Κάθε μήνα, θα σας παρουσιάζω από εδώ ένα άρθρο σχετικό με τα μουσικά γεγονότα (συναυλίες, ηχογραφήσεις, περιοδείες, γενέθλια & απώλειες καλλιτεχνών), που συνέβησαν τον συγκεκριμένο μήνα στην ιστορία της μουσικής (περισσότερο της Rock, για να είμαι και ειλικρινής μαζί σας). Εξαιρετικά όμως σε αυτό το άρθρο (που είναι το πρώτο μιας σειράς από 12), θα ήθελα να σας δώσω μερικές πληροφορίες που αφορούν στην υποδιαίρεση του χρόνου και στη συνέχεια να περάσω στον πρώτο μήνα του έτους με την ιστορία του και μετά στα μουσικά γεγονότα. Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον. Καλή ανάγνωση...
Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
220 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 11 Ιαν 2005
Ο Μήνας, είναι το χρονικό διάστημα που ισούται με το 1/12 του πολιτικού έτους. Οι δώδεκα αυτές υποδιαιρέσεις, καθιερωμένες από την αρχαιότητα, είναι οι Μήνες. Από την αρχαιότητα , η Σελήνη υπήρξε το μέτρο διάρκειας του μήνα και στην αρχαϊκή της ονομασία, “Μήνη”, οφείλει το χρονικό αυτό διάστημα, το όνομά του. Μήνας, είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να κάνει η Σελήνη μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Πλανήτη μας.
Η ανώμαλη όμως κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη, καθώς και ο συνδυασμός της κίνησης αυτής με την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, συνετέλεσαν στο να εισαχθούν διάφορα είδη Μηνών. Από αυτά, μας ενδιαφέρει ημερολογιακά ο συνοδικός Μήνας, αφού τα πρωτογενή Σεληνιακά ημερολόγια βασίστηκαν στη διάρκειά του.
Η φάση της πανσελήνου στη γλώσσα των αστρονόμων αναφέρεται ως “Αντίθεση της Σελήνης“ ενώ η φάση της Νέας σελήνης, ονομάζεται “Σύνοδος”. Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο “Συνόδων”, ονομάστηκε Συνοδικός ή Σεληνιακός Μήνας. Ο Συνοδικός Μήνας, ο ευκολότερα αντιληπτός από τον άνθρωπο.
Ο μήνας, έχει διάρκεια 29 ημέρες, 12 ώρες, 44 πρώτα λεπτά και 2,9 δευτερόλεπτα. Επειδή όμως η διάρκεια του Συνοδικού Μήνα δεν είναι ακέραιος αριθμός ημερών, για θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους, στα Σεληνιακά και Σεληνο-Ηλιακά ημερολόγια, οι μήνες υπολογίζονται άλλοτε με 30 και άλλοτε με 31 ημέρες.
Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική λέξη Μήνας είναι αντίστοιχη με την Λατινική λέξη “Mensis”, την Ιταλική “Mese”, την Ισπανική “Mes”, τη Γαλλική “Mois”, την Αγγλική “Month”, τη Γερμανική “Monat”, τη Γοτθική “Menoths”, τη Σαξονική “Manoth”, τη Νορμανδική “Manathr”, τη Λετονική “Menesis”.
Αυτό σημαίνει ότι στις Ευρωπαϊκές τουλάχιστον γλώσσες, η ρίζα της λέξης για το Μήνα, είναι κοινή.

Οι μήνες του Αρχαίου Αττικού ημερολογίου ήταν Σεληνιακοί και άρχιζαν με τη φάση της Νέας Σελήνης (Νουμηνία). Οι Αθηναίοι το πρώτο δεκαήμερο μετρούσαν κατ’ αύξοντα αριθμό τις ημέρες (Ισταμένου μηνός) δηλαδή αυξήσεως της Σελήνης (πρώτη, δευτέρα, τρίτη κλπ. επί δέκα και το τρίτο δεκαήμερο μετρούσαν αντιστρόφως, ενδεκάτη, δεκάτη, ενάτη κλπ. Φθίνοντος μηνός, δηλαδή ελαττώσεως της Σελήνης, έως τη Νέα Σελήνη. Επειδή 12 Σεληνιακοί μήνες ισούνται με 354 ημέρες, δηλαδή υπολείπονται κατά 11 ¼ ημέρες από το τροπικό έτος των 365 ¼ ημερών, κάθε τρίτο έτος, πρόσθεταν έναν εμβόλιμο μήνα, τον δεύτερο Ποσειδεώνα. Επιπλέον, το Αττικό έτος, άρχιζε με τον μήνα Εκατομβαιώνα, με το θερινό ηλιοστάσιο, επομένως δεν υπάρχει σύμπτωση με τους δικούς μας μήνες και τις ημερομηνίες τους. Γι’ αυτό και η κατάταξη των Αρχαίων Αττικών εορτών σε αυτούς, γίνεται κατά προσέγγιση. Οι μήνες του Αττικού ημερολογίου ήταν οι εξής:
Εκατομβαιών, Μεταγειτνιών, Βοηδρομιών, Πυανοψιών, Μαιμακτηριών, Ποσειδεών (και Ποσειδεών Β’), Γαμηλιών, Ανθεστηριών, Ελαφηβολιών, Μουνυχιών, Θαργηλιών, Σκιροφοριών.
Η πρώτη ημέρα κάθε μήνα, η Νουμηνία, θεωρείτο ως η ιερότερη ημέρα. Την εόρταζαν ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη με μεγάλη εμποροπανήγυρι, αγώνες στην παλαίστρα και συμπόσια. Γι’ αυτό καμία ετήσια γιορτή δεν γινόταν σε νουμηνία.
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον Αγαθό Δαίμονα, τον Διόνυσο, τον οποίο τιμούσαν με “άκρατον” (ανέρωτο) οίνο στο δείπνο. Τιμούσαν όμως και άλλους ήρωες και δαίμονες. Η τρίτη ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά και η τέταρτη στον Ηρακλή, τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Έρωτα. Η έκτη και η έβδομη στην ¶ρτεμη και στον Απόλλωνα αντίστοιχα και η όγδοη στον Ποσειδώνα.1. Ιανουάριος

Η ιστορία του Ιανουαρίου που είναι σήμερα ο πρώτος μήνας του έτους και έχει διάρκεια 31 ημέρες, αρχίζει γύρω στο 700 π.Χ. όταν ο δεύτερος – μετά τον Ρωμύλο – βασιλιάς της Ρώμης, ο Νουμάς Πομπίλιος (715-672 π.Χ.) τον πρόσθεσε ως ενδέκατο μήνα στο έως τότε δεκάμηνο έτος των Ρωμαίων. Τότε, ο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο Μάρτιος. Ο μήνας της εαρινής ισημερίας.
Ο Ιανουάριος (Januarius) οφείλει την ονομασία του στον διπρόσωπο Θεό των Ρωμαίων Ιανό (Janus), επώνυμο Θεό της θύρας (Janua), πρώτο βασιλιά του Λατίου και Θεό των Θεών. Ο Ιανός, που ο Νουμάς καθιέρωσε τη λατρεία του, ήταν ο Θεός της κάθε αρχής, της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων. Κατά την παράδοση, ο πέμπτος βασιλιάς της Ρώμης, ο Ετρούσκος Ταρκύνιος ο Πρεσβύτερος, (Tarquinius Priscus, 616-578 π.Χ.) όρισε να αρχίζει το ημερολογιακό έτος από τον Ιανουάριο, επειδή κατά τον μήνα αυτόν γιορταζόταν ο Θεός Ιανός, ο Θεός της κάθε αρχής, επομένως και του έτους. Μετά την αποπομπή όμως της δυναστείας των Ετρούσκων το 510 π.Χ., έπαψε αυτή η ημερολογιακή μεταρρύθμιση.
Στη συνέχεια με την πάροδο των χρόνων και για διάφορους λόγους, η πρώτη του έτους μεταφέρθηκε από την εαρινή ισημερία στο χειμερινό ηλιοστάσιο και τελικά γύρω στο 153 π.Χ. ο Ιανουάριος καθιερώθηκε ως ο πρώτος μήνας του πολιτικού έτους. Ο λαός στην αρχαία Ρώμη, ονόμαζε τον Ιανουάριο και “Quirinalis” από το “Quirinus” (Ενυάλιος) ιδιαίτερη προσωνυμία του Ιανού αλλά και του ¶ρη ως Θεού του πολέμου ή από την τιμητική προσηγορία του μετά θάνατον θεοποιηθέντος Ρωμύλου.
Η Γη βρίσκεται στο περιήλιο της τροχιάς της (το πλησιέστερο σημείο στον Ήλιο) 11 ημέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου. Θεωρούμε όμως μάλλον απίθανο να ορίστηκε η αρχή του έτους την 1η Ιανουαρίου λόγω αυτού του αστρονομικού γεγονότος. Ωστόσο στην αρχαία Ρώμη, την 1η Ιανουαρίου γινόταν η ανάδειξη των ετήσιων Υπάτων και των Πραιτώρων και οι Καλένδες του Ιανουαρίου ήταν αφιερωμένες στο Θεό Ιανό.
Μολονότι ως αρχή του έτους είχε οριστεί ήδη από το 153 π.Χ. η 1η Ιανουαρίου, πολλοί αρχαίοι λαοί τοποθετούσαν την έναρξη του έτους είτε στην εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου), είτε στο θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου).
Πολύ αργότερα, τουλάχιστον από τον 10 μ.Χ. αιώνα και μετέπειτα, καθιερώθηκε βαθμιαία στην Ευρώπη ως αρχή του πολιτικού έτους η 1η Ιανουαρίου.
Στη Ρώμη, τη δεύτερη μέρα του Ιανουαρίου πανηγυρίζονταν στις τριόδους της πόλης τα Compitalia προς τιμή των Λαρήτων (lares), των Θεοτήτων που προστάτευαν τις οδούς, τους αγρούς και τις οικίες, ενώ στις 9 του ίδιου μήνα εορτάζονταν προς τιμή του Ιανού τα Αγωνάλια ή Αγκονάλια (Agonalia) τα οποία πανηγυρίζονταν άλλες τρεις φορές κατά τη διάρκεια του έτους.
Στις 17 Μαρτίου προς τιμή του ¶ρη, στις 21 Μαΐου προς τιμή του Βήδιου και στις 11 Δεκεμβρίου προς τιμή Γήϊνων Θεοτήτων.
Στις 30 Ιανουαρίου (αλλά και στις 4 Ιουλίου) γιορταζόταν στη Ρώμη η Θεά Ειρήνη με αγώνες και δημόσια λατρεία.

* * *

Ο λαός μας έχει διάφορες ονομασίες για τον Ιανουάριο. Ο Γενάρης είναι και Γεννολοητής, παρετυμολογικά, γιατί τότε γεννοβολούν τα κοπάδια. Γατόμηνας γιατί τότε ζευγαρώνουν οι γάτες και Μεσοχείμωνος γιατί είναι ο μεσαίος από τους τρεις χειμωνιάτικους μήνες. Ακόμα Κρυαρίτης (στη Μάνη) για το τσουχτερό του κρύο, αλλά και Γελαστός για τις Αλκυονίδες μέρες του. Κλαδευτής και Καλαντάρης (Πόντος-Καππαδοκία) από τα κάλαντα (Καλένδες) της αρχιχρονιάς. Τέλος, είναι Τρανός, Πρωτάρης, Μεγάλος Μήνας ή Μεγαλομηνάς γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και έχει 31 ημέρες.ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

2002 – Ο Eric Clapton παντρεύεται την Αμερικανίδα Melia McEnery στο Ripley του Surrey. Ο γάμος του 56χρονου Rock star με την 25χρονη φίλη του, ήταν έκπληξη για όλους τους καλεσμένους οι οποίοι πήγαν εκεί, μόνο για τα βαφτίσια της εξάμηνης κόρης του ζευγαριού Julie Rose.

1999 – Το "Thriller" του Michael Jackson, ψηφίζεται σαν το καλύτερο video που έγινε ποτέ.

1999 – Ο Rod Stewart και η δεύτερη γυναίκα του Rachel Hunter, αναγγέλλουν τον χωρισμό τους μετά από 8 χρόνια γάμου.

1999 – Η Jerry Hall ζητάει διαζύγιο από τον Mick Jagger.

1998 – Οι Mamas & The Papas, οι Eagles, οι Fleetwood Mac, ο Lloyd Price, οι Santana και ο Gene Vincent μπαίνουν στο Rock and Roll Hall of Fame..

1997 – Ο Michael Jackson κλείνει την "HIStory" περιοδεία του στη Χαβάη.

1996 – Η Janet Jackson υπογράφει συμβόλαιο για 4 δίσκους στην Virgin Records και παίρνει προκαταβολή 80 εκατομμύρια δολάρια.

1995 – Οι Led Zeppelin μαζί με τους Allman Brothers, τους Band, την Janis Joplin, τον Neil Young και τον Frank Zappa, μπαίνουν στο Rock and Roll Hall of Fame.

1994 – Για πρώτη φορά, χρησιμοποιούνται στίχοι και μουσική του Bob Dylan σε διαφήμιση. Είναι το "The Times They Are A-Changin'", που παίζεται στο ημίχρονο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, με τη φωνή του Richie Havens.

1993 – Ο μπασίστας Bill Wyman, ανακοινώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι εγκαταλείπει τους Rolling Stones.

1992 – Ο Bryan Adams αρχίζει την "Waking Up The World" περιοδεία του στο Sydney.

1992 – Ο Paul Simon δίνει συναυλία στο Johannesburg.

1991 – Η Janet Jackson μπαίνει για πρώτη φορά στο Billboard Hot 100 με 5 τραγούδια. Όλα από το άλμπουμ "Rhythm Nation 1814".

1988 – Η CBS και η Columbia Records πωλούνται στη Γιαπωνέζικη SONY Corporation και μετονομάζονται σε SONY Records.

1987 – Ο Elton John ακυρώνει όλες τους τις εμφανίσεις, προκειμένου να κάνει εγχείριση λάρυγγα στο Sydney.

1987 – Οι Frankie Goes To Hollywood ("Relax") ξεκινούν την τελευταία τους περιοδεία στο Manchester.

1986 – Τα ιδρυτικά μέλη των Sex Pistols κάνουν μήνυση στον μάνατζερ Malcolm McLaren και ζητούν 1.000.000 λίρες.

1984 – Ηχογραφείται το τελευταίο άλμπουμ των Van Halen "1984", με τον David Lee Roth στη φωνή.

1984 – Το "Thriller" του Michael Jackson με 40.000.000 αντίτυπα, ξεπερνάει σε πωλήσεις το "Saturday Night Fever" και γίνεται το κορυφαίο άλμπουμ σε πωλήσεις όλων των εποχών. Έχασε την πρώτη θέση από το "Their Greatest Hits, 1971-1975" των Eagles.

1980 – Οι Pretenders ηχογραφούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους.

1979 – Οι Bee Gees βάζουν το άστρο τους στο Hollywood's Walk of Fame και ο ντράμερ Aynsley Dunbar γίνεται μέλος των Jefferson Starship.

1979 - Οι ABBA, οι Bee Gees, οι Earth Wind & Fire, ο Rod Stewart και η Donna Summer κάνουν μία συναυλία και δίνουν όλα τα δικαιώματα στην UNICEF.

1978 - Οι Sex Pistols αρχίζουν από την Atlanta την πρώτη και μοναδική τους περιοδεία , στις Η.Π.Α. Εννέα μέρες αργότερα, ανακοινώνουν την διάλυσή τους.

1974 – Ο Bob Dylan και οι Band ξεκινούν την “21-city, 40-concert” περιοδεία τους, από το Chicago.

1974 – Οι Kiss υπογράφουν στην Casablanca Records.

1973 – Ο Eric Clapton επιστρέφει μετά από 3 χρόνια απουσίας με μία συναυλία στο Rainbow του Λονδίνου.

1971 – Ο Neil Young επιστρέφει για πρώτη φορά -από τότε που έγινε Rock star- στην πατρίδα του (Canada), με τρεις συναυλίες στο Vancouver.

1968 – Η Aretha Franklin κερδίζει χρυσό δίσκο με το "Chain Of Fools."

1968 – Ο Johnny Cash ηχογραφεί το live album "At Folsom Prison."

1966 – Το "The Sound Of Silence" των Simon & Garfunkel αγγίζει το #1 στα charts.

1965 – Το Pop music show "Hullabaloo" ξεκινάει στο NBC. Οι καλεσμένοι: Gerry & The Pacemakers, οι New Christy Minstrels, οι Zombies και ο Woody Allen.

1964 – Οι Rolling Stones ξεκινούν την πρώτη τους περιοδεία.

1964 – Οι Αμερικάνοι τηλεθεατές, βλέπουν για πρώτη φορά τους Beatles σε ένα Αγγλικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC.

1964 – Οι Beatles παίζουν στο Olympia (Paris).

1964 – Το περίφημο club Whisky A Go-Go ανοίγει στο Hollywood's Sunset Boulevard. Το club αυτό, φιλοξένησε σπουδαία ονόματα της μουσικής, μεταξύ των οποίων οι Byrds, ο Jimi Hendrix, οι Who και οι Led Zeppelin).

1963 – Οι Beatles περιοδεύουν στη Σκοτία.

1963 – Το "Please Please Me" ηχογραφείται. Είναι η πρώτη μεγάλη single επιτυχία των Beatles.

1962 – Οι Beatles απορρίπτονται από την Decca Records.

1962 – Ο Cyril Davies και ο Alexis Korner, ιδρύουν την Blues Incorporated. Μία μπάντα, από την οποία πέρασαν σαν μέλη, πολλοί μελλοντικοί Rock stars. (Mick Jagger, Charlie Watts, Brian Jones, Jack Bruce και Ginger Baker, Rod Stewart & Elton John..

1958 – Το "Great Balls Of Fire" του Jerry Lee Lewis, γίνεται το #1 τραγούδι των Αμερικανών Rockers.

1956 – Ο Elvis Presley κάνει την πρώτη του ηχογράφηση στο Nashville.

1949- Η RCA Records βγαίνει στην αγορά με single 45 στροφών.

1948- Η Columbia Records δημιουργεί το άλμπουμ των 33 1/3 στροφών.

1940 – Η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στα FM, είναι γεγονός. (Η.Π.Α.)

1935- Η Telefunken κατασκευάζει το πρώτο μαγνητόφωνο.

1929- Σε ηλικία μόλις 14 ετών ο Les Paul, επινοεί την ηλεκτρική κιθάρα.

1915- Βγαίνουν στην αγορά οι πρώτοι δίσκοι 78 στροφών.

1906- Η Chicago Automatic Machine και η Tool Company, επινοούν το Jukebox.

1900 – Ο Emile Berliner, κατασκευάζει τον πρώτο 7ιντσο δίσκο (single) στο Montreal.

1877- O Thomas Edison επινοεί τον φωνογράφο.

1889- Ιδρύεται η Columbia Phonograph Company

1811 – Η Βρετανική μουσική εταιρία Chappell & Company ιδρύεται στο Λονδίνο.ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

1979 - Chris "Daddy Mack" Smith, (Kriss Kross).

1971 – Mary J. Blige, (τραγουδίστρια του R&B).

1969 – Steven Williams, (τραγουδιστής του R&B).

1968 - Tom Dumont, (κιθάρα/No Doubt)

1964 - Peter Gill, (Frankie Goes To Hollywood)

1964 - Brad Roberts, (κιθάρα & φωνή/Crash Test Dummies).

1963 - Eric Erlandson, (κιθάρα/Hole).

1962 - Trace Adkins, (τραγουδίστρια της Country).

1961 - Graham McPherson, (φωνή/Madness).

1959 - Kenny McLean, (Platinum Blonde).

1959 - Paul Hester, (τύμπανα/Crowded House).

1959 - Kathy Valentine, (κιθάρα/Go-Go's).

1959 - James Lomenzo, (White Lion).

1958 - Vicki Peterson, (Bangles).

1958 - Shawn Colvin, (τραγουδιστής της Folk).

1958 - Joseph Saddler, (Rapper).

1957 - Joe Rockman, (μπάσο/Jeff Healey Band).

1955 - Fred White, (τύμπανα/Earth, Wind & Fire).

1955 - Mike Reno, (φωνή/Loverboy).

1953 - Pat Benatar, (τραγουδίστρια).

1953 - Malcolm Young, (κιθάρα/AC/DC).

1952 - Lee Ritenour, (κιθαρίστας της Jazz).

1952 - Ricky Van Shelton, (τραγουδιστής της country).

1951 - Peter "Biff" Byford, (Saxon).

1951 - Kim Wilson, (φωνή/Fabulous Thunderbirds).

1951 - Crystal Gayle, (τραγουδίστρια της country).

1950 - David Johansen, (φωνή/New York Dolls).

1950 - Chris Stein, (Blondie).

1949 - Denny Greene, (Sha Na Na).

1949 - Marshall Chapman (τραγουδιστής/τραγουδοποιός της Rock).

1949 - Chick Churchill, (όργανο/Ten Years After).

1949 - George "Funky" Brown, (τύμπανα/Kool & The Gang).

1948 - Kenny Loggins, (φωνή/Loggins & Messina).

1948 - John Lees, (κιθάρα/Barclay James Harvest).

1948 - Donald Fagen, (φωνή & πλήκτρα/Steely Dan).

1947 - David Bowie.

1947 - Terry Sylvester, (κιθάρα/Hollies).

1947 - Martin Turner, (μπάσο/Wishbone Ash).

1947 - Jim Gold, (φωνή/Gallery).

1946 - Cynthia Robinson, (τρομπέτα/Sly & The Family Stone).

1946 - Naomi Judd, (τραγουδίστρια της country).

1946 - Aynsley Dunbar, (τύμπανα/Jefferson Starship, Journey, Mothers of Invention, Aynsley Dunbar Retaliation).

1946 - John Paul Jones, (μπάσο/Led Zeppelin).

1946 - Jann Wenner, (εκδότης του περιοδικού Rolling Stone).

1946 - Syd Barrett, (κιθάρα/Pink Floyd).

1946 - George Duke, (πιανίστας της Jazz).

1945 - Maggie Bell, (φωνή/Stone The Crows).

1945 - Stephen Stills, (κιθάρα & φωνή/Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young).

1945 - Rod Stewart, (φωνή/Steampacket, Jeff Beck Group, Faces).

1944 - Jimmy Page, (μπάσο/Yardbirds, κιθάρα/Led Zeppelin).

1943 - Leona Williams, (τραγουδίστρια της country).

1942 - Clarence Clemons, (σαξόφωνο/E Street Band).

1942 - Paul Revere, (φωνή/Paul Revere & The Raiders ).

1942 - Joe McDonald (φωνή/ Country Joe & the Fish)..

1941 - Long John Baldry, (τραγουδιστής του Blues).

1941 - Van Dyke Parks, (τραγουδιστής & τραγουδοποιός της Pop).

1939 - William Lee Golden, (Oak Ridge Boys).

1937 - Doris Troy, (τραγουδίστρια της Soul).

1936 - Bill Reed, (Diamonds).

1936 - Roger Miller, (τραγουδιστής & τραγουδοποιός της country).

1933 - Goldie Hill, (τραγουδίστρια της country).

1932 - Johnny Adams, (τραγουδιστής της Soul).

1931 - Roland Alphonso, (σαξόφωνο/Skatalites).

1930 - Jack Greene, (τραγουδιστής της country).

1930 - Bobby Lester, (φωνή/Moonglows).

1929 - Wilbert Harrison, (τραγουδιστής του R&B).

1926 - George Martin, (παραγωγός/America, Beatles, Jeff Beck, Bate Bush, Elton John, Stevie Wonder).

1926 - Ray Price, (τραγουδιστής της country).

1924 - Earl Scruggs, (μουσικός της country).

1924 - Slim Harpo, (τραγουδιστής του Blues).

1924 - Don Cherry, (μουσικός της Jazz).

1923 - Sam Phillips, (παραγωγός & ιδιοκτήτης της Sun Records). Και μονάχα τον Elvis Presley να είχε ανακαλύψει, θα ήταν αρκετό για να έχει μία θέση στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας. Η εταιρία του όμως, ήταν το “σπίτι” και πολλών άλλων αστέρων (Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison, Carl Perkins, Howlin' Wolf).

1919 - Ed McCurdy, (τραγουδιστής της folk).

1911 - Tommy Duncan, (φωνή/Bob Wills Legendary Country Band).

1908 - Tex Ritter, (τραγουδιστής της country)ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ (Σε παρένθεση η ηλικία)

2003 – Ο Maurice Gibb, τραγουδιστής και μπασίστας των Bee Gees από καρδιακή προσβολή. (53)

2002 – Ο Jon Lee, ντράμερ των Feeder, κρεμάστηκε στο σπίτι του στο Miami. (33)

1999 – Ο Γάλλος πιανίστας της Jazz Michel Petrucciani, σε νοσοκομείο της Ν. Υόρκης. (36)

1998 – Ο Pop τραγουδιστής John Gary. (65)

1998 – Ο παραγωγός Owen Bradley, (82)

1998 – Ο Γερουσιαστής των Η.Π.Α. Sonny Bono, ιδρυτής και ήμισυ του ντουέτου Sonny & Cher. Έκανε σκι και έπεσε πάνω σε ένα δέντρο. (62)

1997 – Ο τραγουδιστής Randy California πνίγηκε στη Χαβάη, αφού έσωσε πρώτα τον 12χρονο γιο του. (45)

1996 – Η γυναίκα του James Brown, Adrienne Brown. (47)

1996 – Ο βιολιστής Chubby Wise, μέλος των Bill Monroe's Blue Grass Boys. (80)

1994 – Ο Harold Lucas, ιδρυτής των Clovers.

1994 – Ο πιανίστας Jess Stacy, μέλος της Benny Goodman's Orchestra. (89)

1993 – Ο τρομπετίστας Dizzy Gillespie. (75)

1991 - Ο κιθαρίστας των Def Leppard, Steve Clark, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο. (30)

1989 – Ο πιανίστας της Jazz, Eddie Heywood. (73)

1986 – Ο Phil Lynott, ιδρυτής και τραγουδιστής των Thin Lizzy, από κατάχρηση αλκοόλ. (36)

1981 – Ο Felton Jarvis, παραγωγός του Elvis Presley (46)

1980 – Ο Blues τραγουδιστής Amos Milburn. (52)

1980 – Η Georgeanna Tillman Gordon, που έφτιαξε τις Marvelettes.

1980 – Ο τραγουδιστής του R&B Larry Williams, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. (44)

1980 – Ο Carl White των Rivingtons. (48)

1979 – Ο συνθέτης και μπασίστας της Jazz, Charles Mingus. (56)

1979 – Η τραγουδίστρια Sara Carter, μέλος των Carter Family.

1979 – Ο Soul τραγουδιστής Donny Hathaway αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο ενός ξενοδοχείου. (33)

1977 – Ο Jazz πιανίστας και συνθέτης Erroll Garner. (53)

1976 – Ο τραγουδιστής του Blues, Howlin' Wolf (65). Το πραγματικό του όνομα ήταν Chester Arthur Burnett και αρκετά τραγούδια του, που τα είχε γράψει ο Willie Dixon, ηχογραφήθηκαν και από άλλους καλλιτέχνες ("Little Red Rooster"/ Rolling Stones), ("Spoonful"/ Cream), ("Back Door Man"/ Doors).

1973 – Ο τραγουδιστής της country, Tex Ritter (65)

1970 – Ο Blues τραγουδιστής Slim Harpo.

1964 – Ο τραγουδιστής του Blues, Cyril Davies, από λευχαιμία. (32)

1953 – Ο τραγουδιστής Hank Williams, από υπερβολική χρήση αλκοόλ. (29)

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#1313   /   11.01.2005, 13:19   /   Αναφορά
Wow... ευχαριστούμε! και θα χουμε κάθε μήνα ένα τέτοιο? Cool! Ευτυχώς που δεν είχε και τα γενέθλια μου! Ουφ!
Administrator
#1314   /   11.01.2005, 13:29   /   Αναφορά
Καταπληκτική δουλειά Orfeus. Να είσαι σίγουρος πως η μια ντουζίνα των σχετικών δημοσιεύσεων που θα μας στείλεις δε θα χαθεί, αλλά θα προβάλλεται σε εμφανές σημείο του site... για πάντα :)Κάποια στιγμή στο μέλλον ονειρεύομαι να διαβάσουμε και κάποιο αντίστοιχο ελληνικό, αν και οι πηγές είναι ελάχιστες...
#1316   /   11.01.2005, 15:34
Ναι καλή ιδέα.... THNX!!!!!::bier::

#1317   /   11.01.2005, 15:59   /   Αναφορά
ευγε Γιωργο!!!
#1318   /   11.01.2005, 16:09
Έτσι ένα σκέτο "εύγε" χωρίς ......μπύρα; :-)


#1319   /   11.01.2005, 16:41
ωωωωχχχ!!! πως μου διευγε?? ελπιζω να επανορθωσω with a pind of John Smith απο το Aint nothin but the blues bar του Λονδινου! εχεις παει?? μιας και καταλαβα οτι εισαι λατρης της Αγγλικης μουσικης !!!

#1320   /   11.01.2005, 23:28   /   Αναφορά
Υπέροχη ιδέα! Εξαιρετική δουλειά!

Σ' ευχαριστούμε Orfeus...Περιμένουμε κι άλλα...
#1321   /   11.01.2005, 23:35
Παρακαλώ.... :-)Τον Φεβρουάριο πάλι...

#1322   /   12.01.2005, 01:42
Γιώργο, πίνω μια μπύρα (στην υγειά σου).

Πιές κι εσύ μία ;-)

#1323   /   12.01.2005, 02:37
Ωραία!!!! Μία μπύρα για τον Ιανουάριο!!!!Να υποθέσω ότι θα με κεράσεις άλλες 11 για τους υπόλοιπους μήνες;::bier:: x 12Ουφ!!!! Τι κάνω για να βγάλω τις ....μπύρες μου!!!!

#1324   /   12.01.2005, 03:06
Σωστή η υπόθεσή σου... Τώρα, αν θα είναι 12 (μόνο) δεν ξέρω.

Βέβαια, μάλλον θα χάσουμε τον λογαριασμό, γιατί υπάρχει και το forum

:-)

#1325   /   12.01.2005, 10:47
Αμάν βρε παιδιά... πολλή μπύρα πέφτει τελευταία... εμείς που θέλουμε το original ελληνικό κρασάκι?

#1326   /   12.01.2005, 11:13
παντου υπαρχει μια Μυθος κατια μου!!!! Παρε μια!!!

#1329   /   12.01.2005, 12:54
Μπυροκοιλιά έχουμε κάνει με τον Orfeus! :)

#1330   /   12.01.2005, 16:16   /   Αναφορά
Μιλάμε για το απόλυτο "φακέλωμα"! Πολύ καλή ιδέα Orfeus!
#1331   /   12.01.2005, 17:14
Ε όχι και "φακέλωμα".

Ατζέντα είναι... Ημερολόγιο.... :-)