ελληνική μουσική
447 online   ·  210.204 μέλη
Ένας συνθέτης-τραγουδοποιός από την Κύπρο που με την αγάπη του για τη μουσική και τη ψυχική δύναμη που τον χαρακτηρίζει υπερβαίνει τη σωματική ασθένεια και τις κινητικές δυσκολίες δημιουργώντας αριστουργήματα. Πρόσφατα, έργα του ερμήνευσε ακόμα και η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου.

Το MusicHeaven έχει την τιμή να φιλοξενει τον Στέλιο Πισή ως μέλος με το όνομα Stelios_cy. Ας γνωρίσουμε λοιπόν έναν άνθρωπο πρότυπο θέλησης, με σπάνια χαρίσματα. Έναν άνθρωπο που βρίσκεται ανάμεσά μας...
Γράφει ο Γιώργος - Άγγελος (jorge) / 299 άρθρα στο MusicHeaven
Σάββατο 12 Φεβ 2005
Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική.

Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Μυϊκή Δυστροφία τύπου Duchenne, μια σοβαρή ασθένεια που χτυπά το μυϊκό σύστημα του ασθενή με αποτέλεσμα τη σταδιακή παράλυση των μυών. Έτσι, λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.
Στα δέκα του χρόνια δεν μπορεί πια να περπατήσει και χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη του για τη μουσική τον οδηγεί να αρχίσει να παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μουσικής με καθηγητή στο σπίτι και παράλληλα να ανακαλύψει την ικανότητα του στο τραγούδι και στη σύνθεση.

Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του “Είναι στολίδι τ’ ουρανού”, το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος.
Μετά από ένα χρόνο βραβεύτηκε από την Unesco στα πλαίσια του προγράμματος “Artists across the frontiers” για το τραγούδι του “Ψηφίδες”, το οποίο αναφέρεται στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στην Κύπρο, τα οποία κλάπηκαν και πωλήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.

Το 1996 μπαίνει για τα καλά στο χώρο την σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας αρχίζοντας να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και synthesizers με τη δυνατότητα πλέον να συνθέτει και να ενορχηστρώνει ο ίδιος τα κομμάτια του.

Το συνεχιζόμενο δράμα της ιδιαίτερής του πατρίδας δεν τον άφησε ασυγκίνητο και ανεπηρέαστο κι έτσι έγραψε μία σειρά τραγουδιών, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακό δίσκο στην Κύπρο το 1997 με τον τίτλο “Ψηφίδες”. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή ήταν και η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή.

Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στο δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Υπέρβαση”, ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική. Γι’ αυτή τη συνεργασία ο ίδιος λέει: “Δε φανταζόμουνα ποτέ ότι κάποτε θα άκουγα να ερμηνεύει κομμάτια μου μία Συμφωνική Ορχήστρα και μάλιστα τόσο φημισμένη, πραγματικά όταν τα πρωτοάκουσα ήταν σαν όνειρο για μένα”.


Σε εκδήλωση που έγινε τον Μάρτιο του 2000 ο Στέλιος Πισής τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου για την προσφορά των εσόδων από τις πωλήσεις των δύο δίσκων του στα πλαίσια των εκδηλώσεων του “Telethon” Κύπρου για τις ανάγκες των ασθενών με Μυϊκή Δυστροφία και γενικά για την όλη κοινωνική του προσφορά.

Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μουσική και το τραγούδι μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και έτσι τώρα η ασθένεια τον κρατά μόνιμα σ’ ένα κρεβάτι, μ’ έναν αναπνευστήρα. Συνεχίζει όμως με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω, να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι.
Όπως είπαν οι ειδικοί, καθηγητές μουσικής, επώνυμοι συνθέτες και τραγουδιστές από όλο τον ελληνικό χώρο, οι οποίοι άκουσαν τη δουλειά του, “η μουσική του Στέλιου χαρακτηρίζεται από ποιότητα, γνήσια έμπνευση και ευαισθησία που αγγίζει αμέσως τον ακροατή”. Κι επίσης: “έχει πολύπλευρο ταλέντο, με όποιο είδος μουσικής κι αν καταπιαστεί το αποτέλεσμα είναι υπέροχο”.

Αυτό τον καιρό ο Στέλιος Πισής ετοιμάζει τον καινούριο του δίσκο που περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή, αγαπημένων φίλων αλλά και δικούς του. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν αξιόλογοι κύπριοι τραγουδιστές καθώς και ο ίδιος ο συνθέτης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το Πάσχα, θα δοθούν στην οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα για ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από το τσουνάμι στην Ασία.


Tags
Καλλιτέχνες:Στέλιος ΠισήςΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#1508   /   12.02.2005, 01:14   /   Αναφορά
Είναι τιμή και καμάρι για το site μας να έχουμε στην μουσική μας παρέα άτομα σαν το Στέλιο!Να είσαι καλά Στέλιο και να γράφεις πάντα μουσική όμορφη!Ανδρέας!
#1509   /   12.02.2005, 01:27   /   Αναφορά
πρώτη φορά διάβασα πέρυσι για τον Στέλιο Πισή, και θαύμασα πραγματικά όχι μόνο το κοινωνικό έργο του αλλα και γενικότερα τον ίδιο. Να μου επιτρέψεις Γιώργο να προσθέσω κάποια πράγματα που είπε και αξίζει να δημοσιευτούν και εδώ..:

Για την "Υπέρβαση¨":

"Με το όνομα Υπέρβαση εκφράζω τρία πράγματα. Πρώτο είναι η υπέρβαση του εαυτού μας, το ξεπέρασμα του εγωισμού και η στροφή προς τους άλλους ανθρώπους, που πρέπει να τους αγαπούμε και να νοιαζόμαστε γι' αυτούς. Δεύτερο, είναι η υπέρβαση των προσωπικών μας δυσκολιών. Και τρίτο, η αναζήτηση, πέρα απο τα υλικά αγαθά, κάποιων πνευματικών αξιών. Το πέρασμα δηλαδή σε μία άλλη σφαίρα. Για να βοηθήσει κάποιος πρέπει να κάνει υπερβαση του "εγώ". Θέλω να δώσω τ μήνυμα οτι όλοι όσοι υποφέρουν απο κάποια ασθένεια, πρέπει να είναι ψυχικά δυνατοί, ξεπερνώντας τις δυσκολίες τους, τον πόνο και τη θλίψη τους. Για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους πρέπει να κάνει ο καθένας τη δική του υπέρβαση.."Σε άλλη συνέντευξή του είπε "Δεν κλείνω τα μάτια μπροστά στο μέλλον", είναι αλήθεια αξιοθαύμαστος ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη ζωή.Το μεγαλύτερο όνειρό του όπως είπε, είναι να μπορεί να δίνει με τη μουσική χαρά στους συνανθρώπους του...

Αλήθεια... ο Στέλιος δεν είναι μόνο ο επιτυχημένος συνθέτης, αλλα και ο θαυμαστός άνθρωπος...
#1510   /   12.02.2005, 01:40   /   Αναφορά
Stelios_cy, εύχομαι κάθε σου νότα και κάθε σου μουσική ανησυχία να είναι πάντα μια ψηφίδα χαράς.

Να' σαι καλά.

Κράτα πάντα ψηλά -σαν μαέστρος που είσαι- το μαγικό ραβδάκι της ψυχής σου ;-)
#1511   /   12.02.2005, 01:52   /   Αναφορά
Συγκλονίστηκα! Ήξερα ότι η θέληση του ανθρώπου είναι πολύ μεγάλη, αλλά του Στέλιου η θέληση, όπως αναφέρεται στα Μαθηματικά ,

τ ε ί ν ε ι σ τ ο ά π ε ι ρ ο !!!! Στέλιο είσαι το καλύτερο παράδειγμα γι αυτούς που λένε Εύχομαι ο Θεός να σου δείνει δύναμη και να προσφέρεις στον κόσμο ό,τι καλύτερο από το καταπληκτικό ταλέντο σου.
#1512   /   12.02.2005, 01:59   /   Αναφορά
Στέλιο μου έφαγε δυο λέξεις ....γι αυτούς που λένε¨"δε μπορώ "

Με πολύ Θαυμασμό

και Πολλές Θερμές Ευχές
#1513   /   12.02.2005, 07:42   /   Αναφορά
Στελαρα συνονοματε σου ευχομαι καθε επιτυχια στη ζωη σου!!!! Δινεις μεγάλο κουραγιο σε πολλους ανρωπους με παρομοιες αδυναμιες και δίνεις σε πολλους να καταλαβουν οτι η ζωη εχει πολυ μεγαλυτερο νοημα και αξια απο οτι πιστευουν!!!Ενα "ευχαριστουμε" ειναι οτι λιγοτερο μπορουμε να κανουμε!!!
#1514   /   12.02.2005, 11:21   /   Αναφορά
Στέλιο, μεγάλη μας χαρά και τιμή μας να σ'έχουμε στην παρέα μας! Είσαι πραγματικά ένα τεράστιο παράδειγμα για όλους μας, η απόδειξη του πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της ψυχής και της θέλησης του ανθρώπου. Συνέχισε να ομορφαίνεις τον κόσμο με τη μουσική και τα τραγούδια σου, και να δίνεις κουράγιο και μια νότα αισιοδοξίας σε αυτούς που τη χρειάζονται!

Με μεγάλο θαυμασμό,

ταπεινά σ'ευχαριστούμε!
#1515   /   12.02.2005, 11:49
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και ιδιαίτερα εσένα Γιώργο για το ενδιαφέρον και το δημοσίευμά σου.

Είπατε πως έχω ψυχική δύναμη και θα α ήθελα να σας πω κάτι χωρίς να θεωρηθεί κήρυγμα, απλά είναι αυτό που αισθάνομαι.

Ζώντας τόσα χρόνια με αυτή την ασθένεια ακούω συχνά φίλους και γνωστούς να μιλάνε με θαυμασμό για μένα και να λένε πως έχω μεγάλη ψυχική δύναμη, αντιμετωπίζω πολύ γενναία όλα μου τα προβλήματα και παρά τις τόσες πολλές δυσκολίες είμαι δημιουργικός κ.α.

Πίσω όμως από όλα κρύβεται ένα μυστικό και αυτό θα ήθελα να μεταδώσω σε όλο τον κόσμο, σε γνωστούς και άγνωστους.

Ακούγεται συχνά πως ο άνθρωπος κρύβει μέσα του πολλές δυνάμεις που είτε δεν ξέρει να τις χρησιμοποιήσει, είτε δεν ξέρει καν ότι τις έχει και πρέπει να τις ανακαλύψει. Στις δύσκολες στιγμές κάποιοι καταφέρνουν και ανακαλύπτουν και χρησιμοποιούν τα αποθέματα των δυνάμεων που κρύβουν μέσα τους. Ωστόσο υπάρχουν και τα ανθρώπινα όρια, δεν είμαστε θεοί. Έρχονται λοιπόν στιγμές που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως δεν έχει πια άλλες δυνάμεις. Τότε είναι που αναζητά κάπου να πιαστεί σε κάτι ανώτερο έξω απ΄ τον εαυτό του κι ας λένε οι διάφορες θεωρίες πως ο άνθρωπος από μόνος του έχει απεριόριστες δυνάμεις. Όταν σου συμβεί κάτι σοβαρό, ανίατη ασθένεια ή κάτι άλλο και πονέσεις, τότε αντιλαμβάνεσαι από πρώτο χέρι τα ανθρώπινα όρια.

Θα ήθελα να πω λοιπόν πως όλο όσα έκανα ή λένε ότι έκανα τα αποδίδω στο Θεό. Αυτός είναι το στήριγμα μου, η κινητήριος δύναμη και ένιωσα την παρέμβαση του σε πολλές δύσκολες στιγμές μου, στιγμές που κινδύνεψε η ίδια η ζωή μου. Μπορεί ο καθένας να έχει διαφορετική άποψη για την ύπαρξη ή όχι του Θεού μα θα ήθελα να πω ότι η πίστη και η ενέργεια του Θεού βιώνετε και είναι μάταιο να προσπαθείς να πείσεις κάποιον αν δεν το βιώσει ο ίδιος.


#1556   /   19.02.2005, 00:05
Γεια σου Στέλιο και από μένα. Συμφωνώ με όλα όσα είπες. Ναι υπάρχουν ανθρώπινα όρια κι εκεί έρχεται ο Θεός. Μάλλον με την πίστη Του μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Να είσαι καλά.

#1516   /   12.02.2005, 14:45   /   Αναφορά
Αξιοθαυμαστος και παράδειγμα προς μίμηση μεγάλη συγκίνηση θερμά και συγχαρητήρια μας κάνει υπερήφανους και καλή συνέχεια μπράβο του
#1517   /   12.02.2005, 15:39   /   Αναφορά
να ζεις! Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι από το νόημα της ζωής... Όπως κι αν έρχονται τα πράματα, εσύ να στέκεις στο τιμόνι, άλλωτε ίσια άλλωτε ζιγκ ζαγκ τη ζωή να την πηγαίνεις κι όχι να σε παρασύρει...Ευχαριστώ Στέλιο που δεν αφήνεις το τιμόνι, να χω να παίρνω μαθήματα πορείας... Να είσαι καλά! Προσοχή στις στροφές, προσοχή και στις ευθείες! Φιλικά Πηγή
#1518   /   12.02.2005, 23:41   /   Αναφορά
" Δεν πιστεύω ότι πηγαίνει κανείς στο Θεό μέσα απο κριτικές της Ιστορίας. Λαλεί μέσα του ή δεν λαλεί, κι όταν λαλεί χρειάζεται άσκηση ανθρωπιάς, αγάπη και προσευχή εν ενεργεία. Ζόρικα πράγματα", έγραφε ο Γ. Σεφέρης.

Λαλεί μέσα σου ο Θεός, Στέλιο μας...

άσκηση ανθρωπιάς και ανθρώπου, η ζωή σου

κι η μουσική σου, προσευχή εν ενεργεία...

Σ' ευχαριστούμε!
#1519   /   13.02.2005, 00:04   /   Αναφορά
Στέλιο, είσαι ένας σπάνιος άνθρωπος, όχι γιατί είναι σπάνια η σωματική σου πάθηση αλλά γιατί είναι σπάνια η θέληση και η δύναμη της ψυχής σου, η παιδεία σου και ο τρόπος που μιλάς...

Αντί να πω οτιδήποτε άλλο, θα σου ζητήσω συγγνώμη που θα μεταφέρω εδώ αυτούσια τα λόγια που έχεις γράψει στο υπέροχο cd σου, που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις, τις "ψηφίδες"....

Κι αν το κάνω αυτό είναι γιατί πάντα ο τρόπος που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις λέει πολλά για όσα είμαστε... κι εσύ, όπως φαίνεται, είσαι πολλά περισσότερα απ' όσα γράφουμε ..."Ο καημός για την πατρίδα και τους ανθρώπους της δεν εκφράζεται με λόγια. Ο πόνος έγινε για μένα μουσική, που χρόνια με πλημμύριζε, χωρίς να βγαίνει προς τα έξω.Οι συγκλονιστικοί στίχοι του πατέρα μου, που με συγκίνησαν βαθιά, έδωσαν την έμπνευση και την ώθηση να εκφραστώ με τη μουσική μου. Τον ευχαριστώ.Βήμα - βήμα με χαρά κι ενθουσιασμό κάναμε τα βιώματα τραγούδια και λευτερώθηκε ο καημός. Για το ελληνικό παρελθόν, το τραγικό παρόν, για τον αγνούμενο, για τη γυναίκα της Κύπρου και τα κλεμμένα μνημεία μας.Ευχαριστώ την ¶ννα Ποιηταρίδου για τις "Δύο Πατρίδες" και ζητώ συγγνώμη που φέρνω στο φως το ταλέντο που η μετριοφροσύνη της το κρύβει. Ευχαριστώ το Σωτήρη Γιάγκου, που ο πόνος για τον αγνοούμενο αδελφό του έδωσε τους στίχους του "Αγνοούμενου".Καταθέτω τα έξι τραγούδια μου, ψηφίδες στον καημό της ρωμιοσύνηςΑφιερώνω αυτό το δίσκο στους γονείς και τ' αδέλφια μου που στέκονται τόσο υπέροχα δίπλα μου."(Στέλιος Πισής)
#1525   /   14.02.2005, 16:58
H αγάπη για τη μουσική ξεπερνά όλα τα εμπόδια...Και εγώ με τη σειρά μου νοιώθω υπερήφανος που έχουμε έναν άνθρωπο με τέτοιο ταλέντο στους κόλπους της ιστοσελίδας μας..Στέλιο να σαι πάντα καλά..

#1530   /   16.02.2005, 00:35   /   Αναφορά
Στέλιο μου Αισθάνομαι υπερήφανος για σένα και τις δημιουργίες σου. Κάθε φορά που σε σκέφτομαι λέω Θεέ μου, Να μπορούσα να του δώσω λίγη δύναμη από αυτή που μου χάρησες; Και η απάντηση. Τον αρκεί η χάρης μου και η Δύναμης μου. Στέλιο μου να είσε πάντα Ευλογημένος και να σε χαίρονται οι γονείς σου.
#1561   /   20.02.2005, 21:53   /   Αναφορά
"ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ" ΜΠΡΑΒΟ!!
#1564   /   21.02.2005, 05:24   /   Αναφορά
Φίλε μου Στέλιο αυτό που πραγματικά μπορώ να πω είναι ότι θαυμάζω την θεληση σου και την πίστη σου.. Πραγματικά νιώθω ότι αυτό που κάνεις, η τέχνη σου και όπως την εκφράζεις μέσα από τις οποιες αντιξοοτητες της ζωής, έχει το δικό της μεγαλείο.Νομίζω ότι είναι πραγματικά τιμή για όλους μας να έχουμε κάποιον σαν και εσένα στο Music Heaven.
#1812   /   22.03.2005, 19:35   /   Αναφορά
Euxomai mesa apo ta ba8i tis psixis mou na upirxan polli san to Stelio 8a ginotan o kosmos mas kai pio dinatos(pneumatika) kai pios omorfos(pneumatika=euroia enoia) Kali sinexeia Stelio ...
#2036   /   19.04.2005, 10:07   /   Αναφορά
Μερικές φορές οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν μία κατάσταση,έναν άνθρωπο, τα αισθήματα μας. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε το μέγεθος της δύναμης αυτής που έχει ο Στέλιος όλα αυτά τα χρόνια και είναι τόσο δημιουργικός, τόσο δυνατός, τόσο "άνθρωπος"!

Να σαι πάντα καλά Στέλιο!Εύχομαι ότι καλύτερο για σένα και την πορεία των δημιουργημάτων σου!