ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

Μπορεί να είναι μελαγχολικό, μα αν θες δώσε μια απάντηση!

SOPHIA-MX-4EVER
    01.06.2007, 15:28
    φοβαμαι τον θανατο δικων μου ανθρωπων...
    δεν θα τον αντεχα
    τον δικο μου ομως πραγματικα δεν τον φοβαμαι καθολου
    Steppenwolf
    01.06.2007, 15:41
    Εγώ πάλι νομίζω θα συμφωνήσω μάλλον με τη Sophia-MX-4ever.

Ναι, ο θάνατος κάποιον οικείων προσώπων, με φοβίζει και είναι καθαρά εγωιστικό. Δεν φοβάμαι δηλαδή πού θα πάνε, τί θα περάσουν κτλ κτλ -μάλλον γιατί τείνω να πιστέψω ότι το όλο θέμα κλείνει με το θάνατο- απλά φοβάμαι για εμένα που θα μείνω πίσω μόνη μου. Πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που κλαίμε στις κηδείες. Δεν κλαίμε για αυτόν που έφυγε αλλά για μας ή γι αυτόν που έμεινε...

Τώρα όσο για το δικό μου θάνατο.. μάλλον πιο πολύ με φοβίζει η διαδικασία, δηλαδή το πως θα επέλθει αυτός, παρά ο θάνατός μου αυτός καθεαυτός. Δηλαδή αν ήξερα ότι θα έχω ένα ήρεμο, ανώδυνο θάνατο, ή έστω ακαριαίο, δεν θα με ένοιαζε καθόλου. Απλά επειδή υπάρχουν άπειροι τρόποι να πεθάνεις και οι περισσότεροι είναι αρκετά επώδυνοι, -και η αντοχή μου απέναντι στον σωματικό πόνο είναι περιορισμένη- ο τρόπος που τελικά θα πεθάνω με αγχώνει λίγο.
    Tren
    01.06.2007, 16:38
    Aγαπητε Astron ισως συμφωνω μαζι σου μονο σε ενα σημειο.Ασφαλως και οι απελπισμενοι ανθρωποι που βιωνουν καθημερινους θανατους συνεχιζοντας να αναπνεουν απλως ,παρα να ζουν,δεν φοβουνται τον θανατο.Ειναι αλλωστε πολυ εξοικειωμενοι με το θεμα και το θεαμα...Ανθρωποι που πνιγονται στοιβαγμενοι σε σαπιοκαραβα,ανθρωποι που περνουν ναρκοπεδια μεσα στην νυχτα,ανθρωποι που μαζευουν σε σεντονια κομματια απο τα αγαπημενα τους προσωπα.Τα ξερουμε ολοι αυτα νομιζω.

Εγω μιλαω για τους αλλους ομως....και μην μου πεις πως δεν περναγε καλα ο Σωκρατης και γι αυτο κατεβασε το κωνιο...

Δεν θα περναγε υπεροχα στους αγρους η Ζαν Ντ'Αρκ μαζευοντας παπαρουνες?
    Τι του λειπε του Che?
    Δεν θα του πηγαινε του ελληνα αντιστασιακου η μαυρη κουκουλα?
    Τι θα παθαινε η Κυρα Φροσυνη δηλαδη αν του καθοτανε του Πασα ?.Δεν καταλαβα...
    Γι αυτους μιλαω εγω που θα μπορουσαν να χαρουν τα νιατα την ομορφια και τη χαρη τους αλλα δεν το εκαναν.
    Για τους καλογερους του κρυφου σχολειου και πολλους πολλους αλλους στην αυτοθυσια και τα κοτσια των οποιων χρωσταμε .Και θα χρωσταμε ...και θα χρωσταμε...και θα χρωσταμε...

Θα στεκοσουν μπροστα σε ενα τανκ για μια ιδεα?
    Θα εδειχνες με το δαχτυλο τον γειτονα για ενα κιλο φετα?
    Θα φιλαγες τον Χριστο στο μετωπο για τριαντα αργυρια?

St_Anger
    01.06.2007, 16:46
    Η ιδέα του θανάτου πιστεύω πως πιο πολύ αναμονή είναι παρά φόβο (μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να περιμένουμε)! Όλοι μας λίγο πολύ φοβόμαστε εκείνη την στιγμή αλλά στην πραγματικότητα δεν φοβόμαστε τον θάνατο...! Ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι η μοναξιά. Φοβάται μήπως είναι "μόνος" του την ώρα του θανάτου του και αισθάνεται θλίψη που είχε την δύναμη να κάνει πολλά κι όμως έκανε λίγα. Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι ο θάνατος (το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο) αλλά η "μοναξιά" του ανθρώπου...!
    Tren
    01.06.2007, 16:53

Αχτιδα θα χω για κλωστη
    κι αγαπη δαχτυλιθρα
    σαιτα την βελονα μου
    προς την δικη σου μοιρα
    Μητε δρεπανι θα σε βρει
    μητε του κτηνους ματι
    Σεντονι ριχνω τ μαλλια
    και στρωνω ενα κρεβατι
    Να πεσεις να ξεκουραστεις
    που σαι κυνηγημενο
    μερες και νυχτες να φυλω
    και αγρυπνη να μενω

Απο το υπο κυκλοφορια βιβλιο μου "Κανεις δεν θα μου παρει ετουτο το καναρι"
    sea_like_eyes
    01.06.2007, 17:07
    Για τους <<μικρους>> ανθρωπους ο θανατος ειναι το τελος,ενω αντιθετα για τους <<μεγαλους>> ειναι μονο η αρχη...Π.Δημητρακοπουλος

Astron
    01.06.2007, 17:36
    Παράθεση:

Το μέλος Tren στις 01-06-2007 στις 16:38 έγραψε...
    Aγαπητε Astron ισως συμφωνω μαζι σου μονο σε ενα σημειο.Ασφαλως και οι απελπισμενοι ανθρωποι που βιωνουν καθημερινους θανατους συνεχιζοντας να αναπνεουν απλως ,παρα να ζουν,δεν φοβουνται τον θανατο.Ειναι αλλωστε πολυ εξοικειωμενοι με το θεμα και το θεαμα...Ανθρωποι που πνιγονται στοιβαγμενοι σε σαπιοκαραβα,ανθρωποι που περνουν ναρκοπεδια μεσα στην νυχτα,ανθρωποι που μαζευουν σε σεντονια κομματια απο τα αγαπημενα τους προσωπα.Τα ξερουμε ολοι αυτα νομιζω.

Εγω μιλαω για τους αλλους ομως....και μην μου πεις πως δεν περναγε καλα ο Σωκρατης και γι αυτο κατεβασε το κωνιο...

Δεν θα περναγε υπεροχα στους αγρους η Ζαν Ντ'Αρκ μαζευοντας παπαρουνες?
    Τι του λειπε του Che?
    Δεν θα του πηγαινε του ελληνα αντιστασιακου η μαυρη κουκουλα?
    Τι θα παθαινε η Κυρα Φροσυνη δηλαδη αν του καθοτανε του Πασα ?.Δεν καταλαβα...
    Γι αυτους μιλαω εγω που θα μπορουσαν να χαρουν τα νιατα την ομορφια και τη χαρη τους αλλα δεν το εκαναν.
    Για τους καλογερους του κρυφου σχολειου και πολλους πολλους αλλους στην αυτοθυσια και τα κοτσια των οποιων χρωσταμε .Και θα χρωσταμε ...και θα χρωσταμε...και θα χρωσταμε...

Θα στεκοσουν μπροστα σε ενα τανκ για μια ιδεα?
    Θα εδειχνες με το δαχτυλο τον γειτονα για ενα κιλο φετα?
    Θα φιλαγες τον Χριστο στο μετωπο για τριαντα αργυρια?

Το κλειδί σε αυτά που είπες είναι η φράση "Γι αυτους μιλαω εγω που θα μπορουσαν να χαρουν τα νιατα την ομορφια και τη χαρη τους αλλα δεν το εκαναν."
    Μα ΔΕΝ μπορούσαν να χαρούν τα νιάτα και την ομορφιά τους επειδή ακριβώς ο κόσμος όπως ήταν τους προξενούσε δυστυχία. Είναι ο λόγος που πολέμησαν οι αντιστασιακοί, ο Che κλπ Η ζωή δεν τους έμοιαζε όμορφη όπως ήταν. Και για αυτό πάλεψαν με τον τρόπο τους για να την ομορφύνουν.
    Και μη νομίζεις ότι σε αυτή την πάλη απουσιάζει ο φόβος του θανάτου. Ο φόβος του θανάτου είναι πάντα εκεί, ισχυρός. Το 'χει πει και ο Μίκης Θεοδωράκης που έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις, ότι ακόμα και στον μελλοθάνατο βαθιά μέσα του υπάρχει η πίστη ότι κάτι μπορεί να γίνει και να σωθεί. Χαρακτηριστικά είχε πει ότι ακόμα κι ο Χριστός πηγαίνοντας στον σταυρό βαθιά μέσα του θα ήλπιζε να σωθεί.
    Καμιά δύναμη ανώτερη μέσα μας απ' την θέλησή μας για ζωή. Εκατομμύρια χρόνια τώρα όλοι οι οργανισμοί βασίζονται σε αυτήν την αρχή... Διαφορετικά δεν θα υπήρχαμε σήμερα.

Η μόνη περίπτωση απ' όσες ανέφερες που είναι κάπως ιδιαίτερη είναι εκείνη του Σωκράτη. Είναι μεγάλη φιλοσοφική κουβέντα βέβαια, που δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγα λεπτά. Ο Σωκράτης επέλεξε συνειδητά τον θάνατο χωρίς να χρειάζεται. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να αποδράσει, αλλά προτίμησε να πεθάνει μένοντας πιστός στους νόμους της πόλης του. Μιας πόλης που βρισκόταν σε απόλυτη παρακμή. Το κατά πόσο είχε νόημα να υποταχθεί συνειδητά στους νόμους εκείνους που θα σκότωναν έναν φιλόσοφο, ή έναν διανοητή, είναι άξιο απορίας. Μάλιστα έδωσε έτσι το δικαίωμα στην πόλη του να διαπράξει ένα έγκλημα.
    Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν ο Σωκράτης επέλεξε τον θάνατο, ενώ θα μπορούσε να έχει επιλέξει τη ζωή. Ίσως να θεώρησε ότι η διδασκαλία του θα αποκτούσε μεγαλύτερο νόημα έτσι. Αν έβλεπε λοιπόν την ζωή του ως έναν τρόπο για να διαδώσει τις ιδέες του, τότε με τον θάνατό του πράγματι θα το κατάφερνε αυτό και η ζωή του θα αποκτούσε ένα μεγαλύτερο νόημα.
    Δεν παύει όμως να ήταν αρνητής της ζωής με την ευρεία έννοια.
    Εμένα προσωπικά μια φιλοσοφία που απαιτεί οπωσδήποτε μάρτυρες δεν με εκφράζει.
    Αλλά όπως είπα, το ζήτημα του Σωκράτη είναι πολυσύνθετο και είναι δύσκολο να αναλυθεί εδώ σε αυτό το topic.

Για να συνοψίσω λοιπόν τα παραπάνω, ο ηθελημένος θάνατος, ή η αυτοθυσία σημαίνει ότι η ζωή όπως είναι τώρα δεν μας καλύπτει και προτιμούμε να την παύσουμε, ή να πολεμήσουμε για κάτι καλύτερο (όπως το σύνθημα "ελευθερία ή θάνατος"). Αλλά ας μη γίνεται αυτόματα η διαπίστωση ότι όποιος πολεμάει στα βουνά, ή για μια ιδέα ή θυσιάζεται έχει νικήσει τον φόβο του θανάτου...
    Μάλλον έχει νικήσει την αγάπη για τη ζωή, και άλλος δρόμος πια δεν του μένει παρά είτε να την αγαπήσει (αλλάζοντάς την) είτε να την σταματήσει.

Υ.Γ. Για στίχους και τραγούδια σχετικά με τον Θάνατο υπάρχει ήδη topic εδώ: Τραγούδια για το θάνατο.

Στο παρόν topic, μιας και ανήκει στις "Φιλοσοφικές Συζητήσεις" ας μείνουμε στην κουβέντα για τον φόβο του θανάτου για να υπάρχει μια καλή ροή.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Astron στις 01-06-2007 17:47 ]

agapanthos
    01.06.2007, 17:51
    O θάνατος θέλει συμφιλίωση.
    Κανένας μας δεν θα κάτσει για πάντα εδώ.
    Αργά ή γρήγορα, θ' ανταμώσουμε ΟΛΟΙ βαθιά αποκάτω και θα παίζουμε σκλαβάκια, στις στοές ανάμεσα στα ολάνθιστα κιβούρια μας.
    Σκλαβάκια με τον άνεμο.

Μέ τον αγέρα των οχτώ,
    λογαριασμό εχω ανοιχτό,
    μηνύματά μου παίρνει,
    χαιρετισμούς μού φέρνει.

Ήταν ο μαρμαράς καλός,
    του 'πα τι ήθελα ακριβώς
    κι έχω μια χαραμάδα,
    στην πλάση τη ρημάδα.

Κοιτώ απ' τη βαριά μου πλάκα,
    κάτω απ' το κρύο μου μάρμαρο
    και σπάω με τον κόσμο πλάκα,
    τον ευτυχή, τον άμοιρο...

Με τον αγέρα των οχτώ,
    παίζω σκλαβάκια και κρυφτό,
    δυο μέτρα μες στο χώμα,
    ιδρώνω κι είμαι πτώμα...

Εγώ δεν χάθηκα ποτέ,
    μέσ' απ' το χώμα το φιμέ,
    σας βλέπω όλους βεβαίως,
    αμίλητος κι ωραίος..

Steppenwolf
    01.06.2007, 18:26
    Παράθεση:

Το μέλος Astron στις01-06-2007 στις 17.36 έγραψε...
    Μάλλον έχει νικήσει την αγάπη για τη ζωή, και άλλος δρόμος πια δεν του μένει παρά είτε να την αγαπήσει (αλλάζοντάς την) είτε να την σταματήσει.

Συμφωνώ απολύτα...

"J'ai souvent ιvoquι cette lune enchantιe,
    Ce silence et cette langueur,
    Et cette confidence horrible chuchotιe
    Au confessionnal du coeur."

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Steppenwolf στις 01-06-2007 18:28 ]

Tren
    01.06.2007, 19:09
    O κοσμος μαλλον προβληματισμο τους δημιουργουσε παρα δυστυχια.Και μια ελπιδα οτι μπορουν να τον αλλαξουν με καποιο τροπο.Ετσι εκαναν τις προσωπικες τους επαναστασεις ο καθενας με τον τροπο του.Ο μονος αποτελεσματικος τροπος παταξης της οποιαδηποτε επαναστασης απο τους οποιουσδηποτε "φαρισαιους"ειναι η χρηση της απειλης.Εκμεταλευομενοι παντα την αδυναμια του ανθρωπου μπροστα στον θανατο μεσα απ'ολες τις εποχες και τους κοσμους χτυπαγαν παντα τους ιδιαιτερους εκει."Αλλαξε την πιστη σου""Παρε πισω την κουβεντα σου""Ζητα συγνωμη""Ξερνα τα ολα""Αναιρεσαι""Προσκυνα".Οχι δεν ηταν αντιδραση στην δυστυχια.Ηταν περηφανο πεταγμα .Ανωτερες ψυχες.Απιαστες καστες.Ελευθερες.

Ειπες"Μάλλον έχει νικήσει την αγάπη για τη ζωή, και άλλος δρόμος πια δεν του μένει παρά είτε να την αγαπήσει (αλλάζοντάς την) είτε να την σταματήσει."

Δεν αγαπα την ζωη αυτος που μαχεται για την προσωπικη ελευθερια και την ευημερια των συνανθρωπων του?Για την πατριδα του,τα δικαιωματα του,την θρησκεια του,την δικαιοσυνη ,τις αρχες του?Ποιος αγαπα την ζωη περισσοτερο απ'αυτον?

Κατα τα αλλα οφειλω να σου ομολογησω Astron οτι μου αρεσει πολυ ο πολιτισμενος τροπος που διαφωνουμε!

renabill
    02.06.2007, 02:59
    Νομίζω ότι ο θάνατος είναι η φυσική κατάληξη όλων κσι δεν πρέπει να μας φοβίζει.Γιατί να χαλ'αμε τη ζαχαρένια μας για κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γίνει?
    Astron
    02.06.2007, 12:57
    Παράθεση:

Το μέλος Tren στις 01-06-2007 στις 19:09 έγραψε...
    Ειπες"Μάλλον έχει νικήσει την αγάπη για τη ζωή, και άλλος δρόμος πια δεν του μένει παρά είτε να την αγαπήσει (αλλάζοντάς την) είτε να την σταματήσει."

Δεν αγαπα την ζωη αυτος που μαχεται για την προσωπικη ελευθερια και την ευημερια των συνανθρωπων του?Για την πατριδα του,τα δικαιωματα του,την θρησκεια του,την δικαιοσυνη ,τις αρχες του?Ποιος αγαπα την ζωη περισσοτερο απ'αυτον?

Αγαπά τη ζωή την ιδεατή, εκείνη που θέλει να χτίσει και όχι εκείνη που ζει. Για αυτό αποφασίζει ότι αξίζει να ρισκάρει την ζωή του για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.
    Αν ήταν ευτυχισμένος με τα πράγματα όπως είχαν, δε θα είχε λόγο άλλωστε να το κάνει αυτό.
    Αυτή βέβαια είναι η δική μου προσωπική άποψη, και μπορεί να διαφωνείς.

Παράθεση:
    Κατα τα αλλα οφειλω να σου ομολογησω Astron οτι μου αρεσει πολυ ο πολιτισμενος τροπος που διαφωνουμε!

Χαίρομαι που το λες αυτό γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν αυτές οι συζητήσεις
    Είμαστε και στις "Φιλοσοφικές Συζητήσεις", ο σεβασμός της αντίθετης άποψης είναι αναγκαίος...
    margo
    02.06.2007, 13:18
    Ωραία η κουβέντα σας όντως.

Μια και αναφερθήκατε στο Σωκράτη,να συμπληρώσω και μια φράση του..
    Την τελευταία φράση από την απολογία του,μετά την καταδίκη του σε θάνατο.

"Μα τώρα πλέον είναι ώρα να φύγουμε,εγώ για να πεθάνω κι εσείς για να ζήσετε.Ποιοί από μας πηγαίνουν στο καλύτερο,άγνωστο είναι σε όλους μας εκτός από το Θεό.."
    Tren
    03.06.2007, 23:42
    Επανερχομαι στο οτι δεν συμφωνω και θα προσπαθησω να ειμαι πιο αναλυτικη αυτη τη φορα.Θελω να ξαναπω οτι δεν αναφερομαι σε ανθρωπους με τασεις αυτοκτονιας ουτε σε ανθρωπους απελπισμενους που η πραγματικοτητα της ζωης τους ,τους ειναι ανυποφορη και βλεπουν τον θανατο σαν λυτρωση.Εσυ σ'αυτους αναφερεσαι μαλλον και συμφωνω οτι μια ιδεατη ζωη κρυβει μια ελπιδα για ολους αυτους που ειναι μαρτυρες επι γης και δικαιουνται εναν παραδεισο καπου στην αντιπερα οχθη...
    Επισης θεωρω οτι αδικει τους γενναιους,γιατι περι γενναιοτητας προκειται ,να πιστευουμε οτι επελεξαν να φυγουν γιατι το "εγω" τους δεν αντεχε την κατασταση που βιωνε ο καθενας τους.
    Υπηρξαν ανθρωποι που ανακατευτηκαν με τα πιτουρα χωρις να ειναι κοτες οι ιδιοι.Και αναφερομαι σαφως σε συμμαχιες και συμπραξεις εν καιρο πολεμου.
    Το να οραματιζεσαι εναν καλυτερο κοσμο και να αγωνιζεσαι γι αυτο δεν ειναι σταση ηττοπαθειας σε καμμια περιπτωση.Αλλωστε απ'ολα τα οντα στον πλανητη μας ο ανθρωπος υπηρξε το μονο που προτιμησε να επεμβει στην φυση (εστω κι αν εφτασε στο αλλο ακρο)για να τη φερει στα μετρα του παρα να αλλαξει ο ιδιος.Οι αρκουδες κανανε πυκνοτερη και λευκη γουνα μεσα στους αιωνες προκειμενου να επιβιωνουν στο Β.Πολο ,εμεις δεν καναμε το ιδιο ,αλλα ανακαλυψαμε τη φωτια.Θελω να πω λοιπον με αυτο οτι ο ανθρωπος εκ φυσεως μπορει να αλλαξει τον κοσμο οταν δεν
    τον αντεχει αλλα δεν το κανει πλεον.Αυτοι που αψηφησαν τον θανατο ,αλλαξαν τον κοσμο τελικα ,δεν αλλαξαν οι ιδιοι ουτε γευτηκαν (αφου εφυγαν)τους κοπους τους .Αυτο δειχνει μεγαλειο ψυχης,οχι δειλια.Δειχνει οτι μπροστα στο διλλημα "η ζωη ειναι γλυκια"-"η ζωη των παιδιων σας να ειναι γλυκια"σκοτωσανε καθε προσωπικο συμφερον .Για ενα οραμα σε ενα μελλον οπου αυτοι δεν θα υπαρχουν να παρουν μερτικο.Προσφορα στον συνανθρωπο,αγωνας με κυριολεξια αλλα και πραξη,υπερβαση καθε "εγω",αυτοθυσια με βαση τον αλτρουισμο,σεβασμος στην συντροφικοτητα με εχεμυθεια,μια δηλωση ,μια διαθηκη σ'αυτους που μενουν που λεει"Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο, χάιντε Σύμβολον αιώνιο! Αν ξυπνήσεις, μονομιάς θα 'ρτη ανάποδα ο ντουνιάς.

Kοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει κι' έχ' η πλάση κοκκινήσει κι' άλλος ήλιος έχει βγησ' άλλη θάλασσ', άλλη γης".

και

"Ένα το χελιδόνι
    κι η Άνοιξη ακριβή
    για να γυρίσει ο ήλιος
    θέλει δουλειά πολλή Δίς

Θέλει νεκροί χιλιάδες
    να 'ναι στους τροχούς
    θέλει κι οι ζωντανοί να
    δίνουν το αίμα τους "

Οταν χρειαζεται να το δινουν το αιμα τους και οι επομενοι δηλαδη και να μην λογαριαζουν θανατο !Αλλιως δεν θα γυρισει ποτε ο ηλιος

Κι ετσι καπως βγηκε η λεξη ηρωας...
    Liza32
    04.06.2007, 14:00
    Ο θάνατος είναι η φυσική κατάληξη της ζωής. Πιστεύω, οτι όταν ένας άνθρωπος έχει ζήσει όλα όσα θέλει να ζήσει, δεν τρομάζει στην ιδέα του θανάτου, όσο σκληρή και αν είναι. Άν όμως, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει προλάβει να χαρεί τη ζωή του, αν δεν έχει προλάβει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, τότε ναί, ο θάνατος θα είναι κάτι οδυνηρό.
    Astron
    04.06.2007, 15:17
    Παράθεση:

Το μέλος Tren στις 03-06-2007 στις 23:42 έγραψε...
    Επανερχομαι στο οτι δεν συμφωνω και θα προσπαθησω να ειμαι πιο αναλυτικη αυτη τη φορα.Θελω να ξαναπω οτι δεν αναφερομαι σε ανθρωπους με τασεις αυτοκτονιας ουτε σε ανθρωπους απελπισμενους που η πραγματικοτητα της ζωης τους ,τους ειναι ανυποφορη και βλεπουν τον θανατο σαν λυτρωση.Εσυ σ'αυτους αναφερεσαι μαλλον και συμφωνω οτι μια ιδεατη ζωη κρυβει μια ελπιδα για ολους αυτους που ειναι μαρτυρες επι γης και δικαιουνται εναν παραδεισο καπου στην αντιπερα οχθη...
    Επισης θεωρω οτι αδικει τους γενναιους,γιατι περι γενναιοτητας προκειται ,να πιστευουμε οτι επελεξαν να φυγουν γιατι το "εγω" τους δεν αντεχε την κατασταση που βιωνε ο καθενας τους.

Το να οραματιζεσαι εναν καλυτερο κοσμο και να αγωνιζεσαι γι αυτο δεν ειναι σταση ηττοπαθειας σε καμμια περιπτωση.
    [...]
    Kοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει κι' έχ' η πλάση κοκκινήσει κι' άλλος ήλιος έχει βγησ' άλλη θάλασσ', άλλη γης".

και

"Ένα το χελιδόνι
    κι η Άνοιξη ακριβή
    για να γυρίσει ο ήλιος
    θέλει δουλειά πολλή

Θέλει νεκροί χιλιάδες
    να 'ναι στους τροχούς
    θέλει κι οι ζωντανοί να
    δίνουν το αίμα τους "

Οταν χρειαζεται να το δινουν το αιμα τους και οι επομενοι δηλαδη και να μην λογαριαζουν θανατο !Αλλιως δεν θα γυρισει ποτε ο ηλιος

Κι ετσι καπως βγηκε η λεξη ηρωας...

Μάλλον κάτι έχεις παρεξηγήσει απ' τα λεγόμενά μου γιατί δεν είπα ποτέ ότι είναι ένδειξη ηττοπάθειας η αυτοθυσία. Το αντίθετο μάλιστα...
    Αυτό που είπα είναι μακάρι να μην είναι έτσι οι κοινωνίες ώστε να απαιτείται οι άνθρωποι να θυσιάζουν ότι πιο πολύτιμο έχουν: τη ζωής τους.

Σωστά παραθέτεις τους στίχους του Ελύτη. Με εκφράζουν απόλυτα. Θέλει δουλειά πολλή για να ρθει η άνοιξη, για να "γυρίσει ο Ήλιος", θέλει θυσίες, αγώνες, ήρωες.
    Μακάρι όμως να μην έρχονταν οι καταστάσεις έτσι ώστε να απαιτούνται όλα αυτά.
    Για αυτό είπα στην αρχή "αλίμονο σε εκείνους που δεν φοβούνται το θάνατο." Γιατί σημαίνει ότι είτε είναι πικρή η ζωή τους, είτε ζούνε σε εποχές και καταστάσεις τέτοιες -πικρές- που απαιτούν θυσίες.
    Όμως, να 'σαι σίγουρη ότι φόβος του θανάτου δεν απουσιάζει εντελώς απ' την ψυχή των ηρώων, κι αυτό ακριβώς είναι που τους κάνει ήρωες. Η επίγνωση του κινδύνου και το θάρρος τους, το όραμά τους για κάτι καλύτερο, και η τόλμη τους να το διεκδικήσουν.
    Επίσης η "ιδεατή ζωή" που ανέφερα είναι αυτή για την οποία μιλάει και ο Ελύτης, η ζωή με τον νέο Ήλιο, η ζωή όπου η άνοιξη δεν θα είναι πια "ακριβή" και τα χελιδόνια θα 'ναι πολλά. Αυτή η ελπίδα κρατάει ζωντανό τον αγωνιστή.

Επί της ουσίας πάντως δεν βλέπω διαφωνία.
    Εκτός αν θεωρείς ότι ήταν ευχάριστες οι εποχές όπου υπήρξαν οι ήρωες...

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Astron στις 04-06-2007 15:23 ]

liaki2
    04.06.2007, 15:41
    Αμα το πάρεις πρακτικά πάντως αν είμασταν αθάνατοι θα βαριόμασταν νομίζω. Φαντάσου να ζεις να ζεις να ζεις χωρίς ποτέ να τελέιώνει αυτο...
    r0us
    04.06.2007, 20:06

.........

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : r0us στις 03-03-2009 13:35 ]

Mad-about-kurt
    05.06.2007, 00:10
    Από την στιγμή που θα γεννηθούμε το μόνο σίγουρο,καλώς ή κακώς, είναι ότι θα πεθάνουμε... Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και να συμφιλιωθούμε μαζί του... Άλλστε στη ζωή αξία έχει ο δρόμος και η πορεία,όχι το τέρμα. Αν σκεφτόμαστε συνεχώς ότι κάποια στιγμή θα πεθάνουμε,δεν πρόκειται να απολαύσουμε τις στιγμές...
    tina15
    08.06.2007, 11:41
    Ποτέ μου δε φοβήθηκα το θάνατο!Κανένας μας δεν πρέπει να τον φοβάται.Είναι μια κατάσταση με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε!!Βρίσκεται παντού γύρω μας ακόμη και αν εμείς δε μπορούμε να τον αισθανθούμε,να τον καταλάβουμε...Αυτο που πραγματικά πρέπει να μας φοβίζει είναι η ζωή που μας έδωσε μια ανώτερη δύναμη και που δεν ξέρουμε τι μας επιφυλλάσει...Μπορώ να πω πως είναι μια κατάσταση λύτρωσης και απαλλαγής από κάθε ψυχικό και σωματικό πόνο! Όπως λένε και οι H.I.M. ''This world is a cruel place and we're here only to lose so before live tears us apart let death bless me with you...Join me in death''