ελληνική μουσική
    595 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Diana'' του Paul Anka

    Το τραγούδι που έγραψε ο Paul Anka όταν ήταν 15 χρονών και ερωτευμένος με μεγαλύτερή του!

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 17 Αύγ 2018

    Το «Diana» κυκλοφόρησε το 1957 και περιλαμβάνεται στο δίσκο του Paul Anka «Paul Anka».

    Ο γεννημένος στην Οτάβα του Καναδά τραγουδιστής, ήταν μόλις 15 ετών όταν έγραψε το «Diana». Το τραγούδι έχει ως θέμα την εκδήλωση της αγάπης ενός εφήβου που είναι ερωτευμένος με μία μεγαλύτερή του. Ο Paul Anka το έγραψε μέσα σε 20 λεπτά και έμπνευση αποτέλεσε η χωρίς ανταπόκριση αγάπη που είχε για μία μεγαλύτερή του κοπέλα. Πολλά δημοσιεύματα, αλλά και δίσκοι του Paul Anka, αναφέρουν ότι το αντικείμενο του πόθου του ήταν η Diana Ayoub, η οποία ήταν babysitter της αδελφής του. Όμως ο ίδιος ο Paul Anka δήλωσε ότι τη γνώρισε στην εκκλησία του Αγίου Ηλία, στη διασταύρωση των οδών Lyon και MacLaren στην Οτάβα, και από τότε αναπτύχθηκε η φιλία τους.

    Σε μία συνέντευξη που έδωσε το 1965 στην εφημερίδα Ottawa Citizen, η Diana Ayoub είπε:
    - Υποθέτω ότι δεν ήμουν ποτέ πραγματικά ερωτευμένη με τον Paul, αλλά ήμασταν πολύ καλοί φίλοι. Ο Paul φαινόταν τόσο μικρός εκείνη την εποχή, που ποτέ δεν τον είδα ερωτικά.

    Ωστόσο είπε ότι δεν είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Δύο χρόνια το πολύ. Όταν γράφτηκε το τραγούδι, ο Paul Anka ήταν 15 ετών και η Diana ήταν 17. Έτσι, ενώ οι στίχοι του τραγουδιού ξεκινούν με το «Im so young and youre so old», η διαφορά ηλικίας ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο φανταστική παρά πραγματική. Επιπλέον, η Diana Ayoub είπε ότι ο Paul Anka ήταν τότε ντροπαλός και της έπαιξε μόνο τη μουσική στο πιάνο.
    Diana Ayoub: Νομίζω ότι ήταν πολύ ντροπαλός για να τραγουδήσει τους στίχους μπροστά μου.

    Σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό Reader’s Digest, ο Paul Anka είπε για το τραγούδι: Ήμουν έφηβος και είχα ταλέντο στο γράψιμο. Είχα ασχοληθεί με την τοπική εφημερίδα επειδή ο γείτονάς μου ήταν ένας από τους συντάκτες. Ο κύριος Finn στην Ottawa Citizen. Έγραψα μερικά διηγήματα. Τότε πήρα πιάνο, έγραψα μερικά ποιήματα και γινόμουν λίγο καλύτερος στο πιάνο. Πήρα ένα ποίημα που έγραψα γι’ αυτό το κορίτσι με το οποίο είχα τσιμπηθεί και άρχισα να βάζω σ’ αυτό μία μελωδία. Ξεκίνησα να το τραγουδάω σε πάρτι, στη χορωδία και σε θεατρικές παραγωγές και είπα «Διάολε, μου αρέσει αυτό το πράγμα!».

    Ο Paul Anka ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς ταλέντων και κάνοντας μιμήσεις σύγχρονων αστέρων όπως του Frankie Laine και του Johnnie Ray.

    Το 1956, λίγο μετά τα 15αγενέθλιά του, ο Paul Anka αγόρασε για τον εαυτό του ένα εισιτήριο για το Los Angeles. Φεύγοντας, υποσχέθηκε στη Diana ότι θα επιστρέψει αφού γνωρίσει επιτυχία και θα την πάει βόλτα με το αυτοκίνητό του για να αντισταθμίσει τις πολλές βόλτες που είχε κάνει με το δικό της.

    Ο Paul Anka έμεινε στο Los Angeles με έναν θείο του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει όνομα ως τραγουδιστής. Στο τέλος της χρονιάς έπεισε τον πατέρα του να τον αφήσει να πάει στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του συμφώνησε με μία προϋπόθεση: αν ο Paul Anka δεν τα κατάφερνε στη Νέα Υόρκη, θα επέστρεφε στο σπίτι του στην Οτάβα. Έτσι, ο Paul Anka δανείστηκε 100 δολάρια από τον πατέρα του και πήγε στη Νέα Υόρκη μαζί με 4 τραγούδια που είχε γράψει.

    Λίγο μετά την άφιξή του, ο Paul Anka κανόνισε μία συνάντηση με τον Don Costa, στέλεχος της ABC/Paramount Records, ο οποίος συμφώνησε να ακούσει λίγα λεπτά από τη μουσική του νεαρού Καναδού. Αφού τον άκουσε να παίζει μερικά από τα τραγούδια του στο πιάνο, μεταξύ των οποίων και το «Diana», ο Don Costa εντυπωσιασμένος κάλεσε τους συναδέλφους του και του πρόσφερε μία συμφωνία που θα βοηθούσε τον Paul Anka να γίνει είδωλο των εφήβων τη δεκαετία του 1950. Μέσα σε λίγες μέρες, ο πατέρας του Paul Anka ήταν στη Νέα Υόρκη υπογράφοντας συμβόλαιο για λογαριασμό του γιου του, ο οποίος ήταν ακόμα ανήλικος και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπογράψει ο ίδιος.
     
    Η δισκογραφική εταιρία αποφάσισε να κυκλοφορήσει το «Diana» ως το πρώτο single του καλλιτέχνη. Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε το Μάιο του 1957 στο στούντιο του Don Costa στη Νέα Υόρκη και χρειάστηκε μόνο μία λήψη. Η μουσική του τραγουδιού βασίστηκε σ’ ένα δημοφιλή Latin ρυθμό, ονόματι cha-lypso, που είναι μία μορφή τροποποιημένου cha-cha πάνω σε beat calypso. Αυτός ο ρυθμός είχε επινοηθεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, όταν οι έφηβοι χρειάζονταν ένα ειδικό βήμα για να χορέψουν το «Love Is Strange» των Mickey & Sylvia. 

    Το «Diana» κυκλοφόρησε σε single στις 2 Ιουλίου του 1957. Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Paul Anka ερμήνευσε το τραγούδι στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS «The Ed Sullivan Show» και σε λίγες μέρες το τραγούδι του έγινε Νο 1 σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

    Στις 30 Σεπτεμβρίου το «Diana» έγινε Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία ρίχνοντας από την κορυφή το «All Shook Up» του Elvis Presley. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Paul Anka ήταν ο πρώτος έφηβος του οποίου το single ξεπέρασε τις 1.000.000 πωλήσεις. Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 1 στην Αυστραλία και τον Καναδά και έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. και του Βελγίου.

    Το «Diana» έγινε ο παιάνας του 1957 και ανέδειξε τον Paul Anka σε διεθνή αστέρα και είδωλο των εφήβων. Μέσα στην επόμενη διετία, το γεγονός αυτό αξιοποιήθηκε με μια σειρά από πολύ δραματικές μπαλάντες για τον εφηβικό έρωτα (ή την έλλειψή του).

    Ο Paul Anka, σε αντίθεση με τους βετεράνους δημιουργούς της Tin Pan Alley, ήταν σε θέση να έρχεται σε επαφή με εφήβους και να αποδίδει τα συναισθήματά τους καθώς ήταν κι ο ίδιος ένας από αυτούς. Αυτή η τάση, μάλιστα, θα εντεινόταν στις επόμενες δεκαετίες.
    «Η ζωή μου ως έφηβος τελείωσε στα 16 μου. Πήγα σε άλλη σφαίρα», δήλωσε ο Paul Anka.

    Η Diana Ayoub ποτέ δεν φαντάστηκε ότι το τραγούδι που έγραψε γι’ αυτήν ο Paul Anka θα γνώριζε τόσο μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα τράβηξε κι αυτή με τη σειρά της τα φώτα της δημοσιότητας. Έδωσε διάφορες συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες για το πώς είναι να είσαι η μούσα ενός καλλιτέχνη, για τη φιλία της με τον Paul Anka αλλά και για την τεράστια προσοχή που έλαβε όταν το τραγούδι σάρωσε τα ερτζιανά κύματα. Η Diana Ayoub υπηρέτησε και ως πρόεδρος στο Fun Club του Paul Anka στην Οτάβα καθώς αποτελούσε έναν από τους πιο ένθερμους θαυμαστές του τραγουδιστή. Ο Paul Anka, πιστός στο λόγο του, επέστρεψε στην Οτάβα όταν είχε γίνει πλέον όνομα και είχε αποκτήσει φήμη και πήρε τη Diana Ayoub βόλτα με το αυτοκίνητό του. Η Diana Ayoub και ο Paul Anka συναντήθηκαν αρκετές φορές και στη Νέα Υόρκη. Το 1965, σε μία συναυλία του Paul Anka στην Οτάβα, ο τραγουδιστής ανέβασε πάνω στη σκηνή τη Diana υπό το φως των προβολέων.

    Το 1958, ο Paul Anka τραγούδησε και μία ιταλική εκδοχή του τραγουδιού, με τίτλο επίσης «Diana», σε στίχους του Mario Panzeri. Το 1963, κι αφού ο Paul Anka υπέγραψε στην RCA Records, ξαναηχογράφησε το «Diana» μαζί με πολλές άλλες επιτυχίες. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε και το «Remember Diana». Λέγεται ότι από το 1957 έως το 1963, το «Diana» έχει ηχογραφηθεί περισσότερες από 300 φορές σε 16 διαφορετικές χώρες. Παγκοσμίως, η πρώτη εκτέλεση του Paul Anka πούλησε πάνω από 9.000.000 αντίτυπα.

    Άλλες εκτελέσεις

    • David Ross (Σεπτέμβριος 1957, σε single).
    • Johnny O’Keefe & the Dee Jays (Δεκέμβριος 1957, στο EP «Whole Lotta Shakin’»).
    • Barry Frank (1957, σε single).
    • The Q-Tees & the Jazzmen (1957, σε single).
    • Conny (1957, γερμανική εκτέλεση σε single).
    • Frankie Avalon (Φεβρουάριος 1958, στο δίσκο «Frankie Avalon»).
    • Peter Kraus (Μάρτιος 1958, γερμανική εκτέλεση σε single).
    • Frankie Lymon & the Teenagers (Ιούλιος 1958, στο δίσκο «Rock ‘N Roll With Frankie Lymon»).
    • Armando Trovajoli (1958, ορχηστρική εκτέλεση στο δίσκο «Magic Moments Et La Capannina Di Franceschi»).
    • Claude Bolling (1958, στο single «Bad Boy»).
    • Georges Jouvin (1958, ορχηστρική εκτέλεση στο δίσκο «Nel Blu Dipinto Di Blu»).
    • Carlos Gonzaga (1958, στο δίσκο «Carlos Gonzaga»).
    • Undine von Medvey (1958, γερμανική εκτέλεση στο single «River Kwai March»).
    • Lasse Liemola Ja Erkki Ertaman Orkesteri (1958, φινλανδική εκτέλεση στο single «Olet Kohtaloni»).
    • Boguslaw Wyrobek (Ιούλιος 1960, στο EP «Boguslaw Wyrobek»).
    • Conway Twitty (Δεκέμβριος 1960, στο δίσκο «The Rock And Roll Story»).
    • Mar-Keys (Σεπτέμβριος 1961, ορχηστρική στο single «Morning After» και τον Οκτώβριο του 1961 στο δίσκο «Last Night»).
    • Bobby Vee (1961, στο δίσκο «Bobby Vee with Strings and Things»).
    • Johnny Hallyday (1961, στο δίσκο «Johnny Hallyday Sings America’s Rockin’ Hits»).
    • The Topsiders (1963, στο δίσκο «Rock Goes Folk»).
    • Alton Ellis & Tommy McCook & the Supersonics (1969, σε δίσκο 45 στροφών).
    • Rock-Ragge (1971, στο δίσκο «Rockgala Pa Dambergs - Fridens, Kilowatt & Rivaler).
    • New Jordal Swingers (1974, στο δίσκο «Rock Machine»).
    • Jussi & The Boys (1974, φινλανδική εκτέλεση στο δίσκο «Pojat Asialla»).
    • Mud (Ιούλιος 1975, στο δίσκο «Mud Rock Volume II»).
    • Salomon (1976, στο δίσκο «Salomon»).
    • George Faith (1977, στο δίσκο «To Be a Lover»).
    • Flying Saucers (1977, στο δίσκο «Rock ‘N Roll Graffiti House»).
    • Θέμης Ανδρεάδης (Μάρτιος 1980, με τίτλο «Νταρντάνα», σε στίχους του Γιάννη Καραλή, στο δίσκο «Ως Εξής…». Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Κιουρκτσόγλου. Παραγωγή: Σπύρος Ράλλης. Ηχογράφηση: Studio Era. Ηχολήπτης: Γιάννης Κιουρκτσόγλου).
    • Will Tura (1980, ολλανδική εκτέλεση στο δίσκο «Liedjes Die Ik Graag Had Gezongen»).
    • Mike Berry (Μάρτιος 1981, σε single).
    • The Heptones (1988, στο δίσκο «Good Vibes»).
    • Jive Bunny and the Mastermixers (1989, ως sample στο κομμάτι «Lover’s Mix»).
    • Alejandra Guzman (1989, ισπανική εκτέλεση στο δίσκο «Dame Tu Amor»).
    • Χάρρυ Κλυνν (1992, με τίτλο «Stand By Me Ellada», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη, στο άλμπουμ «Γρανίτα Από Τζατζίκι»).
    • Paul Anka & Ricky Martin (1996, στο άλμπουμ «Amigos»).
    • Die Flippers (1996, γερμανική εκτέλεση στο άλμπουμ «Liebe Ist… Mein Erster Gedanke»).
    • The Pete Best Band (Αύγουστος 1999, στο άλμπουμ «Casbah Coffee Club»).
    • Danny Fabry (2002, στο άλμπουμ «The Greatest International Hits By Danny Fabry»).
    • Misfits (Ιούλιος 2003, στο άλμπουμ «Project 1950»).
    • Singuila (2003, ως sample στο τραγούδι «C’Est Trop»).
    • Caetano Veloso (Μάιος 2004, στο άλμπουμ «A Foreign Sound»).
    • Andy Lee Lang & The Marco Zarello Big Band (2004, ως μέρος του «Paul Anka Medley»). 
    • Cagey Strings (2006, στο άλμπουμ «Oldies Vol. 5».
    • Adriano Celentano & Paul Anka (Νοέμβριος 2006, με ιταλικούς στίχους του Giulio Rapetti, γνωστού και ως Mogol, και με τίτλο «Oh Diana» στο άλμπουμ «Unicamente Adriano Celentano»).
    • Roby Solo (2009, στο άλμπουμ «L’ Emozione Della Voce»).
    • Klostertaler (Φεβρουάριος 2010, γερμανική εκτέλεση στο άλμπουμ «Abschied Kann Ein Anfang Sein»).
    • Johnny Earl & Jive Street (2011, στο άλμπουμ «Something for Everyone»).

    Το «Diana» ακούγεται στις ταινίες «Γρανίτα Από Λεμόνι» (Eskimo Limon, 1978), «The Year My Voice Broke» (1987), «Summertime Blues: Lemon Popsicle VIII» (1988), «Makinavaja, El Ultimo Choriso» (1992), «Mr Payback: An Interactive Movie» (1995), «Απεγνωσμένα Δική Σου» (Committed, 2000), «Wellkåmm to Verona» (2006) και «Τα Μικρά Όνειρα Της Νιότης Μου» (Quartier Lointain, 2010). Επίσης ακούστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «The Ernie Sigley Show» (1974) και στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Freddie Mercury, The Untold Story» (2000).

    Το 2013 ο Paul Anka, κάνοντας λογοπαίγνιο με το «Diana», κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Dianacally Yours», μία συλλογή τραγουδιών από την περίοδο 1957-1962.

    Το New Musical Express κατέταξε το «Diana» στο Νο 74 των 100 καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας του 1950 γράφοντας: «ηχογραφημένο όταν ο αξιοσημείωτος Anka –ο οποίος επίσης έγραψε το τραγούδι- ήταν μόλις 15 ετών, αυτό το ζωηρό κομμάτι του doo-wop μετατράπηκε σε ένα από τα singles με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Σχεδόν αμέσως καθιέρωσε τον Καναδό Anka ως σημαντικό ερωτικό τραγουδιστή, ο οποίος συνεχίζει να ηχογραφεί και να δίνει συναυλίες μετά τα 70 του».

    Πολλοί πίστευαν ότι με το «Diana» ο Paul Anka θα ήταν άλλη μία περίπτωση τραγουδιστή της μίας επιτυχίας. Όμως, το 1958, τα «You Are My Destiny» και «Crazy Love» εδραίωσαν τον τραγουδιστή στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ενώ το 1959 ο Paul Anka επιλέχθηκε να παίξει ένα ρόλο στη χαμηλού προϋπολογισμού ταινία «Το Άλλοθι Μιας Νύχτας» (Girls Town). Σ’ αυτή την ταινία, ο Paul Anka τραγούδησε το «Lonely Boy», το οποίο έγινε μία από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες. Στη συνέχεια ακολούθησαν το «Put Your Head On My Shoulder», «It’s Time To Cry», «Puppy Love» και «My Home Town», όλα τραγούδια που μπήκαν στο αμερικανικό Top 10 αποδεικνύοντας ότι ο Paul Anka ήρθε για να μείνει. Δέκα χρόνια αργότερα, κι ενώ είχαν μεσολαβήσει και πολλές άλλες επιτυχίες, ο Paul Anka έγραψε τους στίχους στο συγκλονιστικό «My Way» (1969), που έγινε γνωστό με τη φωνή του Frank Sinatra, και δύο χρόνια αργότερα έγραψε το «She’s A Lady» (1971) που ερμήνευσε ο Tom Jones. Χαρακτηριστικό της ιδιότητας του Paul Anka ως σημαντικού δημιουργού είναι και το «Love Never Felt So Good», που κυκλοφόρησε το 2014 με τις φωνές των Michael Jackson και Justin Timberlake, τραγούδι που συνέγραψε ο Paul Anka με τον Michael Jackson και που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία 57 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη επιτυχία του Paul Anka!  

     

    DIANA – Paul Anka

    I'm so young and you're so old
    This, my darling, I've been told
    I don't care just what they say
    'Cause forever I will pray

    You and I, we will be as free
    as the birds up in the trees
    Oh, please stay by me, Diana

    Thrills I get when you hold me close
    Oh my darling, you're the most
    I love you but do you love me?
    Oh Diana, can't you see?

    I love you with all my heart
    and I hope we will never part
    Oh, please stay by me, Diana

    Oh, my darling, oh, my lover
    Tell me that there is no other
    I love you with my heart
    Oh-oh, oh-oh, oh-oh-oh-oh

    Only you can take my heart
    only you can tear it apart
    when you hold me in your loving arms
    I can feel you giving all your charms

    Hold me darling, hold me tight
    and squeeze me baby with all your might
    Oh, please stay by me, Diana

    Oh please, Diana (x2)


    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

     

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:LatinRockRock and RollΚαλλιτέχνες:MogolGiulio RapettiMichael JacksonTom JonesElvis PresleyFrank SinatraJustin TimberlakeMarioPaul AnkaRicky MartinΜουσική Εκπαίδευση:ρυθμόςΜουσική Γενικά:συνέντευξηΕταιρίες:Martin



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε