ελληνική μουσική
    796 online   ·  210.851 μέλη
    Με μια αναπάντεχη έκπληξη το συγκρότημα “ENCARDIA” κάνει την εμφάνισή του στο χώρο της δισκογραφίας . “Agapi mou fidella” ο τίτλος του πρώτου cd που κυκλοφορεί από το ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ. Πρόκειται για μία συλλογή τραγουδιών κυρίως από τον Ιταλικό νότο, με επίκεντρο τις ελληνόφωνες περιοχές. Σπουδαίες συμμετοχές αυτές του Νίκου Πορτοκάλογλου, και του Αργύρη Μπακιρτζή...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 26 Απρ 2005
    Μωσαϊκό ιταλικών διαλέκτων οι στίχοι των τραγουδιών (griko, Σαλεντίνικα, καλαβρέζικα, αρβανίτικα), ενώ μια χαρακτηριστική πινελιά αποτελούν τα δύο εργατικά τραγούδια από τις φυτείες ρυζιού στη Βόρεια Ιταλία, ένα εκ των οποίων αποδίδει με ιδιαίτερο τρόπο ο Αργύρης Μπακιρτζής (Χειμερινοί Κολυμβητές).


    Αγοράστε το CD από το GreekBooks
    με πιστωτική ή με απλή αντικαταβολή



    Μία έξοχη επίσης ερμηνεία έχει καταθέσει ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο ελληνόφωνο τραγούδι “Agapi mou fidella”, ενώ οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Βαγγέλη Παπαγεωργίου μας παραδίδουν έναν νέο Μεσογειακό ήχο, βασισμένο στη φυσιογνωμία του συγκροτήματος και την προσωπικότητα των πέντε μουσικών που το αποτελούν . Και όλα αυτά βέβαια με απόλυτο σεβασμό στο τοπικό χρώμα και ιδίωμα της περιοχής, απόσταγμα κληρονομιάς αρκετών αιώνων.

    Αυτό δηλώνει άλλωστε και η συμμετοχή στο δίσκο του Καλαβρού λυράρη Ettore Castagna, που παντρεύει τον ήχο του με το Μεσογειακό χρώμα των “encardia”






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #2087   /   26.04.2005, 10:45   /   Αναφορά
    Ξεχωριστές μουσικές αυτές της Νότιας Ιταλίας. Εχω μια δουλειά των Geitonia στους οποίους συμμετέχει η Emilia Ottaviano , και μπορώ να πω οτι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Εκεί πρωτοάκουσα το agapi mou fidela protini - αν θυμάμαι καλά. Καθε φορά που ακούω τα τραγούδια εκείνου του δίσκου προσπαθώ να "καταλάβω" τις ελληνικές λέξεις που υπάρχουν μέσα. Και πάντα αναρρωτιέμαι ... είναι ιταλική μουσική με ελληνικούς στίχους τελικά ή όχι? Και γιατί μου αρέσουν τόσο πολύ? Τελικά η Μεσόγειος είναι κοιτίδα πολιτισμού. Είτε μας αρέσει είται όχι.

    Ελπίζω και αυτή η δουλειά να έχει το γνήσιο της παράδοσης που της αξίζει.

    Θα προσπαθήσω να την αποκτήσω .

    #2089   /   26.04.2005, 11:35
    Τα τραγούδια του συγκροτήματος Geitonia προέρχονται από τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής του Salento, είναι παραδοσιακά ("travudia palea")σε γλώσσα grico και ρυθμούς ιταλικούς. Η ίδια η griko, όπως είναι φυσικό, έχει πολλές προσμίξεις ιταλικών στοιχείων. ¶λλοι μελετητές υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και άλλοι από τα Βυζαντινά, με πιθανότερη τη δεύτερη εκδοχή. Στα χωριά Calimera, Martano, Castrignano, Martignano, Sternatia, που αποτελούν την Grecia Salentina, υπάρχουν ακόμα, ηλικιωμένοι κυρίως, που μιλούν τη griko, η γλώσσα όμως σταδιακά εγκαταλείπεται από τους νεώτερους. Αιτία,ως συνήθως, λόγοι κοινωνικοπολιτικοί. Τα τελευταία χρόνια η αντιστροφή αυτών των κοινωνικοπολιτικών όρων και συμφερόντων, ελληνικών και ιταλικών, έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της griko.

    Η επαφή πάντως με τους ανθρώπους της περιοχής, τη γλώσσα τους, τη μουσική και την παράδοσή τους, είναι εμπειρία μοναδική..

    #2088   /   26.04.2005, 10:52   /   Αναφορά
    Εγω ερωτεύτηκα το εξώφυλλο! Υπέροχοοοοοοοοοοο :)



    #2781   /   02.09.2005, 21:03   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο το cdάκι.

    Το αγόρασα πρόσφατα και το ακούω συνεχώς.

    Με ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, που δεν υπάρχουν πια.

    Σε παρακινεί να χορέψεις, να τραγουδήσεις και καταφέρνει να σε αγγίξει, να σε συγκινήσει.

    Η κοπέλα(Αναστασία Δουλφή) έχει υπέροχη φωνή, πολύ γλυκια, μελωδική, ιδανική για το είδος της μουσικής. Μ'άρεσε πολύ το "τραγούδι της δουλειας", που στην μελωδία

    θυμίζει το "αντρα μου πάάάει".

    Επίσης η φωνή του Κώστα Κωνσταντάτου, που βγάζει μια γλύκα και ευαισθησία.. Σου έρχεται να τον φιλήσεις... :-) ειδικά στο "bukura more"

    Τι ωραίοι που ακούγονται στο "pizzicarella mia"!...

    Υπέροχη και η ταραντέλλα με την λύρα, στο τέλος του cd.

    Τι ωραίοι άνθρωποι...