ελληνική μουσική
420 online   ·  210.187 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

Του Κρασιού και του Έρωτα

Ο Βασίλης Λέκκας, ένας από τους αγαπημένους ερμηνευτές της μουσικής κοινότητας του MusicHeaven, ερμηνεύει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, μελοποιημένη αρχαία λυρική ποίηση σε μουσική Σάκη Παπαδημητρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η μετάφραση των αρχαίων ποιημάτων και η απόδοσή τους σε στίχους στη σύγχρονη ελληνική έγινε από τον ίδιο το συνθέτη.

Όπως λέει και ο ίδιος: «Ένα τραγούδι που ταξιδεύει με τη γλώσσα και τη μουσική αναλλοίωτο στους αιώνες για να μας θυμίζει ότι το «Κρασί» κι ο «Έρωτας» είναι τα μυστικά συστατικά της ζωής, της ιδιοσυγκρασίας και της φιλοσοφίας μας. Μιας φιλοσοφίας που αντικρίζει τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της αισιόδοξα οδηγώντας σε μια «έλλογη ευδαιμονία» όπου ο έρωτας με καταλύτη το κρασί γίνεται η αντίρροπη δύναμη της θλίψης, του φόβου, της υποταγής, του θανάτου»...
Γράφει ο Γιώργος - Άγγελος (jorge) / 299 άρθρα στο MusicHeaven
Παρασκευή 18 Φεβ 2005
Το νέο CD με τίτλο «Του Κρασιού και του Έρωτα» περιλαμβάνει μια σειρά από επιλεγμένα μελοποιημένα αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων λυρικών ποιητών (Ανακρέων, Σαπφώ, Αλκαίος, Ίων ο Χίος , Πρατίνας, Κριτίας) με κοινό στοιχείο την αναφορά στο Κρασί και τον Έρωτα.


Η μετάφραση –απόδοση των στίχων αλλά και η μελοποίησή τους ,σύμφωνα με το συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, δεν αναλώθηκε στην επιδίωξη της πιστής αναπαραγωγής του τότε ακούσματος που ίσως έχει χαθεί για πάντα καταλήγοντας σε κάτι πειραματικό. Γίνεται μια γέφυρα στο χρόνο και πατώντας στα χνάρια της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας και μουσικής αποδίδονται με μοναδικά εύληπτο άμεσο τρόπο όσο πιστό και τεκμηριωμένο, τα ποιητικά αυτά αριστουργήματα του αρχαίου λόγου. Με τη μοναδική ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα , -ενός από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες λυρικούς ερμηνευτές- γίνονται τραγούδια που φθάνουν να τοποθετούνται δίπλα στα σημερινά έντεχνα ακούσματα δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να τα σιγοτραγουδήσει.

Αγοράστε το CD από το Greekbooks.gr

Το έργο έχει μια ιδιαίτερη σημασία από κάθε άποψη ώστε να θεωρηθεί σημείο αναφοράς . Το cd περιλαμβάνει καλαίσθητο ένθετο με τα λόγια των τραγουδιών στα ελληνικά, στα αγγλικά, αλλά και στο αρχαίο κείμενο. Τα ζωγραφικά θέματα έχει κάνει η ζωγράφος Χάρις Τσεκούρα ενώ τον όλο σχεδιασμό ο Περικλής Σαλεσιώτης.

Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Γιώργος Αναστασόπουλος και συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι,ο Σπήλιος Καστάνης στο κόντρα μπάσο, ο Νίνο Κιτάνι στο φλάουτο, κλαρίνο και φλογέρα, ο Μανούσος Κλαπάκης στα κρουστά, ο Μανόλης Κόττορος στο βιολί, ο Γιώργος Αναστασόπουλος στα πλήκτρα και ο Σάκης Παπαδημητρίου στην κιθάρα.


Χορηγοί της έκδοσης του cd είναι : ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου(ΕΔΟΑΟ) και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)Την παραγωγή έχει κάνει το Μουσικό Εργαστήριο Αιγίου, που συνεχίζει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Μεγάλη είναι και η χαρά όλων εμάς στο MusicHeaven που φιλοξενούμε ως μέλος την υπεύθυνη παραγωγής του CD και μέλος του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, την Μαρία "Alkyonida" Παπαδημητρίου.

- Βαθμολογία που έδωσε το MusicHeaven
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Administrator
#1553   /   18.02.2005, 10:32   /   Αναφορά
Στο Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου ανήκει και ένα μέλος του MusicHeaven, ο Santourman.

Πάντα τέτοια Μπάμπη!
#1554   /   18.02.2005, 10:52
Ε ναι ... μπορεί εγώ να μη συμμετέχω στο cd αυτό ... αλλά όλα έγιναν υπό το διακριτικό βλέμμα μου :)

Πραγματικά είναι κάτι πρωτότυπο ... που αξίζει να το έχει κανείς...

Administrator
#1555   /   18.02.2005, 12:32   /   Αναφορά
Μόλις έγινε και μια μικρή προσθήκη στο τέλος: "...Μεγάλη είναι και η χαρά όλων εμάς στο MusicHeaven που φιλοξενούμε ως μέλος την υπεύθυνη παραγωγής του CD και μέλος του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, την Μαρία "Alkyonida" Παπαδημητρίου..."Μαρία συγχαρητήρια, χαιρόμαστε να σε έχουμε ανάμεσά μας. Πάντα τέτοια!
#1565   /   21.02.2005, 14:02   /   Αναφορά
Εξαιρετική δουλειά απο εναν αξιόλογο καλλιτέχνη