Καλημερα fibonazzi,
Συμφωνω σε οσα λες αλλα οσον αφορα στο σημειο που λες πως στην Ελλαδα στις σχολες αυτες δεν βγαινουν μουσικοι αλλα μουσικολογοι θα ηθελα λιγακι να σου πω ποια η δικη μου αποψη σχετικα με αυτο το θεμα (εαν σ ενδιαφερει φυσικα).
Για μενα η λεξη μουσικος σημαινει πολλα. Δλδ σαφως και ενας σολιστ πρεπει να παει εξω για να σπουδασει το οργανο του και να διαβαζει μονο αυτο αμετρητες ωρες.Απο την αλλη μουσικος για εμενα σημαινουν πολλα αλλα πραγματα οπως το να εχει μουσικοτητα, να αντιλαμβανεται την μουσικη πολυ βαθεια και αλλα πολλα. Οποτε να σου πω εγω την δικη μου εμπειρια σπουδαζοντας στο ιονιο πανεπιστημιο το οποιο δεν εχω κανενα λογο να προωθησω(ευτυχως για μενα χαχ) απλα θελω να σου πω πως νιωθω τυχερη που σπουδασα εκει γιατι θεωρω πως μεχρι τωρα εχω εξελιχθει σε μια μουσικος οχι μονοπλευρη δλδ δεν ειμαι μονο σολιστ ας πουμε στο οργανο μου για πχ αλλα ειμαι θεωρω μουσικος με την πιο βαθεια ουσια της λεξης. Δεν το λεω αυτο για να περιαυτολογησω και να πλεξω το εγκωμιο μου αλλα σου μιλαω για την δικη μου εμπειρια που εχουν κι αλλοι συμφοιτητες μου εδω.
Μουσικος στη σχολη σημαινει να αντιλαμβανεσαι τον ηχο, να εχεις μουσικοτητα, εκφραστικοτητα, ελευθερια εκφρασης κτλ. Πιο πολυ για εμενα σημαινει να παιζεις μουσικη και ειδικα στο τμημα αυτο του ιονιου, η λεξη μουσικολογια ερχεται σε δευτερη μοιρα καθως με τα μαθηματα που διδασκονται κ με τον τροπο κυριως δλδ εχεις ελευθερο αυτοσχεδιασμο, ενα "μαθημα" που ειναι θεωρω απο τα πιο σημαντικα μαθηματα. Τι το θελω εγω εναν σολιστ πιανου για πχ που παιζει μονο απο παρτιτουρα προσκολημμενος σε αυτη και οχι να παιζει σε πραγματικο χρονο κατι εκ γεννετης δικο του οσο γινεται περισσοτερο? Θελω να πω με αυτο (αν και δυσκολευομαι να σου πω ακριβως αυτα που θελω γιατι δεν βρισκω τις καταλληλες λεξεις χαχα) πως εγω θεωρω τον εαυτο μου μουσικο και οχι μουσικολογο για το λογο του οτι πρωτα μαθαινω μουσικη επι της ουσιας και μετα διαβαζω ιστοριες μουσικης, μουσικολογιες, παιδαγωγικα, θεωριες κτλ. Θεωρω πολυ σημαντικο λοιπον ΟΠΟΥ και να παει κανεις να προσπαθει πρωτα να προσεγγιζει τη μουσικη μεσα απο το εαυτο του και μετα μεσα απο τα βιβλια, αλλα ισως ξεφυγα απο το θεμα!ναι! το βρηκα! λοιπον,
Να ξεκαθαρισω πως δεν υποστηριζω ΚΑΜΜΙΑ μουσικη σχολη απλα σου διηγηθηκα την εμπειρια μου απο εκει που θεωρω πως ηταν πληρης και ουσιωδη. Πολυ χαιρομαι που δεν εχω γινει μουσικολογος (οχι που ειναι κακο) και που προσπαθω να αντιληφθω τον ηχο και να εχω μουσικοτητα το πιο σημαντικο. Ισως δεν ξερω αν καταλαβες τι θελω να πω βασικα προσπαθησα ομως!χαχα
Λοιπον fibonazzi το θεμα για μενα ειναι οτι δεν γινεσαι μουσικολογς εαν θες στην Ελλαδα, φυσικα και στο εξωτερικο τα πραγματα ειναι πιο οργανωμενα αλλα περι ορεξεως κολοκυθοπιτα δεν λενε?
να εισαι καλα, χαρηκα που εθιξες αυτο το θεμα!Ελπιζω να μην ξεφυγα κι εγω απο το θεμα πολυ!
Με εκτιμηση,
μαριαμ.