ελληνική μουσική
    657 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > No_Music

    Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

    Με τί θαυμασμό και δέος μιλούμε για τα αρχαία θαύματα! Θυμόμαστε τα αρχαία μεγαλεία και συγκινούμαστε με το νου, τις γνώσεις και τα επιτεύγματα των παλαιών ανθρώπων. Μα για τα σημερινά θαύματα ποιος θα μιλήσει;
    Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
    Γράφει ο Astron
    24 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 26 Απρ 2007
    Έξω νύχτα, απόλυτη ησυχία και τ’ αστέρια λαμπιρίζουν βουβά. Γεμάτος ο νους μου με σκέψεις βαριές, ερωτήματα, πόθους, αναζητήσεις. Κάθομαι στην καρέκλα και στρέφω τη ματιά μου εκεί έξω, προς τον κόσμο. Με μια απότομη κίνηση ανοίγω το παράθυρο μες τη νύχτα. Μέσα απ’ το παράθυρο αντικρίζω εικόνα θαυμαστή! Ολόκληρη η Γη μετέωρη στέκει μες τον νυχτερινό ουρανό και πάλλεται ολοζώντανη σαν καρδιά. Χιλιάδες αρτηρίες συνδέουν κάθε σημείο της απ’ άκρη σε άκρη κι εκατομμύρια μηνύματα, σκέψεις, πληροφορίες και συναισθήματα μεταδίδονται πάνω στην επιφάνειά της σε κάθε δευτερόλεπτο που περνάει. Είναι μια γη κατοικημένη από μια ανθρωπότητα ενωμένη όσο ποτέ, με μια απίστευτα ελεύθερη διακίνηση ιδεών που κανείς φιλόσοφος δεν είχε φανταστεί ποτέ. Μια μαγικά κατασκευασμένη επανάσταση, δίχως βία, δίχως αίμα. Αρκεί μόνο ν’ ανοίξεις το παράθυρο και θα αντικρίσεις το μεγαλύτερο θαύμα της εποχής μας. Αυτό που κανείς απ’ τους παππούδες μας δεν είχε ονειρευτεί. Το θαύμα εκείνο που γεννιέται τυχαία σαν σπίθα, χωρίς σκοπό, όπως ακριβώς γεννιέται η έμπνευση στους καλλιτέχνες. Το νέο θαύμα της ανθρωπότητας, η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας: το Internet.

    Τα θεμέλια του θαύματος αυτού φτάνουν πίσω στο 1969 μέσα στον ψυχρό πόλεμο όταν οι Η.Π.Α. για να ανταγωνιστούν την Σοβιετική τεχνολογική επιτυχία της εκτόξευσης του Σπούτνικ, δημιούργησαν ένα πρότυπο δίκτυο με την ονομασία ARPANET. Ωστόσο, τεχνικά η γέννηση του Internet τοποθετείται στο 1983 όταν το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α. δημιούργησε την ραχοκοκαλιά ενός πανεπιστημιακού δικτύου. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τότε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε αυτό το εγχείρημα. Η δεκαετία που το θαύμα αυτό γιγαντώθηκε και άρχισε να παίρνει τις σημερινές του διαστάσεις ήταν η δεκαετία του ’90. Σαν ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από εκατομμύρια διαφορετικά κύτταρα άρχισε να αναπτύσσεται με ρυθμούς εκθετικούς. Εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές και δίκτυα συνδέθηκαν στο ενιαίο πια παγκόσμιο δίκτυο που ονομάστηκε Internet. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας αυτής αρχίζει και το ενδιαφέρον του κοινού για την νέα αυτή τεχνολογία. Δειλά-δειλά οι άνθρωποι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τί καινούριο φέρνει αυτή η ιδέα, τί μπορεί να προσφέρει στη ζωή τους και τί κινδύνους μπορεί να κρύβει. Ακόμα και σήμερα όμως, μετά από τόσο καιρό ύπαρξης του Internet πλησιάζοντας στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε καταλάβει στ’ αλήθεια το θαύμα που κρατούμε στα χέρια μας.

    Πάω πίσω στο καλοκαίρι του ’96. Έχω ακούσει αρκετά πράγματα για το Internet. Η νέα τεχνολογία, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα δωμάτια συνομιλιών, οι ιστοσελίδες… Πάντα είχα μια αγάπη για τις νέες τεχνολογίες και η ιδέα της σύνδεσης του υπολογιστή μου με ένα παγκόσμιο δίκτυο με είχε συναρπάσει. Ακόμα θυμάμαι πολύ έντονα την έκπληξη που ένιωσα εκείνο τον Αύγουστο όταν μπαίνοντας σε ένα διεθνές δωμάτιο συνομιλιών (chat room) «κουβέντιασα» με κάποιον απ’ τον Καναδά. Μου φαινόταν απίστευτο! Εγώ να κάθομαι στην καρέκλα του δωματίου μου, να πληκτρολογώ μια λέξη στο πληκτρολόγιο και σχεδόν ακαριαία να την λαμβάνει κάποιος στην άλλη άκρη του κόσμου. Και μάλιστα ταυτόχρονα στον ίδιο εικονικό χώρο να παρευρίσκονται κι άλλοι και να γράφουν κι εκείνοι τις απόψεις και τις σκέψεις τους λες και ήμασταν όλοι μαζί μια παρέα που καθόταν στο ίδιο τραπέζι και κουβέντιαζε μέχρι τα χαράματα. Οι δυνατότητες που ξετυλίγονταν μπροστά μου έμοιαζαν υπερφυσικές. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούσα να βρεθώ σε μέρη που δεν είχα φανταστεί ποτέ. Σε μακρινές ξένες χώρες, σε πασίγνωστα Μουσεία και αξιοθέατα, σε ερευνητικά προγράμματα, σε ηλεκτρονικές κοινότητες, μέχρι και στο διάστημα έφτασα απολαμβάνοντας τις πανέμορφες φωτογραφίες που έστελναν τα μεγάλα τηλεσκόπια. Ό,τι περνούσε απ’ το μυαλό μου μπορούσα να το βρω αρκεί να το πληκτρολογούσα. Ο όγκος των πληροφοριών που με είχε βομβαρδίσει μέσα σε λίγες μέρες ήταν μάλλον περισσότερος απ’ όσο μπορούσα να αφομοιώσω. Κι όμως αυτό το ταξίδι με βύθιζε σε μια παράξενη μέθη που με μαγνήτιζε και με τραβούσε βαθιά προς τα άγνωστα λιμάνια των ιστοσελίδων και του κυβερνοχώρου.

    Όλα αυτά ήταν τόσο καινούρια και συναρπαστικά που έμοιαζαν σαν να έρχονταν από κάποιο πολύ μακρινό και απροσδιόριστο μέλλον. Μόνο που αυτό το «μέλλον» είχε φτάσει πολύ απότομα στην πόρτα του σπιτιού μας. Έφτασε απρόσκλητο, εισέβαλε στη ζωή μας με θράσος και χωρίς να ρωτήσει κανέναν στρογγυλοκάθισε στον δερμάτινο καναπέ του σαλονιού μας. Αυτή η ξαφνική εισβολή της νέας τεχνολογίας φόβισε πολύ κόσμο. Πολλοί το αντιμετώπισαν και το αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα με καχυποψία εστιάζοντας σε εκείνα τα σημεία του Internet που θεωρούνται σκοτεινά. Μα εγώ το λάτρεψα απ’ την αρχή. Το έβλεπα σαν ένα θαύμα που ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μας, ένα δώρο που έκανε η ανθρωπότητα στον ίδιο της τον εαυτό. Και πάντα ανυπομονούσα να δω σε τι μονοπάτια θα μας ταξίδευε και ποιους νέους κόσμους θα αντικρίζαμε σε αυτό το ολοκαίνουριο ταξίδι των ανθρώπων…

    Έχουν περάσει σχεδόν έντεκα χρόνια απ’ το καλοκαίρι του ’96 και η εξέλιξη του Internet είναι αλματώδης. Ο όγκος του δικτύου έχει πολλαπλασιαστεί και οι προορισμοί των καραβιών που σαλπάρουν στην διαδικτυακή θάλασσα είναι αναρίθμητοι.

    Έτσι ταξιδεύω κι εγώ πολλές φορές τις νύχτες χωρίς να γνωρίζω τον προορισμό. Ανοίγω πανιά και σαλπάρω ξέροντας ότι μετά από τόσα χρόνια ηλεκτρονικού ταξιδιού πάντα μπορεί να βρεθεί κάτι που να με ενδιαφέρει. Στο τέλος όμως εκείνο που πάντα με εντυπωσιάζει είναι ο ασύλληπτος για τον ανθρώπινο νου όγκος πληροφοριών που μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική αυτή θάλασσα.

    Τεράστιες ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες και μηχανές αναζήτησης μπορούν να οδηγήσουν τον αναγνώστη με εξαιρετική ακρίβεια σε οποιοδήποτε θέμα τον ενδιαφέρει. Αυτή η τόσο εύκολη και γρήγορη διακίνηση της γνώσης δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένας τέτοιος όγκος δεδομένων και πλούτος πληροφορίας θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την αρχαία Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας όπου σύμφωνα με μελετητές η συλλογή της συμπεριλάμβανε περίπου επτακόσιες πενήντα χιλιάδες παπύρους με κείμενα συλλεγμένα απ’ όλο τον κόσμο. Η βιβλιοθήκη αυτή είχε δημιουργηθεί τον 3ο αιώνα στο ελληνιστικό βασίλειο της Αιγύπτου απ’ τον Πτολεμαίο Β΄ με σκοπό να συμπεριλάβει όλη την γνώση του κόσμου, ό,τι γράφτηκε ποτέ από ανθρώπινο χέρι.

    Σήμερα γίνονται πολύ αξιόλογες και μεγάλες προσπάθειες για οργάνωση online βιβλιοθηκών που θα περιέχουν βιβλία απ’ όλον τον κόσμο. Πέρα από αυτό το εγχείρημα όμως, ο θεσμός των ελεύθερων ηλεκτρονικών εγκυκλοπαιδειών είναι πραγματικότητα και εξελίσσεται με τεράστια επιτυχία.

    Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia που είναι απ’ τους πιο δημοφιλείς τόπους επίσκεψης των ταξιδευτών του κυβερνοχώρου περιλαμβάνει πάνω από 1.700.000 άρθρα στην αγγλική της έκδοση, αριθμός που την καθιστά την μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια που δημιουργήθηκε ποτέ στον πλανήτη. Αν προσμετρήσουμε και τα άρθρα που είναι γραμμένα σε άλλες γλώσσες απ’ όλο τον κόσμο, το μέγεθος της διεθνούς Wikipedia φτάνει στον απίστευτο αριθμό των επτά εκατομμυρίων άρθρων! Πρόκειται για μια γιορτή γνώσης όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να προσθέσει το δικό του λιθαράκι πάνω σε αυτό το κολοσσιαίο οικοδόμημα. Κι αυτά αφορούν μόνο την γνώση που περιέχεται στο δικτυακό τόπο της Wikipedia που αποτελεί ένα απειροελάχιστο μέρος του όγκου του Internet. Αν συμπεριλάβουμε την γνώση και τα κείμενα που αποτελούν το σύνολο του παγκόσμιου δικτύου του Internet τότε μιλάμε σίγουρα για ό,τι πιο θαυμαστό έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος σε ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού με σκοπό τη συσσώρευση και διάδοση της γνώσης.

    Τα λιμάνια της γνώσης όμως δεν είναι παρά ένα μικρό μόνο μέρος των πιθανών προορισμών του ταξιδευτή του κυβερνοχώρου. Το Internet έχει εξελιχθεί σε έναν πρωτοποριακό ολοζώντανο χώρο επικοινωνίας της ανθρωπότητας. Χιλιάδες πίνακες συζητήσεων και δωμάτια συνομιλιών δίνουν το δικαίωμα στους ανθρώπους να συζητήσουν για όλα εκείνα που τους ενώνουν ή τους χωρίζουν, ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία. Αυτό που κάποτε ίσως έμοιαζε απίθανο, σήμερα είναι δυνατό: άνθρωποι από τελείως διαφορετικούς πολιτισμούς, από διαφορετικά έθνη και θρησκείες κάθονται ειρηνικά γύρω από ένα εικονικό τραπέζι και καταθέτουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις. Εδώ ο μόνος πόλεμος που υπάρχει είναι ο πόλεμος των ιδεών όπου ο καθένας έχει βήμα και δικαίωμα στην έκφραση.

    Ο ταξιδιώτης του διαδικτύου είναι ελεύθερος να δημιουργήσει. Πέρα απ’ τις συζητήσεις μπορεί να κατασκευάσει τις δικές του προσωπικές ιστοσελίδες -κάτι σαν νησίδες στο ηλεκτρονικό πέλαγος- με μορφή και θεματολογία που επιθυμεί ο ίδιος. Μάλιστα, τελευταία βρίσκονται σε ιδιαίτερη άνθιση οι ιστοσελίδες που έχουν μορφή «blog» (web-log), δηλαδή μορφή ηλεκτρονικού ημερολογίου. Ο συγγραφέας του blog ουσιαστικά γράφει το δικό του ζωντανό βιβλίο, το δικό του ημερολόγιο, ή κατά κάποιο τρόπο εκδίδει ελεύθερα την δική του εφημερίδα, με μοναδικό περιορισμό την φαντασία του. Ο καθένας μας μπορεί να αποκτήσει τέτοιες προσωπικές ιστοσελίδες και να καταθέσει τις σκέψεις και τις ιδέες του, απευθυνόμενος όχι μόνο στους κατοίκους της γειτονιάς, της πόλης, ή της χώρας του, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά σε ολόκληρη τη ανθρωπότητα! Αυτές οι προσωπικές πινελιές χρωματίζουν το παγκόσμιο δίκτυο και του προσδίδουν μία τεράστια ποικιλομορφία.

    Η δημιουργικότητα των ταξιδιωτών της ηλεκτρονικής θάλασσας ωστόσο δεν εξαντλείται μόνο σε αυτά. Τα τελευταία δύο χρόνια μία νέα μορφή έκφρασης και ψυχαγωγίας έχει κάνει την εμφάνισή της στον κυβερνοχώρο συνδυάζοντας ήχο και εικόνα. Πρόκειται για την δημιουργία, προβολή και ανταλλαγή βίντεο που ξεκίνησε στις αρχές του 2005 απ’ το πρωτοπόρο site Youtube.com το οποίο αργότερα ακολούθησαν αρκετές άλλες ιστοσελίδες που έκαναν χρήση της ίδιας τεχνολογίας. Αυτές οι ιστοσελίδες δίνουν το δικαίωμα στον χρήστη να δημιουργήσει και να μοιραστεί τα προσωπικά του βίντεο με όλον τον κόσμο. Πράγματι, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας απ’ όλο τον κόσμο έχουν δημοσιεύσει βίντεο που έχουν αποκτήσει ή που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Η ποικιλία των ταινιών που βρίσκει κανείς είναι εντυπωσιακή. Από πανεπιστημιακές διαλέξεις, σπάνια ντοκουμέντα, συναυλίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές , τέχνη και αθλητισμό μέχρι και προσωπικές σκέψεις ή δημόσιες εξομολογήσεις και προβληματισμούς των μοναχικών ταξιδευτών της ηλεκτρονικής θάλασσας. Ο συνδυασμός των βίντεο και των blogs οδήγησε αναπόφευκτα στα video blogs ή vlogs όπου οι απόψεις των ταξιδιωτών του Internet δεν κατατίθενται πια μόνο με γραπτό λόγο αλλά με ήχο και εικόνα. Δεδομένης της ευκολίας που έχει η καταγραφή βίντεο σε υπολογιστή με χρήση web-camera, ο καθένας πια μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης ή αφηγητής της δικής του ταινίας ή του δικού του ημερολογίου. Όλα αυτά δίνουν στο Internet μια αναπάντεχη αμεσότητα και φέρνουν τους ανθρώπους όλου του πλανήτη πολύ κοντά. Δημιουργείται έτσι στον επισκέπτη η αίσθηση μιας ολοζώντανης ενιαίας ανθρώπινης κοινωνίας.

    Πόσοι άνθρωποι δεν επιθύμησαν όταν διάβαζαν ένα βιβλίο ή ένα παραμύθι να μπορούσαν για λίγο να βρεθούν κι αυτοί μέσα στον όμορφο αυτό κόσμο φαντασίας; Να εμπλακούν σε μυθικές περιπέτειες και ηρωικές πράξεις; Αυτοί οι παραμυθένιοι, μυθικοί κόσμοι περιπέτειας και φαντασίας είναι πλέον ανοιχτοί και περιμένουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν και να γίνουν για πρώτη φορά πρωταγωνιστές στο δικό τους προσωπικό παραμύθι, σε έναν φανταστικό κόσμο που γίνεται αληθινός όσο ποτέ, αφού συμμετέχουν άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης. Ο πρώτος τέτοιος ζωντανός κόσμος δημιουργήθηκε το 1996 αλλά η πραγματική επανάσταση στον χώρο των ζωντανών online παιχνιδιών ήρθε το 2004 όταν γεννήθηκε ο «κόσμος του Warcraft» στον οποίο σήμερα «ζούνε» περίπου εννιά εκατομμύρια παίκτες απ’ όλο τον κόσμο.

    Οι εκφάνσεις και οι δυνατότητες του Internet είναι απεριόριστες και εξελίσσεται συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Σίγουρα αυτή την στιγμή που γράφω δημιουργείται κάποια νέα τεχνολογία ή ευρεσιτεχνία που θα αλλάξει ή θα εμπλουτίσει την μορφή του κυβερνοχώρου όπως τον ξέρουμε. Όμως ο κύβος ερρίφθη. Τίποτα δεν μπορεί πια να σταματήσει αυτήν την ραγδαία ανάπτυξη, αυτήν την αυθόρμητη επανάσταση του πολιτισμού μας. Ίσως αυτή η ελευθερία και η ποικιλομορφία στην δημιουργικότητα, την ψυχαγωγία και την έκφραση να είναι τελικά η πιο όμορφη πλευρά της παγκοσμιοποίησης.
    Το πραγματικό φιλοσοφικό νόημα, η ουσιαστική αλήθεια που κρύβεται πίσω απ’ την έννοια του Internet ίσως είναι πολύ πιο συναρπαστική και μαγευτική απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Δεν είναι απλά μια νέα τεχνολογία που δημιουργήθηκε για να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη ή πιο δύσκολη. Δεν είναι απλά ένα ευρετήριο πληροφοριών ή ένα εργαλείο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Δεν είναι απλά μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια.

    Είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο και πρωτοποριακό που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας και μάλλον θα πρέπει να νιώθουμε ευτυχείς που το ζούμε: Είναι το δημιούργημα και ο καθρέφτης μιας ποικιλόμορφης ενωμένης ανθρωπότητας, όπου όλοι οι άνθρωποι, απ’ όλα τα μέρη της Γης και απ’ όλους τους πολιτισμούς είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, μέσα απ’ τις ιδέες τους, μέσα απ’ τις ιδιαιτερότητες και τις δραστηριότητές τους, μέσα απ’ τη ζωή τους…

    ----

    Ανοίγω το παράθυρο και νιώθω την ψυχή μου να γεμίζει γιατί βλέπω εκατομμύρια ανθρώπους με εκατομμύρια φωνές που η καθεμιά έχει την δική της θέση στον κυβερνοχώρο. Άνθρωποι που δεν θα συναντιόνταν ποτέ, άνθρωποι που τους χωρίζει τεράστια απόσταση και που μεγάλωσαν σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα, ξαφνικά βρίσκουν ότι τους ενώνει κάτι κοινό, μια ασχολία, μια ιδέα, ένα όνειρο. Έτσι γνωρίζονται οι ταξιδιώτες στις εθνικές οδούς του Internet, μέσα σε αυτήν την πανηγυρική γιορτή του γραπτού λόγου, της γνώσης και της ανθρώπινης επικοινωνίας. Και δημιουργούν κοινότητες και αδελφότητες λες και είναι μετανάστες σε μια ολοκαίνουρια γη και χτίζουν ιδανικά την πολιτεία τους. Κι άλλοτε βλέπεις να ξεσπούν διαμάχες κι άλλοτε να δημιουργούνται φιλίες. Μα ο πόλεμος εδώ είναι γιορτή γιατί είναι πάντα πόλεμος ιδεών, και οι φιλίες μεταξύ των ανθρώπων βασισμένες σε αληθινές ανάγκες. Για αυτό το θαύμα μιλώ. Γιατί το Internet τελικά είναι η ίδια η εικόνα της ανθρωπότητας, η συνισταμένη της βαθιάς ανάγκης μας να επικοινωνήσουμε, να μάθουμε, να δημιουργήσουμε.

    Είμαι πια σίγουρος ότι κάποια μακρινή μέρα θα μιλάμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας για την εποχή εκείνη που η ηλεκτρονική αυτή θάλασσα δεν υπήρχε και εκείνα θα μας κοιτάνε με μεγάλα απορημένα μάτια…

    Και ποιος ξέρει; Μπορεί κάποτε τα κράτη και οι κυβερνήσεις της Γης να εμπνευστούν απ’ αυτό το ενιαίο ειρηνικό δημιούργημα των ανθρώπων και να δουν τον κόσμο έτσι όπως θα ‘πρεπε πάντα να τον βλέπουν: ένα πλανήτη κατοικημένο από ανθρώπους που στην πραγματικότητα δεν τους χωρίζει τίποτα, παρά μονάχα λίγα χιλιόμετρα στεριάς και θάλασσας…




    Αφιερωμένο στην αγαπημένη μου ηλεκτρονική -μα τόσο αληθινή- κοινότητα,
    στο MusicΗeaven.





    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #8148   /   26.04.2007, 21:34   /   Αναφορά
    Ωραιο κειμενο εγραψες παλι φιλε!Μπραβο!Συνεχισε να γραφεις...!:)

    Υγ:ωραια και η εικονα στη δημοσιευση!Στειλε μου καμια απο αυτες που εχεις βγαλει με το τηλεσκοπιο!!!
    #8165   /   27.04.2007, 21:31
    Σ' ευχαριστώ Βασίλη :) Αν και λίγο δύσκολο να σου στείλω φωτογραφία παρόμοια με της φωτογραφίας γιατί θα έπρεπε να βρίσκομαι στο διάστημα :))

    #8150   /   26.04.2007, 23:58   /   Αναφορά
    Το πιο όμορφο και ανθρώπινο κείμενο για το Ίντερνετ, που έχω διαβάσει. Μπράβο σου, Astron!!!!

    Είναι όντως η καλύτερη πηγή γνώσεων, αλλά ταυτόχρονα ίσως, η πιο επικίνδυνη για την βαθειά, επιστημονική, μελέτη. Όμως το όνομα " Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας", ταιριάζει απόλυτα! Ας ελπίσουμε, πως αυτή δεν θα καταστραφεί, από κανένα.



    Πολλά φιλιά!

    #8166   /   27.04.2007, 21:37
    Σ' ευχαριστώ πολύ...

    Αυτός ήταν και ο στόχος μου, να δούμε το internet από μία άλλη, πιο αληθινή κατά τη γνώμη μου οπτική, πιο ανθρώπινη πέρα απ' τις καθημερινές ευκολίες που μας προσφέρει. Το μεγάλο πλεονέκτη που έχει αυτό το νέο "θαύμα" είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να καταστραφεί μιας και δεν είναι περιορισμένο σε έναν χώρο όπως ήταν η αρχαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η εξέλιξή του... Σ' ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλιά σου :)

    #8152   /   27.04.2007, 04:58   /   Αναφορά
    Φίλε Astron μπράβο σου. Γράφεις πολύ όμορφα!

    Στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μέσα από τα εκατομμύρια αποφθέγματα που είπαν και έγραψαν κυρίως οι αρχαίοι έλληνες πρόγονοί μας υπήρχε και το "Μέτρον Άριστον".

    Απλώς, πρέπει να προσέξουμε καθώς ψάχνοντας την εξωτερική γνώση, χάσουμε την εσωτερική (αν βεβαίως την έχουμε ανακαλύψει ο καθένας μας μέχρι σήμερα) που είναι και πολυτιμότερη.

    Εύχομαι να ακολουθούμε πάντα τον "δρόμο του μέτρου" και να επιλέγουμε χωρίς ενδοιασμούς το καλύτερο για την γνώση και ψυχαγωγία μας.

    Ευχαριστούμε για το άρθρο σου.
    #8167   /   27.04.2007, 21:43
    Σ'ε ευχαριστώ για το σχόλιό σου,

    το θέμα που θέτεις έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι αρκετά περίπλοκο. Όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη και τέτοια ποικιλομορφία είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το αρχαιοελληνικό "μέτρον". Η ομορφιά όμως του Internet είναι ότι ο καθένας ανάλογα με τη χρήση που κάνει μπορεί να θέσει το δικό του μέτρο. Μπορεί δηλαδή να το προσαρμόσει στον εαυτό του. Άλλωστε όπως έγραψα οι προορισμοί του ταξιδιώτη του δικτύου είναι αναρίθμητοι και το σημαντικότερο είναι ότι τους επιλέγει ο ίδιος. Όπου λοιπόν βρίσκουμε κάτι που δεν μας ταιριάζει, απλά κάνουμε ένα κλικ και φεύγουμε. Κι όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αυτή η έλλειψη μέτρου, αυτή η αναρχία και η υπερβολή που υπάρχει στο Internet μου αρέσει, γιατί πέρα απ' τα σκουπίδια μπορείς να ανακαλύψεις και άπειρα διαμάντια που ίσως να μην είχαν καταφέρει να αναπτυχθούν σε αυστηρά οργανωμένα πλαίσια.

    #8158   /   27.04.2007, 17:16   /   Αναφορά
    Πολύ καλό κείμενο Παύλο. Ίσως το καλύτερο από όσα έχω διαβάσει με θέμα το internet.

    Προσεγγίζεις τα "διαδικτυακά" με τέτοιο τρόπο που ακόμα και ο εντελώς "άσχετος" μπαίνει στο "νόημα" του net...

    :-)
    #8159   /   27.04.2007, 17:26   /   Αναφορά
    Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες...

    Παύλο είναι πολύ καλό!!!Πολύ όμορφος ο τρόπος που γράφεις και μας παραθέτεις με αυτόν τον τρόπο το θέμα...



    :)
    #8160   /   27.04.2007, 18:20   /   Αναφορά
    Φίλε "Astron", έχεις δώσει με εξαιρετικό τρόπο τη διάσταση του internet που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.



    Πολύ καλό κείμενο, να 'σαι καλά.
    #8164   /   27.04.2007, 21:07   /   Αναφορά
    Μπράβο Παύλο!

    Πολύ ωραίο κείμενο. Σαφές και αληθινό!

    Συμφωνώ κι' εγώ με τους προλαλήσαντες

    :)
    #8168   /   27.04.2007, 21:45   /   Αναφορά
    Παναγιώτη, Μάνο, rigas και Κατερίνα σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ζεστά σας λόγια, να 'στε καλά :)
    #8169   /   27.04.2007, 23:41   /   Αναφορά
    Τέλειο κείμενο!!

    Θα το διάβαζα και δεύτερη φορά αλλά κάνω ένα διάλειμα γιατί μου βγήκαν λίγο τα μάτια :Ρ
    #8175   /   28.04.2007, 01:35
    Σ' ευχαριστώ πολύ Αλεξάνδρα :)

    Για την κούραση των ματιών υπάρχει ένα κουμπάκι πάνω πάνω στο κείμενο με το οποίο μπορείς να εκτυπώσεις το κείμενο. Είναι πολύ χρήσιμο για τα μεγάλα κείμενα που είναι δύσκολη η ανάγνωσή τους στην οθόνη του υπολογιστή.

    #8170   /   28.04.2007, 00:46   /   Αναφορά
    Ειναι ΠΑΥΛΟΣ .... ανεξαντλητος. Εξαιρετικος. Ξεχωριστος. Τελεία. Πραγματικά .. από τα πιο ενδιαφεροντα κείμενα που έχω διαβάσει. Δεν ειναι τυχαίο πως ... ο Παυλος ήταν μία απο τις αιτίες που βρισκομαι εδω. Με συγκίνησες παλι. Ευχαριστούμε .. και να γραφεις πιο συχνά.
    #8174   /   28.04.2007, 01:31
    Εμένα με συγκίνησες με τα λόγια σου,

    αυτά είναι η καλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να πάρει κάποιος που καταθέτει τις προσωπικές του σκέψεις...

    Να 'σαι καλά φίλε μου.

    #8171   /   28.04.2007, 00:48   /   Αναφορά
    και ξέχασα .. ειναι κειμενο φωτισμενο. Από ένα άστρο μήπως ?
    Administrator
    #8172   /   28.04.2007, 01:16   /   Αναφορά
    Πραγματικά πολύ ωραίο κείμενο, που περιγράφει καταπληκτικά τα προτερήματα του Internet, μέσα από τα μάτια του συγγραφέα, του Astron. Επίσης είναι σπουδαίος ο επίλογος, ειδικά αυτά περί "ειρηνικού δημιουργήματος". Δεν έχω ξαναδιαβάσει κι εγώ τέτοια ωραία ανάλυση-εμβάθυνση.



    Είναι ωραίο να βλέπεις οτι υπάρχει τέτοιος ενθουσιασμός για τις νέες τεχνολογίες, όμως από την άλλη, προσωπικά νιώθω πως αν αυτό το "θαύμα" μένει μόνο στην ηλεκτρονική επικοινωνία, τότε κάνουμε μια τρύπα στο νερό και οδηγούμαστε στην αποξένωση και πολλές φορές την αποχαύνωση. Αυτό το εντελώς virtual πάντοτε με ξενέρωνε και πάντα επεδίωκα μια σύνδεσή του με την πραγματική ζωή.



    Θέμα για πολύυυυυυυυ συζήτηση πάντως. Μπράβο Παύλο :)
    #8173   /   28.04.2007, 01:24
    Σωστά Γιώργο,

    η ανακάλυψη του αυτοκινήτου δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να περπατάμε.

    Έτσι και το internet, είναι ένα επαναστατικό μέσο που μπορεί να μας προσφέρει πάρα πολλά, μα όχι τα πάντα.

    Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου :)

    #8176   /   28.04.2007, 01:43   /   Αναφορά
    αυτο που σκεφτομουν Παυλο, πέρα απ' την παρέμβαση του Χόρχε, είναι πως το νετ, ακριβώς έτσι οπως το περιγραφεις, σου προσφερει αυτόν τον άπλετο χώρο .. που όμως πολλες φορες δεν ξερεις τι να τον κανεις ... Εχει τοση μαγεια .. εχει τοση ομορφια .. τα κείμενά του, τα δημιουργήματα των ανθρώπων, οι ίδιοι οι άνθρωποι που κρύβονται πισω απο τα πισι. Και πολλές φορές .. στην προσπάθεια να τα ρουφήξει κανείς όλα - γιατι τά εχει εκει .. μπροστά του - αναγκαστικά περιορίζεται στο να διατρέξει ... - Εγώ πολλές φορες το παθαίνω πχ με κείμενα .. με μπλογκς κλπ. Τα διαβάζω .. με ενθουσιάζουν .. αλλα .. μετά ενώ μου έχει μείνει η αίσθησή τους ... καπου εχουν φύγει. Ενώ πχ .. ενα βιβλίο μενει πιο πολύ. Οχι πάντα .. αλλα .. Βεβαια, αυτή ειναι η μία από τις πολλές προσεγγισεις ... γιατι .. πραγματικά το φώς παραμένει ... :):):) ..



    Telos παντων .. ειναι και αργα.. δεν ξερω αν βγηκε νοημα απο το τι ήθελα να πω. (γράψω .. εννοώ) .. Να πχ .. το μπέρδεμα ανάμεσα στο "λεμε" και "γραφουμε". ... (δες σχολιο χόρχε) Εγώ, τώρα στο τσατ πχ .. μιλάω στον Παυλο .. αλλα δεν ειναι ακριβώς έτσι .. Γράφω στον Παυλο. Και ενω ειναι γειτονάκι .. δεν ξεκουνιέμαι να τον παρω ενα τηλ να πιουμε καφέ.
    #8177   /   28.04.2007, 01:57
    Ναι, πράγματι ισχύει κι αυτό που λες, αλλά δεν ήθελα να εστιαστώ στην όποια κακή χρήση του δικτύου... Άλλωστε αυτά τα ακούμε συνέχεια. Τα μαύρα σημεία του Internet ειδικά σε μία τεχνο-φοβική χώρα όπως είναι η Ελλάδα έχουν γίνει καραμέλα. Το θέμα είναι να μην μένουμε στο δέντρο, αλλά να βλέπουμε το δάσος. Και οι τεράστιες πρωτοπόρες δυνατότητες που προσφέρει το Internet είναι το δάσος. Στο χέρι μας είναι να βρούμε το χρόνο να τα πούμε και μ' έναν φίλο μας, να πιούμε έναν καφέ και να πούμε μια κουβεντούλα. Αν αυτό λείπει απ' την ζωή μας, εμείς φταίμε, όχι το internet.

    #8179   /   28.04.2007, 02:09
    εχεις απόλυτο δίκιο για την "τεχνοφοβική" φοβία καποιων κοινωνιών και πολύ καλα κανεις και αναδεικνύεις την φωτεινή πλευρά toy net. Και δεν είναι θέμα του ποιος φταιει. Γιατι πχ στο παράδειγμα μου με σενα - που ειναι πραγματικό - κατά πάσα πιθανότητα αν δεν υπήρχε το νετ δεν θα υπηρχε ο Παυλος για τον Θανο. Αρα το νετ απο μόνο του δεν μπορει να ειναι φταίχτης, ειδικα για σχεσεις που αυτό δημιουργεί. Απλά, παράγει και αυτό τους κώδικές του. Αλλά να σου πω την αλήθεια, κυρίως με απασχολεί το πρώτο σχόλιο που σου έκανα .. Ειναι τοσα πολλα .. τόσα όμορφα, ενδιαφεροντα, χρησιμα .. αλλα οταν δεν τα έχεις όοοολα αυτά, αντιλαμβάνεσαι .. πόσο μικρή είναι η ακτινα δράσης σου .. Και κυρίως .. πως δεν εισαι μόνος. Ουτε όμως Ο μόνος. :):) Τέλος με τα σχόλια, αλλα ... ενθουσιάστηκα. ::):)

    #8178   /   28.04.2007, 02:06   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο κείμενο Παύλο,ακριβώς τά ίδια συναισθήματα ένιωσα κι'εγώ όταν πρωτοασχολήθηκα μέ το internet (καί μάλιστα από το 1995,πρόλαβα και την εποχή τών λεγόμενων BBS που ήταν σέ πιό "τοπικό΄" επίπεδο).



    Θυμάμαι μάλιστα την πρώτη φορά που μπήκα στό IRC (μέχρι τότε οι εμπειρίες μου στο chat ήταν μόνο στά teleconference τών BBS που όμως ήταν σέ τοπικό επίπεδο,στην Αθήνα δηλαδή).Οταν αποφάσισα να κλείσω να πάω γιά ύπνο,έγραψα "καληνύχτα παιδιά" καί έλαβα από κάποιον την απάντηση "τί καληνύχτα,τρείς το μεσημέρι είναι εδώ".Αυτός που απάντησε βρισκόταν στό Τορόντο......



    Θά σταθώ όμως και σ'αυτό που έγραψε ο Jorge.Οτι δηλαδή σέ ό,τι αφορά την επικοινωνιακή χρήση τού Internet δέν πρέπει να παραμένουμε στό "διαδικτυακό" επίπεδο,αλλά νά το χρησιμοποιούμε σάν προθάλαμο γιά να γνωρίζουμε ανθρώπους και στην πραγματική μας ζωή.Προσωπικά έχω γνωρίσει πάμπολλα άτομα μέσα από chat καί forums καί έχουμε βρεθεί σέ διάφορες συναντήσεις-όπως άλλωστε γίνεται και από εδώ.Καί έχω παρατηρήσει οτι παρ'όλο που υπήρχαν -καί υπάρχουν- διαφωνίες μεταξύ ατόμων μέσα στά forums αυτά καί γίνονται συζητήσεις πολλές φορές έντονες και φορτισμένες,μόλις όλα αυτά τά άτομα βρεθούν σέ ένα ταβερνάκι μέ τίς μπυρίτσες και τά κρασάκια τους (καί τά τζατζίκια ενίοτε),λειτουργούν σάν μιά μεγάλη παρέα που γνωρίζονταν από χρόνια....



    #8180   /   28.04.2007, 02:21
    Σ' ευχαριστώ Αλβέρτο :)

    Πρόλαβα κι εγώ τα "τελευταία" των BBS τις οποίες διαβάζαμε μέσω telnet.

    Συμφωνώ και στο δεύτερο σκέλος όπως άλλωστε έγραψα και παραπάνω στην απάντηση προς τον Θάνο. Έχει να κάνει και με το "μέτρο" στο οποίο αναφέρθηκε ένας φίλος παραπάνω. Αλλά δεν ήθελα να σταθώ τόσο στην χρήση την οποία κάνουμε, αλλά στις καθαρές δυνατότητες που μας προσφέρει οι οποίες τελικά θεωρώ ότι είναι επαναστατικές από άποψη ελευθερίας στην έκφραση και διακίνηση ιδεών.



    Πάντως κρίνοντας απ' τα σχόλιά σας ίσως θα πρέπει να το συζητήσουμε το θέμα πιο διεξοδικά στο forum.

    #8186   /   28.04.2007, 19:39
    Μιά από τίς πολλές δυνατότητες τού Internet είδα διαβάζοντας το report τού ναυαγίου ενός Ινδικού πλοίου,κάπου κοντά στην Αλάσκα.Σ'αυτό αναφερόταν οτι τό πλοίο είχε υποστεί βλάβη στόν ένα κύλινδρο τής κύριας μηχανής και ο μηχανικός τού πλοίου έστειλε μέ e-mail φωτογραφίες τού χαλασμένου κυλίνδρου στόν αρχιμηχανικό τής εταιρείας του που βρισκόταν στην Σιγκαπούρη.Ετσι ο αρχιμηχανικός είχε πλήρη εικόνα τής ζημιάς και μπορούσε να δώση οδηγίες γιά την επισκευή.......

    #8182   /   28.04.2007, 12:22   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ όμορφο! Το ....ρούφηξα!!!



    Μπράβο Παύλο!
    #8218   /   30.04.2007, 18:31
    Να 'σαι καλά φίλε μου! :)

    #8210   /   30.04.2007, 09:20   /   Αναφορά
    Εξαιρετική ιδέα, εξαιρετικά γραμμένη κι εξαιρετικά αναπτυγμένη και σαφώς ένα θέμα που έπρεπε να υπάρχει σε ένα e-περιοδικό! Διαβάζοντας το πλημμύρισα γλυκύτητα και αισιοδοξία για ένα ζήτημα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται τόσο μα τόσο... στεγνό! Ειλικρινά συγχαρητήρια!



    #8217   /   30.04.2007, 18:30
    Σ' ευχαριστώ πολύ Δημητρούλα!

    Αυτήν ακριβώς την ανάγκη ένιωσα, την ανάγκη να πω ότι επιτέλους το Internet δεν είναι κάτι άψυχο, απρόσωπο και στεγνό...



    Γενικά έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι έχουν μια ενοχική τάση απέναντι στις νέες τεχνολογίες, εντελώς ανεξάρτητη απ' την πραγματικότητα. Αντίθετα, ότι ειναι δοκιμασμένο επί χρόνια ντύνεται από έναν μανδύα ρομαντισμού... Ε νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ντύσουμε με τον ίδιο μανδύα και το μέλλον, και τα νέα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Μόνο αν τα αγκαλιάσουμε και τα αγαπήσουμε θα τους δώσουμε την κατεύθυνση που λαχταρά η καρδιά μας.

    #8214   /   30.04.2007, 13:18   /   Αναφορά
    Παύλο είναι πραγματικά ένα φανταστικό κείμενο.Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ πριν λίγο καιρό ανακάλυψα κάποιες από τις πτυχές του Ιντερνετ και ενθουσιάστηκα με τον τίτλο. Αλλο περίμενα να διαβάσω, και άλλο διάβασα, αλλά τελικά κατάλαβα ότι ο τίτλος δεν είναι καθόλου άσχετος. Να σαι καλά να μας γράφεις τις σκέψεις σου.
    #9212   /   28.08.2007, 10:40   /   Αναφορά
    Κι εγώ κι εγώ!



    Παύλο μου σπεύδω κι εγώ να σε συγχαρώ για το γεμάτο αισιοδοξία, συναισθήματα και πληροφορίες κείμενο σου.Είναι αλήθεια ότι έχει απίστευτη δυναμική, φτάνει να χρησιμοποιείται σωστά και να μη γίνεται υποκατάστατο της πραγματικότητας. Έίναι ένα μεγάλο αγαθό, όντως και είμαστε τυχεροί που το έχουμε στη διάθεση μας...
    #18602   /   13.06.2009, 23:15   /   Αναφορά
    Tα θερμά μου συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο σου.

    Το μόνο κακό με την συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι ότι τα κλειδιά τα έχουν εκτός από τα φωτεινά

    μυαλά, και τα ακάθαρτα.

    Ας έχουμε τα μάτια του νου και της ψυχής ανοιχτά και να κρατούμε το χρήσιμο και ό,τι σκάρτο να το πετάμε.

    Ας χρησιμοποιούμε το "μαχαίρι " αυτό της γνώσης για να κόψουμε ψωμί και όχι για να σκοτώσουμε. Κλείνω με τα λόγια ενός τραγουδοποιού: Κατασκευάσαμε και εξελίξαμε ένα σωρό πράγματα για να μένουμε ακίνητοι μέσα σε αυτά. "Δεν είναι η ζωή μας αυτή , κατέβα να πάμε πεζοί".

    Παν μέτρον άριστον λοιπόν. Και πάλι συγχαρητήρια.