ελληνική μουσική
112 online   ·  209.174 μέλη

Παρουσίαση cd -Σαν Τραγούδι Μαγεμένο

Agnie
Περαστική Νότα
Chat
23.05.2009, 15:07

Δελτία τύπου

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
Σαν τραγούδι μαγεμένο
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ – ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ – ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
Σκηνοθεσία ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ, ΑΡΤΟ ΑΠΑΡΤΙΑΝ, ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ,
ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣ, ΕΛΙΤΑ ΚΟΥΝΑΔΗ
Μια διπλή έκδοση (CD και CD-DVD)

Η βαθιά και συνεχής ενασχόληση του Γιώργου Νταλάρα με το ρεμπέτικο είναι σε όλους γνωστή και είναι άρρηκτα δεμένη και παράλληλη με την υπόλοιπη μουσική του πορεία, με σταθμούς-ορόσημα στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία. Αρκεί να θυμίσουμε, από το ξεκίνημα κιόλας του νεαρού τραγουδιστή, το δίσκο Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Απόστολο Καλδάρα, με τραγούδια όπως το Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, στη συνέχεια, το 1975, τον εμβληματικό δίσκο 50 χρόνια ρεμπέτικο, τα Ρεμπέτικα της Κατοχής το 1980, το αφιέρωμα στα Τραγούδια με ουσίες και, βέβαια, τα αφιερώματα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Βασίλη Τσιτσάνη που αποτελούν συλλεκτικές εκδόσεις με διεθνή κυκλοφορία. Η αγάπη του Γιώργου Νταλάρα όμως γι’ αυτό το τραγούδι είναι ανεξάντλητη σαν τον πλούτο του ρεμπέτικου και αποτέλεσμα αυτής η παρούσα σπάνια έκδοση Σαν τραγούδι μαγεμένο − Αναφορά στο ρεμπέτικο (CD και DVD), που κυκλοφορεί από τη Legend. Είναι η ζωντανή ηχογράφηση και οπτικογράφηση των παραστάσεων που έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας και οι συνεργάτες του το Φεβρουάριο του 2008 και επαναλήφθηκαν λόγω μεγάλης επιτυχίας το Μάρτιο του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μία από τις πιο συγκροτημένες και πλήρεις μεικτές αναφορές στο ρεμπέτικο, η οποία βασίστηκε σε μια ιδέα του Σωτήρη Χατζάκη με κείμενα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, έρευνα και αρχειακό υλικό του Παναγιώτη Κουνάδη, πρόλογο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, σκηνικά της Έρσης Δρίνη και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.
Όσον αφορά το μουσικό μέρος, στο διπλό CD, ο Γιώργος Νταλάρας μας ταξιδεύει στον κόσμο του ρεμπέτικου μέσα από μια διαδρομή που σκιαγραφεί τη μακρόχρονη ιστορία του από τα τέλη του 19ου αιώνα (ως το 1950), αποτυπώνοντας τους σημαντικότερους σταθμούς του (γεωγραφικά και μουσικά) με τραγούδια.
Ξεκινώντας από το 1900 και το σμυρνιώτικο μινόρε, τα τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης πριν το 1922, όπου το ρεμπέτικο αναπτύχθηκε αρχικά, μεταφερόμαστε στην κυρίως Ελλάδα, με την καταστροφή της Σμύρνης. Τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και πριν από αυτή, μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετανάστευσε στις ΗΠΑ, μεταφέροντας εκεί την ελληνική μουσική παράδοση, αλλά και το ρεμπέτικο. Στην «κατηγορία» αυτή ανήκει και το West, που ακούγεται σε μια σπάνια εκτέλεσή του.

Ακολουθούν κορυφαίες δημιουργίες των Τούντα, Σκαρβέλη, Περιστέρη και Παπάζογλου, μαζί με τα «διαμάντια» που έγραψε η Κομπανία της Δραπετσώνας, η θρυλική «Τετράς» (Βαμβακάρης, Παγιουμτζής, Μπάτης, Δελιάς), αλλά και τραγούδια του Γιοβάν Τσαούς. Κατόπιν περνάμε στη «χρυσή περίοδο του ρεμπέτικου», με τα χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Καλδάρα κ.ά. Συνθέσεις που γράφτηκαν μετά την Απελευθέρωση, την εποχή του πολέμου, των φυλακών και του Εμφυλίου, όπου το ρεμπέτικο άρχισε να καταξιώνεται σαν λαϊκή μουσική ευρείας αποδοχής και να βγαίνει από το περιθώριο (Συννεφιασμένη Κυριακή, Αχάριστη, Αραπιά, Ακρογιαλιές δειλινά κ.ά.).
Ο Γιώργος Νταλάρας επέλεξε γι’ αυτή την παράσταση ξεχωριστές φωνές, που ερμηνεύουν άψογα αυτά τα διαφορετικά είδη και τις εποχές του ρεμπέτικου. Είναι η Σοφία Παπάζογλου, η Ασπασία Στρατηγού και ο Ζαχαρίας Καρούνης, ενώ έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή του Μπάμπη Στόκα, ο οποίος αποδίδει αυτή τη «ροκ πλευρά» του ρεμπέτικου. Συμμετέχει 13μελής ορχήστρα. Την επιλογή του μουσικού υλικού έκανε ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ στις ενορχηστρώσεις συνεργάστηκε με τον Κώστα Γανωσέλη.
Αυτή η φιλόδοξη έκδοση κυκλοφορεί σε CD και σε συλλεκτική έκδοση CD και DVD σε λίγες ημέρες.

 

 

 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
Σαν τραγούδι μαγεμένο
Αναφορά στο ρεμπέτικο
Μουσικό θέαμα πάνω σε μια ιδέα του Σωτήρη Χατζάκη


Τραγουδούν
Γιώργος Νταλάρας
Μπάμπης Στόκας
Σοφία Παπάζογλου
Ζαχαρίας Καρούνης
Ασπασία Στρατηγού

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί
Τάνια Τρύπη
Άρτο Απαρτιάν
Νίκος Αλεξίου
Έκτορας Καλούδης
Μανώλης Σειραγάκης
Ελίτα Κουνάδη

Έπαιξαν οι μουσικοί
Βαγγέλης Τρίγκας μπουζούκι
Μανώλης Πάππος μπουζούκι
Γιώργος Μάτσικας μπουζούκι
Αλέκος Γλυκιώτης μπουζούκι
Γιώργος Παπαχριστούδης πιάνο
Βασίλης Κετεντζόγλου κιθάρα
Αποστόλης Βαλαρούτσος κιθάρα
Θανάσης Σοφράς μπάσο
Ανδρέας Παπάς κρουστά
Πέτρος Κούρτης κρουστά
Γιώργος Μαρινάκης βιολί
Ντάσο Κούρτι ακορντεόν
Ανδρέας Κατσιγιάννης σαντούρι
Γιώργος Νταλάρας κιθάρα, μπουζούκι

Χορεύει ο Ιγνάτιος Πιπίνης

Σκηνοθεσία − Δραματουργική επεξεργασία Σωτήρης Χατζάκης
Κείμενα Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Ενορχηστρώσεις Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Γανωσέλης
Έρευνα − Αρχειακό υλικό Παναγιώτης Κουνάδης
Επιλογή μουσικού υλικού Γιώργος Νταλάρας
Σκηνικά Έρση Δρίνη
Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ
Εικόνες − βίντεο Γρηγόρης Καραντινάκης
Φωτισμοί Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια Άννα Νταλάρα

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Agnie στις 23-05-2009 15:10 ]


#1