ελληνική μουσική
398 online   ·  209.861 μέλη

Ευδοκία: Συγκίνηση και αναμνήσεις του '70

vouliakis
25.11.2004, 00:10

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης προβλήθηκε την Τετάρτη στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης η ταινία - σταθμός για το ελληνικό σινεμά Ευδοκία, του Αλέξη Δαμιανού. Παρών ο θρυλικός «λοχίας» Γιώργος Κουτούζης και η τραγουδίστρια Ελένη Ροδά, που είχε ντουμπλάρει τη φωνή της πρωταγωνίστριας, Μαρίας Βασιλείου.

«Τον ευγνωμονούμε όλοι για την ερμηνεία του» είπε για τον Γιώργο Κουτούζη ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, βοηθός τότε και συνεργάτης του Αλέξη Δαμιανού.

«Θα επιζήσει ο λοχίας;» είχε ρωτήσει τον σκηνοθέτη ο Λάκης Παπαστάθης στο τέλος της ταινίας. «Σαν το αγριοράδικο που φυτρώνει στη μάντρα» είχε απαντήσει ο Δαμιανός. «Και το γέλιο της Ευδοκίας θα ξανακουστεί;» ξαναρώτησε ο Παπαστάθης.

«Σαν να ξαφνιάστηκε ο Δαμιανός» θυμήθηκε συγκινημένος ο άλλοτε συνεργάτης του, «με κοίταξε χωρίς να απαντήσει. Η Μαρία Βασιλείου, από την Κύπρο, είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, Κατέκτησε όμως μια ιδιότυπη αθανασία μέσα από το φακό».

Λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν στον Αλέξη Δαμιανό να παραστεί στην τιμητική προβολή της Ευδοκίας, ήταν όμως εκεί «η ψυχή των ταινιών του» όπως χαρακτήρισε ο Λάκης Παπαστάθης τη σύζυγο του Αλέξη Δαμιανού, Αρτεμη Καπαστακάλη.

Πριν από την προβολή της ταινίας, ένα σπάνιο βίντεο που γύρισε ο Δημήτρης Παντελιάς για τον Αλεξη Δαμιανό στον Ηνίοχο (την τελευταία ταινία του στη δεκαετία του '90 για τον ελληνικό εμφύλιο), έφερε πιο κοντά το δημιουργό στους θαυμαστές του.

«Τα γυρίσματα» όπως ομολόγησαν οι συνεργάτες του, «ήταν ένα κίνημα, μια επανάσταση. Γιατί ο Δαμιανός ενώνει με το έργο του, δεν διχάζει. Υπερασπίστηκε πάντα τον καλό αγώνα του Ηνίοχου».
Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Υ.Γ. Είναι πιστεύω γνωστό ότι την μουσική για την Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού, από όπου ξεχωρίζει το μετέπειτα πασίγνωστο -και σαν ...ringtone- "Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας" έγραψε το 1971 ο Μάνος Λοΐζος.


[ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 25-11-2004 00:23 ]


[ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 25-11-2004 00:34 ]