ελληνική μουσική
    520 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Αλκίνοος Ιωαννίδης

    Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 19 του Σεπτέμβρη το 1969, όπου και μεγάλωσε. Τα πρώτα του καλλιτεχνικά ερεθίσματα τα δέχτηκε από την οικογενειά του, που εξακολουθεί να είναι η κύρια πνευματική του πηγή. Παράλληλα με το σχολείο φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Ωδείο της Κύπρου μελετώντας κλασσική κιθάρα, θεωρητικά και αρμονία.
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 19 Ιαν 2003
    Το 1989 ήρθε στην Αθήνα για σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους όπως τη Λυδία Κονιόρδου και το Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Το καλοκαίρι του 1993 εμφανίστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου ερμήνευσε το ρόλο του Μοσχίονα στο έργο "Σαμία" του Μενάνδρου. Στον ίδιο χώρο, το καλοκαίρι του 1996 ερμήνευσε το ρόλο του Απόλλωνα στο έργο "`Αλκηστη" του Ευριπίδη, με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κούν. Εκτός από τις θεατρικές του δραστηριότητες στα 23 του χρόνια κάνει το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής με τον δίσκο "Στην αγορά του Κόσμου" σε ενορχήστρωση του Τάκη Μπουρμά. Σε αυτό το album υπάρχει και το τραγούδι "Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι" ένα τραγούδι που μπορεί να έγινε μεγάλη επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα κoλλησε και μία λαθος ταμπέλα στον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

    Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφορεί ο δίσκος "`Οπως μυστικά και ήσυχα..." σε ενορχήστρωση του Γιώργου Ανδρέου. Οι δύο δίσκοι, που είναι αποτέλεσμα της φιλίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη με το συνθέτη Νίκο Ζούδιαρη, έγιναν χρυσοί. Tους χειμώνες των ετών 1993-94 και 1994-95 εμφανίστηκε στο "ΧΑΡΑΜΑ" της Καισαριανής (χώρο που για δεκαετίες είχε φιλοξενήσει μεγάλους εκπροσώπους του Ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου και η Μπέλλου) με την Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

    Τα καλοκαίρια του 1994-95 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συμμετέχει στις συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε όλη την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 1995 εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής, στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου "Αναγέννηση, Κρήτη ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη". Το χειμώνα 1995-96 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς περιόδευσε στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τραγούδια από τους δύο δίσκους, καθώς και ανέκδοτα δικά του τραγούδια. Τα καλοκαίρια 1997 και 1999, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συμμετέχει στις εκδηλώσεις που έγιναν στην συνάντηση Νέων στον ποταμό Aρδα στο χωριό Καστανιές (Eβρος),την πρώτη φορά μάλιστα εμφανίστηκε στην σκηνή με τον Ορφέα Περίδη

    Στις αρχές του 1997 κυκλοφορήσε ο τρίτος προσωπικός του δίσκος "Ο Δρόμος Ο Χρόνος Και Ο Πόνος", σε δικούς του στίχους και μουσική και ενορχήστρωση από τον ίδιο και το Γιάννη Σπάθα. Ένα album που δύσκολα ξεχωρίζεις κάποιο τραγούδι απο αυτό, μιας και όλα τα τραγούδια αγαπήθηκαν και ακούστηκαν το ίδιο. Στα μέσα του 1999 κυκλοφορεί τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Ανεμοδείκτης" με δικούς του στίχους και μουσική. Μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη ωριμάσε και η μουσική του, κάτι που φαίνεται μέσα από τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτό το album. Η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο παρελθόν, επιβεβαιώνεται με το τραγούδι "Αδιέξοδο" στο οποίο συμμετέχει και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

    Το 2000 ο Αλκίνοος έκανε μια καινοτομία, για τον ίδιο, καθώς κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο που περιέχει ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια. Ο δίσκος με τίτλο " Εκτός τόπου και χρόνου " ηχογραφήθηκε από τις εμφανίσεις του στο Θέατρο Λυκαβηττού στις 4 Σεπτεμβρίου 2000 και στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου στις 16 του ίδιου μήνα. Στο δίσκο αυτό περιέχονται εκτελέσεις τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών και συμμετέχουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το 2003 είχε έρθει πλέον ο καιρός για την νέα δουλεία του Αλκίνοου. Τον Ιούνιο και μετά από αρκετό καιρό δουλειάς κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος με τίτλο "Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή ". Η ηχογράφηση διήρκησε περίπου 4 μήνες (Φεβρουάριος - Μάιος 2003 ) και τα αποτελέσματα της είναι εξαιρετικά. Τα περισσότερα τραγούδια αγαπήθηκαν αμέσως από τον κόσμό, ενώ όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν ολοένα και πιο συχνά τα κομμάτια αυτά. Στο τραγούδι «Ο Φλεγόμενος Ποδηλάτης» απαγγέλλει ο Λίνος Ιωαννίδης – αδελφός του Αλκίνοου – ενώ το εικαστικό εξωφύλλου έχει φιλοτεχνήσει ο Άντης Ιωαννίδης.

    Παρτιτούρες και τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Ποιό από τα παρακάτω κομμάτια του Αλκίνοου σας αρέσει περισσότερο;

    Καθρέφτης
    Θα 'Μαι Κοντά Σου Όταν Με Θες
    Ζήνωνος
    Δεν Μπορώ
    Κόκκιν' Αχείλι
    Με Τόσα Ψέματα
    Όσα Η Αγάπη Ονειρεύεται
    Σταγόνες Στο Γιαλό
    Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι
    Του Έρωτα Σημάδι
    Υπεραστικό
    Αδιέξοδο



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 1270

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1374   /   20.01.2005, 13:59   /   Αναφορά
    Aχ βρε Aλκίνοε......
    #1643   /   02.03.2005, 16:10   /   Αναφορά
    Όχι παίζουμε!!Ο Αλκίνοος είναι θεός....!!

    Αλκίνοος 4 ever!
    #4985   /   29.06.2006, 02:11   /   Αναφορά
    Κατά την προσωπική μου γνώμη o Αλκίνοος Ιωαννίδης αποτελεί τον ορισμό του ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ. Έχει καταφέρει μέσα από τα τραγούδια του όχι μόνο να με αγγίξει αλλά, κυριολεκτικά, να με συγκλονίσει. Νομίζω η γενικότερη παρουσία του, όχι μόνο η ερμηνεία των τραγουδιών αλλά και η ενορχήστρωση, η μουσική, οι στίχοι που ο ίδιος έχει γράψει αναδεικνύουν την εξαιρετική του πορεία. Ο καλλιτεχνικός του ρόλος, όμως, δεν περιορίστηκε ούτε στον περιβάλλοντα χώρο του τραγουδιού αφού ασχολήθηκε γενικότερα με την τέχνη. Το ξεκίνημά του ήταν στο χώρο του θεάτρου. Είχε, επίσης, ένα σύντομο πέρασμα από τη μικρή οθόνη. Όσο πέρναγαν τα χρόνια τόσο ωρίμαζε μουσικά και πλησίαζε την τελειοποίηση. Μέσα από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη το έντεχνο τραγούδι ανανεώθηκε και έγινε γνωστό σε ένα πιο ευρύ κοινό. Όπως, αναφέρει και το άρθρο έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό, κυριώς από το τραγούδι "Η αγορά του Αλ Χαλίλι", πράγμα που έδωσε λάθος μηνύματα στο κοινό για το ποιόν του καλλιτέχνη. Κάτι παρόμοιο έγινε και πιο πρόσφατα με τον "Προσκυνητή". Τα δύο αυτά τραγούδια έδωσαν την αίσθηση στο κοινό ότι ο Ιωαννίδης ήταν ένας από τους εμπορικούς καλλιτέχνες, πράγμα που απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Ανήκει στους μουσικούς που προσφέρουν μόνο τα τραγούδια τους και όχι την εμφανισή τους. Η προσφορά του στην ποιοτική μουσική έχει αναγνωριστεί πολλές φορές από το σύνολο του καλλιτεχνικού χώρου. Ξεχωριστές περιπτώσεις είναι όταν του γίνεται η τιμή να ερμηνεύσει τραγούδια του Μ.Χατζηδάκι, του Ν.Ξυλούρη και άλλων πολύ μεγάλων μορφών του ελληνικού χώρου. Το μεγαλύτερο από τα προσόντα του είναι η σεμνότητα. Το να μπορέσεις να ανέβεις τόσο γρήγορα σε ένα πολύ ευαίσθητο χώρο, όπως είναι το έντεχνο τραγούδι, και ταυτόχρονα να μην "ψωνιστείς" είναι αξιοθαύμαστο. Επίσης, όταν η πλειονότητα των σημερινών τραγουδιών έχει σα βάση την εμπορικότητα, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να αντέξεις την πίεση. Προσωπική εμπειρία... όταν καλλιτέχνες σαν τον Ιωαννίδη κάνουν μία συναυλία και αυτή δε διαφημίζεται από πουθενά τότε είναι πραγματικά άδικο όχι μόνο για τον καλλιτέχνη αλλά και για το κοινό που επιθυμεί να την παρακολουθήσει. Ταυτόχρονα, όταν κλείνει ο τάδε καλλιτέχνης στο τάδε μαγαζί, βουίζει ο τόπος. Το λιγότερο που θα μπορούσα να πω είναι ότι ο Α.Ιωαννίδης και γενικότερα το έντεχνο είναι μια απάντηση σ' αυτόν τον ξέφρενο ρυθμό εμπορικότητας, όπου τελικά ο βασικός ηττημένος είναι το ίδιο το τραγούδι.



    Μπράβο στον Αλκίνοο Ιωαννίδη καθώς είναι μία σημαντική γραμμή άμυνας σε ένα από τα εναπομείναντα κάστρα που λέγεται έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Συνέχισε έτσι!!!
    #4989   /   29.06.2006, 17:08   /   Αναφορά
    Μακάρι να μείνει αυθεντικός για πάντα για να έχουμε και εμείς μια αναφορά σε ρομαντικές μουσικές ιδέες...
    #7882   /   03.04.2007, 21:54   /   Αναφορά
    Αχ !! Μεγάλωσε και ο Αλκίνοος ... Τον θεωρώ τον καλύτερο δημιουργό - καλλιτέχνη , όπως θέλετε πείτε το !
    #7883   /   03.04.2007, 22:24   /   Αναφορά
    Ένας απο τους πραγματικά λίγους αξιόλογους καλλιτέχνες που έχει η χώρα μας!
    #7888   /   04.04.2007, 15:23
    αληθεια ειναι ενας απο τους αξιόλογους καλλιτεχνες που εχουμε εδω στην Ελλαδα

    #7890   /   04.04.2007, 16:17   /   Αναφορά
    Eυχαριστούμε jorge..Ο Αλκίνοος γνωρίζει καλά , πολύ καλά , όλα τα βασικά μουσικά ρεύματα, δεν είναι τυχαίο που οι πιο πολλοί από αυτούς που γνωρίζουν καλά μουσική λένε ότι είναι ο σπουδαιότερος τραγουδοποιός στην Ελλάδα σήμερα. Ο άνθρωπος έχει το χάρισμα να μεταπλάθει αυτά που ξέρει αναδημιουργώντας τα μέσω της δικής του ευαισθησίας. Επίσης δεν είναι βαρεμένος από ναρκισσισμό . Ξέρει καλά μέχρι πού έχει φτάσει , ξέρει ότι η μουσική είναι ένας αβυσσώδης σε έκταση χώρος και έχει μια αυτοσυνειδησία που του χαρίζει σεμνότητα , σοβαρότητα και όχι σοβαροφάνεια. Άξιος!
    #7891   /   04.04.2007, 18:11   /   Αναφορά
    Μεγαλος δημιουργος και ερμηνευτης!!!

    Δημιουργει κατα τη γνωμη μου δικια του σχολη οσο περνανε τα χρονια!!!

    #8279   /   05.05.2007, 22:14   /   Αναφορά
    Για όσα γράφτηκαν εδώ και για χιλιάδες άλλα τόσα τον αγαπάμε τΌΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΠΟΛύ!



    Θέλω να προσθέσω πως στο δίσκο του, με τα κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια, η οργανογνωσία και τεχνική των συντελεστών είναι απίστευτη. Πιστεύω ότι έγραψε ιστορία και πως στο μέλλον, ο συγκεκριμένος δίσκος, θα είναι σταθμός αναφοράς για τον κάθε εμπνευσμένο οργανοπαίχτη/μουσικό.



    Φιλιά!
    #8720   /   25.06.2007, 16:10   /   Αναφορά
    Τέλειος,Τέλειος,Τέλειος,Τέλειος!Εξαιρετική δουλειά ο δίσκος με τα κυπριακά και ανυπομονούμε για να ακούσουμε και τον επόμενο δίσκο του!Πάντως από τα τρία καινούργια τραγούδια που είπε φέτος στο ζυγό,προβλέπεται εκπληκτικός!!!!
    #8749   /   28.06.2007, 11:50
    ειναι πραγματικα απο τις καλυτερες φωνες...ειναι φανταστικος, τον λατρευω...εχω κολλημα μαζι του...αλλα θα τον δω στη συναυλια του!!!

    #8753   /   28.06.2007, 18:19
    "Πάντως από τα τρία καινούργια τραγούδια που είπε φέτος στο ζυγό,προβλέπεται εκπληκτικός!!!!"



    Συμφωνώ.. Ήταν φοβερά κομμάτια...!!




    #8921   /   21.07.2007, 13:41
    Ειδικά το "απόψε"!!!Τέλειοοοοοοοοοοοοος..

    #8920   /   21.07.2007, 02:11   /   Αναφορά
    Δεν ήξερα ότι έχει κάνει θεατρικές σπουδές και μάλιστα ότι ασχολήθηκε με το θέατρο!

    Αλκίνοε τα λέμε στις 21 Αυγούστουυυυυυυυυυυυυυυυ!! :D :D :D :D :D
    #8936   /   23.07.2007, 15:59   /   Αναφορά
    προσπαθώντας πάντα να είμαι αντικειμενική -καταπιέζοντας τον θαυμασμό μου- πιστεύω ότι έχει δημιουργήσει μια καλή σχολή όσον αφορά το στυλ της μουσικής και του στίχου.

    τον έχω πάντως σαν ένα καλό πρότυπο (μαζί με μερικούς ακόμα) όταν δημιουργώ....
    #8939   /   23.07.2007, 20:08   /   Αναφορά
    Απ τους λιγους πραγματικα ελληνες δημιουργους που οποτε βγαζουν καινουργια δουλεια εχουν κατι καινουργιο να πουν.Μακαρι να συνεχισει να μας εντυπωσιαζει με τους στιχους του και τη μουσικη του.Αλκινοε συνεχισε ετσι....
    #9901   /   15.10.2007, 11:21   /   Αναφορά
    Αλκινοος 4 ever!
    #9903   /   15.10.2007, 12:36   /   Αναφορά
    Ο Αλκίνοος είναι από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες

    Σε μαγεύει ... Απλά υπέροχος !!! Μπράβο του .
    #9932   /   17.10.2007, 18:41   /   Αναφορά
    Αλκίνοος = ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ με αυθεντικότητα και μεγαλείο. ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ !

    #9938   /   18.10.2007, 00:09   /   Αναφορά
    Κατά την άποψή μου ο πιο μεστός εμπνευσμένος και καταρτισμένος καλλιτεχνικά ερμηνευτής αλλά και τραγουδοποιός της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής σκηνής που η στάση του και η αποχή του από συτρμούς και ρεύματα της μόδας τον καταξιώνουν στη συνείδηση κυρίως των ανθρώπων της νέας γενιάς που ψάχνουν και επιλέγουν.Οι επιλογές του δισκογραφικού του υλικού πανέμορφες και με έντονο το προσωπικό του στίγμα.Συνέχεια ανεβάζει το πήχυ και παρ’όλα αυτά εμπνέει μεγάλες μάζες.Άξιος.
    #9993   /   20.10.2007, 18:31   /   Αναφορά
    mpravo alkinoe sinexise etsi.............o kaliteros ellinas tragoudopoios,ermineutis!!!palikari apo ta liga
    #10264   /   09.11.2007, 15:55   /   Αναφορά
    Τα λογια περιττευουν για εναν ανθρωπο ο οποιος ειναι μολις 38 χρονων και εχει κανει τοσα πολλα στη ζωη του!!!!!!το μονο που πιστευω οτι θα πρεπει να κανει περισσοτερο ειναι να αυξησει τις εμφανισεις του!!!!!!Αλκινοε σε αγαπαμε τρελα!!!!!!!!

    #13881   /   22.05.2008, 18:45   /   Αναφορά
    πραγματικα η πιο μαγικη φωνη...ενας τραγουδοποιος-στα9μος στν ελληνικη μουσικη

    με τραγουδια που μας αγγιζουν μας εκφραζουν μας βοη9ουν να ζουμε!

    φετος το καλοκαιρι τον ειδα σε μια απο τις εμφανισεις του-στν παραλια κακης 9αλασσης-μαζι με τον σωκρατη μαλαμα..

    το αποτελεσμα ηταν οτι καλυτερο..μια μαγικη βραδια

    σε ευχαριστουμε αλκινοε και ελπιζω να συνεχισεις να μας κρατας συντοφια για πολλα πολλα χρονια ακομα..

    μια μεγαλη 9αυμαστρια σου..
    #15710   /   29.07.2008, 23:34
    Δεν είμαι ξετρελαμένη όπως οι υπόλοιποι αλλά αναγνωρίζω το μεγαλείο του καλλιτέχνη...Είναι όντως πολύ δυνατός...Μαγκιά του

    #17225   /   30.11.2008, 18:44   /   Αναφορά
    Τον λατρεύω!!!
    #17672   /   24.01.2009, 00:44   /   Αναφορά
    Ο καλυτερότερος έλληνας τραγουδοποιός!!!..

    ...με τραγούδια που αγγίζουν την ψυχή!!



    ..Και εγώ που αγάπησα πάλι την ιδέα σου μόνο

    και κάποιο στίχο που σου μοιάζει,

    κοιτάζω έξω και χαράζει...

    έγινε το αύριο πάλι χθες...



    #19238   /   20.11.2009, 16:56   /   Αναφορά
    Αααααααααααχ, ο Αλκινοος!!!!!!!!!!!!!!!Ειναι υπεροχος... θεος.... φανταστηκος.... Αλλα πανω απ'ολα καταπληκτικος ερμηνευτης!!!!!!!
    #19878   /   02.04.2010, 00:33   /   Αναφορά
    Σαφώς και είναι ο καλύτερος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    #19879   /   02.04.2010, 00:33   /   Αναφορά
    Σαφώς και είναι ο καλύτερος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!