ελληνική μουσική
    858 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Remain in Light: μια ισχυρή επίδραση στην μουσική πρόοδο

    Ένας από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς δίσκους της δεκαετίας του 80 και με μια σημαντική επίδραση στη σύγχρονη μουσική.


    Ενότητες
    Πρόλογος
    Παρασκήνια
    Τραγούδια
    Αποδοχή και επίδραση
    Γράφει ο rollinngstone
    17 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 15 Φεβ 2011

    Αποδοχή και επίδραση

    Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, το Remain in Light έχει προξενήσει το ενδιαφέρον, την προσοχή και την αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων και ιδιαίτερα των κριτικών που επαίνεσαν την δημιουργική και πρωτοπόρα φύση του δίσκου, τα καινοτομικά χαρακτηριστικά του, καθώς και τις πρωτοφανείς για την εποχή μεθόδους δημιουργίας του και το φανταστικό περιεχόμενό του. Πολλοί προσέδωσαν στο άλμπουμ τον όρο κλασσικό και ρηξικέλευθο, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για ένα δημιούργημα που αποτελεί τροφή για το σώμα αλλά και για τη σκέψη, άλλοι υπογράμμισαν την φροντισμένη παραγωγή του Brian Eno και τέλος πολλοί ανέδειξαν τη μεγάλη επιρροή που πιθανώς θα ασκούσε στο μέλλον, πράγμα που πραγματοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια, γεγονός που καθιστά το Remain in Light έναν από τους πιο επιδραστικούς και με το μεγαλύτερο σύγχρονο αντίκτυπο δίσκους της δεκαετίας του '80.

    Remain in Light: μια ισχυρή επίδραση στην μουσική πρόοδο
    Αυτή ακριβώς η επίδραση του Remain in Light αποκαλύπτεται σε διάφορες μεταγενέστερες δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών, είτε καταξιωμένων στο χώρο της μουσικής είτε όχι. Θραύσματα των αφρικάνικων επιρροών του άλμπουμ μπορούν να παρατηρηθούν στον σημαντικό για την εποχή δίσκο του Peter Gabriel, So (1986). Ο Peter Gabriel είχε δηλώσει την ιδιαίτερη προτίμηση και σεβασμό που έτρεφε προς τους Talking Heads και ιδιαίτερα για το Remain in Light. Ο ίδιος αξιοποίησε τα χαρακτηριστικά του και έτσι μπόρεσε να διαμορφώσει το δικό του αξέχαστο δημιούργημα. Εκτός του Gabriel, οι Radiohead έχουν δηλώσει την έντονη επιρροή του δίσκο στο δικό τους αξιοσημείωτο άλμπουμ, Kid A (2000), όσον αφορά την διαδικασία δημιουργίας και ηχογράφησης του κάθε τραγουδιού, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποίησε ο Byrne, χρησιμοποιώντας μια σταθερή βάση και έπειτα προσθέτοντας διάφορες μελωδικές στρώσεις, μέχρι την τελική ολοκλήρωση.

    Άλλοι επίσης καλλιτέχνες που μέσα στη μουσική τους υποκρύπτεται η σκιά του Remain in Light είναι οι Phish, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις Funk καταβολές του άλμπουμ σε μεταγενέστερα άλμπουμ τους, ο Ιαπωνέζος τραγουδιστής Masami Tsuchiya, οι Shitdisco, καθώς και οι Yessayer, που μέσω της πιο πρόσφατης δισκογραφικής τους δουλειάς (Odd Blood – 2010), διακρίνεται ξανά η πρωτοποριακή δημιουργικότητα του Remain in Light, πανταχού παρόν στη μουσική του σήμερα.

    Όπως είναι αναμενόμενο, στο Remain in Light έχει απονεμηθεί ένας μεγάλος αριθμός επαίνων και διακρίσεων. Το ίδιο συγκαταλέγεται σε πολλές από τις πολυπληθείς λίστες των περισσότερο διακεκριμένων άλμπουμ των τελευταίων χρόνων, οι πιο σημαντικές θέσεις εκ των οποίων είναι η 126η θέση της λίστας του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, η 4η θέση της λίστας των μεγαλυτέρων άλμπουμ της δεκαετίας του '80 του ίδιου περιοδικού, η δεύτερη θέση στον κατάλογο του Pitchfork Media με τα 100 καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του '80, καθώς και άλλες πολλές παρόμοιες διακρίσεις. Επίσης συγκαταλέχθηκε στις λίστες των καλύτερων μουσικών κυκλοφοριών του 1980 των εφημερίδων Village Voice, New York Times και NME και τέλος κατατάχθηκε στην δεύτερη θέση του best of καταλόγου της χρονιάς του κριτικού Robert Christgau.


    Επίλογος

    Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το Remain in Light είναι ένας από τους δίσκους, ο οποίος άλλαξε πράγματα. Πρώτα από όλα δημιούργησε μια υπέροχη και θαυμάσια εκκίνηση για την νέα δεκαετία, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν αποτέλεσε μουσικά την πιο δημιουργική περίοδο της σύγχρονης εποχής. Παρ΄ όλα αυτά, το συγκεκριμένο άλμπουμ υπήρξε πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια, καθώς επέδειξε στον κόσμο πώς η μουσική μπορεί να απελευθερώσει το άτομο, να το “ανεβάσει” ψυχικά, να το εκστασιάσει, αλλά και ταυτόχρονα να το προβληματίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος ο βασικός δημιουργός του, ο David Byrne που ενώ πριν την κυκλοφορία του θεωρούνταν ένας από τους πιο συγκρατημένους ροκ performers, στη συνέχεια απελευθερώθηκε πνευματικά και η όλη συμπεριφορά του στη σκηνή άλλαξε ριζικά. Απλά και μόνο μέσω της μουσικής. Έτσι, καταλήγοντας, είναι φανερό ότι το Remain in Light είναι ένα μουσικό δημιούργημα που εκπληρώνει έναν από τους βασικούς στόχους της μουσικής. Να μεταβάλλει την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και να τον ολοκληρώσει όσο άτομο. Με δύο λόγια να τον κάνει να...remain in light!!

     

    Γενικές πληροφορίες

    *Κυκλοφορία: 8 Οκτωβρίου 1980
    *Ηχογράφηση:
    Ιούλιος – Αύγουστος 1980 στα Compass Point studios, Μπαχάμες και τα Sigma studios, Νέα Υόρκη
    *Διάρκεια:
    40:10
    *Είδη μουσικής:
    new wave, Funk, worldbeat, post-Punk
    *Δισκογραφική εταιρία:
    Sire records
    *Παραγωγή:
    Brian Eno

    *Μουσικοί:
    David Byrne:
    φωνητικά, κιθάρα, μπάσο, κρουστά
    Jerry Harrison:
    κιθάρα, πλήκτρα, υποστηρικτικά φωνητικά
    Chris Frantz:
    κρουστά, ντραμς, υποστηρικτικά φωνητικά, πλήκτρα
    Tina Weymouth:
    μπάσο, κρουστά, πλήκτρα, υποστηρικτικά φωνητικά

    *Επιπλέον μουσικοί:
    Brian Eno:
    μπάσο, πλήκτρα, υποστηρικτικά φωνητικά, κρουστά
    Nona Hendryx:
    υποστηρικτικά φωνητικά
    Adrian Belew:
    κιθάρα
    Robert Palmer:
    κρουστά
    Jose Rossy:
    κρουστά
    John Hassel:
    πνευστά, τρομπέτα

    *Παραγωγή:
    Brian Eno:
    παραγωγή, μίξη
    Dave Jerden:
    μηχανικό μέρος, μίξη
    John Potoker:
    μηχανικό μέρος, μίξη
    Rhett Davies:
    μηχανικό μέρος
    David Byrne:
    μίξη
    Greg Calbi:
    κυκλοφορία

    *Λίστα τραγουδιών: (1) Born Under Punches (The Heat Goes On), (2) Crosseyed and Painless, (3) The Great Curve, (4) Once in a Lifetime, (5) Houses in Motion, (6) Seen and not Seen, (7) Listening Wind, (8) The Overload. Επανέκδοση*: (9) Fela's Riff, (10) Unison, (11) Double Groove, (12) Right Start.

    *Το 2006 πραγματοποιήθηκε μια επανέκδοση του δίσκου που περιείχε νέο ανέκδοτο υλικό, υπό την παραγωγή του Andy Zax, οποίος βελτίωσε την ποιότητα ήχου. Τα ανέκδοτα, μέχρι τότε, τραγούδια αναγράφονται παραπάνω.

     

    Πηγές

    Για την συντέλεση και την ολοκλήρωση του παρόντος άρθρου αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από πλήθος πηγών, όπως ιστοσελίδες, περιοδικά κ.α. Ειδικότερα όμως, αξίζει να αναφερθούν οι παρακάτω:

    *wikipedia.en.org
    *talking-heads.nl
    *www.avopolis.g
    *numero57.net
    *περιοδικό Uncut, νο. 162
    *Rock & Pop: Όλη η ιστορία εκδ. Ψυχογιός

     

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #21895   /   16.02.2011, 09:09   /   Αναφορά
    Πλούσια , εμπεριστατωμένη ενημέρωση .