ελληνική μουσική
    852 online   ·  210.833 μέλη

    Ενότητες
    Ορισμός, Προέλευση, Ιστορία, Κουλτούρα και Ιδεολογία
    Η Αρχή
    Οι Καιροί Αλλάζουν
    Η Βρετανική Εισβολή
    Σύνοψις
    Καλλιτέχνες
    Δίσκοι & Ταινίες
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 17 Οκτ 2006

    Η Βρετανική Εισβολή

    (Οι Beatles ανοίγουν το δρόμο για την κατάκτηση της Αμερικής)



    Ας δούμε τώρα ένα άλλο πράγμα που συμβαίνει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, σε μία χώρα νησιωτική που τη λένε Αγγλία. Οι Αμερικανοί δεν την σκέφτονται και πολύ μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου, αλλά όπως αυτοί έκαναν νύχτα την απόβαση στη Νορμανδία και “εισέβαλαν” στην Ευρώπη, έτσι εισέβαλαν και οι Βρετανοί στην Αμερική, 20 χρόνια αργότερα. Η Βρετανική εισβολή έγινε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα του 1964 και αξίζει να δούμε γιατί οι Αμερικανοί γοητεύτηκαν αμέσως από οτιδήποτε Βρετανικό, αλλά και γιατί οι Βρετανοί αγκάλιασαν ολόψυχα την μαύρη Αμερικανική παράδοση. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν μία επίσης πλουραλιστική κοινωνία (όπως η Αμερική) και οι μειονότητές της ήταν απομεινάρια των προηγούμενων αποικιών της που είχαν λίγη ιστορική συγγένεια με την Αφρικανική μειονότητα που κατεύθυνε την μουσική καινοτομία του εικοστού αιώνα στην Αμερική. Ενώ λοιπόν η Βρετανία έχει μία κληρονομιά λαϊκών τραγουδιών, η νεώτερη γενιά των Βρετανών για να ικανοποιήσει την όρεξή της, αρπάζει πεινασμένη το μαύρο Αφρο/αμερικανικό Rock ‘n’ Roll, το μασάει και το ….καταπίνει!!

    Το Rock ‘n’ Roll στην Αγγλία ήταν αρχικά μία καλοκάγαθη μουσική με διάφορους ψευτο-Elvis που προσπαθούσαν να το συνδυάσουν με το light στυλ των Dance halls. Υπήρχαν ας πούμε οι Lonnie Donegan, Tommy Steele & Billy Fury που ήταν οι ανάλογοι Αμερικανοί Avalons των Βρετανών. Ο Donegan μάλιστα, επινόησε τον όρο "Skiffle" για να περιγράψει το δημοφιλές μουσικό υβρίδιο της εποχής που ήταν στην ουσία μία ανώδυνη ψυχαγωγία. Το συντηρητικό βέβαια ραδιόφωνο του BBC, προωθούσε όλους αυτούς τους νερόβραστους "Skifflers".

    Οι πιο αυθεντικές –ίσως- Βρετανικές μπάντες της εποχής –ίσως λέω- ήταν οι Cliff Richard & The Shadows και οι Screaming Lord Sutch & the Savages. Φάνηκαν στην περίοδο του 1960-61 (ο Cliff Richard ήταν μεγάλο αστέρι της Βρετανίας με αρκετές επιτυχίες και ταινίες –κατά τα πρότυπα του Elvis- στο ενεργητικό του), μία εποχή δηλαδή, που η Αγγλική νεολαία άρχιζε να αποκτά μία αίσθηση ταυτότητας και να ανεξαρτητοποιείται από την παλιότερη γενιά. Οι πρώτες μπάντες είχαν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται και σε λίγο, όλα αυτά τα νερόβραστα αγοράκια με τα λαδωμένα μαλλιά, θα ήταν παρελθόν.

    Το Αγγλικό νεολαιίστικο μουσικό κίνημα, φούντωσε με αστραπιαία ταχύτητα και απέκτησε υποομάδες -Teddy-Boys (που δεν έχουν καμία σχέση με την ερμηνεία που δόθηκε εδώ στην Ελλάδα στη δεκαετία του 60) Mods, & Rockers)- (Αξίζει δε, να σας πληροφορήσω, ότι ήμουν πολύ συχνός επισκέπτης των αστυνομικών τμημάτων λόγω μακριών μαλλιών, αντιμετωπίζοντας την εντελώς ανόητη συμπεριφορά των μπάτσων του στυλ: “Πες μας ένα τραγούδι να σε αφήσουμε” ή “Γιατί έχεις μακριά μαλλιά; Σου το είπε η γκόμενα;” Και όλα αυτά, στη δεκαετία παρακαλώ, του …….70!!!). Οι νέοι λοιπόν της Βρετανίας, αντιδρούσαν στα κοινωνικά συντηρητικά πρότυπα φορώντας πολύ στενές γραβάτες, κίτρινα κουστούμια ή κάνοντας περίεργα κουρέματα, κάτι που οι Αμερικάνοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έσπευσαν να υιοθετήσουν αμέσως. Αυτή η “επανάσταση” πότισε ΚΑΙ τη μουσική, και έβγαλε τη Βρετανία από την πολιτιστική μεταπολεμική αναιμία. Από αυτό το περιβάλλον προέκυψε μία νέα γενιά Βρετανών μουσικών που μαθήτευσε στο μαύρο Αφρο/αμερικανικό Rhythm ‘n’ Blues και το εξοικείωσε με την Βρετανική καθημερινότητα. Η μουσική τους ήταν μια αυθεντική ανα-παραγωγή του αρχικού Αφρο/αμερικανικού ύφους, που ποτίστηκε με τη Βρετανική κουλτούρα, εξελίσσοντάς το σε ένα Rock Βρετανικής ….ισχύος!!!

    Δείτε: Το Βρετανικό κύμα δημιούργησε μπάντες ανεπανάληπτες που εργάστηκαν σκληρά για την υπόθεση της μουσικής σκηνής. Οι Rolling Stones (για παράδειγμα), μπορεί να ξεκίνησαν διασκευάζοντας τραγούδια του Berry, αλλά αυτό που εξέλιξαν και εγκατέστησαν στη συνέχεια, είναι απόλυτα δικό τους και παρ’ όλο που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη Blues ρίζα, είναι απόλυτα .…κάτι άλλο!!! Εξ άλλου, το Rock ‘n’ Roll τώρα πια, έχει εξελιχθεί σε μία υπόθεση ενός πάρε-δώσε, είναι σκέτο Rock, και είναι οι Βρετανικές μπάντες που είναι υπεύθυνες γι’ αυτό. Πήραν απ’ τον Dylan, αλλά και ο Dylan πήρε απ’ αυτούς. Ας το δούμε αυτό.

    Οι Animals πήραν το παραδοσιακό “House of the Rising Sun” και το έκαναν ηλεκτρικό, ξαφνιάζοντας μαζί με τους Αμερικανούς, και τον ίδιο τον Dylan τον οποίο στη συνέχεια “εξηλέκτρισαν”. Ναι έτσι είναι. Ο Dylan άκουγε αυτό το τραγούδι από έναν Αμερικανό (μου διαφεύγει το όνομά του), όταν ακόμα τριγυρνούσε άσημος στα café της Νέας Υόρκης και αποφάσισε να το συμπεριλάβει στον πρώτο του δίσκο, στην παραδοσιακή του φολκλορική μορφή (Bob Dylan/1962). Οι Animals το ηχογράφησαν “ηλεκτρικά” δύο χρόνια αργότερα και ο Dylan μέσα στο ξάφνιασμά του, σκέφτεται: “Αφού μπορούν οι Βρετανοί να εξηλεκτρίζουν την παράδοση, γιατί δεν μπορώ εγώ; Μωρέ μπορώ και παραμπορώ!!” Έτσι μας προέκυψε ο “ηλεκτρικός” Dylan που –αρχικά- γιουχαρίστηκε από τους θαυμαστές του για αυτή την καινοτομία. Ευτυχώς όμως που επέμενε –λέω εγώ- και δεν έκανε πίσω, διότι έτσι το πάρε–δώσε έγινε ένα αλισβερίσι χωρίς τελειωμό. Οι Beatles (με τον Lennon) ανακαλύπτουν τον Dylan, ασχολούνται με τον τρόπο της στιχοπλοκής του και κάνουν μία εντυπωσιακή στροφή στις μέχρι τότε δισκογραφικές τους καταθέσεις με το θαυμάσιο (“Rubber Soul”/1965). O Dylan, εντυπωσιάζεται από το beat τους και αποφασίζει να beat-άρει και αυτός. Στο πρώτο του ταξίδι στη Βρετανία (1966) ζητάει να γνωρίσει τον Donovan ενθουσιασμένος από τα τραγούδια του Σκοτσέζου τραγουδοποιού και όλη την ώρα αναρωτιέται: “Μα οι Beatles πού είναι;” (Αν είδατε το ντοκιμαντέρ “No Direction Home”, θα τα θυμάστε πολύ καλά όλα αυτά). Οι Rolling Stones, ανακαλύπτουν και αυτοί τον Dylan και ο Jagger επηρεασμένος στιχουργικά, κάνει το υπέροχο “Who ‘s Been Sleeping Here” για να απογειωθεί ένα χρόνο μετά, με το “Sympathy for the Devil”. Οι Kinks του Ray Davies, εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα το θέμα “Αγάπη μου έλα πίσω” και ο Ray περνάει σε στιχοπλοκήματα που σατιρίζουν το Βρετανικό κατεστημένο. Όταν ακούς λοιπόν τραγούδια όπως για παράδειγμα τα: “Who ‘s Been Sleeping Here”/Stones, “Lazy Afternoon”/Kinks, “A Day in the Life”/Beatles, “We Won’t Get Fooled Again”/Who, αυτό που αντιλαμβάνεσαι είναι μία ταυτότητα απόλυτα Βρετανική, το μυαλό σου δεν περνάει στην απέναντι πλευρά με τίποτα και οι Αμερικανοί μη μπορώντας να το “φάνε” αυτό, αρχίζουν τα εμπορικά τερτίπια, διότι αντί να εισπράττουν δολάρια από τις δικές τους πωλήσεις, αναγκάζονται να τα στέλνουν στους Βρετανούς σε…..λίρες!!! Σε αντιπερισπασμό, δημιουργούν τους Monkees, μία στουντιακή μπάντα από session μουσικούς σαν απάντηση στους Beatles, μόνο που τα “πιθηκάκια” δεν έχουν καμία σχέση με το Βρετανικό πρότυπο.

    Οι Beatles (1959) έχτισαν φόρμες, οι Animals (1963) εξηλέκτρισαν, οι Kinks (1962) εισήγαγαν το κοινωνικο/σατιρικό τραγούδι, οι Who (1964) προκάλεσαν και οι Rolling Stones (1962) έφεραν την “riff revolution”.

    “I can't get no Satisfaction
    I can't get no Satisfaction
    'Cause I try, and I try,
    and I try, and I try . . .
    I can't get no. . .”


    Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που φάνηκαν σαν πύραυλοι με μία μόνο επιτυχία (one hit wonders), αλλά οι Stones δεν είναι …..αλεξιπτωτιστές. Οι Stones είναι Βρετανοί, αγαπούν το Blues, ήρθαν για να αλλάξουν τα μουσικά πράγματα και το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο. Το Blues του Clapton ή του Mayall –για παράδειγμα- έχει μαύρο χρώμα ενώ οι Stones –όταν θέλουν- το αφήνουν να υπάρχει πίσω σαν φόντο ή ακόμα και να μη φαίνεται καθόλου. Δεν εγκατέλειψαν ποτέ το Blues. Υπάρχει ακόμα και στο “I Miss You” που είναι …disco!! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η ρίζα μέσα στο χώμα, εξακολουθεί να τρέφει το δέντρο. Σημαίνει ότι αν η ρίζα πάψει να λειτουργεί, το δέντρο θα ξεραθεί. Η ρίζα λοιπόν υπάρχει. Ακούστε το “I Miss You” στη διασκευή που έκανε η Etta James και θα διαπιστώσετε αυτό που σας λέω.

    Η εξέγερση στη δεκαετία του 50, προσωποποιήθηκε από τον James Dean. Όταν στη δεκαετία του 60 κοιτάζεται στον καθρέφτη, βλέπει τα πρόσωπα των Bob Dylan, John Lennon, Ray Davies, Pete Townsend, Mick Jagger, κλπ…



    Ο Jagger στο “Satisfaction” είναι κυνικός και αγανακτισμένος:

    “. . . and he's tellin' me more and more
    about some useless information
    supposed to fry my imagination
    I can't get no. . .”


    Οι Rolling Stones ενσωμάτωσαν αυτήν την εξέγερση στην εμφάνισή τους, στη συμπεριφορά τους, στο στίχο τους και στη μουσική τους. Η άμεση επίθεση στις καλοαναθρεμένες αριστοκρατικές ευαισθησίες, ήταν ΚΑΙ δική τους. Γράφω “ΚΑΙ”, επειδή δεν ήταν οι μοναδικοί. Σ’ αυτή την περίοδο του Rock, οι “εργάτες” είναι αρκετοί. Είναι και ο Ray Davies με τους Kinks που σατιρίζει συνεχώς το συντηρητισμό και τον καθωσπρεπισμό των Βρετανών.

    Οι Kinks είχαν μία λεπτότητα. Το ντύσιμό τους ήταν επιμελημένο, απέφευγαν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και τα σκάνδαλα, αλλά ο Ray Davies σατίριζε το Βρετανικό κατεστημένο με το στίχο του:

    ("A Well Respected Man"/1965)

    “'Cause he gets up every morning
    And he goes to work at nine
    And he comes back home at five thirty
    Gets the same Train every time
    'Cause his world is built on punctuality
    It never fails.”


    Όπως με το "Satisfaction", έτσι και με το "A Well Respected Man", ο στιχοπλόκος διεκδικεί αξίες. Όλη αυτή η τάξη, ο καλλωπισμός, οι καλοί τρόποι, η τυπικότητα και ο συμβιβασμός οποιουδήποτε είδους, όλα τα γνωρίσματα δηλαδή για τα οποία η αγγλική κοινωνία υπερηφανεύεται, χτυπιούνται αλύπητα από τον Ray που αγανακτεί ……ευγενικά!!!

    “And he's oh so good
    And he's oh so fine
    And he's oh so healthy
    In his body and his mind
    He's a well respected man about town
    Doing the best things so conservatively.”


    Η απόρριψη του κατεστημένου μέσω μιας μουσικής που την θεωρούν “δικιά τους” είναι γοητευτική όχι μόνο για τους Βρετανούς, αλλά και για τους Αμερικανούς. Οι Beatles έχουν στρώσει το δρόμο (1964) για τις Βρετανικές Μπάντες και έτσι, το συνάλλαγμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αρχίζει να εισρέει στη Βρετανία. Η Βρετανική Εισβολή βρίσκεται σε όλη της την έξαρση.

    Αλλά δεν τελειώνουν όλα εδώ. Υπάρχει και συνέχεια. Συμβαίνει κάτι πολύ δυνατό και ο Dylan που -στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού- κάνει την ίδια δουλειά με τους Βρετανούς, το επισημαίνει:

    “Because something is happening here
    But you don't know what it is
    Do you, Mister Jones?”


    Το κύμα των "μακριών" μαλλιών, που άρχισε από τους Beatles, δεν άρχισε νωρίτερα από το 1964 στην Αμερική. Μέχρι το 1967, τα μαλλιά των Αμερικανών ήταν μέσα στα όρια του καθωσπρεπισμού. Πολύ γρήγορα όμως, μαζί με τα μακριά μαλλιά, έκαναν την εμφάνισή τους τα blue jeans και τα στρατιωτικά χιτώνια. Οι νέοι αμφισβητούν το κατεστημένο με κάθε τρόπο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και μέχρι σήμερα, η κυρίαρχη μόδα είναι τα blue jeans που τώρα πια έχουν διαμορφώσει μια ογκώδη διεθνή εμπορική αγορά, αλλά πριν από την εισβολή της δεκαετίας του '60, ήταν αδιανόητο να φορούν οι νέοι blue jeans στο σχολείο ή οπουδήποτε αλλού. Πολλά σχολεία είχαν επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ένδυσης για τους μαθητές.

    Στα 1966, και καθώς η “Βρετανική Εισβολή” συντελείται, οι Who ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι Pete Townshend & Roger Daltry αγανακτούν και αυτοί με τη σειρά τους στο: “Μy Generation”.

    “People try to put us d-d-down
    (Talkin' 'bout my generation)
    Just because we g-g-get around
    (Talkin' 'bout my generation”)


    Όλα πλέον είναι ομολογημένα. Οι μπάντες της Βρετανίας ηγούνται (“Revolution”/Beatles, “Street Fighting Men”/Rolling Stones) και η εξέγερση είναι πλήρης, είναι προκλητική και είναι ενοποιημένη. (Το Vietnam δεν έχει φουντώσει ακόμα, αλλά υπάρχουν άλλα δημοφιλή θέματα (αστικά δικαιώματα, δικαιώματα των γυναικών, περιβάλλον) που φέρνουν τις γενιές σε σύγκρουση.

    Δεν μπορούμε να απομονώσουμε αυτή την εποχή και να μην εφαρμόσουμε τη γνώση από αυτό που ακολούθησε, όχι μόνο στο υπόλοιπο της δεκαετίας του 60, αλλά και μέχρι σήμερα. Οι Who κάνουν πικρό φινάλε:

    “Things they do look awful c-c-cold
    Things they do look awful c-c-cold
    Yeah, I hope I die before I get old
    Yeah, I hope I die before I get old”


    Οι Pete Townshend & Roger Daltry μαζί με τον Jagger και τον Lennon, γίνονται κι αυτοί συνείδηση της νέας γενιάς. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο για τους σημερινούς νέους να αμφισβητήσουν τη γενιά των Who παρ’ όλο που οι τότε Hippies ίσως να είναι οι σημερινοί πολιτικοί. Έχουν παιδιά που πιθανότατα εργάζονται σε εταιρίες πετρελαίου, ή είναι χρηματιστηριακά στελέχη, ή επιφανείς δικηγόροι. Με λίγα λόγια, οι τότε Hippies έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα και κυβερνούν σήμερα τον κόσμο (Για να θυμηθούμε έτσι και τον πολύ σπουδαίο Βρετανό τραγουδοποιό/ποιητή Ian Anderson στη θεματολογία του “Thick As a Brick”).

    Η “Βρετανική Εισβολή”, υποκίνησε στην Αμερική μία επανάσταση για διεκδίκηση αξιών, για καλύτερη διαβίωση, για ισονομία, για τον τερματισμό του πολέμου, για σεξουαλική απελευθέρωση, για το φεμινιστικό κίνημα και ένα σωρό άλλα πράγματα. Αν μη τι άλλο, ξύπνησε συνειδήσεις για διεκδίκηση. (“Αξίζω καλύτερη μεταχείριση από την πολιτεία. Τη διεκδικώ και την κερδίζω.”).

    Η “επίθεση” των Βρετανών συνεχίστηκε αμέσως μετά την “εισβολή” των Beatles (1964), με αμέτρητες μπάντες: Dave Clark 5, SearChers, Gerry and the Pacemakers, Manfred Mann, Herman's Hermits, Hollies και ένα σωρό άλλες, μετατρέποντας τη “μάχη” σε έναν απλό περίπατο. Οι Αμερικανοί “παραδόθηκαν αμαχητί” και ευτυχώς που ο Βοναπάρτης δεν είχε ποτέ στο οπλοστάσιό του ένα “όπλο” σαν τους Βρετανούς, γιατί δεν ξέρω τι μουσική κληρονομιά θα είχαμε σήμερα, αλλά πάντως Rock δεν θα είχαμε.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 60, το Rock, περνούσε το μήνα του μέλιτος. Εκτός από τα πρώτα μεγάλα και ιστορικά festivals που είχαν αρχίσει να διοργανώνονται με προεξέχοντα τα τριήμερα festivals του Monterey (1967) & του Woodstock (1969), μπήκε στο παιχνίδι και ο κινηματογράφος. Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο ταινίες που είχαν κάνει πολύ μεγάλη αίσθηση. Η μία είναι του Peter Fonda (“Easy Rider”/1969) και η άλλη το “Strawberry Statement”/1970, του Stuart Hagmann. Έχουμε όμως και δύο πολύ σπουδαία κινήματα στην ιστορία του Rock. Το πρώτο είναι οι Hippies (δεκαετία '60) και το δεύτερο είναι η έκρηξη του Punk (δεκαετία '70). Υπάρχει η άποψη ότι το Rap είναι ένα τρίτο κίνημα για το Rock. Προσωπικά δεν δέχομαι αυτή την άποψη, αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, τα δύο προηγούμενα υπήρξαν πολύ περισσότερο σημαντικά και επαναστατικά.

    Η δεκαετία του 70, διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική κληρονομιά της δεκαετίας του 60 και μη νομίσετε ποτέ ότι εκείνοι οι πρωταγωνιστές απουσιάζουν από το σήμερα. Απλά, μετασχηματίζονται. Οι Byrds (για παράδειγμα), σήμερα λέγονται R.E.M. οι επίσης Αμερικανοί Green Pajamas με τον Jeff Kelly (Jeff, σ’ ευχαριστώ για το cd που μου έστειλες) αναπαράγουν ψυχεδέλεια με αυθεντικό Βρετανικό ήχο, ο Dylan μετεξελίχθηκε σε Mark Knopfler και οι Rolling Stones στην -κακή γι αυτούς- δεκαετία του 80, είχαν μετασχηματιστεί σε Green on Red. Όλα είναι εδώ….

    Επόμενο: Σύνοψις






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #5871   /   17.10.2006, 01:36   /   Αναφορά
    Και επειδή δεν χώρεσε ολόκληρο, θα συμπληρώσω εδώ αυτά:



    *** 8: Ταινίες



    Ταινίες που αν δεν έχετε δει, επιβάλλεται να δείτε.







    * “Easy Rider” (του Peter Fonda/1969), με τους Peter Fonda, Dennis Hopper & Jack Nickolson.

    To film έχει να κάνει με τη στενοκεφαλιά των Αμερικανών (του Νότου κυρίως).



    Soundtrack: Byrds, Steppenwolf, Smith, Holy Modal Rounders, Fraternity of Man, Jimi Hendrix Experience, Electric Prunes & Roger McGuinn.



    * “Strawberry Statement” (του Stuart Hagmann/1970) με τους Bruce Davison & Kim Darby.

    Η ταινία αφορά στη φοιτητική εξέγερση που έγινε στις 4 Μαΐου του 1970 στο Kent State University του Ohio και κόστισε τη ζωή τεσσάρων φοιτητών.

    Αξίζει να αναφέρω, ότι την επομένη ημέρα ο Neil Young μπήκε μαζί με τους Crosby, Stills & Nash στο στούντιο, έγραψε και ηχογράφησε το “Ohio”:



    “Tin soldiers and Nixon coming,

    We're finally on our own.

    This summer I hear the drumming,

    Four dead in Ohio”.





    Soundtrack:
    Beatles, Buffy Sainte-Marie, Thunderclap Newman, Crosby, Stills, Nash and Young & Murray MacLeod



    * “Monterey” (Ντοκιμαντέρ του D. A. Pennebaker, 1968)



    * “Woodstock” (Ντοκιμαντέρ του Michael Wadleigh, 1970)



    Πρόκειται -όπως καταλαβαίνετε- για τα περίφημα τριήμερα festivals. Οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος, είναι πάρα πολλοί.



    #5872   /   17.10.2006, 01:43   /   Αναφορά
    Ειλικρινα τωρα και χωρις καθολου κακοπροαιρετη κριτικη, απο τα βαθη της ψυχης μου, χωρις καμια ειρωνια (δεν κανω πλακα , το εννοω, χωρις καμια ειρωνια)....κι αγνοωντας την αγγλολαγνεια που διακατεχει το αρθρο σου....Μερικες ερωτησουλες μοναχα θα σου κανω προς τερψη της αγανακτισμενης μου περιεργειας:



    1. Δηλαδη αν ενα ελληνικο σχημα που παιζει ροκ ηχογραφησει ενα δισκο με instrumental τραγουδια (εννοω χωρις λογια , μονο μουσικη), ο δισκος αυτος θα χαρακτηριστει "ελληνοφωνο ροκ" ???



    2.... Οι Αμερικανοι ειναι ιρλανδοβρετανοι αποικοι??

    .....Δηλαδη οι Ισπανοι, Πορτογαλοι, Ελληνες, κινεζοι, Εβραιοι, Σκωτζεζοι, που ηταν απο τους πρωτους που πατησαν το ποδι τους στην "γη της επαγγελιας" κατα εκαντονταδες χιλιαδες, ειναι μεταναστες εκει??

    .....Μονο οι ιρλανδοβρετανοι μπορουν να χαρακτηριστουν "Ντοπιοι Αμερικανοι πολιτες" ??

    ....Οι Ιρλανδοι ειναι Αγγλοι??



    3. Ενταξει, οι Αμερικανοι ειναι κακοι ανθρωποι που ειχαν σκλαβους μεχρι το 1860 .....Οι Αγγλοι που εσφαζαν τους Ινδους καθημερινα ειναι καλυτεροι ?? .....Που πουλησαν την Σμυρνη , την Θρακη και την Κυπρο στους Τουρκους (Δεν το λεω ρατσιστικα, οσοι κανατε ιστορια στο σχολειο ή εστω διαβασατε καποια εγκυκλοπαιδεια καταλαβενετε τι εννοω) ???? Φτανει ενας Ντικενς κι ενας Ιουλιος Βερν για να σβηστουν αυτα τα εγκληματα ??



    4. Επιπλεον , αν οι Αμερικανοι ηταν "Ιρλανδοβρεττανοι" , ο "πολεμος της ανεξαρτησιας" τι ηταν ?? Εμφυλιος ??



    5. Οσον αφορα την "ελληνικη ροκ κουλτουρα" και το γεγονος οτι δεν υφισταται κατα την αποψη σου, μηπως θα μπορουσες να το αναλυσεις λιγο περισσοτερο ετσι ωστε να γινει κατανοητος ο λογος για τον οποιο δεν υπαρχει?? Και επεκτεινωμαι λιγακι: Λες οτι η ροκ κουλτουρα ειναι μια, δηλαδη η "Αμερικανικη ροκ κουλτουρα" δεν διαφερει απο την "Αγγλικη ροκ κουλτουρα" ή την "Γαλλικη " , κ.λ.π. ......Εδω εμεις ειμαστε ενας λαος 10 εκατομυριων (και καποιων εκατομυριων ακομα διασκορπισμενα ανα την υφηλιο) και η μιση Ελλαδα λεει το σαντουιτς σουβλακι, το σουβλακι καλαμακι, το τυρι φετα και το κασερι τυρι (ή και το αναποδο) απο την αλλη μιση.....Δηλαδη η "Ελληνικη γενικοτερη κουλτουρα" ειναι μια ?? Δεν διαφερει απο περιοχη σε περιοχη ??



    ΥΓ: Συγνωμη που ημουν τοσο φλυαρος, παρασυρθηκα...Αν βρισκεις κουραστικες ή παιδαριωδες τις αποριες μου τουλαχιστον απαντησε μου στα 2 πρωτα ερωτηματα και στο φιναλε εσυ το ζητησες :

    "Και ναι….με βάζετε σε πειρασμό και δεν μπορώ να μη ρωτήσω:



    Αν πάρουμε δηλαδή τον Sting, και τους Coldplay, και τους βάλουμε να τραγουδάνε τα πολυφωνικά της Ηπείρου στα Αγγλικά, θα λέμε μετά ότι αυτό που κάνουν είναι Αγγλικό ….Πολυφωνικό; Πείτε μου…. Πείτε μου…. "





    ....Και το ξαναλεω, δεν προσπαθω να πουλησω ειρωνια ουτε να κανω κακοπροαιρετη κριτικη.



    Ταπεινα δικος σας, Ροκοσαυρος ο Ελληνικος







    #5873   /   17.10.2006, 01:46
    Θα σου απαντήσω, μα θα περιμένεις ....λίγο!!!!!



    :-)

    #5874   /   17.10.2006, 07:14   /   Αναφορά
    Θέλεις λοιπόν να σου απαντήσω για να “τέρψεις” την περιέργειά σου που…..αγανάκτησε;



    1. Δηλαδη αν ενα ελληνικο σχημα που παιζει ροκ ηχογραφησει ενα δισκο με instrumental τραγουδια (εννοω χωρις λογια , μονο μουσικη), ο δισκος αυτος θα χαρακτηριστει "ελληνοφωνο ροκ" ???




    Το τραγούδι προϋποθέτει στίχο. Λόγια δηλαδή που τραγουδιούνται. Άρα και …..φωνή!!! Το instrumental δηλαδή, ΔΕΝ είναι τραγούδι, και άρα δεν μπορείς καθόλου να το πεις …….όφωνο!!!



    2.... Οι Αμερικανοι ειναι ιρλανδοβρετανοι αποικοι??

    .....Δηλαδη οι Ισπανοι, Πορτογαλοι, Ελληνες, κινεζοι, Εβραιοι, Σκωτζεζοι, που ηταν απο τους πρωτους που πατησαν το ποδι τους στην "γη της επαγγελιας" κατα εκαντονταδες χιλιαδες, ειναι μεταναστες εκει??




    Οι Αμερικάνοι είναι άποικοι ……..γενικώς!!!!



    Σύμφωνα με την απογραφή του 2000, οι “Αμερικάνοι” είναι 300.000.000 (παρά κάτι) και αυτά τα εκατομμύρια τα αποτελούν οι εξής πληθυσμοί:

    Το 1/3 του πληθυσμού, 100 εκατομμύρια δηλαδή, είναι Άγγλοι, Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλλοί:

    Και συνεχίζω….

    120 εκατομμύρια είναι Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Σκανδιναυοί, Εβραίοι, Ινδιάνοι: 4.500.000, Ολλανδοί, Ρώσοι, Ούγγροι, Τσέχοι, Έλληνες, Ουκρανοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, Πολωνοί, Λιθουανοί, Αρμένιοι, Κροάτες, Ρουμάνοι, Βέλγοι, Αλβανοί, Ισπανοί, Λετονοί, Βάσκοι, Βούλγαροι, Λουξεμβούργιοι, Ισλανδοί, Εσθονοί, Πορτογάλοι, Βραζιλιάνοι και Τούρκοι.

    60 εκατομμύρια είναι Αφροαμερικάνοι και 5 εκατομμύρια είναι Ινδιάνοι. Το υπόλοιπο, σου το χαρίζω. Είναι οι –ο θεός να τους κάνει δηλαδή- Αμερικάνοι (τα στοιχεία είναι από την Wikipedia).



    Επί τη ευκαιρία, μάθε ότι οι παρακάτω Πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν/έχουν Ιρλανδική καταγωγή.

    Andrew Jackson, James Polk, James Buchanan, Ulysses Grant, Chester Arthur, Grover Cleveland, William McKinley, Woodrow Wilson, John Kennedy, Lyndon Johnson, Richard Nixon, James Carter, Ronald Reagan, William Clinton.



    Οι παρακάτω, είχαν/έχουν Αγγλική καταγωγή.

    George Washington, Thomas Jefferson, Benjamin Harrison, William Harrison, George H. W. Bush, George W. Bush.



    .....Μονο οι ιρλανδοβρετανοι μπορουν να χαρακτηριστουν "Ντοπιοι Αμερικανοι πολιτες" ??




    Οι "Ντοπιοι Αμερικανοι πολιτες" είναι οι Ινδιάνοι (American Indians, Indians, Amerindians, Amerinds)



    ....Οι Ιρλανδοι ειναι Αγγλοι??




    Έγραψα κάπου ότι οι Ιρλανδοί είναι Άγγλοι;



    3. Ενταξει, οι Αμερικανοι ειναι κακοι ανθρωποι που ειχαν σκλαβους μεχρι το 1860 .....Οι Αγγλοι που εσφαζαν τους Ινδους καθημερινα ειναι καλυτεροι ?? .....Που πουλησαν την Σμυρνη , την Θρακη και την Κυπρο στους Τουρκους (Δεν το λεω ρατσιστικα, οσοι κανατε ιστορια στο σχολειο ή εστω διαβασατε καποια εγκυκλοπαιδεια καταλαβενετε τι εννοω) ???? Φτανει ενας Ντικενς κι ενας Ιουλιος Βερν για να σβηστουν αυτα τα εγκληματα ??




    Κατ’ αρχήν δεν έγραψα πουθενά, ούτε και τους ονόμασα κακούς. Η δουλεία όμως ήταν καθεστώς και αναφέρομαι σ’ αυτήν, σαν αιτία για τη γέννηση των blues και των spirituals. Τι σχέση έχει η μουσική με όλα αυτά που αναφέρεις; Γιατί το μπερδεύεις; Αυτά, στο forum της πολιτικής. Εδώ δεν ενδιαφέρουν.



    Όταν ο Dylan γράφει το παρακάτω, δεν το γράφει τυχαία. Γνωρίζει πράγματα και το γράφει:



    Blind Willie McTell



    Seen the arrow on the doorpost

    Sayin' this land is condemned

    All the way from New Orlean

    To Jerusalem

    I travelled through East Texas

    Where many martyrs fell

    And I know noone can sing the blues like Blind Willie McTell.



    arrow on the doorpost:

    Υπάρχουν αναφορές ότι έβαζαν διάφορα σημάδια στους καταυλισμούς των σκλάβων. Πού να τρώνε, που να κοιμούνται, που να μην πηγαίνουν κλπ…κλπ…



    East Texas:

    Είναι μία σύγκριση με τον Αμερικάνικο Νότο, Στο Νότο ζούσαν πολλοί μαύροι σκλάβοι που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους λευκούς. Πολλοί έχαναν τη ζωή τους και οι υπόλοιποι τους είχαν κάτι σαν θρησκευτικούς μάρτυρες.



    See them big plantations burning

    Hear the cracking of the whips

    Smell that sweet magnolia blooming

    See the ghosts of slavery ships

    I can hear them tribes moaning

    Hear that undertaker's bell

    Nobody can sing the blues like Blind Willie McTell



    plantations burning:

    Οι φυτείες που καίγονται, σημαίνουν το τέλος του θεσμού της σκλαβιάς στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου (1860).



    The cracking of the whips:

    Εδώ, έχουμε ένα κοντράστ με την sweet magnolia blooming. Αυτό όμως, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά μόνο το ότι η “υψηλή κοινωνία” του Νότου, στηρίχτηκε και “πάτησε” πάνω στο θεσμό της σκλαβιάς για να σταθεί. Κοινωνικό κοντράστ.



    The slavery ships:

    Τα “φαντάσματα” των πλοίων που μετέφεραν σκλάβους, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Αμερικανική κοινωνία.



    Tribes moaning:

    Οι φυλές που βογκάνε, μας πάνε πίσω στα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς, στην Αφρικανική Ήπειρο. Οι λευκοί, προκειμένου να πάρουν σκλάβους, διέλυαν οικογένειες, εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές και την εχθρότητα μεταξύ των φυλών.



    The undertaker's bell:

    Το κουδούνι του νεκροθάφτη που κλείνει αυτό το κουπλέ, προσθέτει μία θλιβερή νότα στην μαύρη περίοδο της σκλαβιάς και για μια φορά ακόμα, μας λέει, ότι κανείς δεν τραγουδάει τα μπλουζ όπως ο Blind Willie McTell. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να μας περιγράψει αυτή την περίοδο καλύτερα από τον Blind Willie McTell.



    There's a woman by the river

    With some fine young handsome man

    He's dressed up like a squire

    Bootleg whiskey in his hand

    There's a chain gang on the highway

    I can hear them rebels yell

    And I know no οne can sing the blues like Blind Willie McTell



    the chain gang:

    Η παρέα με τις αλυσίδες μπορεί να είναι φυλακισμένοι που απέδρασαν ή σκλάβοι που δουλεύουν και φτιάχνουν το δρόμο (highway).



    The rebel yell:

    Είναι οι φωνές των επαναστατών, αλλά είναι και αυτό το σπαρακτικό που έχει το blues, που βγαίνει από μέσα σου, όταν είσαι σκλάβος με αλυσίδες και ακούς από μακριά τα ουρλιαχτά των επαναστατών να πλησιάζουν προς το μέρος σου. Ποιος ξέρει τι έχουν οι επαναστάτες στο μυαλό τους. Πηγαία έμπνευση ναι, αλλά και τρόμος.



    4. Επιπλεον , αν οι Αμερικανοι ηταν "Ιρλανδοβρεττανοι" , ο "πολεμος της ανεξαρτησιας" τι ηταν ?? Εμφυλιος ??




    Μόνος σου απαντάς σε αυτό. Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας ήταν πόλεμος για απεξάρτηση από τους Άγγλους που είχαν εκεί δικαιώματα.

    (Για ποιο λόγο λες εσύ να είχαν δικαιώματα;)



    Μάθε λοιπόν ότι το 1637, οι Άγγλοι της Νέας Αγγλίας (έτσι ονομάζονταν τότε η …..Αμερική –τουλάχιστον η ανατολική ακτή-) έκαναν στο Connecticut, τον πρώτο πόλεμο εναντίον των Ινδιάνων. (Carruth, Gorton. "The Encyclopedia of American Facts and Dates". 10th Ed. New York: Harper Collins Publishers, (C) 1997)



    Η επανάσταση κατά των Άγγλων έγινε στα χρόνια (1775-1783). Η διαδικασία για να ανακηρυχθεί η Αμερική αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος κράτησε από το 1784 έως και το1815. (Carpenter, Allen and Provorse, Carl. "The World Almanac Of The U.S.A." World Almanac Books, New Jersey. (C) 1996).



    Ο εμφύλιος πόλεμος έγινε αργότερα (1861-1865)



    5. Οσον αφορα την "ελληνικη ροκ κουλτουρα" και το γεγονος οτι δεν υφισταται κατα την αποψη σου, μηπως θα μπορουσες να το αναλυσεις λιγο περισσοτερο ετσι ωστε να γινει κατανοητος ο λογος για τον οποιο δεν υπαρχει?? Και επεκτεινωμαι λιγακι: Λες οτι η ροκ κουλτουρα ειναι μια, δηλαδη η "Αμερικανικη ροκ κουλτουρα" δεν διαφερει απο την "Αγγλικη ροκ κουλτουρα" ή την "Γαλλικη " , κ.λ.π. ......Εδω εμεις ειμαστε ενας λαος 10 εκατομυριων (και καποιων εκατομυριων ακομα διασκορπισμενα ανα την υφηλιο) και η μιση Ελλαδα λεει το σαντουιτς σουβλακι, το σουβλακι καλαμακι, το τυρι φετα και το κασερι τυρι (ή και το αναποδο) απο την αλλη μιση..... Δηλαδη η "Ελληνικη γενικοτερη κουλτουρα" ειναι μια ?? Δεν διαφερει απο περιοχη σε περιοχη ??




    Θα πρέπει να μου εξηγήσεις εσύ πρώτα πώς αντιλαμβάνεσαι τη λέξη “κουλτούρα”, για να καταλάβω τι εννοείς.



    ΥΓ: Συγνωμη που ημουν τοσο φλυαρος, παρασυρθηκα...Αν βρισκεις κουραστικες ή παιδαριωδες τις αποριες μου τουλαχιστον απαντησε μου στα 2 πρωτα ερωτηματα και στο φιναλε εσυ το ζητησες…




    Θα μπορούσα να δεχτώ τη Jazz σαν Αμερικάνικο πολιτισμό (οτιδήποτε άλλο είναι “εμβολιασμένο”), αλλά κι’ αυτή από μαύρους ξεκίνησε.



    Το παιχνίδι λοιπόν το έκαναν οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί. Από αυτούς πήραν τα ……εμβόλια!!! Και να μην ξεχνάς ένα σπουδαίο εργαλείο που έχουν εκεί. Την Αγγλική γλώσσα η οποία είναι και θεωρείται de facto επίσημη γλώσσα της χώρας (έτσι ακριβώς γράφει το σύνταγμά τους. “de facto”).



    Τέλος, γιατί πιστεύεις ότι θα βρω τις ερωτήσεις σου …..παιδαριώδεις;





    #5876   /   17.10.2006, 14:39
    Αυτό δεν είναι έτσι:

    "120 εκατομμύρια είναι Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Σκανδιναυοί, Εβραίοι, Ινδιάνοι: 4.500.000, Ολλανδοί, Ρώσοι, Ούγγροι, Τσέχοι, Έλληνες, Ουκρανοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, Πολωνοί, Λιθουανοί, Αρμένιοι, Κροάτες, Ρουμάνοι, Βέλγοι, Αλβανοί, Ισπανοί, Λετονοί, Βάσκοι, Βούλγαροι, Λουξεμβούργιοι, Ισλανδοί, Εσθονοί, Πορτογάλοι, Βραζιλιάνοι και Τούρκοι."



    Είναι έτσι:

    120 εκατομμύρια είναι Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Σκανδιναυοί, Εβραίοι, Πορτορικανολατινοαμερικάνοι, Ολλανδοί, Ρώσοι, Ούγγροι, Τσέχοι, Έλληνες, Ουκρανοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, Πολωνοί, Λιθουανοί, Αρμένιοι, Κροάτες, Ρουμάνοι, Βέλγοι, Αλβανοί, Ισπανοί, Λετονοί, Βάσκοι, Βούλγαροι, Λουξεμβούργιοι, Ισλανδοί, Εσθονοί, Πορτογάλοι, Βραζιλιάνοι και Τούρκοι.



    Εκ παραδρομής αναφέρθηκαν οι Ινδιάνοι δύο φορές.



    :-)


    #5877   /   17.10.2006, 14:49
    Θα απαντησω αλλα αναρωτιεμαι αν πρεπει να συνεχισω την συζητηση μεσω σχολιων ή αν θα επρεπε να την συνεχισουμε στο φορουμ. Πιστευω οτι ειναι κριμα να "υποσκιαστει" το αρθρο που εγραψες απο τετοιου ειδους σχολια κι αυτο γιατι μπορει να διαφωνω μαζι σου σε αρκετα πραγματα αλλα δεν μπορω να μην σου αναγνωρισω οτι : Πρωτον , καταναλωσες πολλες ωρες κια πολυ μερακι για να το γραψεις και Δευτερον, τα περισσοτερα απο τα οποια αναφερεις σχετικα με την ιστορια του Ροκ με βρισκουν συμφωνο.

    Παμε λοιπον:



    1.1. Δηλαδη αν ενα ελληνικο σχημα που παιζει ροκ ηχογραφησει ενα δισκο με instrumental τραγουδια (εννοω χωρις λογια , μονο μουσικη), ο δισκος αυτος θα χαρακτηριστει "ελληνοφωνο ροκ" ???





    Το τραγούδι προϋποθέτει στίχο. Λόγια δηλαδή που τραγουδιούνται. Άρα και …..φωνή!!! Το instrumental δηλαδή, ΔΕΝ είναι τραγούδι, και άρα δεν μπορείς καθόλου να το πεις …….όφωνο!!!



    # Κανενα σχολιο!!



    2.2.... Οι Αμερικανοι ειναι ιρλανδοβρετανοι αποικοι??

    .....Δηλαδη οι Ισπανοι, Πορτογαλοι, Ελληνες, κινεζοι, Εβραιοι, Σκωτζεζοι, που ηταν απο τους πρωτους που πατησαν το ποδι τους στην "γη της επαγγελιας" κατα εκαντονταδες χιλιαδες, ειναι μεταναστες εκει??





    Οι Αμερικάνοι είναι άποικοι ……..γενικώς!!!!



    Σύμφωνα με την απογραφή του 2000, οι “Αμερικάνοι” είναι 300.000.000 (παρά κάτι) και αυτά τα εκατομμύρια τα αποτελούν οι εξής πληθυσμοί:

    Το 1/3 του πληθυσμού, 100 εκατομμύρια δηλαδή, είναι Άγγλοι, Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλλοί:

    Και συνεχίζω….

    120 εκατομμύρια είναι Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Σκανδιναυοί, Εβραίοι, Ινδιάνοι: 4.500.000, Ολλανδοί, Ρώσοι, Ούγγροι, Τσέχοι, Έλληνες, Ουκρανοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, Πολωνοί, Λιθουανοί, Αρμένιοι, Κροάτες, Ρουμάνοι, Βέλγοι, Αλβανοί, Ισπανοί, Λετονοί, Βάσκοι, Βούλγαροι, Λουξεμβούργιοι, Ισλανδοί, Εσθονοί, Πορτογάλοι, Βραζιλιάνοι και Τούρκοι.

    60 εκατομμύρια είναι Αφροαμερικάνοι και 5 εκατομμύρια είναι Ινδιάνοι. Το υπόλοιπο, σου το χαρίζω. Είναι οι –ο θεός να τους κάνει δηλαδή- Αμερικάνοι (τα στοιχεία είναι από την Wikipedia).



    # Επομενως αφου οι Αγγλοι ειναι μονο ενα ποσοστο απο τα 100 εκατομμυρια που αναφερεις και αντιπροσωπευουν ενα ακομα μικροτερο ποσοστο του συνολικου πληθυσμου γιατι μονο οι Αγγλοι εχουν το "δικαιωμα" να μιλανε για Αγγλικο ροκ, ενω ολοι οι υπολοιποι λαοι που πηγαν την ιδια εποχη στην Αμερικη, δεν εχουν αυτο το δικαιωμα??

    Ποια στοιχεια της αγγλικης παραδοσιακης μουσικης εχεις ανακαλυψει εσυ στο ροκ ?? Εγω τουλαχιστον μπορω να πω οτι ενα κοινο που εχει η blues με την ελληνικη μουσικη ειναι τα "μορια" (νοτες δηλαδη αναμεσα στα ημιτονια) , "μορια" θα συναντησεις μονο στην αραβικη, την ελληνικη και την spiritual μουσικη.



    3......Μονο οι ιρλανδοβρετανοι μπορουν να χαρακτηριστουν "Ντοπιοι Αμερικανοι πολιτες" ??





    Οι "Ντοπιοι Αμερικανοι πολιτες" είναι οι Ινδιάνοι (American Indians, Indians, Amerindians, Amerinds)



    # Συμφωνω απολυτα, ομως πατωντας πανω σε αυτο γεγονος μπορεις να οδηγηθεις σε λαθος συμπερασματα οπως για παραδειγμα : Οι ντοπιοι κατοικοι της Ελλαδας ηταν οι Πελασγοι, επομενως εμεις οι Ελληνες δεν ειμαστε Ελληνες αλλα Ινδοευρωπαιοι που αποκοισαμε στην Ελλαδα!!



    4. ....Οι Ιρλανδοι ειναι Αγγλοι??





    Έγραψα κάπου ότι οι Ιρλανδοί είναι Άγγλοι;



    # Το εννοεις οταν λες οτι οι Αμερικανοι ειναι "ιρλανδοβρεττανικοι αποικοι" και οι Αγγλοι ειναι οι μονοι που εχουν το δικαιωμα να μιλανε (περα απο τους αμερικανους) για ...ικο κι οχι για ..οφωνο ροκ.



    5.3. Ενταξει, οι Αμερικανοι ειναι κακοι ανθρωποι που ειχαν σκλαβους μεχρι το 1860 .....Οι Αγγλοι που εσφαζαν τους Ινδους καθημερινα ειναι καλυτεροι ?? .....Που πουλησαν την Σμυρνη , την Θρακη και την Κυπρο στους Τουρκους (Δεν το λεω ρατσιστικα, οσοι κανατε ιστορια στο σχολειο ή εστω διαβασατε καποια εγκυκλοπαιδεια καταλαβενετε τι εννοω) ???? Φτανει ενας Ντικενς κι ενας Ιουλιος Βερν για να σβηστουν αυτα τα εγκληματα ??





    Κατ’ αρχήν δεν έγραψα πουθενά, ούτε και τους ονόμασα κακούς. Η δουλεία όμως ήταν καθεστώς και αναφέρομαι σ’ αυτήν, σαν αιτία για τη γέννηση των blues και των spirituals. Τι σχέση έχει η μουσική με όλα αυτά που αναφέρεις; Γιατί το μπερδεύεις; Αυτά, στο forum της πολιτικής. Εδώ δεν ενδιαφέρουν.



    # Δεν τα μπερδευω εγω πρωτος...Παραθετω τα δικα σου λογια απο το αρθρο :



    "Σκεφτείτε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είχε επιτύχει από τα μέσα του 1800 την εμφάνιση της τέχνης των ιμπρεσιονιστών, τα μεγάλα μυθιστορήματα των Hugo, Flaubert, Tolstoy, & Dickens, τον διανοητικό διαφωτισμό του Καρτεσίου και το επαναστατικό καταστατικό του Marx, τη στιγμή που οι Αμερικανοί ξυλοφόρτωναν ακόμα τους ανθρώπους αυτούς, τους υποχρέωναν στη θλιβερή δουλεία, και τους μεταχειριζόντουσαν “νόμιμα” σαν προσωπική ιδιοκτησία. "



    6.4. Επιπλεον , αν οι Αμερικανοι ηταν "Ιρλανδοβρεττανοι" , ο "πολεμος της ανεξαρτησιας" τι ηταν ?? Εμφυλιος ??





    Μόνος σου απαντάς σε αυτό. Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας ήταν πόλεμος για απεξάρτηση από τους Άγγλους που είχαν εκεί δικαιώματα.

    (Για ποιο λόγο λες εσύ να είχαν δικαιώματα;)



    Μάθε λοιπόν ότι το 1637, οι Άγγλοι της Νέας Αγγλίας (έτσι ονομάζονταν τότε η …..Αμερική –τουλάχιστον η ανατολική ακτή-) έκαναν στο Connecticut, τον πρώτο πόλεμο εναντίον των Ινδιάνων. (Carruth, Gorton. "The Encyclopedia of American Facts and Dates". 10th Ed. New York: Harper Collins Publishers, (C) 1997)



    Η επανάσταση κατά των Άγγλων έγινε στα χρόνια (1775-1783). Η διαδικασία για να ανακηρυχθεί η Αμερική αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος κράτησε από το 1784 έως και το1815. (Carpenter, Allen and Provorse, Carl. "The World Almanac Of The U.S.A." World Almanac Books, New Jersey. (C) 1996).



    Ο εμφύλιος πόλεμος έγινε αργότερα (1861-1865)



    # Δεν αναφερομαι στον Εμφυλιο πολεμο που εγινε μεταξυ Βορειων και Νοτιων Αμερικανων κι ειχε ως αφορμη την δουλεία ( Ειδες που και οι λευκοι αμερικανοι πολεμησαν για τα δικαιωματα των μαυρων Αμερικανων?) . Αναφερομαι στο προηγουμενο πολεμο , τον λεγομενο "πολεμο της ανεξαρτησιας" μεταξυ Αγγλων κι Αμερικανων , στον οποιο οι Γαλλοι συμαχησαν με τους Αμερικανους και το τελος του πολεμου οδηγησε στην περιφημη διακυρηξη της ανεξαρτησιας.

    Και στο ρωτησα γιατι αυτο που τωρα χαρακτηριζεις "επανασταση κατα των Αγγλων" θα μπορουσε να χαρακτηριστει Εμφυλιος συμφωνα με τα γραφομενα σου (Αφου οι Αμερικανοι ειναι ιρλανδοβρεττανοι αποικοι)!!



    7. Θα πρέπει να μου εξηγήσεις εσύ πρώτα πώς αντιλαμβάνεσαι τη λέξη “κουλτούρα”, για να καταλάβω τι εννοείς



    # Παραθετω παλι δικα σου λογια :



    "Κουλτούρα, σημαίνει την καλλιέργεια του πνεύματος, την παιδεία αλλά και το σύνολο της πνευματικής παράδοσης και δημιουργίας ενός κοινωνικού συνόλου (ως συνώνυμο της λέξης πολιτισμός)."



    Κι προχωρω λιγο περισσοτερο .....Ενταξει ολοι οι Ελληνες διαθετουμε ελληνικη κουλτουρα, παρολα αυτα ομως η κουλτουρα αυτη εχει διαφορες παραλαγες κατα τοπους και περιοχες. Κι αυτο γιατι ειμαστε μικροτερες κοινωνικες ομαδες ατομων ενος ευρυτερου κοινωνικου συνολου. Ειμαστε αν θελεις υποσυνολα ενος συνολου το οποιο με την σειρα του ειναι υποσυνολο ενος μεγαλυτερου κ.ο.κ.

    ...Με την ιδια λογικη λοιπον η ροκ κουλτουρα του καθε λαου εχει καποια κοινα στοιχεια γενικοτερα αλλα διαφερει απο χωρα σε χωρα κι απο εθνος σε εθνος. ΓΙΑ ΑΥΤΟ λοιπον μπορουμε να μιλησουμε για "Αμερικανικη ροκ κουλτουρα" , Αγγλικη ροκ κουλτουρα" , "Ελληνικη ροκ κουλτουρα" κ.λ.π.

    ...Κατα συνεπεια λοιπον ΓΙΑ ΑΥΤΟ μπορουμε να μιλαμε για "Αμερικανικο ροκ" , "Αγγλικο ροκ" , " Ελληνικο ροκ" , κ.λ.π.

    Το ροκ δεν εχει καταγωγη, ουτε γλωσσα....

    Το ροκ δεν ειναι παραδοσιακη μουσικη καμιας χωρας...

    Το ροκ δεν εχει σχεση με "ριζες" καποιας μουσικης....

    Το ροκ σε καθε χωρα διαφερει στο βαθμο που διαφερει και η κουλτουρα της καθε χωρας, το πολιτικο της συστημα, η κοινωνικη της δομη και η μουσικη της παιδεια...

    Το ροκ δεν ειναι μονο μουσικη....Δεν ειναι μονο ιδεολογια....Δεν ειναι μονο σταση ζωης...Δεν ειναι μονο συγκεκριμενη ενδυματολογια...Δεν ειναι μονο επανασταση...

    Το ροκ ομως αν δεν εχει κατι απο τα παραπανω ΔΕΝ ειναι ροκ.....



    8. Θα μπορούσα να δεχτώ τη Jazz σαν Αμερικάνικο πολιτισμό (οτιδήποτε άλλο είναι “εμβολιασμένο”), αλλά κι’ αυτή από μαύρους ξεκίνησε.



    Το παιχνίδι λοιπόν το έκαναν οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί. Από αυτούς πήραν τα ……εμβόλια!!! Και να μην ξεχνάς ένα σπουδαίο εργαλείο που έχουν εκεί. Την Αγγλική γλώσσα η οποία είναι και θεωρείται de facto επίσημη γλώσσα της χώρας (έτσι ακριβώς γράφει το σύνταγμά τους. “de facto”).



    Για την ιστορια παραθετω μερικες απο τις πιο κλασικες κλιμακες που χρησιμοποιουνται στην jazz :



    1. Dorian ( Δωρικη)

    2. Lydian/ Mixolydian (Λυδικη/μιξολυδικη)

    3. lokrian (Λοκρικη)

    4. Aiolian (Αιλολικη ή πιο γνωστη ευρεως σαν "μινορε")

    5. Ionian (Ιωνικη ή πιο γνωστη ευρεως σαν "Ματζορε" )

    6. Frygian/ spanish frygian ( φρυγικη/ Ισπανικη φρυγικη)



    Οπως βλεπεις μονο ιρλανδικες και αγγλικες δεν ειναι οι ονομασιες κι αυτο θεωρειται Defacto σε οποιοδηποτε βιβλιο ανοιξεις που να πραγματευται την jazz μουσικη και σε οποιδηποτε ωδειο κι αν σπουδασεις jazz.



    9. Οσο για το "παιδαριωδες" , ζητω συγνωμη ....Ατυχης επιλογη λεξης λογω της περασμενης ωρας και της κουρασης μου.

    #5878   /   17.10.2006, 16:29
    # Επομενως αφου οι Αγγλοι ειναι μονο ενα ποσοστο απο τα 100 εκατομμυρια που αναφερεις και αντιπροσωπευουν ενα ακομα μικροτερο ποσοστο του συνολικου πληθυσμου γιατι μονο οι Αγγλοι εχουν το "δικαιωμα" να μιλανε για Αγγλικο ροκ, ενω ολοι οι υπολοιποι λαοι που πηγαν την ιδια εποχη στην Αμερικη, δεν εχουν αυτο το δικαιωμα??




    Δεν έγραψα πουθενά ότι δεν έχουν το δικαίωμα. Σ’ εκείνα τα χρόνια όμως, οι Βρετανοί έκαναν το “παιχνίδι”. Οι Βρετανοί είναι που επέβαλλαν την κουλτούρα τους. Οι Βρετανοί (γενικώς) είναι τα 66 εκατομμύρια από τα 100. Τα υπόλοιπα 34 είναι Ιρλανδοί. (όχι Γιάννης, Γιαννάκης δηλαδή)



    Ποια στοιχεια της αγγλικης παραδοσιακης μουσικης εχεις ανακαλυψει εσυ στο ροκ ??




    Βάλε να ακούσεις π.χ. το “Lady Jane” και το “Play with Fire”.

    Ψάξε να βρεις τους Green Pajamas που είναι μάλιστα και ……..Αμερικανοί!!!

    Ε πρέπει να ψάχνεις και λίγο…



    # Συμφωνω απολυτα, ομως πατωντας πανω σε αυτο γεγονος μπορεις να οδηγηθεις σε λαθος συμπερασματα οπως για παραδειγμα: Οι ντοπιοι κατοικοι της Ελλαδας ηταν οι Πελασγοι, επομενως εμεις οι Ελληνες δεν ειμαστε Ελληνες αλλα Ινδοευρωπαιοι που αποκοισαμε στην Ελλαδα!!




    Υπάρχει και αυτή η άποψη, αλλά αυτό ας το δούμε καλύτερα σε κάποιο topic περί καταγωγής των Ελλήνων, όταν θα μιλήσουμε για τις ρίζες του Ελληνικού …..Rock!!!!



    4. ....Οι Ιρλανδοι ειναι Αγγλοι??






    Έγραψα κάπου ότι οι Ιρλανδοί είναι Άγγλοι;



    # Το εννοεις οταν λες οτι οι Αμερικανοι ειναι "ιρλανδοβρεττανικοι αποικοι" και οι Αγγλοι ειναι οι μονοι που εχουν το δικαιωμα να μιλανε (περα απο τους αμερικανους) για ...ικο κι οχι για ..οφωνο ροκ.




    Απάντησα πιο πριν σ’ αυτό. Φαντάζεσαι όμως να είχε –ας πούμε- επιβληθεί η Ουκρανική κουλτούρα και να παίζαμε τώρα όλοι μπαλαλάικες; Αντιλαμβάνεσαι τι θέλω να πω μ’ αυτό;



    5.3. Ενταξει, οι Αμερικανοι ειναι κακοι ανθρωποι που ειχαν σκλαβους μεχρι το 1860 .....Οι Αγγλοι που εσφαζαν τους Ινδους καθημερινα ειναι καλυτεροι ?? .....Που πουλησαν την Σμυρνη , την Θρακη και την Κυπρο στους Τουρκους (Δεν το λεω ρατσιστικα, οσοι κανατε ιστορια στο σχολειο ή εστω διαβασατε καποια εγκυκλοπαιδεια καταλαβενετε τι εννοω) ????




    Έχω απαντήσει σ’ αυτό και η απάντησή μου ισχύει.



    # Δεν αναφερομαι στον Εμφυλιο πολεμο που εγινε μεταξυ Βορειων και Νοτιων Αμερικανων κι ειχε ως αφορμη την δουλεία (Ειδες που και οι λευκοι αμερικανοι πολεμησαν για τα δικαιωματα των μαυρων Αμερικανων?)




    Ναι είδα!!! Το έχω γράψει μάλιστα!!!



    Αναφερομαι στο προηγουμενο πολεμο , τον λεγομενο "πολεμο της ανεξαρτησιας" μεταξυ Αγγλων κι Αμερικανων , στον οποιο οι Γαλλοι συμαχησαν με τους Αμερικανους και το τελος του πολεμου οδηγησε στην περιφημη διακυρηξη της ανεξαρτησιας.

    Και στο ρωτησα γιατι αυτο που τωρα χαρακτηριζεις "επανασταση κατα των Αγγλων" θα μπορουσε να χαρακτηριστει Εμφυλιος συμφωνα με τα γραφομενα σου (Αφου οι Αμερικανοι ειναι ιρλανδοβρεττανοι αποικοι)!!




    Οι Γάλλοι, οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί αποίκησαν τις βορειοανατολικές ακτές και έφτασαν μέχρι τον Καναδά. Οι Βρετανο/Ιρλανδοί, είχαν 13 αποικίες. Όταν έχεις μία αποικία είναι επόμενο να μεταφέρεις εκεί την κουλτούρα σου. (Ο Van Morrison όποτε αναφέρεται στην Νέα Υόρκη, λέει πως είναι η μεγαλύτερη Ιρλανδική πόλη του κόσμου.) Κάποια στιγμή όμως μέσα στα χρόνια, από γενιά σε γενιά, δημιουργήθηκε η ανάγκη να οργανωθούν οι κάτοικοι εκεί σε ένα κράτος απεξαρτημένοι από τους Βρετανούς. Όσο πιο απλά το είπα…



    Και όσο γι’ αυτό που ρωτάς:



    .....Δηλαδη οι Ισπανοι, Πορτογαλοι, Ελληνες, κινεζοι, Εβραιοι, Σκωτζεζοι, που ηταν απο τους πρωτους που πατησαν το ποδι τους στην "γη της επαγγελιας" κατα εκαντονταδες χιλιαδες, ειναι μεταναστες εκει??




    Ψάξε και βρες τη διαφορά που έχει ο άποικος από τον μετανάστη και θα απαντήσεις μόνος σου.



    Ενταξει ολοι οι Ελληνες διαθετουμε ελληνικη κουλτουρα, παρολα αυτα ομως η κουλτουρα αυτη εχει διαφορες παραλαγες κατα τοπους και περιοχες. Κι αυτο γιατι ειμαστε μικροτερες κοινωνικες ομαδες ατομων ενος ευρυτερου κοινωνικου συνολου. Ειμαστε αν θελεις υποσυνολα ενος συνολου το οποιο με την σειρα του ειναι υποσυνολο ενος μεγαλυτερου κ.ο.κ.

    ...Με την ιδια λογικη λοιπον η ροκ κουλτουρα του καθε λαου εχει καποια κοινα στοιχεια γενικοτερα αλλα διαφερει απο χωρα σε χωρα κι απο εθνος σε εθνος. ΓΙΑ ΑΥΤΟ λοιπον μπορουμε να μιλησουμε για "Αμερικανικη ροκ κουλτουρα" , Αγγλικη ροκ κουλτουρα" , "Ελληνικη ροκ κουλτουρα" κ.λ.π.




    Σε τι διαφέρει δηλαδή η “Ελληνικη ροκ κουλτουρα” από την “Αμερικανικη ροκ κουλτουρα”; Μπορείς να μου το εξηγήσεις; Ο ένας τρώει ελιές με φέτα και ο άλλος τρώει χοτ-ντογκς; :-))))



    ...Κατα συνεπεια λοιπον ΓΙΑ ΑΥΤΟ μπορουμε να μιλαμε για "Αμερικανικο ροκ" , "Αγγλικο ροκ" , " Ελληνικο ροκ" , κ.λ.π.




    Έχω καταθέσει την άποψή μου και ήμουν σαφής σ’ αυτό.



    Το ροκ δεν εχει καταγωγη, ουτε γλωσσα....

    Το ροκ δεν ειναι παραδοσιακη μουσικη καμιας χωρας...

    Το ροκ δεν εχει σχεση με "ριζες" καποιας μουσικης....




    Όχι… τίποτα δεν έχει!!! Έτσι φύτρωσε μια μέρα ξαφνικά!!!



    Για την ιστορια παραθετω μερικες απο τις πιο κλασικες κλιμακες που χρησιμοποιουνται στην jazz :



    1. Dorian ( Δωρικη)

    2. Lydian/ Mixolydian (Λυδικη/μιξολυδικη)

    3. lokrian (Λοκρικη)

    4. Aiolian (Αιλολικη ή πιο γνωστη ευρεως σαν "μινορε")

    5. Ionian (Ιωνικη ή πιο γνωστη ευρεως σαν "Ματζορε" )

    6. Frygian/ spanish frygian ( φρυγικη/ Ισπανικη φρυγικη)



    Οπως βλεπεις μονο ιρλανδικες και αγγλικες δεν ειναι οι ονομασιες κι αυτο θεωρειται Defacto σε οποιοδηποτε βιβλιο ανοιξεις που να πραγματευται την jazz μουσικη και σε οποιδηποτε ωδειο κι αν σπουδασεις jazz.




    Άσχετο το παράδειγμα σου. Δεν είπα τίποτα εγώ για κλίμακες της jazz και τις ονομασίες αυτές τις γνωρίζω. Εγώ μίλησα για την επίσημη γλώσσα της χώρας, που βάσει του συντάγματος είναι de facto η Αγγλική.






    #5880   /   17.10.2006, 17:06
    Θα μου επιτρεψεις να απαντησω καποια αλλη στιγμη γιατι πρεπει να φυγω :)




    #5882   /   17.10.2006, 17:27
    Καλή συνέχεια... :-)

    #5883   /   17.10.2006, 18:47   /   Αναφορά
    οκ, τώρα θα σας σπάσω το ντουέτο αλλά δεν πειράζει! :Ρ



    Orfeus, τα άρθρα σου είναι πάντα καλά μελετημένα και καλογραμμένα. Για αυτό και είμαι πάντα μια από τους πολλούς που αρέσκονται στην ανάγνωση τους.

    Το σημερινό σου άρθρο μου κέντρισε το ενδιαφέρον αν και σε μερικά σημεία έπιασα τον εαυτό μου να κουνά αντιφατικά το κέφάλι με αυτά που διάβαζε. Όμως είμαι ακόμα ένα νεογνό στη μουσική σε σχέση με κάποιον σαν εσένα, οπόταν σέβομαι τη δική σου άποψη και φυσικά συνεχίζω τη δική μου μελέτη.

    Το μόνο που θέλω να αναφέρω είναι το θέμα του αν το ροκ που παράγεται στην Ελλάδα είναι ελληνόφωνο ή ελληνικό. εσύ επιμένεις ότι πρόκειται για ελληνόφωνο. Αυτό όμως είναι ορθό αν η μουσική δομή των τραγουδιών είναι καθαρά δυτική (Αμερικανικοαγγλική) και απλά οι στίχοι γραμμένοι στην ελληνική.

    όμως είναι δυνατόν ένας έλληνας συνθέτης ή τραγουδοποιός να γράφει εντελώς ανεπηρέαστος από την δική του κουλτούρα; ούτε συνειδητά δεν μπορούμε να φράξουμε μακριά από τον εγκέφαλο ή την ψυχή μας, τα βιώματα και τα ακούσματα που κουβαλάμε μέσα μας είτε από την μέρα που γεννηθήκαμε είτε αυτά που βρίσκονται στα γονίδια μας δεκαετίες τώρα.

    Δεν έχει το ροκ made in Greece δική του ρίζα; δεν επηρεάζεται από το ρεμπέτικο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, όπως ακριβώς πρωτοεπηρεάστηκε το ροκ από τα μπλουζ;

    τελοσπάντων, το σημείο συστήνει περισσότερη φωτιά, αλλά όχι για εδώ.



    Πάντως για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το κείμενο σου!!!!
    #5884   /   17.10.2006, 19:56
    Στη διαδρομή όλα γίνονται.

    Όταν όμως μιλάω για Ελληνόφωνο Rock, αναφέρομαι πάντοτε στη δυτική δομή των τραγουδιών και όταν λέω ότι το rock είναι προϊόν δυτικής κουλτούρας και δεν είναι κουλτούρα του Έλληνα ή του Κινέζου, αναφέρομαι πάντοτε στην εποχή και στις συνθήκες της γέννησής του. Αναφέρομαι στη δεκαετία του 50 που η μουσική αυτή γεννήθηκε!!! Πιο πριν δεν υπήρχε!!!



    Δεν το βλέπω πουθενά στην Ελληνική κουλτούρα και ιστορία. Πού είναι;

    Στον Μαραθώνα; Στις Θερμοπύλες; Στον Παρθενώνα; Στη Βαβυλώνα; Στην Αλεξάνδρεια; Στην Αλαμάνα; Στα Δερβενάκια; Στο Χάνι της Γραβιάς; Στην Πίνδο; Πού;



    Τώρα... το να μπερδευτεί με το ρεμπέτικο, ή το παραδοσιακό, ας μπερδευτεί.

    Αλλά θα μπερδευτεί όντας έτοιμο, φτιαγμένο, μεγαλωμένο, ποτισμένο και ταϊσμένο δυτικά!!! Δεν θα είναι το "μωρό" που θα ακουμπήσει στο blues. Κατάλαβες τι θέλω να πω; Δεν θα είναι το υβρίδιο που ήταν τότε. Εδώ τώρα θα έχουμε δύο είδη μουσικής “μεγαλωμένα” και “ώριμα”.



    Ωστόσο, οι συντήξεις έχουν πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καταθέσεις του Νίκου Παπάζογλου στο "Χαράτσι" και στο "Μέσω Νεφών".



    Σ' ευχαριστώ... :-)




    #5885   /   17.10.2006, 21:41   /   Αναφορά
    Πολύ καλό άρθρο, ευθύ, ολοκληρωμένο και περιεκτικότατο...Τα καλά λόγια γείτονα στα 'παν οι προηγούμενοι, εγώ δεν θα μακρυγορήσω..
    #5887   /   18.10.2006, 03:18   /   Αναφορά
    Ορφέα πάρα πολύ ωραίο το άρθρο σου. Μπορώ να πω ότι πλούτισα αρκετά τις γνώσεις μου για το ροκ. Αγαπημένο μου βέβαια είναι το ...4ο κεφάλαιο ;)

    Κακώς ενοχλούνται μερικοί απ' τον χαρακτηρισμό "ελληνόφωνο ροκ". Δεν είναι κάτι υποτιμητικό.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα το καταπληκτικό τραγούδι των Κατσιμιχαίων "Η μοναξιά του σχοινοβάτη". Είναι ένα τραγούδι που θα το χαρακτηρίζαμε μάλλον μπλουζ-ροκ (Ορφέα βοήθησέ με λίγο στην κατηγοριοποίησή του) ενώ έχει όμως ελληνικό στίχο. Στην μουσική και στο ύφος δεν υπάρχει κάτι το ελληνικό, άρα δεν μπορώ να το ορίσω ως ελληνικό μουσικό είδος αλλά ο στίχος είναι καθαρά ελληνικός. Προσωπικά προτιμώ ένα τέτοιο συνδυασμό ξένης μουσικής και ελληνικού στίχου παρά κάτι υβρίδια ροκ-λαϊκο-ποπ-παραδοσιακά... Ή κάτι κομμάτια του "ελληνικού ροκ" που είναι ίσα ίσα για να βαράς πάνω κάτω το κεφάλι σου όταν είσαι γυμνασιόπαιδο ή ....όταν μαστουρώνεις.

    Αν αξίζει κάτι να ελληνοποιηθεί απ' το Ροκ είναι το ίδιο το κίνημα. Οι κοινωνικές επαναστάσεις αυτές που περιγράφει κι ο Ορφέας παραπάνω δεν ξέρω κατά πόσο έγιναν στην Ελλάδα και καλό θα ήταν μαζί με το μουσικό είδος να εισάγουμε και την ιδέα του ροκ ως προοδευτική αντιμετώπιση των πραγμάτων και ευαισθητοποίηση των μαζών.



    Πραγματικά χαίρομαι όποτε διαβάζω τα κείμενα του Ορφέα για την Ροκ μουσική, γιατί βρίσκω το πραγματικό Ροκ, το ροκ που ήταν κίνημα, μουσικό είδος και τρόπος ζωής. Και το λέω αυτό επειδή σήμερα εύκολα απαντά κανείς "ακούω ροκ" αλλά λίγες φορές αυτό αντιστοιχεί στην πραγματική έννοια του ροκ. Όπως και να το κάνουμε,συχνά συναντώ την αντίληψη ότι αν βαρέσεις ντραμς και χώσεις λίγες ηλεκτρικές κιθάρες κάνεις αυτομάτως Ροκ μουσική. Και κάπου εκεί αρχίζει και μπλέκεται το πράγμα. Ευτυχώς ο Ορφέας το ξεμπλέκει!

    Ορφέα σ' ευχαριστούμε και πάλι :)



    Υ.Γ. Πάντα ανατριχιαστική η ανάλυση του Willie Mctell (στο σχόλιό σου). Πραγματικό αριστούργημα, μακάρι με κάποιο τρόπο να γινόταν πιο γνωστό.
    #5891   /   18.10.2006, 15:44   /   Αναφορά
    Οπως παντα!!!!Να μας μαθαινεις πραγματα!!!!το αρθρο δεν εχει και σχολιασμο για τελειο...!!!Keep writting man!!
    #5893   /   18.10.2006, 16:36   /   Αναφορά
    Εξαιρετικη η δημοσιευση σου Γιωργο!



    Την διαβασα ηδη 2 φορες, αν και ιδιαιτερα κουρασμενη την πρωτη φορα, δεν μπορουσα να διακοψω την αναγνωση στη μεση.



    Δεν μπορω να σου επιβαλλω ερωτηματα ΤΩΡΑ, γιατι δεν εχω κανει η ιδια την ερευνα που εχεις κανει εσυ, παντως χαιρομαι παντα οταν διαβαζω ενα αρθρο σου στο ΜΗ! ΚΑι αυτο ειναι σιγουρα απο τα πιο εξαιρετικα, παρολο τον ογκο των πληροφοριων!



    Απλα...ευχαριστουμε!
    #5894   /   18.10.2006, 16:46   /   Αναφορά
    Μνημειώδες άρθρο, Ορφέα. Εύγε!



    ::beer::



    #5895   /   18.10.2006, 17:55
    ΕΥΓΕ...

    Nα και μια αναφορα στο ΡΟΚ και την καταγωγη του, που ομολογουμενως δεν την ειχαμε σκεφτει και δεν την ειχαμε δει και καπου αλλου.

    Η ακολουθια που γνωριζα και παντα υποστηριζα ηταν spiritual , blues , rythm n' blues, rock n' roll ,rock e.t.c. αλλα ολα αυτα παντα σε σχεση με τις μουσικες επιροες που υπηρχαν σε καθε σταδιο , και διαμορφωναν το επομενο.

    η κοινωνικοπολιτικη σου αναλυση ηταν κατι δυνατο .



    τελος θα παρακαλουσα αυτη η συζητηση περι ελληνικου ροκ να μεταφερθει εκει που ξεκινησε , γιατι εδω απλως χαλαει την ολη προσπαθεια.




    #5896   /   18.10.2006, 18:37   /   Αναφορά
    Σας ευχαριστώ όλους...



    :-)
    #5897   /   18.10.2006, 23:03   /   Αναφορά
    Με τέτοια άρθρα και ...ο άσχετος γίνεται σχετικός... Σ' ευχαριστώ γι' αυτό Ορφεάκο μου.. :)
    #5898   /   18.10.2006, 23:16
    Αρεσε το άρθρο και στο "bad boy";-)

    #5902   /   19.10.2006, 01:32
    Σ' ευχαριστώ Νεκταρία...

    Να 'σαι καλά...



    :-)

    #5931   /   20.10.2006, 02:54   /   Αναφορά
    Πολύ καλό και απλά γραμμένο για εμένα ας πούμε που έχω άγνοια, κατατοπιστικότατο.

    Είναι σίγουρο ότι θα διαβάζω όσο μπορώ κάθε μέρα μέχρι να το τελειώσω...

    Ορφέα πολλά μπράβο!
    #5939   /   20.10.2006, 21:22
    Επιβεβαίωσα πράματα που ήξερα και έμαθα πράματα που δέν ήξερα... Μπράβο Ορφέα

    #5956   /   21.10.2006, 15:19
    POLI KALO!!!! Telika ena katalava den iparxei etimologia ths erwthsh ti einai rock?

    #5957   /   21.10.2006, 16:00
    Ετυμολογία;

    Γράφω στην αρχή τον ορισμό!!



    :-)

    #5976   /   23.10.2006, 11:24   /   Αναφορά
    Για αλλη μια φορα διαβασα ενα πολυ καλο αρθρο σου....

    Ευχομαι να εχεις ... κεφια και διαβασουμε κιαλλα!



    “People try to put us d-d-down

    (Talkin' 'bout my generation)

    Just because we g-g-get around

    (Talkin' 'bout my generation”)



    #5977   /   23.10.2006, 13:54
    Εύχομαι ...κι εγώ!!!!



    Να 'σαι καλά... :-

    #6102   /   06.11.2006, 08:17   /   Αναφορά
    Ευχαριστούμε πολύ για το κείμενο! Πάει κατευθείαν για εκτύπωση....
    #8056   /   20.04.2007, 22:30   /   Αναφορά
    Ορφέα είσαι μεγάλη πένα (μεγάλο πληκτρολόγιο για ν' ακριβολογούμε), μα την αλήθεια. Μπράβο!
    #8058   /   21.04.2007, 01:54   /   Αναφορά
    Καταπληκτικό άρθρο,γεμάτο με όσα χρειάζεται κάποιος για να μάθει τι είναι rock!Πολλή καλή δουλειά Orfeus!
    #9175   /   26.08.2007, 00:05   /   Αναφορά
    vasika file KANEIS den mporei na eksigisei ti einai ROCK......





    alla tha prospathisw na anaferw se mia dimosieusi tin ennoia tou rock...

    pou oute kai ayto tha einai kati teleiws safes!!
    #9184   /   26.08.2007, 16:02   /   Αναφορά
    Φίλε Θέμη...

    Ούτε κι εγώ κάνω το δάσκαλο! Σου παραθέτω ένα μέρος από την εισαγωγή μου, που μάλλον δεν τη διάβασες!



    Κι αν κάποιος εμφανιστεί ως παντογνώστης για να σας απαντήσει, μη τον πιστέψετε και προ παντός, μη νομίσετε -ούτε για μια στιγμή- ότι ήρθα τώρα εγώ με αυτό το άρθρο για να σας απαντήσω, γιατί ούτε κι εγώ μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα. Δεν είναι τόσο απλό να εξηγήσεις “Τι είναι Rock”. Μία παρουσίαση της ιστορίας και των πρωταγωνιστών της μουσικής αυτής σκηνής θέλω – επιτέλους - να κάνω. Το έχω υποσχεθεί άλλωστε εδώ και πολύ καιρό. Καλή ανάγνωση...




    mdx
    #24599   /   05.05.2012, 20:14   /   Αναφορά

    Μία κουβέντα περί rock απόλυτα περιεκτική και σωστή.....και ίσως η πραγματική αξία αυτής της μουσικής....



    "Και να λοιπόν το πρώτο πράγμα που το Rock ‘n’ Rollδιδάσκει στο Αμερικανικό έδαφος: Συνύπαρξη Λαών. "




    Όλα τα άλλα περί Ελληνικού ή Ελλληνόφωνου Ροκ....πιστεύω είναι δευτερεύοντα....


    Άλλα ας μου επιτραπεί να πώ και εγώ την άποψη μου....


    Το ροκ είναι η βάση.....Το Ελληνικό ροκ είναι η εξέλιξη στην γεωγραφική έκταση της Ελλάδας!


    Δεν είναι Ροκ πια......είναι Ελληνικό Ροκ.....κάτι περίπου διαφορετικό και κάτι περίπου ίδιο...




    Το Θέμα με την αμερικάνικη ανεξαρτησία.....οκ.....είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια θέματα...?????Οι Βρετανοί άποικοι θέλησαν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από την μητροπολιτική Βρετανία.....το Βασίλειο της Βρετανείας ( Άγγλοι,Ιρλανδοί,Σκωτσέζοι,Ουαλοί )