ελληνική μουσική
501 online   ·  208.905 μέλη

Εντυπώσεις από τραγούδι με τη head voice.

BAGRATION
Σολίστ
Chat
11.07.2008, 15:21

Σχετικά πρόσφατα άρχισα να τραγουδάω κομμάτια χρησιμοποιώντας αυτό που λέγεται κεφαλική θέση (είχαν όλα νότες κόντά η πάνω από τη ΜΙ4). Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι ό ήχος της head voice ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστος. Ενας "ιδιαίτερος" ήχος που μπορεί να τον ακούς σχετικά συχνά σε ασκήσεις αλλά στο σύγχρονο τραγούδι τον ακούς πολύ σπάνια.....

Εσείς τραγουδάτε καθόλου τις ψηλές σας νότες με τη "κεφαλική θέση" (head voice)?

Αν ναι πως σας ακούγεται?

Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από αυτό το τρόπο τραγουδιού?

(Η ερώτησή μου είναι για άνδρες κυρίως, στις γυναίκες ο ήχος αυτός δεν είναι ασυνήθιστος)


#1   
ATROMITOS
Περαστική Νότα
Chat
11.07.2008, 20:57

Bagration επειδή ασχολούμαι λίγο με φωνητική έχω την εντύπωση ότι η κεφαλική φωνή είναι το βασικό ηχείο για έναν καλλιτέχνη σε όλες τις φωνητικές περιοχές του.Ακόμα και στις χαμηλές περιοχές ο ήχος αντηχεί στο κεφάλι κάτα ένα ποσοστό και έχω την εντύπωση ότι η δυναμη που βγάζει η φωνή είναι επειδή αντηχεί στο κεφάλι και όχι στο λαιμό.Έχω ακούσει οτι οι κλασικοί τραγουδιστές χρησιμοποιούν μόνο το πάνω ηχείο και δε βάζουν καθόλου λαιμό σε αντίθεση με το συγχρονο τραγούδι.Εσένα ποια είναι η γνώμη σου πάνω σαυτό?Η Μ14 τι είναι?


#2   
thaliey
Φθασμένος
Chat
11.07.2008, 21:41

ειναι η καλυτερη και η πιο ξεκουραστη θεση κατα την γνωμη μου!!!!1απο κει και περα νομιζω πως αναλυτικοτερα θα βοηθησουν οι αποψεις καθηγητων φωνητιικης που μπορουν να πουν καλυτερα και ειναι μελη στο Mh!!!!!


#3   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
12.07.2008, 12:40

Ναι παιδιά, σωστά είναι αυτά που λέτε αλλά αφορούν τη τοποθέτηση μόνο και όχι τη κεφαλική φωνή.

Δεν είναι το ίδο η κεφαλική φωνή/θέση και η  "τοποθέτηση" ή η  "μάσκα" κ.τ.λ.

Οτι συμβαίνει ως προς τη παραγωγή της κεφαλικής φωνής συμβαίνει μόνο στο λαιμό. Από εκεί και πέρα ο ήχος περναει στο φαρυγγα, ενισχύεται εμπλουτίζεται κ.τ.λ. Αλλο η κεφαλική φωνή άλλο η "αντήχηση" η "μάσκα" κ.τ.λ. (επηδή στη κεφαλική φωνή η θεμλιώδης συχνότητα και οι αρμονικές συχνότητες του ήχου είναι υψηλότερης συχνότητας από τη θωρακική "φωνή" τις νιωθεις να ατηχούν πιο πολύ στο κεφάλι και όχι π.χ. στο στήθος)

Δηλ thaliey οι άνδρες δεν μπορούν να πουν τις νότες από το μεσαίο ντό του πίανου (ΝΤΟ4) και κάτω με τη head voice. Λένε μόνο από τη ΡΕ# 4 η τη ΜΙ 4 και πάνω χρησιμοποίοντας τη. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις γυναίκες.

ATROMITOS ξέχνα για τη ώρα τα ηχεία γιατί περισσότερο θα μπερδευτείς παρά θα βοηθηθείς. Τα ηχεία σκέψου ότι είναι περίπου τα ίδια ότι και να κάνεις με τη φωνή σου. Αυτό που νίωθεις είναι διαφορετική αίσθηση αφού ο λάρυγγάς σου παράγει διαφορετικούς ήχους. Δυνατούς, σιγανούς κ.τ.λ.

Η ΜΙ 4 είναι η νότα μί πάνω από το μεσαίο ντό του πιάνου.Είναι η μι της τέταρτης οκτάβας του πιάνου. Καποιος που να τραγουδά με αυτό το τρόπο?


-----------------
" Το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο"

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 05-10-2008 13:16 ]


#4   
ATROMITOS
Περαστική Νότα
Chat
01.10.2008, 19:08

Η headvoice είναι ο ήχος που βγαίνει όταν η νότα αντηχεί στο κεφάλι αν καταλαβαίνω καλά.Επίσης αν δεν κάνω λάθος μετά το passagio η φωνή πηγαίνει από μόνη της στην κεφαλική θέση και έτσι δεν κλείνει και δεν μπαίνει λαιμός.Σωστα?Ας πούμε δεν μπορεί κάποιος να πιάσει ενα C5 χωρίς καθόλου headvoice με μόνο chest σε πάει απο μόνη της στην κεφαλική θέση ειδάλλως η φωνή σπάει σε φαλσέτο στο passagio.Καμιά άποψη?


#5   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
01.10.2008, 22:35

Δυστυχώς το τι είναι, και το τι δεν είναι head voice, δεν είναι σαφές όσο και να το ψάξει κανείς.....

Το σίγουρο ατρόμητε είναι ότι στην head voice οι φωνητικές χορδές γίνονται λεπτές (ενω στην chest είναι παχύτερες). Ταυτόχρονα ο θυροιειδής χόνδρος (το μήλο του αδάμ) κάνει μια πολύ μικρή κλίση προς τα μπρός, γιατί τον τραβάνε κάτι μύες που λέγονται κρικοθυροιδείς. Αυτά από εγκυλοπαιδικής απόψεως.

Παρόλα αυτά αμα περνάς τις νότες του passagio δεν είναι σίγουρο ότι είσαι στην κεφαλική θέση.....αυτό έχω καταλάβει εγώ τουλάχιστον......

Μπορεί ας πούμε να "σπρώχνεις" την θωρακική φωνή ψηλά (αυτό βγάζει έναν ογκώδη αλλά συνήθως όχι πολύ ωραίο ήχο).

Η να κάνεις belt. Το "καθαρό" belt βγάζει συνήθως ήχο μέτριας έντασης (και σπάνια δυνατής έντασης). Μερικοί ας πούμε βγάζουν την C5 μόνο με belt.

Οπότε αν δεν κάνεις κάτι από τα δύο παραπάνω τότε είναι πάρα πολύ πιθανόν να είσαι στην head voice.

 

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 01-10-2008 22:38 ]


#6   
ATROMITOS
Περαστική Νότα
Chat
02.10.2008, 01:25

Bagration έβαλες θέμα τώρα με το belting.Σε ένα άλλο άρθρο σου αναφέρεις ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη belt ανάλογα με το αν η τοποθέτηση ειναι κεφαλική θωρακική ή ανάμεικτη.Αναφέρεσαι μάλιστα και στο twang το οποίο δεν το χω καταλάβει.Ας πάρουμε διάσημους τραγουδιστές.Σχεδόν όλοι οι metal τραγουδιστές κάνουν belt διαφορετικό βέβαια ανάλογα με το τονικό ύψος.Το belt σε chest voice λογικά θα ναι πιο χαμηλά απο το belt σε head.To θέμα είναι πώς μπορεί κάνεις να κάνει belt με full voice χωρίς να καταπονεί το λαιμό του εφόσον μπαίνει λαιμός μέσα καθώς και μέχρι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ένα belt σε full voice.Ο Lunte θα ήξερε να μας πει μια και είναι ειδικός σαυτά.


#7   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
02.10.2008, 02:07

Αυτό το κείμενο τελικά πρέπει να το σβήσω γιατί διαπιστώνω εκ των υστέρων ότι είναι γεμάτο ασάφειες και περισσότερο μπερδεύει παρά βοηθάει.....

Εχω μάθει τώρα τελευταία να κάνω belt κατάλληλο για αυτά τα κομμάτια που τραγουδάω. Αυτός ο τρόπος που έχω μάθει όμως είναι για να τραγουδάς  δύο-τρείς  φορές τη βδομάδα το πολύ αλλιώς κάνει κάλους στις φωνητικές χορδές. Επίσης αυτός ο τρόπος είναι μόνο για μέταλ.

Οσο για τους γνωστούς μέταλ τραγουδιστές άλλοι κάνουν διάφορα belts (οπως ο dickinson η o halford) άλλοι "twang" (με αυτά ασχολείται ο robert lunte), και άλλοι μια μίξη αυτών των δύο τρόπων.Οι περισσότεροι όμως βάζουν αρκετό γρέζι το οποίο συνήθως "κρύβει" εντελώς και τον τρόπο με τον οποίο τραγουδάνε.

Εσύ με τι μουσική ασχολείσαι?

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 03-10-2008 13:54 ]


#8   
ATROMITOS
Περαστική Νότα
Chat
02.10.2008, 02:23

Aσχολούμαι με ροκ και λίγο metal.Είδα και το βιντεάκι του lunte στο youtube για το resonance και το passagio και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.Μακάρι να έρθει Αθήνα να τον δούμε από κοντά και να μας λύσει όλες τις απορίες.Από τη μέχρι τώρα μου εμπειρία πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γυμνάσει κανείς το διάφραγμα και ίσως αυτό να είναι και το κλειδί για το belting.Έχω παρατηρήσει ότι όποτε ο ήχος μου είνα ιδιαφραγματικός ακόμα και αν ο ήχος μου βγένει απ το λαιμό δεν προκαλεί ζημιά και είναι στηριγμένος.Εσύ τι ασκήσεις κάνεις για το belting?Υπάρχει κάποια συγκεριμένη άσκηση που βοηθάει σαυτή την τεχνική?


#9   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
03.10.2008, 01:55

Κοιταξε να δείς ποιό είναι το θέμα με τον Lunte: Με την τεχνική του lunte ασχολήθηκα μερικούς μήνες (έχω το dvd του και το βιβλίο του). Είναι πολύ καλή μεν αλλά για αυτά που τραγουδάω είναι δώρον-αδωρον αφού δεν έχει τίποτα σχετικό με γρέζια (ούτε τύπου "distrortion" ούτε τύπου "rasp"). Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ενω αυτός κάνει γρέζια και τα αναφέρει πολύ συχνά δεν σου μαθαίνει απολύτως τίποτα σχετικά με αυτά.Αμα θες πεντακάθαρη φωνη όμως η μέθοδος είναι ότι πρέπει. Επιδή με ρώτησες για το twang πρίν... βασικά αυτη η τεχνική χρησιμοποιεί πολυ το twang.

Να σου πω την αλήθεια αφότου εγκατέλειψα την παραπάνω  τεχνική από ασκήσεις κάνω ένα ελαφρύ ζέσταμα (λίγες "τρίλες των χειλίων" λίγο "huming" κ.τ.λ.) και από εκεί και πέρα ασχολούμαι με το πως να κάνω καλά το γρέζι. Αυτό το μαθαίνεις, κάνοντας τις ψευδοχορδές να κουνιούνται. Τα υπόλυπα τα "αναλάμβανει" αυτη η κίνηση τους.

Αυτό ξέρω να κάνω εγώ. Αμα θές όμως για belt με καθαρό ήχο δυστυχως ξέρω πολύ λίγα για να σε βοηθήσω (γενικότερα στα καθαρά φωνητικά εχω δεί ότι δεν τα πολυκαταφέρνω)

Υ.Γ. Το σεμινάριο του Lunte στην Αθήνα αναβλήθηκε (αν δεν το ξέρεις ήδη)

Απαραίτητη διευκρίνιση: Οταν άνοιξα το αυτό τόπικ μελετούσα ακόμη με την τεχνική του lunte η οποια είχε head voice. Οπότε τα πρώτα δύο πόστ αναφέρονται σε αυτή. Στα υπόλυπα αναφέρομαι σε άλλο τρόπο τραγουδιού. Αυτό για να μην μπερδεύετεαι κάποιος που διαβάζει το τόπικ και να μην μπερδεύει τα πρόσφατα πόστ με τα παλιότερα   

 

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 03-10-2008 14:14 ]


#10   
papardelas
Περαστική Νότα
Chat
04.10.2008, 22:41

τρελενομαι για αυτες τις ατελειωτες glam/hard Rock κραυγες που αποτι νομιζω για να βγουν χρησιμοποιουν την κεφαλικη θεση......


#11   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
04.10.2008, 23:06

Δεν έχω ιδέα για αυτά που λές.

Καλή τύχη και η Παναγιά μαζί σου.


#12   


Αυτά τα διάβασες;