ελληνική μουσική
464 online   ·  208.869 μέλη

Vampire (Βρυκόλακες)

Nekros
Βασική Νότα
Chat
23.06.2004, 02:53

Κατά καιρούς τραβάω κάτι φλασιές και κάνω κάποιες έρευνες πάνω σε πολλά θέματα! Σήμερα βλέποντας το Blade μου ήρθε η ιδέα να μάθω (χωρίς να θέλω να φανώ τρελός) για τους Βρικόλακες (vampire), αυτά τα μυθικά πλάσματα που όσο να ναι όλοι κάτι ξέρουμε λίγο πολύ...! Το πρόβλημά μου όμως είναι ότι δεν ξέρω που ακριβώς να ψάξω κι έτσι θέτω το εξής ερώτημα: μήπως ξέρει κανείς που να ψάξω? Μήπως έχει κάποιος ήδη κάποια στοιχεία και μπορεί να μου τα στείλει?

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Orfeus στις 22-08-2009 20:54 ]


#1   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
23.06.2004, 09:38

#2   
dora2000
Περαστική Νότα
Chat
23.06.2004, 10:48
Καλημερίζω!
Ελπίζω σήμερα να ξύπνησες καλύτερα! (Σε πειράζω)
Μα είναι φλασιές που τρως αυτές 3 το πρωί;;;
Έτσι εξηγείται και το nickname;;;


#3   
yiannisyiannis
Φθασμένος
Chat
23.06.2004, 11:31
Θρύλος και πραγματικότητα.

Ερευνητές αποδίδουν στην πορφυρία (μια γενετική ασθένεια του αίματος) τις φυσικές παραμορφώσεις, την ευαισθησία στο φως και τη δεδηλωμένη απέχθεια προς το σκόρδο και τους σταυρούς που εκδηλώνουν οι γνωστοί και σεσημασμένοι "βρικόλακες". Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι ο γνωστός και σεσημασμένος κόμης Δράκουλας, έπασχε από μια κληρονομική αρρώστια...

Ο καθηγητής David Dolphin, ένας αναγνωρισμένος και σοβαρός βιοχημικός του πανεπιστημίου του Βανκούβερ του Καναδά, μελετώντας τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο κόμης Δράκουλας στο βιβλίο του Μπραμ Στόκερ, έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο μύθος του βαμπιρισμού δεν είναι και τόσο μύθος, μιας και τα συμπτώματα της πορφυρίας (κόκκινα ούρα, νευρικές κρίσεις, κ.α.) ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στους θρύλους των βρικολάκων που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και σε άλλους σχετικούς θρύλους της Ασίας που μας είναι σχετικά άγνωστοι. Όλες οι εκδηλώσεις αυτής της ασθένειας "κολλάνε" πλήρως στο πρότυπο που έθεσε ο ερευνητής. Έτσι, με μιας, δικαιολογείται γιατί οι βρικόλακες δεν βγαίνουν έξω αν δεν είναι νύχτα, γιατί πίνουν αίμα και γιατί αποφεύγουν - σαν το διάολο το λιβάνι - να φάνε σκόρδο.

Η πορφυρία, μια πολύ σπάνια ασθένεια, περιγράφεται κυρίως ως μια έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων από το αίμα, επιφέροντας μια υπερευαισθησία, βλέπε υπεραλλεργία, στο φως του ήλιου. Επιπλέον, εκείνος που πάσχει από αυτή είναι αντικείμενο σοβαρών παραμορφώσεων. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την κατανομή των τριχών στο σώμα του λειτουργεί πλέον ανώμαλα και, ακόμα πιο εντυπωσιακό, η μύτη και τα δάχτυλά του ατροφούν και συρρικνώνονται, σε σημείο που να μοιάζουν περισσότερο με άκρα ή νύχια αρπακτικού πουλιού παρά με χέρια ανθρώπου.

Η εξέλιξη της ασθένειας επιφέρει επίσης μια δυσκαμψία των χειλών και των ούλων του πάσχοντα και ο μορφασμός στον οποίον οδηγείται αναγκαστικά αφήνει να φανούν τελείως τα δόντια του. Δε θέλει και πολύ για τη λαϊκή φαντασία, τα απλά και του μέσου ανθρώπου κυνόδοντα να αποκτήσουν την όψη πραγματικών κοφτερών δοντιών άγριου θηρίου. Είναι προφανές ότι οι βρικόλακες των περασμένων αιώνων ήταν πραγματικά άτυχοι. Δεν είχαν στη διάθεσή τους γυαλιά ηλίου, αλλά ούτε και μπορούσαν να κάνουν μετάγγιση αίματος για να βάλουν μέσα τους τα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους έλειπαν. Σήμερα οι μέθοδοι αυτές για την καταπολέμηση της πορφυρίας είναι ευρέως διαδεδομένοι, και το μόνο που έχει να ρισκάρει ο ασθενής είναι η περίπτωση να κολλήσει aids. Σε ό,τι αφορά στο σκόρδο, είναι γνωστό ότι το φυτό αυτό περιέχει μια χημική ουσία που δρα ανασταλτικά με κάποια ένζυμα του ήπατος. Ένας υγιής άνθρωπος αν φάει σκόρδο θα έχει σίγουρα προβλήματα με την μυρωδιά της ανάσας του, ένας άνθρωπος όμως που πάσχει από πορφυρία, θα δει τα προβλήματά του να δεκαπλασιάζονται αυτομάτως από τη στιγμή που θα βάλει μόλις μια σκελίδα σκόρδου στο στόμα του. Τα τριχωτά και παραμορφωμένα από την ασθένεια πρόσωπά τους άλλωστε θα μπορούσαν να εξηγήσουν από μόνα τους τη θρυλική απέχθεια των βρικολάκων για τους καθρέφτες και... τους σταυρούς, εφόσον μπροστά σε ένα τέτοιο θέαμα, οι ασθενείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι είναι "δαιμονισμένοι". Εκείνο όμως που χτυπάει περισσότερο τη φαντασία, είναι το γεγονός ότι οι "βρικόλακες", μην έχοντας κάποιον τρόπο να πραγματοποιήσουν εκείνη την εποχή μεταγγίσεις αίματος, δεν είχαν άλλη λύση από το να πίνουν μεγάλες ποσότητες αίματος.

Επιπλέον, οι γάμοι ανάμεσα σε ανθρώπους με το ίδιο αίμα συγγένειας να κυλά μέσα τους, πολύ συχνοί πριν από κάποιους αιώνες, διευκόλυναν την εγκατάσταση της ασθένειας σε κάποιες συγκεκριμένες "γαλαζοαίματες" περιοχές, όπως ήταν και η Τρανσυλβανία, πατρίδα του Δράκουλα. Είναι γνωστό ότι οι βασιλείς της Αγγλίας Άννα, Γεώργιος ο 3ος, Γεώργιος ο 4ος, αλλά και ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο 2ος είχαν χτυπηθεί από την πορφυρία.

Απ' ότι φαίνεται, εκείνο που κατά τη διάρκεια αιώνων απομάκρυνε την προσοχή των γιατρών από τους "βρικόλακες" ήταν οι λαϊκές "διαγνώσεις". Οι διαγνώσεις των ανθρώπων του λαού, των απλών ανθρώπων που τρομοκρατούνταν με το ασυνήθιστο θέαμα που εξέπεμπε η κατάσταση των άτυχων ασθενών. Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς έβλεπαν τότε έναν τύπο που έβγαινε από το σπίτι του μόνο τη νύχτα, που είχε όψη θηρίου και τρίχες παντού. Έναν άνθρωπο που ίσως να μην ήταν άλλος από εκείνο που όλοι έβλεπαν σαν την πηγή όλων των κακών που θα τους έβρισκαν...

ΠΗΓΗ: SUPERNATURAL
#4   
Nekros
Βασική Νότα
Chat
23.06.2004, 11:58
yiannisyiannis σε ευχαριστώ πολύ για αυτό το κείμενο που μου έστειλες (Αν και υπάρχει ένα μικρό λαθάκι: ο κόμης δράκουλας δεν έχει καμιά σχέσει με βρικόλακες ούτε είχε πορφυρία...), αν μπορείς στείλε μου και καμιά σελίδα για να μπω να ψάξω και άλλα στοιχεία!
Dora2000 το nic μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα πράγματα! Και όσο για την ώρα που με έπιασε η φλασιά είναι επιδή ποτέ στην ζωή μου δεν έχω κοιμηθεί "νωρίς" κι έτσι κάθομαι και ερευνώ κάποια θέματα!
#5   
dora2000
Περαστική Νότα
Chat
23.06.2004, 12:15
Ήταν ένα αστείο....
#6   
Nekros
Βασική Νότα
Chat
23.06.2004, 12:26
καλά ντε χαλάρωσε! δεν σε σκότωσα κιόλας! μετά τις δώδεκα το βράδυ είμαι επικίνδυνος
#7   
kostas14
Συγχορδία Μινόρε
Chat
23.06.2004, 12:59
Quote:

Το μέλος jorge στις 23-06-2004 στις 09:38 έγραψε:


#8   
revekka
Φθασμένος
Chat
24.06.2004, 02:15
o komis drakoulas prwtoemfanistike san vrykolakas sto mythistorima tou bram stoker alla o mythos gyrw apo auto to onoma kai oi laikes istories pane poly pio pisw. akoma kai stin istoria, o drakoulas einai o vlad the impaler, enas apo tous prigkipes tis wallachia ( metaksy transylvanias, bulgarias kai moldavias, xronologia 1448 peripou). prin apo ton vlad the impaler stin exousia itan kai o vlad dracul (o diavolos). yparxoun akoma stoixeia gia fylakisi tou drakoula(vlad the impaler) gia 12 xronia (1462-74) stin ouggaria. oson afora istories folklore,yparxoun diafores kai proerxontai apo rwssia, germania, roumania kyriws. gia perissoteres plirofories mporeis na psaxeis to vivlio " in search of Dracula: a true history of Dracula and Vampire legends" Raymond T. McNally and Radu Florescu. einai arketa palio vivlio alla diafwtistiko, gia metafraseis den xerw, elpizw na min se apontharynei to oti einai grammeno sta agglika. an endiaferesai genika gia logotexnia tou fantastikou mporeis na vreis sites me gothic literature (castle of otrando, frankenstein,). yparxoun kai sites me psyxoanalysi, giati as poume tosos kosmos endiaferetai gia tis istories tromou. na pw oti vrika poly xrisimes tis plirofories gia tin porfyria, na xereis oti oi mythoi kai oi thryloi einai poly pithano na exoun ws vasi ena fysiko fainomeno i mia astheneia pou gia tin tote epoxi den eixe epeksigisi i mallon to 'eksigousan' me prokatalipseis. gia paradeigma autoi pou eixan epilipsia kai pathainan kriseis thewrountan daimonismenoi, eidika oi gynaikes thewrountan magisses kai tis ekaigan zwntanes. den simainei oti o drakoulas eixe porfyria, aplws einai mia astheneia pou den mporousan na eksigisoun tote kai an to laveis ypopsin sou auto mpaineis, an ginetai, ligo stin atmosfaira tis epoxis. kali tyxi me tis apories sou kai min tis afineis alytes o,ti wra kai na sou erthei i flasia...
#9   
neo2000g
Βασική Νότα
Chat
24.06.2004, 02:37
Παιδιά καλύτερα να μην απαντάμε σε αυτό το topic μετά τις 12 το βράδυ γιατί ΔΑΓΚΩΝΕΙ!!!!!

Πλάκα κάνω! Πάντως το μυθιστόρημα του Stoker είναι κορυφή παρεπιπτόντος όπως και ο Christofer Lee ως Δράκουλας και μετά φυσικά έρχεται ο Δράκουλας του Copolla.
Υπάρχουν πάντως και άλλες καλές ταινίες με vampire. Σαν ιστορία ο Κόμης δεν έχει βέβαια καμία σχέση με vampires όπως ας πούμε στο Blade (κορυφή).Τ

#10   
Haroulinda
Σολίστ
Chat
24.06.2004, 10:43
Πήγα στο παλάτι του δράκουλα στην Τρανσυλβάνια (δεν ήταν μέσα βεβαια) απογοητέυτικα λίγο όμως. Δέν είχε και πολλα πράγματα μέσα. Ενα άδειο παλάτι σε μια υπέροχη περιοχή, με υπέροχη θέα, με ένα πηγάδι στον κήπο που πέταγε λέει να κορμιά (τα ξεζουμισμένα) καθόλου τρομακτικό.

Τελικά υπάρχει μια λογική εξήγηση σε όλα! Πολύ καλο το αρθρο που έστειλε ο Γιαννηςγιαννης.
#11   
MariannaP
Συγχορδία Μινόρε
Chat
24.06.2004, 15:39
Πολύ λογικό θεωρώ αυτό τον μύθο, καθώς επίσης και το τι πίστευαν και ακόμη πιστεύουν όσοι ήρθαν αντιμέτωποι με αυτή την ασθένεια, αλλά και όσοι συνάντησαν αυτούς τους ανθρώπους.
Πολλές ασθένειες στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας περιθωριοποίησαν τους φορείς τους.
Στην προκειμένη περίπτωση ακόμη και ο υποτιθέμενος "βρικόλακας" προκαταβάλλονταν βλέποντας ο ίδιος τον εαυτό του, ότι είναι ένα κακό τέρας και όχι ένας άρρωστος άνθρωπος.
Αλλά ας μην πάμε μακριά.
Τώρα που η επιστήμη και η ιατρική έχουν προχωρήσει σε σημείο που να μπορούμε να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, η περιθωριοποίηση παραμένει.
Όλοι ξέρουμε για παράδειγμα ότι το aids ειναι μια αρρώστια, ανίατη μεν (γιατί αυτό συμφέρει κάποιους και όχι γιατί δεν υπάρχει το φάρμακο), αλλά αρρώστια.
Μια μέρα μπήκε στον ηλεκτρικό κάποιος που ζητιάνευε για να πάρει τα φάρμακά του επειδή είχε aids. Κάποια στιγμή το τρένο σταμάτησε απότομα και ο άνθρωπος έχασε την ισορροπία του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αντί να τον κρατήσουν οι υπόλοιποι, παραμέρισαν για να μη τους ακουμπήσει πέφτοντας!
Υποτίθεται ότι ο κόσμος έχει ενημερωθεί ότι το aids δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα. Εν τούτοις κανείς δεν το σκέφτηκε.
Τι να πουν και οι άνθρωποι που ζούσαν στο μεσαίωνα.
Τους είπαν βρικόλακες και τους έτρεμαν.
Στον 21ο αιώνα τι κάνουμε;
#12   
Nekros
Βασική Νότα
Chat
24.06.2004, 16:26
Θα ήθελα να διορθώσω κάτι εδώ...! Ο κόμης Δράκουλας (Βλαντ Ζεπες όπως είναι γνωστός) δεν είχε καμία σχέση με βρικόλακες ή κάτι τέτοιο...! Η ιστορία με τον Δράκουλα και τους Βρικόλακες είναι ένας απλός μύθος! Όταν έκανα μια έρευνα για τον Δράκουλα και πήγα στην Τρανσυλβανία βγήκα και εγώ στο εξής συμπέρασμα: Δράκουλας στα ρουμανικά σημαίνει ο γιος του δράκου ή και ο γιος του διαβόλου! Τι γίνεται τώρα? Τι ήταν ο Δράκουλας? Βρικόλακας ή ο Αντίχριστος? Θα σας πω. Αν πάρετε και διαβάσετε την Άγια Γραφή κάπου θα αναφέρει ότι θα έρθουν 2 Μεσσίες στον κόσμο...ένας που θα τον σώσει με την βία και ένας που θα τον σώσει με την ειρήνη...ο Αντίχριστος και ο Ιησούς! Πιστεύεται λοιπόν ότι ο Δράκουλας ήταν ο Αντίχριστος! Τι έκανε? Προσπάθησε να Σώσει την Ρουμανία από τους Τούρκους με την βία! Στο Τέλος όμως τον σκότωσε ο παπάς που τον ξεγέννησε διότι πίστευε πως είναι ο Αντίχριστος(μιας-και όπως αναφέρεται στην Ιστορία-ο Βλαντ όταν γεννήθηκε Δάκρυσε με αίμα η εικόνα της Παναγίας)! Όταν όμως άνοιξαν τον Τάφο του μετά από κάποια χρόνια βρήκαν μέσα κόκαλα από ζώα κι έτσι λένε πως ο κόμης Δράκουλας ζει ακόμα και οι ρουμάνοι περιμένουν να έρθει και πάλι (μιας και είναι και εθνικός ήρωας)! Τώρα αυτός ο μύθος προήλθε μόνο και μόνο για να πουλήσουν τα βιβλία και οι ταινίες που φέρουν το όνομά του Δράκουλα!
#13   
revekka
Φθασμένος
Chat
24.06.2004, 17:27
auta pou peritrygirizoun ton dracula xwrizontai se istoria, mythous-folklore kai logotexnia. to na syzitoume gia ti logotexnia de simainei oti miloume gia ton idio drakoula tis istorias oute omws kai simainei oti den eixan kamia sxesi. sto vivlio gia paradeigma einai poly simantiko na dwthei mia proistoria gia ton dracula, o polemos me tous tourkous, to oti itan o teleutaios tis genias tou, to oti ap auton eksartatai an tha epiviwsei to vasiliko aima. na sou ypenthymisw pws to vivlio irthe poly argotera apo tin istoria kai to folklore kai o logos pou poulietai akoma kai thewreitai klassiki logotexnia den einai mono oi myhtoi gyrw apo ton drakoula. miloume gia enan syggrafea me foveres ikanotites, toso sto xeirismo tis glwssas oso kai stin authentikotita tis douleias tou.
#14   
revekka
Φθασμένος
Chat
06.10.2004, 09:58
μετα απο περισσότερη μελέτη γύρω απο το θέμα του ποιός είναι ο δράκουλας και αν υπήρξε πραγματικά έχω τα εξής καινούρια στοιχεία

ο stoker βασίστηκε στην εξωτερική εμφάνιση του ηθοποιού henry irving για την περιγραφή της ανθρώπινης μορφής του δράκουλα. ήταν αδελφικοί φίλοι, ο stoker ήταν υπεύθυνος για το θίασο του irving για περισσότερα απο 20 χρόνια. μετα το θάνατο του ηθοποιού, ο συγγραφέας δυσκολέυτηκε πολύ να συνέλθει.

δεν είναι εξακριβωμένο οτι η πατρίδα του δράκουλα ήταν η τρανσυλβανία, ούτε και ποιό είναι το κάστρο του. σήμερα υπάρχουν 2-3 τοποθεσίες στη βουλγαρία που είναι πιθανόν να αποτελούσαν την κατοικία του δράκουλα. πάντως το μυθιστόρημα του stoker ανανέωσε το ενδιαφέρον για τη χώρα, και ενίσχυσε τον τουρισμό και την οικονομία

ο stoker ήταν ενημερωμένος για τον ιστορικό δράκουλα, τον vlad the impaler δηλαδή, και κάποια στοιχεία είναι παρμένα απο τη ζωή αυτού του ηγέτη. δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις πως ο ιστορικός δράκουλας έπινε αίμα, ούτε οτι ενδιαφερόταν να παραμείνει νέος. ήταν γνωστός για μαζικές σφαγές, για τις επιθέσεις του τη νύχτα. αμείλικτος και με τους ξένους (αλλόθρησκους τότε) αλλά και τους κατοίκους της δικής του χώρας που ήταν ενάντιοι στην εξουσία του.

υπάρχει ένας θρύλος για την elisabeth baathory, πριγκίπισσα της ουγγαρίας, η οποία μετά απο τυχαίο γεγονός, 'ανακάλυψε' πως το νεανικό αίμα την κάνει νεότερη, γι αυτό και έκανε μπάνιο σε αίμα νέων κοριτσιών, των υπηρετριών της που σκότωνε ως συνήθως. υπάρχουν ακόμα διάφορες εικασίες ότι δάγκωσε και γεύτηκε το αίμα ενός εραστή της και εκείνη τη στιγμή τον ερωτεύτηκε. απο αυτή την ιστορία λοιπόν πιθανόν να προέρχονται τα στοιχεία ερωτισμού, το οτι ανανεώνεται η νεότητα του δράκουλα με το αίμα και το δάγκωμα της σάρκας.

ο συγγραφέας ήταν ακόμα ενημερωμένος για θρύλους και μύθους γύρω απο τους 'undead', ψυχές που έχουν 'ανοιχτούς λογαριασμούς' και κυκλοφορούν ακόμα στη γή. κάθε αρχαίος πολιτισμός έχει και μια διαφορετική ιστορία για αυτές τις ψυχές, και για την αρέσκεια των νεκρών να πίνουν αίμα. στην αρχαία ελλάδα έκαναν χοές στους νεκρούς, θυσίες με αίμα για να τους ευχαριστήσουν.

όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα, αποτελούν το συνδυασμό του μυθιστορήματος που απο την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του έγινε best seller και παραμένει μέχρι σήμερα. όσοι νομίζετε πως γνωρίζετε την ιστορία του δράκουλα απο τις ταινίες και το βιβλίο δεν προσθέτει τίποτα, θα αλλάξετε γνώμη με την ανάγνωση
#15   
christ25
Συγχορδία Μινόρε
Chat
07.10.2004, 18:37
poli endiaferoda auta pou lete.se pio vivlio anafereste?
#16   
revekka
Φθασμένος
Chat
07.10.2004, 20:27
Bram Stoker's "Dracula"
#17   
christ25
Συγχορδία Μινόρε
Chat
08.10.2004, 15:35
se euxaristo revekka,tha psakso na to vro.mias k milame gia vivlia oraio einai to illuminati tou brown.einai autos pou grapse ton kodiko da vinchi
#18   
drakoulas
Περαστική Νότα
Chat
24.06.2009, 21:05

kalispera se olous loipon simera graftika san melos k tha ithela na pw oti kserw g'iauto to thema me ton komi drakoula.kapioa stigmi epese sta xeria mou mia tainia k kala i alithini istoria tou komi drakoula sry alla einai xronia prin k den thimamai pos kan legotan.Etsi endiaferthika na matho to stori tou.Kserw oti epi tourkokratias upirxe o komis otan eixan mpei oi tourkoi sti poumania opos sinithos esfazan aberta loipon enw proxwrousan pio bathia sti poumania,( to na isoun komis itan eugeneis titlos kati san dumarxos mias polis),plisiazan stin poli tou k apofasise na min paradothi opos alles polis tis roumanias k skeftike me tous simboulous tou ena tropo na to kanei.O monos tropos logo tou oti oi tourkoi uperterousan uperbolika se strato htan na na tous riksei to uthiko ton tourkon poli k na anebasei ton diko tou andrwn to uthiko.Etsi loipon orise mia maxi me tous tourkous se ena meros tou to gnorize poli kalitera apo autous k etsi me liga logia katafere mia terastias simasia niki alla osous epiase exmalotous tous paratakse mrosta tou k enw eixe balei tous andres tou na paloukosoun ta kefalia twn nekrwn tourkwn eipe to eksis stous tourkous<< na fugoun apo tin roumania aliws tha exei tin idia tuxi k o upolipos stratos ton tourkwn k mprosta tous ipie ligo apo to aima kapoiou nekrou>> etsi tous afuse eleutherous na dwsoun to munima tou.Oi tourkoi thoribithikan k estoilan k allo strato alla oi nikes tou komi drakoula sinexistikan k autos sinexise na to kanei meta apo mia niki na pini ligo apo to aimai tous.Se kapioa maxi omos traumatistike thanasima alla epezise alla idios zitise na tou kanoun mia kidia na fanei oti pathene k etsi se mia alli maxi emfanistike m' ena meros tou stratou k etsi kerdise alloi mia simantiki maxi alla tote oloi kikloforisan oti <> eixe kanei sunfonia me to diabolo.kserw akoma oti den epine aima alla krasi meta apo mia maxi alla i fimes bohthisan thn roumania enantia stous tourkous  giati opote akougan gia ton komi drakoula etrexan se figi o tropos tou legein.loipon epidei pola legontai k pola mporei na min einai aleitheia psakse gia tin istoria tis roumanias epi tourkokratias sto internet na dite ti ginete alla pantos einai uparkto prosopo k poli sumantiko gia tous roumanous.


#19   
drakoulas
Περαστική Νότα
Chat
24.06.2009, 21:06

sry gia greeklish mou alla twra to eida:)))))


#20   


Αυτά τα διάβασες;