ελληνική μουσική
    532 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Site του Mήνα: Mariza

    Η Mariza είναι ένα ζωντανό παράδειγμα πως η μουσική δεν έχει σύνορα. Η τοπική μουσική, η παραδοσιακή κάθε χώρας, αν υπηρετείται με αγάπη και σεβασμό ξεπερνάει τους γεωγραφικούς περιορισμούς και μεταδίδεται με τον αέρα, σαν αληθινός ήχος. Έτσι το fado, η παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας, αντηχεί σε όλο τον κόσμο σήμερα.

    Τη Mariza και ένα μαγικό μουσικό κόσμο θα βρείτε στις επόμενες γραμμές...
    Γράφει το μέλος revekka
    15 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 09 Νοέ 2005
    Ανοίγοντας τη σελίδα της Mariza βλέπουμε μια απρόμαυρη φωτογραφία και ακούμε αποσπάσματα απο κομμάτια fado που μας κρατάνε συντροφιά κατα τη διάρκεια της παραμονής μας. Το site "μιλά" Πορτογαλικά και Αγγλικά. H αρχική σελίδα έχει ένα πολύ απλό και εύχρηστο μενού που αποτελείται απο βιογραφία, δισκογραφία, βίντεο, αποσπάσματα απο το τι γράφει ο τύπος, περιοδείες, μηνύματα και συνδέσμους.

    Εντύπωση μου έκανε ο τρόπος που μπορούμε να δούμε τις φωτογραφίες. Βρίσκονται μικρές και θαμπές στην αρχική σελίδα αλλά αλλάζουν χρώμα όταν περνάμε απο πάνω τους το βελάκι. Μπορούμε βέβαια να τις ανοίξουμε για να τις δούμε σε κανονικό μέγεθος. Πάνω αριστερά, δίπλα απο τον τίτλο του νέου της δίσκου (transparente) υπάρχει επιλογή για download των ποιημάτων που περιλαμβάνονται στη δουλειά.

    Η λέξη fado, προέρχεται απο το fate, τη μοίρα και τραγουδιέται στη Λισαβόνα, μια απο τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης εδώ και αιώνες. Με τη συνοδεία της guitarra (12 χορδη κιθάρα), αποτελεί το μέσο έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων και ιδιαίτερα της νοσταλγίας (saudade). Saudade είναι μια λέξη που έχει ακριβή μετάφραση μόνο στα Ρωσικά (taska) και σημαίνει νοσταλγία αλλά μια νοσταλγία τόσο δυνατή που φέρνει κοντά μας το πρόσωπο που νοσταλγούμε, που νομίζουμε πως είναι μαζί μας.

    Το fado είναι για τους Πορτογάλους μια ικανότητα που δεν μαθαίνεται. Μαθαίνεται η τεχνική αλλα αν δεν προχωρίσει ο καλλιτέχνης πέρα απ’αυτήν τότε δεν είναι fado. Το fado είναι μέσα στην ψυχή του καθενός, είναι χάρισμα είναι curvo (curved – καμπυλωτό, κυκλικό ) Το fado, σαν τη μοίρα, δεν είναι μια ευθεία γραμμή, δε μπορεί να περιορισεί μέσα σε όρια, λέει η Mariza (fado curvo τιτλοφορείται η δεύτερη της δισκογραφική δουλειά).

    Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρισε το 2001: Fado em mim (το fado μέσα μου). Τριπλά πλατινένιο στην Πορτογαλία, της άνοιξε το δρόμο για τις μουσικές σκηνές όλου του κόσμου και ο τύπος διέδιδε χωρίς ενδοιασμούς πως γεννήθηκε ένα μοναδικό αστέρι.

    Η Mariza ξεχωρίζει για την ενέργεια που έχει στη σκηνή, για τη ζεστασιά και το πάθος της ερμηνείας της. Γι αυτήν η σκηνή είναι το σαλόνι της, όπου τραγουδά για τους φίλους της. Τον Μάρτιο του 2003 έχει βραβευθεί ως η καλύτερη Ευρωπαία μουσικός σε όλο τον κόσμο μετά απο πρόταση του bbc radio 3.
    Πρόσφατα, το 2005 έχει κυκλοφορίσει το transparente, πάντα με ποιητικό στίχο και διάθεση. Όπως λένε στην Πορτογαλία, το fado βρίσκει το δρόμο του μέσα στον κόσμο δια μέσου των διάφανων (transparent) στίχων του και τώρα, δια μέσου της διάφανης και πεισματάρικης φωνής της Mariza που μας μεταδίδει την αυθεντική ποιητική μελαγχολία της παράδοσης της χώρας της.

    Τη Mariza και ένα μαγικό μουσικό κόσμο θα βρείτε στο www.Mariza.org

    Καλή περιήγηση, καλή ακρόαση.




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3286   /   09.11.2005, 16:12   /   Αναφορά
    Αυτές τις μέρες η αρχική σελίδα του site έχει πληροφορίες για την περιοδεία της Μariza στην Αγγλία (τελευταία συναυλία στις 17 Νοεμβρίου).