρός που ανακαλύπτω τη jazz κι ο John Coltrane, αν δε κάνω λάθος έχει κάνει και το απίστευτο ''Love Supreme'', μ' αρέσει ιδιαίτερα..... Πάντα τέτοια!!

    #4841   /   10.06.2006, 14:29
    Δεν κάνεις λάθος, το love supreme είναι του Coltrane. Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο Σ!

    #19576   /   28.01.2010, 22:37   /   Αναφορά
    Από John Coltrane έχω ακούσει τα Giant Steps και A Love Supreme και είναι με μια λέξη αριστουργήματα!!! Πιο πολύ μου άρεσε το Giant Steps, που είναι πιο ρυθμικό και πιο έντονο αλλά και το A Love Supreme είναι συγκλονιστικό.



    Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Δεν έχω μπει στην ιστοσελίδα του αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.... χμμμμ... δεν θα χάσω την ευκαιρία.