ελληνική μουσική
    563 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Πέτρος Γαϊτάνος

    Ο Πέτρος Γαϊτάνος γεννήθηκε στη Δράμα. Μετά από πολυετείς μουσικές σπουδές, πήρε πτυχίο Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Mουσικής από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με δάσκαλο το Μανώλη Χατζημάρκο. Διετέλεσε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος "Καρίπειον Μέλαθρον"...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 16 Ιούλ 2006

    Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά "Το Δίλημμα" σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, είναι γνωστή από τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού "Λάθος Εποχή". Ακολούθησαν "Γυάλινος Δρομέας" και "Σε πρώτο πρόσωπο", δισκογραφικές δουλειές στις οποίες ο Πέτρος Γαϊτάνος συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες όπως, Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Αρλέτα, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός και στιχουργούς όπως Λίνα Νίκολακόπουλου, Μάνος Ελευθερίου και άλλοι.
    Οι δίσκοι αυτοί ανέδειξαν εκτός από σημαντικές συνεργασίες και επιτυχίες όπως
    " Στο κάστρο το παλιό", "Και με παίρνουν τα κλάματα ". Η επόμενη δισκογραφική δουλειά του είναι η "Πολιτεία Δ'" σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Μάνου Ελευθερίου.





    Το 1995 συμμετέχει στην ταινία του Παύλου Πισσάνου "Ορφέας και Ευρυδίκη" ερμηνεύοντας τον θρήνο της Ευρυδίκης, με πρωταγωνισή τον Andrew Bullock και αφηγητή τον Oliver Reed.

    Το Πάσχα του 1997 κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με τίτλο "Ώρα Ενάτη", το οποίο περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας του καλλιτεχνική και καταγραφής από τη μεριά του, της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής σε μια σειρά από CDs που περιέχουν βυζαντινούς ύμνους. Έτσι ακολουθούν τα άλμπουμ "Τα Θεία Πάθη", που είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε το Πάσχα του 1996 στη Μητρόπολη Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το άλμπουμ περιλαμβάνει επίσης τον σπουδαίο ύμνο της Αγάπης του Απόστολου Παύλου Α' Επιστολή προς Κορινθίους. Μετά κυκλοφορεί το "Φως εκ φωτός" με ύμνους Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων και αργότερα μία τριπλή τρίγλωσση κασετίνα με τίτλο "Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω" η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα άλμπουμ "Τα Θεία πάθη" και "Ώρα ενάτη", το "Πεντηκοστάριον" με ύμνους Αναστάσεως, Αναλήψεως, Πεντηκοστής, Αγίου Πνεύματος και Θαυμάτων Ιησού.
    Το 2000 κυκλοφορεί το CD "Η πηγή της Ζωής" με ύμνους της Παναγίας και αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη, ενώ το 2003 κυκλοφορεί ξεχωριστά το CD "Πεντηκοστάριον", ακολουθούν ΄΄ Και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο΄΄ ενώ κυκλοφορεί μια τετραπλή δίγλωσση κασετίνα με 4 cds κλείνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της καταγραφής του στη μουσική αυτή με τον τίτλο ΄΄Οι ουρανοί διηγούντε δόξαν Θεού΄΄.

    Τον Οκτώβριο του 1997 κυκλοφορεί την νέα του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Ελεύθερες Θάλασσες".

    Τον Μάρτιο του 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο "Αγέρας, Ερωτας κι' Αρμύρα - Από την Μαύρη στην Ασπρη Θάλασσα", το οποίο πολύ σύντομα έγινε χρυσό. Ο Πέτρος Γαϊτάνος σ' αυτό το σημείο βρίσκεται στην αρχή της καταγραφής σε δίσκο, σπουδαίων στιγμών της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο, τον Πόντο (το σπουδαίο τραγούδι της Μάνας, "Η Μάννα εν κρύον νερόν", που προέρχεται από κει αγαπήθηκε πολύ!).

    Το 1999 επιμελείται το CD "Η Θάλασσα στο Τραγούδι" που περιλαμβάνει τραγούδια που μιλούν για τη θάλασσα τα έσοδα του οποίου διατίθενται για την ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, όπου γράφει τους στίχους για το τραγούδι της Μεσογειακής Αναιμίας με τον τίτλο "Σαν πουλάκι πιάνομαι".

    Ενώ το 2000 η συγκίνηση και η ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες καθώς και οι μεγάλες πωλήσεις του CD "Αγέρας Ερωτας & Αρμύρα" τον παροτρύνουν να κυκλοφορήσει ένα δεύτερο CD με παραδοσιακά τραγούδια, αυτή τη φορά από το χώρο της Μακεδονίας. Τίτλος: "Σαν τα κρύα τα νερά".
    Την ίδια χρονιά διασκευάζει και τραγουδά το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου "Η Μάνα του Αλέξανδρου" .

    Τη χρονιά 1999 - 2000 συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Ο συνθέτης γράφει για τον Πέτρο Γαϊτανο τραγούδια τα οποία ακούγονται στις τηλεοπτικές σειρά "Σύνορα αγάπης" και "Στα φτερά του έρωτα", τραγούδια που αγαπιούνται με το πρώτο άκουσμα.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικός άξονας στην ερμηνευτική του εξέλιξη είναι η επιτυχημένη - όπως αποδεικνύεται- δημιουργική ενασχόλησή του με την βυζαντινή μουσική. Συγκαταλέγεται δε ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες ερμηνευτές που μεταφέρουν τις μνήμες της παράδοσης στις νεότερες γενιές.

    Παράλληλα έχει το βλέμμα του εστιασμένο στο σύγχρονο ήχο, στο σύγχρονο τραγούδι, το οποίο ερμηνεύει με ενδιαφέρον και μεράκι αφήνοντας τα αποτυπώματά του και σε αυτό χαρίζοντας αγαπημένες επιτυχίες..

    Με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε μια μοναδική περιοδεία σε ναούς όπου το εκάστοτε ακροατήριο τον παρακολουθεί με ιδιαίτερη συγκίνηση να ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο ύμνους που έχουν σωθεί μέσα στους αιώνες.
    Παράλληλα κάνει συναυλίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη όπου γίνεται πρεσβευτής της ελληνικής μουσικής σε άλλους λαούς οι οποίοι ακούν και ανακαλύπτουν της υψηλή τέχνη & έκφραση της ελληνικής κληρονομιάς.
    Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ενασχόλησή του Πέτρου Γαϊτάνου με την τέχνη της μουσικής έχει ως κέντρο την επικοινωνία του με Θεό και τον κόσμο, μέσα από πολλά είδη μουσικής, με στόχο το αληθινό και ουσιαστικό πνευματικό όφελος.


    Links
    Πέτρος Γαϊτάνος - Επίσημο Site







    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #5275   /   30.07.2006, 22:41   /   Αναφορά
    Πολύ καλό αφιέρωμα, είχα πάρει το ''αγέρας, έρωτας και αλμύρα'' το 98 και το συγκεκριμένο κομμάτι ''η μανα ειν κρύον νερόν'' με είχε συγκινήσει. Θυμάμαι επίσης που άκουγα αρκετά και το'' έχε γειά παναγιά''. Ιδιαίτερη φωνή, η προσηλωσή του στους ύμνους και στα παραδοσιακά τον καθιστούν απαραίτητο και τον ξεχωρίζουν. Είναι σημαντικό να κρατούνται ζωντανές οι παραδόσεις μας και μπράβο στον κ. Γαιτάνο για την δουλειά του και την επιμονή του.
    #5307   /   03.08.2006, 13:01   /   Αναφορά
    τον εκτιμώ αυτόν τον άνθρωπο για την σεμνότητα του και τα σταθερά εγώ του...

    να σας ενημερώσω και εγώ με την σειρά μου οτι ο Πέτρος Γα'ι'τάνος αυτό το καλοκαίρι κάνει ποντιακές συναυλείες και μαζί του είναι και ο αδερφός μου....(ψώνιο)χαχα

    αξίζει να τον ακούμε συνέχεια,κάθε φορά που μας χαρίζει όμορφες στιγμές!!!!



    Υ.Γ (εχω κάνει και σχετικό topic για μια του συναυλεία).
    ph
    #5407   /   19.08.2006, 18:49


    Σεμνός? Αλήθεια του πέρασε η εθνολατρεία?