ελληνική μουσική
    745 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > No_Music

    Το Συμφέρον

    Μια κρύα νύχτα του Δεκέμβρη, κάπου στην Αρκαδία, δίπλα σε τζάκι πυρωμένο, κάθισα μαζί με φίλους να περιμένουμε το χιόνι που μας είχαν τάξει πως θα έπεφτε εκείνο το βράδυ...
    Γράφει το μέλος Πηγή Καφετζοπούλου (AlienP)
    22 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 11 Δεκ 2005
    Μα το χιόνι δεν ερχόταν κι ένας σκέφτηκε να ζεστάνει κόκκινο κρασί, του βάλαμε μέλι και λίγη κανέλα, κι αρχίσαμε να πίνουμε σιγά σιγά κοιτάζοντας συχνά το παράθυρο. Σπάσαμε και καρύδια, ακούσαμε και τραγούδια, μα χιόνι δε βλέπαμε.

    Ήταν περασμένες δύο, παρόλη την κούρασή μας κανένας δεν έλεγε να φύγει, ώσπου ένας από τους καλούς φίλους μας, που μάλιστα είναι συνήθως λιγομίλητος, πρότεινε να μας πει μια ιστορία.

    Στρωθήκαμε όλοι κοντά του και τον παροτρύναμε να αρχίσει τη διήγηση. Εκείνος ήπιε μια γερή γουλιά κρασί και μας είπε:

    Ήμουν συμφοιτητής με έναν τύπο, από το Μέτσοβο, Δημήτρη τον έλεγαν, ήταν ορφανός και πάμφτωχος. Μάλλον ο πιο φτωχός άνθρωπος που έχω συναναστραφεί. Δεν του έφτανε το χάλι του, μα η μικρούλα που είχε δεσμό μαζί της έμεινε έγκυος κι ο αθεόφοβος δε δίστασε να την παντρευτεί κρυφά από τους δικούς της. Σπούδαζε και δούλευε όπου εύρισκε για να τα βγάζει πέρα.

    Μόλις τελειώσαμε τις σπουδές μας, μπόρεσε να τρυπώσει σε μια καπνοβιομηχανία σε πολύ χαμηλή θέση, μα με σταθερό μισθό. Το μεγάλο αφεντικό ήταν ένας σοβαρός και αυστηρός άνθρωπος που όμως δούλευε το ίδιο σκληρά με τους υπαλλήλούς του. Γνώριζε τα πάντα για τους πάντες και ήταν πολύ δίκαιος με όλους.

    Μετά από λίγους μήνες, έτυχε να πάρει σύνταξη ο βοηθός του και τότε όλοι περίμεναν πως τη θέση του θα έπαιρνε ο άντρας της κόρης του, που δούλευε μαζί του.

    Όμως έγινε κάτι που τους ξάφνιασε. Το μεγάλο αφεντικό, έβγαλε μια ανακοίνωση και ζητούσε από εργαζόμενους που τους ενδιέφερε αυτή η θέση να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, γιατί ήθελε να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις, ώσπου να καταλήξει. Ο γαμπρός του, φούντωσε για τα καλά. ¶φησε μάλιστα να εννοηθεί πως όλα αυτά ήταν κουραφέξαλα, στάχτη στα μάτια των άλλων για να κάνει τον καλό. Ήταν σίγουρος πως είχε τη θέση στο τσεπάκι του.

    Ο μόνος που τόλμησε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ήταν ο Δημήτρης, κι ας ήξερε πως κινδύνευε αν τελικά έπαιρνε τη θέση ο άλλος να είναι στην μπούκα του κανονιού.

    Το αφεντικό, τους εξέπληξε για άλλη μια φορά. Είπε πως θα δοκίμαζε και τους δύο νέους στην ίδια θέση για ένα μήνα και μετά θα έκανε την επιλογή του.

    Ο μήνας πέρασε ώσπου να πεις νεράκι. Το τελευταίο μεσημέρι του στο γραφείο, ο Δημήτρης μετρώντας τα καθαρά έσοδα που θα έδινε στο αφεντικό του, βρήκε πως περισσεύανε 2000 ευρώ. Λογάριαζε ξανά και ξανά τα χαρτιά και τα χρήματα του μα πουθενά δε μπορούσε να δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά. Κάποια στιγμή, σαστισμένος έμεινε ακίνητος να κοιτάζει τα χαρτονομίσματα, κάνοντας διάφορες σκέψεις.

    Μετά τα έβαλε σε ένα φάκελο και πήγε στο γραφείο του αφεντικού του. Ντροπαλά του εξήγησε τι είχε συμβεί και του ζήτησε συγνώμη για την ανικανότητά του να εξηγήσει αυτό το περίσσευμα.

    Εκείνη την ώρα άνοιξε η πόρτα και μπήκε φουριόζος, ο γαμπρός του επιχειρηματία, άφησε μερικά τιμολόγια και ένα πάκο λεφτά στο γραφείο του πεθερού του κι έκανε να φύγει. Τότε ο πεθερός του σηκώθηκε απότομα όρθιος και του έκλεισε το δρόμο.

    Ζήτησε και από τους δύο νέους να καθίσουν, άναψε ένα τσιγάρο και τους είπε πως είχε κρυφά βάλει στα ταμεία τους το ίδιο περίσσευμα. Ο Δημήτρης έντιμος καθώς ήταν έσπευσε να το επιστρέψει, ενώ ο άλλος το κράτησε για τον εαυτό του. Μάλιστα με θράσος υποστήριξε πως θα έπρεπε να χαίρετε ο πεθερός του γιατί ήταν τολμηρός και κοιτούσε τόσο το δικό του όσο και το συμφέρον της κόρης του, αφού μαζί θα έτρωγαν τα λεφτά.

    Ο πεθερός του δεν του έριξε ούτε ένα βλέμμα, απλά γύρισε προς το Δημήτρη και τον ρώτησε αν σκέφτηκε να κρατήσει τα λεφτά. Εκείνος ειλικρινά απάντησε πως το σκέφτηκε, γιατί τα είχε πραγματικά μεγάλη ανάγκη για τη γυναίκα και το μωρό του, μα τελικά ομολόγησε, πως με το δικό του τρόπο, κοίταξε κι εκείνος το συμφέρον του. Έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό. Έτσι κέρδισε τη θέση με ένα πολύ καλό μισθό. Και τώρα ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του.

    Αυτή ήταν η ιστορία που είχα να σας πω, είπε ο φίλος και κούνησε λίγο τα ξύλα στο τζάκι. Ο καθένας μας βυθίστηκε στις σκέψεις του. Το πειραχτήρι της παρέας ρώτησε:
    - κι αν ήταν πιο πολλά τα λεφτά;

    Σκάσαμε στα γέλια και τον πλακώσαμε στις καρπαζιές. Τότε άρχισε να χιονίζει αγκαλιαστήκαμε χαρούμενοι πίσω από το παράθυρο και περιμέναμε πια να το στρώσει και να βγούμε για χιονοπόλεμο.



    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3579   /   11.12.2005, 00:56   /   Αναφορά
    @ Πηγή. . χιονίζει πολύ εδώ απόψε! Πάμε για χιονοπόλεμο;
    #3580   /   11.12.2005, 03:21   /   Αναφορά
    Αγαπημένη Πηγή καλημέρα (μεσ την νύχτα)...



    Ξέρεις...Σκέφτομαι καιρό τώρα, αφού έχω διαβάσει στίχους και γραφτά σου, ότι πρέπει να σε εκδώσω! Σε επίπεδο εντύπων βεβαίως, βεβαίως...

    Για να το σκεφτούμε σοβαρά...
    #3581   /   11.12.2005, 12:21   /   Αναφορά
    Γρηγόρη, αν το σκέφτεσαι σοβαρά αυτό που λες, πρέπει να σε προμηθεύσω και με αρκετό ακόμη υλικό της Πηγής, το οποίο κατόρθωσα να συγκεντρώσω απ' τα απρόσμενα γλυκύτατα sms της - εν αγνοία της ασφαλώς - που μου "φωτίζουν" τις μέρες μου...

    Για μια ακόμη φορά Πηγούλα, το "ευχαριστώ" είναι πολύ πολύ λίγο...
    #3586   /   11.12.2005, 22:46
    Για να περιμένω και τηλεφώνημα από την ίδια...

    Και πραγματικά το σκέφτομαι σοβαρά, μιας και η Πηγή ήταν από τους πρώτους (και εκλεκτούς) που πέρασε απ το studio μου, όταν έψαχνα για στίχους για την τελευταία μου "δουλειά"... ¶σχετα αν στο τέλος "επέλεξα" τον αγαπημένο μου Κώστα Κολοβό για το "Απλά & Μπερδεμένα", οι στίχοι της Πηγής ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, που απλώς δεν ταίριαζε με το ύφος της μουσικής που γράφω... Αλλά η πέννα της (όπως και η δική σου, απ όσο σ έχω "διαβάσει"), είναι ποταμάκι που γίνεται χείμαρρος και με παρασέρνει!!!

    Γρηγόρης.-

    #3582   /   11.12.2005, 15:25   /   Αναφορά
    Σπάνιο πράγμα η τιμιότητα στις μέρες μας......

    Αλλά οι καλοί άνθρωποι πάντα ανταμοίβονται αργά ή γρήγορα.

    Να'σαι καλά Πηγή που μας θυμίζεις ότι η ανθρωπιά υπάρχει ακόμα....
    #3583   /   11.12.2005, 16:34   /   Αναφορά
    Αν γίνει αυτό (να εκδωθούν τα κείμενα της Πηγής) θα ειναι ότι καλύτερο .. Και η σκέψη της Νεκταρίας ειναι επισης εξαιρετική, με δεδομένο τον πλούτο που εμπεριέχουν απόψεις, κείμενα, απλές ατάκες και παραθέσεις ανθρώπων που γράφουν εδώ .. (Απο τη λίγη εμπειρία που έχω, ειναι διαπιστωμένο). Οσο για το περιεχόμενο της ιστορίας, απλά δείχνει έναν αλλον δρόμο, δύσκολο, ωραίο. Για το ύφος και την όλη αίσθηση .. απλα .. δεν χρειάζονται σχόλια.
    #3587   /   12.12.2005, 09:10
    Γλυκύτατη όπως πάντα σ'ευχαριστούμε Πηγή! Νά σαι πάντα καλά! Γρηγόρη, πολύ καλή ιδέα μην την αφήσεις... λοιπόν, περιμένω το βιβλιαράκι με τα sms της Πηγής και το βιβλιαράκι με τις ιστορίες της Πηγής και το βιβλιαράκι με τα παραμύθια της Πηγής και το βιβλιαράκι... όποιο και νάναι... της Πηγής!

    #3598   /   12.12.2005, 21:11
    Δεν βλέπω να πολυθέλει η ζουρλή!! Αλλά εγώ εκεί... Βράχος!!

    #3588   /   12.12.2005, 09:22   /   Αναφορά
    Ευχαριστώ θερμά για την αγάπη σας! Τα καλά σας λόγια είναι δώρο και ανταμοιβή για τα γραφόμενα και την ψυχή μου! Δεν είμαι έτοιμη να σκεφτώ κάτι για εκδόση αυτό τον καιρό.



    Ας μοιραζόμαστε μαζί ότι έχω και βλέπουμε... Προαγωγέ Γρηγόρη φιλιά θα τα πούμε...

    Να ομορφοπερνάτε μιουζικχεβενάκια!
    #3599   /   12.12.2005, 21:12
    Που θα μου πας;; Θα σε βγάλω στο κλαρί!!! ΠΠΠΠΠΟΟΟΟΛΛΛΛΑΑΑ Φιλιά!!

    #3589   /   12.12.2005, 14:12   /   Αναφορά
    Μιλούσα με τον Στράτο για σένα και έμαθα όλο το όνομά σου βρε έπαθα πλάκα

    Παναγία-Ζωή-Πηγή λοιπόν! έτσι μάλιστα... Απολαυστικό το παραμυθάκι! Τα σέβη μου madame!
    #3590   /   12.12.2005, 15:26   /   Αναφορά
    Αναλογίζομαι... Αν η ιστορία είναι αληθινή, τότε νομίζω ότι μας προσφέρει μια συγκλονιστική υπόδειξη (και απόδειξη) πως η καθαρότητα και το δίκαιο υπάρχουν, δεν έχουν αποροφηθεί στο χώρο της ουτοπίας όσο σπάνια κι αν είναι η παρουσία τους. Οσες δυσκολίες ή δοκιμασίες και αν προκύπτουν, μερικά πράγματα αξίζουν τον κόπο. Τα ίδια -νομίζω- ισχύουν ακόμη κι αν η ιστορία δεν είναι αληθινή... Τι να πω... Ειλικρινά ευχαριστούμε Πηγή, γιατί μας πήρες από το χέρι και μας πήγες σε μονοπάτια που για καιρό ξεχνάμε (ίσως αποφεύγουμε) να διαβούμε (από εσωτερική δειλία, ασφαλώς). Είναι συγκινητικό να διαπιστώνεις ότι τέτοιες σκέψεις φωλιάζουν στην καρδιά ενός ανθρώπου...
    #3592   /   12.12.2005, 17:06
    beatlus μου άρεσε η απορία σου ρώτησα το Αλιενάκι και μου απάντησε με χαρά πως ευτυχώς η ιστορία είναι αληθινή με μικρές παραλλαγές δεν έφαγαν λεει καρύδια αλλά κάστανα, το είχε μπερδεψει... Στην ουσία λοιπόν είναι άλλη μια υπέροχη ιστορία! Μόνο που σεν κατάλαβα γιατί δέρνανε το φιλαράκο που αναρωτιώταν για το μεγαλύτερο ποσο;

    :-))

    #3593   /   12.12.2005, 19:39
    καλά ε μπράβο και σε σένα και στον stratocaster... σοβαρά παιδιά!

    #3594   /   12.12.2005, 19:41
    να είσαι καλά, αφού έχεις ανοιχτή καρδιά θα βρεθούν όλα...

    #3595   /   12.12.2005, 19:42
    στον Σωτήρη η προηγούμενη απάντηση... όχι στον Hameno (kormi me fwnazoun ki aliti)

    #3604   /   13.12.2005, 11:47   /   Αναφορά
    Θα σε δω το μεσημεράκι στη "γιάφκα"......

    Ωραία κι αυτή η ιστορία ψυχούλα!
    #3646   /   18.12.2005, 00:20
    σσσς! κρύβε λόγια Νάσσια!

    #3632   /   16.12.2005, 10:14   /   Αναφορά
    Ομορφος λογος, γλυκος, απλη ιστορια, μεστη. Ζωη εισαι γεματη μικρα και μεγαλα θαυματα, σ’ευχαριστω. Πηγη σ’ευχαριστω και σενα.
    #3645   /   18.12.2005, 00:18
    παρακαλώ! να είσαι καλά!

    #3660   /   21.12.2005, 19:42   /   Αναφορά
    Μου γλύκαναν την ανάρρωση τα λογάκια σου. Ευχαριστώ Πηγούλα!
    #3751   /   30.12.2005, 01:42   /   Αναφορά
    πολύ γλυκία ιστορία..ελπιζώ να είναι και αληθινή..είναι όμορφο τις κρύες νύχτες να διαβάζεις τόσο ζεστά σε περιεχόμενο λόγια..

    μπράβο σου!!!:-)
    #18873   /   05.09.2009, 21:02   /   Αναφορά
    Μαγικές η λέξεις σου.

    Εύχομαι να μας προσεχείς από εκεί πάνω.