Διαφορές στα είδη κιθάρας

evanescence4ever
30.09.2007, 13:34
Γειά... Η 12χορδη, η 7χορδη και η 6χορδη κιθάρα τι διαφορές έχουν;
Χρησιμοποιούνται για διαφορετικό λόγο;
stratocasteros
30.09.2007, 23:06
Σου απαντάω χωρίς να είμαι χίλια τα εκατό σίγουρος.

Η 7χορδη έχει και τις 6 χορδές που έχει η εξάχορδη + μια πιο μπάσα χορδή που αν δεν κάνω λαθος είναι σι.

Η 12 χορδη έχει το ίδιο κουρδισμα με την εξάχορδη μόνο που οι χορδές της είναι διπλές όπως του μπουζουκιού.

με τις μπάσες μι λα και ρε και σολ (αν δεν κάνω λάθος) να έχουν μία οκτάβα διαφορά (η μια μι από την άλλη, η μία λα από την άλλη κ.ο.κ.) και τις άλλες δύο να είναι ίδιες.

Σε ότι αφορά τη χρησιμότητα, η 7 χορδη απευθύνεται συνήθως σε ανθρώπους που το "κατέχουν" πολύ καλά και θέλουν κάτι παραπάνω

Η δε 12χορδη απλά έχει πολύ πιο πλούσιο ήχο.

Αυτά

Μια πάπια μα ποια πάπια, μια πάπια κι απ τον ήλιο ξεξασπρότερη

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : stratocasteros στις 30-09-2007 23:08 ]


delta66
01.10.2007, 06:40
καλα στα ειπε ο stratocasteros.
Και στα λεω και γω για 100% σιγουρα.
-6χορδη : You know.
-12χορδη : το ιδιο κουρδισμα με την εξαχορδη αλλα με διπλες χορδες.
-7χορδη : το ιδιο κουρδισμα με την εξαχορδη αλλα με μια ακομα πιο μπασα χορδη κουρδισμενη κατα κανονα B (αλλα το κουρδισμα ειναι κατι υποκειμενικο)

Το πως χρησιμοποιουνται? καλο ειναι να μην ακολουθεις οδηγιες και να κανεις οτι γουσταρεις.(ετσι βγαινουν οι νεες ιδεες και ακουσματα).


Εν οιδα οτι ουδεν οιδα.

http://www.myspace.com/spyrosdelta

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : delta66 στις 01-10-2007 06:43 ]


noizreduction
01.10.2007, 09:50
Κατα γενικο κανονα η 7χορδη κιθαρα σου δινει το πλεονεκτημα των μεγαλυτερων riffs ( το οποιο ειναι λογικο, εαν υποθεσουμε πως σου δινει το προνομιο της μιας χορδης επιπλεον ).
Αντιθετως η 12χορδη ειναι πιο χρησιμη σε συγχορδιες και γεμισματα riff ( δηλαδη για σολο δεν ενδεικνυται τοσο ), αφου το χαρακτηριστικο της ειναι οι γεματες ογκο και ενταση συχορδιες της.
Εχε υποψιν επισης πως οσο ανεβαινεις...χορδες, ανεβαινεις και τιμη, γιατι ο κατασκευαστης δινει περισσοτερη σημασια στο υλικο του λαιμου, για να κρατησει την πιεση τοσων χορδων
yiannisyiannis
01.10.2007, 09:51
Αν μιλάμε για 7χορδη κλασσική, αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους βραζιλιάνους μουσικούς που παίζουν choro και αυτοσχεδιάζουν. Στην Βραζιλία πολύ κιθαριστές έχουν υιοθετήσει την 7χορδη κιθάρα. Αυτή είναι ακριβώς όπως η κλασσική, αλλά διαθέτει μια έξτρα μπάσα χορδή (πριν την Μι δηλαδή), την οποία συνήθως κουρδίζουν σε Ντο. Μερικοί βέβαια την κουρδίζουν και σε Σι, αλλά το συνηθέστερο είναι σε Ντο. Η 7χορδη κιθάρα παίζεται πάντα με τα δάκτυλα όπως ακριβώς και η κλασική και σχεδιάστηκε περισσότερο για να βοηθάει στους αυτοσχεδιασμούς της μουσικής choro (σόρο). Η choro θεωρείται η μητέρα της βραζιλιάνικης μουσικής (σάμπα, μπόσα-νόβα, σάλσα, ρούμπα κλπ.) Με μια 7χορδη κιθάρα ο κιθαριστής μπορεί να παίξει όλο το ρεπερτόριο της κλασσικής, να συμμετάσχει σε κιθαριστικά ντουέτα κλπ αλλά ταυτοχρόνως να παίξει και σόρο.