ελληνική μουσική
257 online   ·  209.042 μέλη

Όνειρο στην έρημο Νικήτας Βοστάνης-Κώστας Μπαλαχούτης

Thanasis-Gioglou
Φθασμένος
Chat
06.03.2009, 10:31

Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να γράψεις δυο λόγια για μια δουλειά, όταν σ’ αυτήν συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες σου....Κινδυνεύεις να κριθείς ως μη αντικειμενικός ή ακόμα και ως "προβοκάτορας"...Διαφημιστής με άλλα λόγια...

Οι αναστολές βέβαια σταματάνε όταν πρόκειται για μια δουλειά με ωραία λαϊκά τραγούδια , σαν κι αυτή στην οποία αναφέρομαι. Πρόκειται για ένα cd που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από την εταιρεία "Καθρέφτης" . Τίτλος του δίσκου "Όνειρο στην έρημο"  και πρόκειται για την δεύτερη δουλειά ενός νέου συνθέτη του Νικήτα Βοστάνη. Για το στιχουργικό μέρος του δίσκου ευθύνονται ο Κώστας Μπαλαχούτης,ο οποίος κατέχει και τη "μερίδα του λέοντος" με εννέα τραγούδια ενώ από ένα έχουν γράψει τρεις γυναίκες. Οι Λιζέτα Καλημέρη, Αλέκα Μπότη και Αρετή Κελερμένου.
Το ερμηνευτικό βάρος μοιράζονται ο Κώστας Μάντζιος με οκτώ τραγούδια, η Σοφία Παπάζογλου με δυο, η Λιζέτα Καλημέρη  με ένα τραγούδι ενώ άλλο ένα αποδίδει ο παλαίμαχος και εξαιρετικός λαϊκός τραγουδιστής, ο Γιάννης Ντουνιάς.

Ο δίσκος περιέχει δώδεκα τραγούδια, ένα ταξίμι κι ένα ορχηστρικό.

1)Ο ουρανός (Κώστας Μάντζιος)
2)Δεν υπάρχουν πια πατρίδες (Σοφία Παπάζογλου)
3)Σε αγκαλιά ανοιχτή (Κώστας Μάντζιος)
στίχοι Αλέκα Μπότη
4)Οδυσσέας (Λιζέτα Καλημέρη)
στίχοι Λιζέτα Καλημέρη
5)Στην άδεια πίστα (Κώστας Μάντζιος)
6)Κορίτσι απ'το Κίεβο (Κώστας Μάντζιος)
7) Είμαι βράχος και αντέχω (Γιάννης Ντουνιάς)
8)Μείνε κοντά μου (Κώστας Μάντζιος)
στίχοι Αρετή Κελερμένου
9)Του πάθους η φωτιά (Κώστας Μάντζιος)
10)Όνειρο στην έρημο (Σοφία Παπάζογλου)
11)Ταξίμι (Σόλο μπουζούκι Νίκος Στεφανάκης)
12)Δεν έχω τίποτα να πω (Κώστας Μάντζιος)
13)Ο χρόνος (Κώστας Μάντζιος)
14)Μεξ και απέναντι (Ορχηστρικό)

Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:
Μπουζούκι: Νίκος Στεφανάκης, Κοσμάς Κοκκόλης, Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος
Τζουρά, λαούτο, μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουμπούς: Χρήστος Βιδινιώτης
Ακορντεόν-Πλήκτρα : Θάνος Μπένος
Κιθάρες : Χαράλαμπος Καπελιαρής
Μπάσο : Νικόλας Βοστάνης
Κρουστά: Tάκης Βασιλείου
Κανονάκι: Μανώλης Καρπάθιος
Βιολί: Κώστας Μανίκας
Μπαγλαμά: Κώστας Μάντζιος
Κλαρίνο,Νέι:Μάκης Τσίκος
Λαούτο:Κώστας Ασπιώτης
Τρομπέτες: Φάνης Φωτόπουλος
Λαούτο κρητικό: Νίκος Καραβυράκης
Μαντολίνο, μαντόλα, κλασσική κιθάρα: Νίκος Ρογκάκος
Β'φωνές:Άννα Παπαδοπούλου

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Χαράλαμπο Καπελιαρή
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στα studios "Return" και "Xάριν Ευφωνίας" από τους Χαράλαμπο Καπελιαρή και Χρήστο Βιδινιώτη.
Η παραγωγή είναι του Μωυσή Ασέρ και του Νικήτα Βοστάνη. Η επιμέλεια παραγωγής του Νικήτα Βοστάνη και του Ανδρέα Τσουρινάκη.

    Η ποιότητα αυτής της δουλειάς ξεκινά από το εξώφυλλο. Ιδιαίτερα καλαίσθητο και ενημερωτικό, με στίχους, φωτογραφίες και όλα τα στοιχεία που δείχνουν πως, αν και η έκδοση έγινε από μια μικρή σχετικά εταιρεία, τον «Καθρέφτη» (όλες οι μέχρι τώρα παραγωγές αυτής της εταιρείας αξίζουν αναφοράς) , οι συντελεστές της σεβάστηκαν το αγοραστικό κοινό. Και δεν το σεβάστηκαν μόνο στο εξώφυλλο. Αλλά και στο μουσικό μέρος. Το οποίο αποτελείται από πολύ όμορφα καθαρά λαϊκά τραγούδια ,χωρίς πολλές φιοριτούρες, στολίδια και νεωτερισμούς…Τραγούδια που θα μπορούσαν να είχαν ηχογραφηθεί και στη δεκαετία του ’70 ή του ’80, είναι όμως τόσο σημερινά,  στέκονται άνετα και ξεχωρίζουν ανάμεσα στη σωρεία των «δήθεν» λαϊκών τραγουδιών που καθημερινά διοχετεύονται στην αγορά. Τόσο όσον αφορά τη μουσική όσο και τους στίχους….
Οι νεότεροι ερμηνευτές Κώστας Μάντζιος, Σοφία Παπάζογλου και Λιζέττα Καλημέρη αλλά και ο Γιάννης Ντουνιάς που ερμηνεύει ένα κλασσικό ζεϊμπέκικο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, στέκονται αντάξιοι των τραγουδιών του δίσκου.
     
   Κλείνοντας, ας διαβάσουμε και  τα σημειώματα των συντελεστών αυτής της δουλειάς.

 


#1   
kwstasagas
Βετεράνος
Chat
06.03.2009, 10:43

Τον δίσκο δεν τον έχω ακούσει [όπως, επίσης, δεν έτυχε να ακούσω και την προηγούμενη δουλειά του Νικήτα Βαστάνη "Τέρμα Γκάζι']. Όμως, αυτό που μού έκανε εντύπωση βλέποντας την παρουσίασή του στο ΔΙΦΩΝΟ είναι το ΕΞΩΦΥΛΛΟ του !!! Φανταστικό, καταπληκτικό ... Ιδίως το βινύλιο που "ξεμυτίζει" μέσα από την έρημο και τη δέσμη φωτός από τον ουρανό που το φωτίζει .....

Πολλά - πολλά συγχαρητήρια σε αυτόν που το σχεδίασε ......


#2   


Αυτά τα διάβασες;