ελληνική μουσική
  500 online   ·  211.035 μέλη

  Η μουσική μέσα από τα λόγια ενός εραστή της...

  gate
  30.11.2004, 22:00
  Ο Νίκος Κυπουργός είναι από τους ελάχιστους μουσικούς - "φιλοσόφους" που έχουμε. Τα λόγια του πέραν από έντονες εικόνες, δίνουν και "τροφή" στη σκέψη μας...έναν άλλο τρόπο να σκεφτόμαστε και να μιλάμε "περί μουσικής"....

  Εγω τώρα που μένω στη Σύρο και που είδα μια καταιγίδα πως δημιουργείται πως μαζεύονται τα σύννεφα σιγά-σιγά, έρχεται η βροχή από μακριά βλέπεις όλη τη μορφή γιατί είμαι σ'ένα χώρο ευτυχώς που έχω την άπλα να βλέπω την θάλασσα και τον ουρανό, όπου στην Αθήνα δεν ξέρουμε τι αέρας φυσάει, από πού βγαίνει το φεγγάρι, το ξεχνάμε, αν σήμερα έχει πανσέληνο ή δεν έχει και αν ήρθαν τα χελιδόνια πότε το πήραμε χαμπάρι πότε ήρθαν τα χελιδόνια και που δεν είναι και είδηση, θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση στις εφημερίδες αλλά εν πάσει περιπτώσει το κλείνω. Θέλω να πω η μουσική είναι παντού αλλά παντού όχι με την βλακώδη έννοια που νομίζουμε σήμερα ότι υπάρχει απλώς πραγματικά μουσική στα supermarkets, στα εστιατόρια, στα μπάρ, στα αεροπλάνα αλλά ο ήχος. Oταν μελέτησα έτσι την ανατολική μουσική, την ηλεκτοακουστική μουσική, τον ήχο γενικά, είδα τελικά ποιος θα ήταν ο ορισμός, η μουσική δεν είναι πάντα μελωδία, είναι ένας ρυθμός; μπορεί να μην έχει συγκεκριμένο ρυθμό και μετά θυμάμαι που είχα μελετήσει τη μουσική από τα πουλιά, από φάλαινες τότε που ζούσα στη Γαλλία δηλαδή το πουλί σε τι διαφέρει όταν κάνει μια μουσική φράση, η οποία έχει μέσα μνήμη, επανάληψη μελωδικότητα, έχει σχήματα καταπληκτικά τα οποία αν τα μεταφέρεις σε πολύ αργή ταχύτητα ανακαλύπτεις ένα πλούτο απίστευτο ρυθμικό-μελωδικό, φράσεις, επαναλήψεις.

  Νίκος Κυπουργός απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε στον Κώστα Θωμαΐδη, στον "Μελωδία"

  Ολόκληρο το κείμενο εδώ
  composer
  30.11.2004, 22:20
  Se euxaristoume poly Nektaria mas gia tin parathesi tis synedeuxis

  Tin diavasa olokliri kai axizei na tin diavasoun kai alloi....ta sxolia periteuoun...o titlos tis Nektarias ta leei ola!!


  PS.Therw "ta mystika tou kipou" mia apo tis kalyteres syntheseis pou eginan pote:)


  Dilwnw kai egw episimos fun tou Kypourgou