ελληνική μουσική
93 online   ·  209.541 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Βιβλίο & Μουσική

Η Ιστορία του Blues - Paul Oliver

Το μπλουζ είναι μουσική, το μπλουζ είναι τραγούδι’ οι τραγουδιστές του μπλουζ είναι άνθρωποι. Το μπλουζ δεν είναι κείμενο, αυτοί που το τραγούδησαν δεν είναι φωτογραφίες. Δεν είναι ούτε δίσκοι γομαλάκας ή βινυλίου...
Γράφει το μέλος incomplete_angel1 άρθρα στο MusicHeaven
Παρασκευή 25 Αύγ 2006
Όμως, όπως η ασώματη φωνή που παλεύει να ακουστεί πάνω από το θόρυβο της φθαρμένης επιφάνειας των παλιών δίσκων δίνει ίσως μια ιδέα για τον ήχο του μπλουζ, έτσι κι αυτό το βιβλίο ίσως καταφέρει να τοποθετήσει τους τραγουδιστές του μπλουζ στο χώρο όπου καθένας τους ζούσε, εργαζόταν, τραγουδούσε και μερικές φορές πέθαινε.

Ανατρέχοντας στις προσωπικές ιστορίες των μαύρων, ανδρών και γυναικών, που τραγούδησαν στις βαμβακοφυτείες ή στα μαγαζιά του Σικάγο, στις εκκλησίες, στις γωνίες των δρόμων ή στα μικρόφωνα των δισκογραφικών εταιρειών, από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα ως σήμερα, ο Paul Oliver καταγράφει την πορεία και την εξέλιξη του μπλουζ από την γέννησή του ως τη στιγμή που αποσπάστηκε από τον περιθωριοποιημένο κόσμο της μαύρης κοινότητας για να γίνει πηγή έμπνευσης της μουσικής του Δυτικού κόσμου.

«Το μπλουζ είναι μουσική, το μπλουζ είναι τραγούδι’ οι τραγουδιστές του μπλουζ είναι άνθρωποι. Το μπλουζ δεν είναι κείμενο, αυτοί που το τραγούδησαν δεν είναι φωτογραφίες. Δεν είναι ούτε δίσκοι γομαλάκας ή βινυλίου. Όμως, όπως η ασώματη φωνή που παλεύει να ακουστεί πάνω από το θόρυβο της φθαρμένης επιφάνειας των παλιών δίσκων δίνει ίσως μια ιδέα για τον ήχο του μπλουζ, έτσι κι αυτό το βιβλίο ίσως καταφέρει να τοποθετήσει τους τραγουδιστές του μπλουζ στο χώρο όπου καθένας τους ζούσε, εργαζόταν, τραγουδούσε και μερικές φορές πέθαινε.»

PAUL OLIVER
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Blues 1969 (για την Ελλάδα 1995)
(Εκδόσεις Απόπειρα)

Αγορά από Amazon
Αγορά από Παπασωτηρίου

Tags
Μουσικά Είδη:BluesΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

tago Chat
Φθασμένος
#6964   /   19.01.2007, 21:14   /   Αναφορά
Να είσαι καλά Βιργινία. Έψαχνα μανιωδώς ένα βιβλίο για αυτό το είδος της μουσικής! Σε ευχαριστώ πολύ.
incomplete_angel Chat
Φθασμένος
#7011   /   22.01.2007, 11:03
:-)

delta66 Chat
MusicHeaven Guru
#10943   /   25.12.2007, 20:16   /   Αναφορά
Το εχω (με αλλο εξωφυλλο "η ιστορια των blues" εκδοσεις αποπειρα)

Απλα τα εχει ολα (ιστορια και λεξικο του blues)
incomplete_angel Chat
Φθασμένος
#10946   /   25.12.2007, 21:11
Ναι το ξέρω. Δεν είναι αυτό το εξώφυλλο που έχω κι εγώ αλλά έβαλε ένα ο jorge [νομίζω..]