ελληνική μουσική
636 online   ·  210.203 μέλη
Η παρθενική εμφάνιση του Bob Dylan (1961), η ίδρυση των Rolling Stones (1962), το musical “Hair” (1968) και η ...αποκαθήλωση του “Dark Side of the Moon” των Pink Floyd από τα charts (1988), είναι τα γεγονότα που ξεχωρίζουν τον μήνα Απρίλιο.
Το συγκλονιστικό όμως γεγονός, είναι η δολοφονία των τεσσάρων φοιτητών στο Ohio (1970)...
Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus) / 220 άρθρα στο MusicHeaven
Δευτέρα 18 Απρ 2005
Ο Απρίλιος είναι ο 4ος μήνας του πολιτικού έτους με διάρκεια 30 ημέρες.
Αρχικά, ήταν ο δεύτερος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου. Το όνομά του προέρχεται από το Λατινικό ρήμα Aperire που σημαίνει ανοίγω, γιατί τον μήνα αυτόν ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια. Σύμφωνα με την αρχαία Ρωμαϊκή παράδοση, ο Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στη Θεά Αφροδίτη, που οι Ρωμαίοι τιμούσαν με μεγαλοπρεπείς γιορτές την 1η αυτού του μήνα. Παράλληλα, ήταν αφιερωμένος και στον Απόλλωνα από τη λαϊκή ονομασία του οποίου Aperta ίσως και να προήλθε το όνομά του.
Από τις 4 μέχρι τις 10 Απριλίου, τελούνταν στη Ρώμη τα Megalesia, εορτή της Μεγάλης Θεάς Μητέρας (Magna mater) Κυβέλης.
Η λατρεία της Θεάς εισήχθη στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του δεύτερου Καρχηδονιακού πολέμου από την Πεσινούντα της Φρυγίας, από όπου οι ιερείς την μετέφεραν στη Ρώμη και το είδωλο της Θεάς που τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού της στον Παλατίνο Λόφο. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αυτής γιορτής, κατά την οποία οργανώνονταν μουσικοί και γυμνικοί αγώνες, οι ευνούχοι ιερείς της Κυβέλης περιέφεραν με πομπή στην πόλη το είδωλο της Θεάς, που οι πιστοί της έραιναν με νομίσματα και ροδοπέταλα.
Στις 21 Απριλίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Palilia, ποιμενική γιορτή προς τιμή της θεότητας Pales, αντίστοιχη προς την Vesta (Εστία) ή προς την Μεγάλη Μητέρα των Θεών, Κυβέλη, εφ’ όσον η Εστία αντιστοιχούσε προς την Μεγάλη Θεά Κυβέλη. Κατά την διάρκεια των Palilia, οι ποιμένες κρατώντας κλαδιά δάφνης, ράντιζαν με νερό το έδαφος. Στη συνέχεια άναβαν φωτιές και πηδούσαν τρεις φορές πάνω απ’ αυτές για να εξαγνιστούν. Οι Ρωμαίοι, επειδή πίστευαν ότι την ημέρα αυτή ο μυθικός Ρωμύλος είχε χτίσει τη Ρώμη, θεωρούσαν τα Palilia ως επέτειο της κτίσης της αιώνιας πόλης. Η γιορτή αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 787 μ. Χ. οπότε καταργήθηκε από την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο ως ειδωλολατρική.
Στις 22 Απριλίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν με κρασοκατανύξεις τα Vinalia priora τα πρώτα “οινοφόριά” τους, δηλαδή τις πρώτες γιορτές του κρασιού στο έτος.
Στις 28 Απριλίου άρχιζαν και συνεχίζονταν μέχρι τις 2 Μαΐου τα Floralia, τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμή της Flora, Θεάς της βλάστησης, της χλωρίδας και της άνοιξης. Ο αυτοκράτορας Νέρων, (54-68 μ.Χ.) θέλησε να μετονομάσει τον Απρίλιο σε Neronius, σε ενθύμιση της σωτηρίας του ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Απρίλιο του έτους 65 μ.Χ., απόπειρα στην οποία συμμετείχε και ο δάσκαλός του φιλόσοφος Σενέκας, ο οποίος για να αποφύγει τον εξευτελισμό, αυτοκτόνησε. Η ονομασία όμως αυτή, δεν επικράτησε.
Τον μήνα αυτόν, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το έθιμο της Πρωταπριλιάς με τα αθώα ψέματα. Το αρχαιότατο αυτό έθιμο της Δύσης, που πιθανώς ήρθε στην Ελλάδα την εποχή των Σταυροφοριών, ήταν γνωστό στην Μεσαιωνική Γαλλία. Την εποχή εκείνη είχε καθιερωθεί στη Γαλλία για κάποιο διάστημα, ως αφετηρία του έτους η 1η Απριλίου, αφού ο εορτασμός του Πάσχα κατά τον Απρίλιο, καθόριζε ταυτόχρονα την ημερολογιακή αρχή του έτους.
Την 1η Απριλίου του 1560 ή του 1564, επί Καρόλου Θ’ (1560-1574) μετατέθηκε η αρχή του έτους από την 1η Απριλίου, στην 1η Ιανουαρίου, για να συμβαδίζει ημερολογιακά η Γαλλία με τις άλλες χώρες. Στη συνέχεια το 1583, με διάταγμα του Ερρίκου Γ’ υιοθετήθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο και σταθεροποιήθηκε η αρχή του έτους την 1η Ιανουαρίου. Η αλλαγή αυτή, δημιούργησε προβλήματα στον λαό, καθώς οποιαδήποτε ημερολογιακή μετάθεση, ή οτιδήποτε έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου, συνεπάγεται έντονη συναισθηματική φόρτιση. Όσοι από τους υπηκόους του Ερρίκου Γ’ αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή, πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την 1η Απριλίου ως Πρωτοχρονιά, λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα και κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Όμως οι ρίζες του εθίμου είναι ακόμα παλαιότερες και ανάγονται στους αρχαίους Κέλτες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Κέλτες συνήθιζαν την Πρωταπριλιά που καλοσύνευε ο καιρός, να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια, έδιναν και έπαιρναν. Γι’ αυτό οι Γάλλοι ονομάζουν ακόμα και σήμερα το πρωταπριλιάτικο ψέμα, Poisson d’ Avril δηλαδή “Ψάρι του Απρίλη”.
Ούτως ή άλλως, το έθιμο είναι πανευρωπαϊκό. Οι ¶γγλοι ονομάζουν την 1η Απριλίου, April fool’s day.

* * *

Οι Απριλιάτικες βροχές θεωρούνταν από τους γεωργούς ευεργετικές. Γι’ αυτό και η παροιμία: “Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά και ο Απρίλης πέντε, να δεις το κοντοκρίθαρο πως στρίβει το μουστάκι, να δεις και τις αρχόντισσες πως ψιλοκλισαρίζουν, να δεις και τη φτωχολογιά πως ψιλοκοσκινάει” και “Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι’ ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά, που ‘χει πολλά σπαρμένα”. Σε μερικά μέρη της υπαίθρου, αποκαλούν τον Απρίλη Γρίλλη δηλαδή Γκρινιάρη γιατί συνήθως αυτόν τον μήνα τέλειωναν τα φτωχικά αποθέματα από τις προηγούμενες συγκομιδές και άρχιζαν οι γκρίνιες στην οικογένεια. Ακόμα τον λένε και Τιναχτοκοφινίτη, επειδή τινάζονται τα κοφίνια για να καθαριστούν. “Απρίλης – Γρίλλης - Τιναχτοκοφινίτης”.
Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας ο Απρίλης λέγεται και Αηγιωργίτης από την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά και Λαμπριάτης λόγω της μεγάλης γιορτής της Λαμπρής, του Χριστιανικού Πάσχα που συνήθως γιορτάζεται αυτό τον μήνα. Συχνά αναφέρεται και ως Τριανταφυλλάς, επειδή τότε ανθίζουν οι τριανταφυλλιές, μια ονομασία που συναντάμε και για τον Μάιο, για τον ίδιο λόγο. Σε σχέση με τον Μάιο που ακολουθεί, ο λαός λέει “Ο Απρίλης έχει τη δροσιά κι’ ο Μάης τα λουλούδια”.
Ο Απρίλιος και ο Μάιος κατέχουν στον κύκλο του έτους, την τελείως ανοιξιάτικη περίοδό του, το Μαγιάπριλο όπως το λέει ο λαός, που αποτελεί ένα ενιαίο χρονικό σύνολο, με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της βλάστησης και της άνθισης, με τις μυρωδιές των ανθισμένων λουλουδιών, με μία λέξη, όλη την ομορφιά της φύσης.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

* 1948
Οι Jim Reeves, Hank Williams και George Jones παίρνουν μέρος στο πρώτο ραδιοφωνικό σώου.

* 1955
Ο παραγωγός George Martin προτείνεται να αναλάβει την Parlophone. 7 χρόνια αργότερα, θα προτείνει ένα συμβόλαιο σε 4 νεαρούς από το Liverpool (Beatles).

* 1956
Ο Elvis Presley χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τους Jordanaires για back-up vocal. Θα τους κρατήσει μέχρι το 1970.

* 1957
-Ένα Αμερικάνικο single σκαρφαλώνει για πρώτη φορά στην πρώτη θέση των Βρετανικών charts. Είναι το Jailhouse Rock του Elvis Presley.

* 1961
-O Bob Dylan κάνει την παρθενική του εμφάνιση και παίζει support στη συναυλία του John Lee Hooker.
Bob Dylan παίζει φυσαρμόνικα στην ηχογράφηση του “Calypso King” του Harry Belafonté και εισπράττει αμοιβή 50 δολάρια.

* 1962
-Σχηματίζεται ο πυρήνας των Rolling Stones (Mick Jagger, Keith Richards & Brian Jones).
- Ο Jerry Lee Lewis, αρχίζει την περιοδεία του στην Βρετανία που σηματοδότησε τη λήξη της καριέρας του, γιατί οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι είχε παντρευτεί την 13χρονη εξαδέλφη του.

* 1964
-Στις 4 Απριλίου οι Beatles έχουν 5 τραγούδια στις πέντε πρώτες θέσεις των charts.
Can’t Buy Me Love, # 1
Twist and Shout, # 2
She Loves You, # 3
I Want to Hold Your Hand, # 4
Please Please Me, # 5
Στον Καναδά, έχουν 9 τραγούδια στην πρώτη δεκάδα.
-Κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των Rolling Stones και πάει στο # 1. Είναι η πρώτη φορά που οι Beatles στο διάστημα ενός έτους, πέφτουν από την πρώτη θέση. Έχουν το Please Please Me στο # 2 και το With The Beatles στο # 3.

* 1965
-Ο John Mayall απολύει τον κιθαρίστα Roger Dean και προσλαμβάνει στη θέση του τον Eric Clapton.

* 1966
-Οι Beatles παίζουν για τελευταία φορά live.

* 1967
-Ο 18χρονος Steve Winwood, εγκαταλείπει τους Spencer Davis Group και γίνεται μέλος των Traffic. Ο Winwood έγινε μέλος των Spencer Davis Group, στα 15 του.
-Η Priscilla Beaulieu γίνεται κυρία Presley.

*1968
-Το musical Hair, ανεβαίνει στο Broadway της Νέας Υόρκης. Θα μείνει εκεί, για 1750 παραστάσεις.
-Οι Buffalo Springfield διαλύονται. Ο Stills ιδρύει τους Crosby, Stills & Nash και σε λίγο προσκαλούν και τον Young, για να γίνουν οι περίφημοι Crosby, Stills, Nash & Young.

* 1969
Jimi Hendrix συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Toronto για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Πρόστιμο; 10.000 δολάρια.
Frank Sinatra …….υπογράφει με τη φωνή του, το My Way.
-Ο John Winston Lennon, αλλάζει το όνομά του σε John Winston –Ono- Lennon.

* 1970
-Τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ohio, πυροβολούνται και σκοτώνονται από τους εθνοφρουρούς κατά τη διάρκεια μιας αντιπολεμικής διαδήλωσης. Tην επόμενη ημέρα, o Neil Young γράφει και ηχογραφεί το τραγούδι “Ohio”, μαζί με τους Crosby, Stills & Nash. “Four dead in Ohio, four dead in Ohio …...”

* 1971
-O Gordon Lightfoot, είναι ο πρώτος Rock καλλιτέχνης που καλείται να παίξει στο –μόνο για κλασσική μουσική διαθέσιμο- Philharmonic Hall της Νέας Υόρκης. Αργότερα προσκλήθηκαν επίσης η Carole King και ο Kris Kristofferson.
-Οι Chicago, είναι η πρώτη Αμερικανική μπάντα που εμφανίζεται στο Carnegie Hall, όπου και ηχογραφούν το …….τετραπλό live album “Chicago at Carnegie Hall”.

* 1976
Stevie Wonder υπογράφει με την Motown, ένα συμβόλαιο …..μαμούθ. 13.000.000 δολάρια!!!.

* 1977
-Το πρώτο album των Clash, είναι γεγονός. (Σπουδαία μπάντα!!!!!)

* 1978
-Το Dust in the Wind, είναι το μοναδικό hit των Kansas, στο top ten. Το τραγούδι προήλθε από μία άσκηση που έκανε ο Kerry Livgren με την ακουστική του κιθάρα.

* 1979
-Ο Mark Knopfler (Dire Straits) καλείται να ηχογραφήσει μαζί με τον Bob Dylan στο album Slow Train Coming.
-Οι Who κυκλοφορούν το Quadrophenia, με νέο ντράμερ τον Kenny Jones, που αντικατέστησε τον εκλιπόντα Keith Moon.

* 1981
-Προσωρινή διάλυση των Yes, με την αποχώρηση των Chris Squire & Alan White.
-Ο Ringo Starr παντρεύεται ένα από τα κορίτσια του James Bond, την Barbara Bach.

* 1984
-Οι Deep Purple επανενώνονται για την ηχογράφηση του album, Perfect Strangers.

* 1988
Alice Cooper παρά λίγο να ……..κρεμαστεί όταν έσπασε ένα σχοινί και τυλίχτηκε στο λαιμό του. Σώθηκε από έναν περαστικό
-Οι REM αφήνουν την IRS Records για την Warner.
-Το Dark Side of the Moon των Pink Floyd, βγαίνει ………..επί τέλους από τα charts, έπειτα από 725 εβδομάδες.

* 1990
-Οι Neil Young, Peter Gabriel, Lou Reed & Bonnie Raitt παίζουν στο Wembley γιορτάζοντας την απελευθέρωση του Nelson Mandela.
-Ο Axl Rose (Guns ‘N’ Roses) παντρεύεται την Erin Everly. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ζητάει …..διαζύγιο.
-Οι Elton John, Paul McCartney, Billy Joel, Joe Cocker, Hall and Oates, David Bowie, Ringo Starr, Roy Orbison και Ray Charles, δίνουν συναυλία στο Liverpool στη μνήμη του John Lennon.

* 1992
-Τα τρία εναπομείναντα μέλη των Queen, μαζί με τους David Bowie, Annie Lennox, Elton John, Guns ‘N’ Roses, Roger Daltrey, Robert Plant, Paul Young & Seal, δίνουν συναυλία στη μνήμη του Freddie Mercury.

* 1998
-Οι paparazzi μετά τον θάνατο της Diana (1997), έπεσαν σε δυσμένεια, αλλά κέρδισαν πάλι την δημοτικότητά τους όταν έσωσαν τη ζωή του Ron Wood (Rolling Stones), που κινδύνεψε να καεί ζωντανός μαζί με άλλους 10, όταν έπιασε φωτιά το σκάφος του έξω από το Rio de Janeiro.

* 2000
-Ο Carlos Santana παίζει στο Fillmore μαζί με το γιο του και τα μέλη της σχολικής Jazz band.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

* 1:
-Ronnie Lane (Small Faces, 1946)
-Jeff Porcaro (Toto, 1954)
* 2:
-Marvin Gaye (1939)
-Leon Russell (1941)
-Emmylou Harris (1947)
* 3:
-Jan Berry (Jan & Dean, 1941)
-Richard Manuel (Band, 1943)
-Tony Orlando (1944)
-Dee Murray (Elton John Band, 1946)
* 4:
-Muddy Waters (1915)
-Berry Oakley (Allman Brothers Band, 1948)
-Gary Moore (Thin Lizzy, 1952)
* 5:
-Billy Bland (1932)
-Agnetha Faltskog (ABBA, 1950)
* 6:
-Julie Rogers (1943)
-Michelle Phillips (Mamas and Papas, 1944)
* 7:
-Percy Faith (1908)
-Billie Holiday (1915)
-Carol Douglas (1948), John Oates (Hall & Oates, 1949)
-Janis Ian (1951)
* 8:
-Steve Howe (Yes, 1947)
-Julian Lennon (1963)
* 9:
-Carl Perkins (1932)
-Gene Parsons (Byrds, 1944)
* 10:
-Kenny Hollis (Copperpenny, 1946)
-Dave Peverett (Savoy Brown, 1950)
-Brian Setzer (Stray Cats, 1960)
* 11:
-Lisa Stansfield (1966)
* 12:
-Billy Vaughn (1919)
-Tiny Tim (1930)
-Herbie Hancock (1940)
-John Kay (Steppenwolf, 1944)
-David Cassidy (1950)
-Pat Travers (1954)
* 13:
-Jack Kasady (Jefferson Airplane/Hot Tuna, 1944)
-Al Green (1946)
-Peabo Bryson (1951)
* 14:
-Loretta Lynn (1935)
-Ritchie Blackmore (Deep Purple, 1945)
* 15:
-Roy Clark (1933),
-Dave Edmunds (1944)
-Michael Chapman (1947)
-Samantha Fox (1966)
* 16:
-Henry Mancini (1924)
-Herbie Mann (1930)
-Bobby Vinton (1935)
-Dusty Springfield (1939)
-Gerry Rafferty (1947)
* 17:
-Bobby Curtola (1944)
-Jan Hammer (1948)
* 18:
-Hayley Mills (1946)
-Rick Moranis (Bob & Doug McKenzie, 1953)
* 19:
-Dickie Goodman (1934)
-Alan Price (1941)
-Mark Volman (Turtles, 1947)
* 20:
-Johnny Tillotson (1939)
-Luther Vandross (1951)
* 21:
-Iggy Pop (1947)
-Paul Davis (1948)
* 22:
-Glen Campbell (1936)
-Mel Carter (1943)
-Peter Frampton (1950)
-Paul Carrack (Squeeze/Ace/Mike + The Mechanics, 1951)
-Ace Frehley (Kiss, 1951)
* 23:
-Roy Orbison (1936)
-Ray Peterson (1939)
-Steve Clark (Def Leppard, 1960)
* 24:
-Barbra Streisand (1942)
-Doug Clifford (CCR, 1945)
* 25:
-Ella Fitzgerald (1918)
-Jerry Leiber (1933)
-Fish (Marillion, 1958)
* 26:
-Duane Eddy (1938)
-Maurice Williams (1938)
-Bobby Rydell (1942)
-Gary Wright (1943)
-Roger Taylor (Duran Duran, 1960)
* 27:
-Pete Ham (Badfinger, 1947)
-Sheena Easton (1959)
* 28:
-Ann-Margret (1941)
* 29:
-Duke Ellington (1899)
-Lonnie Donegan (1931)
-Klaus Voorman (Manfred Mann, 1942)
-Tommy James (1947)
* 30:
-Willie Nelson (1933)
-Bobby Vee (1943)

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

* 1:
-Marvin Gaye, 1984
-Paul Atkinson (Zombies), 2004, 58
* 2:
-Buddy Rich, 1987, 69.
-Edwin Starr, 2003
* 3:
-Sarah Vaughan, 1990
* 5:
-Bob Hite (Canned Heat), 1981
-Danny Rapp (Danny & The Juniors), 1983
-Allen Ginsberg, 1997
-Cozy Powell (Emerson, Lake & Powell), 1998
* 6:
-Ral Donner, 1984
-Tammy Wynette, 1998
-Niki Sullivan, 2004
* 7:
-Heinz Burt (Tornadoes), 2000, 57
* 8:
-Phil Ochs, 1976.
-Kurt Cobain, 1994.
* 9:
-Brook Benton, 1988.
-Dave Prater (Sam & Dave), 1988
* 10:
-Stu Sutcliffe (Ο πρώτος μπασίστας των Beatles), 1962.
-Little Eva, 2003, 59.
* 12:
-Josephine Baker, 1975
* 14:
-Thurston Harris, 1990
* 15:
-Joey Ramone, 2001, 49.
* 16:
-Morris Stoloff, 1980, 81
-Skip Spence (Jefferson Airplane), 1999, 54
* 17:
-Eddie Cochran, 1960.
-Felix Pappalardi (Mountain), 1983.
-Linda McCartney, 1998.
-Earl King, 2003, 69.
* 20:
-Steve Marriott, 1991.
* 21:
-Sandy Denny, 1978
-Nina Simone, 2003, 70
* 23:
-Pete Ham (Badfinger), 1975.
* 24:
-Otis Spann, 1970, 40
-Al Hibbler, 2001, 85
* 27:
-Al Hirt, 1999.
-Vicki Sue Robinson, 2000, 46
* 28:
-B.W. Stevenson, 1988
* 30:
-Muddy Waters, 1983, 68
-Darrell Sweet (Nazareth), 1999

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#2013   /   18.04.2005, 13:11   /   Αναφορά
...έλεγα και γω που είναι ο Απρίλης!!!

Ενδιαφέρον όλα όπως πάντα!

Ευχαριστούμε Orfeus
#2016   /   18.04.2005, 13:32
Χαρούλα.... :-)

#2015   /   18.04.2005, 13:24   /   Αναφορά
Thanks Orfeus, (και) για την απριλιάτικη βόλτα :-)
#2017   /   18.04.2005, 13:33
Να δεις που Εσύ κι' Εγώ, θα κάνουμε και βόλτες ....live!!!::bier::

#2018   /   18.04.2005, 14:55   /   Αναφορά
¶ντε βρε Γιώργη!!!!! 18 πήγε ο μήνας!!! Θα σε μαλώσω!! ¶ργησες!! ¶ψογος όπως πάντα!!! :)))))))))))) (y) ::bier::
Administrator
#2019   /   18.04.2005, 15:18
Μάλλον εγώ άργησα να το βάλω :)

#2021   /   18.04.2005, 16:16   /   Αναφορά
No comment...10'!!! :-)
#2022   /   18.04.2005, 16:48
Συγχαρητηρια για την καλη δουλεια και παντα (με) τετοια ;-)

#2023   /   18.04.2005, 16:58   /   Αναφορά
Τι σου ειναι φιλε μου ο Απριλιος! Πολλη καλο Ορφεα ...

“Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι’ ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά, που ‘χει πολλά σπαρμένα”
#2026   /   18.04.2005, 18:28   /   Αναφορά
Φίλε Γιώργο πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άγγιξες για ακόμη μία φορά και επειδή έτυχε πρόσφατα να διαβάσω το εξής, σκέφτηκα να το παραθέσω.Απόσπασμα από το βιβλίο της κυρίας ¶ννας Τζιροπούλου Ευσταθίου,

«ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ. Πως η Ελληνική γονιμοποίησε τον παγκόσμιο λόγο.»«Απρίλιος...Εκ του λατινικού aprilius, το οποίον είναι ελληνικής ετυμολογίας καθώς...

Οι Λατίνοι παρέλαβαν την ρίζα της λέξεως μέσω των Ελλήνων Ετρούσκων, οι οποίοι “Apru” δηλαδή “¶φρώ”, ονόμαζαν την εκ του αφρού γεννηθείσαν Αφροδίτην. Γι’ αυτό και ο μήνας aprilius, μήνας της ανοίξεως , έδωσε και το ιταλικό ρήμα aprire που σημαίνει “ανοίγω”.

(γαλλ. Avril, ιταλ. Arprile, ισπ. Abril, αγγλ. April, γερμ. April).»

Και επίσης κάτι ακόμη.

Καθ’ ότι είμαστε έλληνες, εντύπωση θα μας έκανε το εξής...

8 Απριλίου του 480 π.Χ. μπήκε ο Ξέρξης στην Ελλάδα.

8 Απριλίου του 1453 μ.Χ. μπήκε ο Μωάμεθ στην Πόλη.

8 Απριλίου του 1944 μ.Χ. μπήκαν οι γερμανοί στην Ελλάδα.Εντυπωσιακό όσο και περίεργο...

#2028   /   18.04.2005, 18:45
Ενδιαφέροντα όλα αυτά......και πραγματικά Εντυπωσιακά και Περίεργα!!!!Ευχαριστώ Σταύρο.... :-)

#2034   /   19.04.2005, 05:54
Οφείλω μπύρες και στους δυό, για την ενημέρωση ! Εύγε !!!

#2040   /   19.04.2005, 15:31
Σας ευχαριστώ όλους....Σπήλιο...

Θα σου θυμίσω κάποια στιγμή την ......οφειλή σου!!!!!::bier::

#2042   /   19.04.2005, 19:54   /   Αναφορά
Όλο το άρθρο ενδιαφέρον, μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή η πληροφορία για τους paparazzi όμως. Δηλαδή, έπαθαν ψυχολογικά προβλήματα λόγω του ατυχήματος της Diana καθώς την κυνηγούσαν και μετά δικαιώθηκαν ως επαγγελματίες «χώνω τη μύτη μου όπου έχει λεφτά» επειδή έσωσαν τον Ron Wood των Rolling Stones???!!!

#2043   /   19.04.2005, 22:47
Είχαν κατηγορηθεί (από την κοινή γνώμη) σαν υπεύθυνοι για το θάνατο της Diana. Την παρακολουθούσαν παντού και ειπώθηκε ότι το αυτοκίνητο έτρεχε ιλιγγιωδώς για να τους αποφύγει.

Στο περιστατικό με τoν Ronny, πήραν πολλά μπράβο από τον κόσμο.....:-)


#2045   /   20.04.2005, 00:04
Entupwsiako ar8ro....ektos apo mousikh...na 'nai kala o Orfeus...ma8ainoume kai Istoria!!!

#2047   /   20.04.2005, 01:32
Αυτή η κοινή γνώμη όπως την συμφέρει τα βλέπει... την Diana κακώς την παρακολουθούσαν επειδή σκοτώθηκε στο τέλος ενώ τον Ronny καλώς τον παρακολουθούσαν επειδή έζησε. Το σύνθημά μας τώρα είναι «ζήστε για να σας παρακολουθούμε» ... (ζήσε μάη μου να φάς τριφύλλι!)
#2048   /   20.04.2005, 01:53
από revekka στις 20.04.2005, ώρα 01:32:34(ζήσε μάη μου να φάς τριφύλλι!)Αυτό Ρεβέκκα μου, τον επόμενο μήνα......:-)


#2046   /   20.04.2005, 00:31   /   Αναφορά
Σχετικα...195412 Απριλίου

Ο Bill Haley ηχογράφησε το Rock Around The Clock.

1977

7 Απριλίου

Κυκλοφόρησε το επώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των The Clash22 Απριλίου

Κυκλοφόρησε το In The City, το πρώτο single των The Jam.1978

19 Απριλίου

Η Pattie Smith ηχογράφησε το Because The Night.1985

2 Απριλίου

Το Into The Groove της Madonna ανέβηκε στο Νο.11990

16 Απριλίου

Το στάδιο Wembley φιλοξένησε εορταστική συναυλία για την απελευθέρωση του νοτιοαφρικανού ηγέτη Nelson Mandela. Εμφανίστηκαν οι Peter Gabriel, Neil Young, Lou Reed, Bonnie Raitt, Simple Minds, Tracy Chapman, Neville Brothers και Aswad.1993

29 Απριλίου

Οι Cure κατόρθωσαν τελικά ν' ανεβάσουν στο Νο.1 ένα άλμπουμ τους, με το Wish.

1994

5 Απριλίου

Ο Curt Cobain, τραγουδιστής των Nirvana αυτοκτόνησε στο Σιάτλ.#2081   /   22.04.2005, 16:54   /   Αναφορά
Απρίλι μου, Απρίλι μου ξανθέΚαι Μάη ΜυρωδάτεΚαρδιά μου πώς αντέχεις........

Μπράβο Γιώργο!!!!!!!!!!!!!