ελληνική μουσική
331 online   ·  209.863 μέλη

10 παραστάσεις τιμής του Χ. Λεοντή στον Γ. Ρίτσο

spiroos
15.07.2009, 23:01

ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΤΙΜΗΣ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ

ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ

 

Ο Χρήστος Λεοντής στα πλαίσια, των εορτών τιμής, της επετείου  για τα «100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου», ξεκινά ένα κύκλο δέκα συναυλιών, αρχής γενομένης, από την Παρασκευή 17 Ιουλίου στο Σαϊνοπούλειο θέατρο της Σπάρτης.

Την πρώτη αυτή παράσταση στην Ελλάδα (προηγήθηκε συναυλία που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στον Λεοντή για τον ίδιο λόγο, τον Μάιο)  συνδιοργανώνουν η Σπάρτη μαζί με την γενέτειρα πόλη του ποιητή, την Μονεμβασιά.

Ο Λεοντής, στο πρώτο μέρος της παράστασης, θα παρουσιάσει μία εξαιρετικά επιλεγμένη ενότητα από τα τραγούδια του.

Ακολουθεί δωδεκάλεπτο Ντοκιμαντέρ, ειδικά φτιαγμένο για την παράστασή, από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη ,στο οποίο μας ξεναγεί και μας μιλά ο ίδιος ο ποιητής για το έργο και την πολύπαθη ζωή του.

Στη συνέχεια και σε πρώτη εκτέλεση, θα ακουστούν έξι καινούρια λυρικά τραγούδια, από το «ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ» του ποιητή, η πιο πρόσφατη συνθετική εργασία του συνθέτη, συνεισφορά στο έτος «ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ».

Η παράσταση κορυφώνεται με το δημοφιλές έργο του Χρήστου Λεοντή και Γιάννη Ρίτσου «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ», ειδικά μεταγραμμένο από τον ίδιο τον συνθέτη για μικτή Χορωδία.

Θαυμάσιοι τραγουδιστές ερμηνεύουν τα τραγούδια του συνθέτη.

Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Καράλης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπάζογλου, Ιωάννα Φόρτη.

Το χαρακτηριστικό όλων αυτών των παραστάσεων και το μεγάλο ενδιαφέρον, επικεντρώνεται στο γεγονός της συμμετοχής των Τοπικών Χορωδιών σε κάθε πόλη που θα παίζεται η παράσταση, που με τον τρόπο αυτό κινητοποιείται όλο το μουσικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας. Μεγάλος αριθμός Χορωδιών τραγουδά το ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ στη νέα του μορφή.

Έτσι, στη Σπάρτη θα συμμετέχει η υπέροχη Μεικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου της Σπάρτης, σε μουσική διδασκαλία του μαέστρου της Νίκου Καριώτη, τιμώντας ενεργά η πόλη τον ποιητή.

Ποιήματα του ποιητή θα διαβάσει η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή, την επταμελή λαϊκή ορχήστρα και την Χορωδία θα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής.

Το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένο ως ακολούθως:

1.      ΣΠΑΡΤΗ : Παρασκευή 17 Ιουλίου ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ  θέατρο.

Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ιωάννα Φόρτη Μεικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου της Σπάρτης σε μουσική διδασκαλία του Νίκου Καριώτη.

2.      ΑΘΗΝΑ : Τετάρτη 29 Ιουλίου, ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ.

Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ιωάννα Φόρτη, Μεικτή Χορωδια των μουσικών συνόλων του Δήμου της Αθήνας σε μουσική διδασκαλία του Σταύρου Μπερή.

3.      ΛΕΥΚΑΔΑ : Κυριακή 2 Αυγούστου, ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ.

Κώστας Καράλης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ιωάννα Φόρτη, Μεικτή Χορωδια του «ΟΡΦΕΑ» Λευκάδας, σε μουσική διδασκαλία του Διονύση Γράψα.

4.      ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ: Κυριακή 9 Αυγούστου. ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΑ ΣΧΟΛΗ.

Κώστας Καράλης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ιωάννα Φόρτη, Μεικτή Χορωδια «ΗΔΥΛΗ» Καρλοβάσου, σε μουσική διδασκαλία Γιώργου Κουμαραδιού.

5.      ΑΝΩΓΕΙΑ : Τετάρτη 12 Αυγούστου. Θέατρο «ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ»

Κώστας Καράλης, Παντελής Θεοχαρίδης, Ιωάννα Φόρτη, Παιδική-Νεανική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου σε μουσική διδασκαλία Κατερίνας Τζαγκαράκη, Μεικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, Μεικτή Χορωδία Δήμου Ρεθύμνης σε μουσική διδασκαλία του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

6.      ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Τρίτη 25 Αυγούστου, LOGGIA.

Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπάζογλου, Παιδική-Νεανική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου  σε μουσική διδασκαλία Κατερίνας Τζαγκαράκη, Μεικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, σε μουσική διδασκαλία του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

7.      ΝΑΥΠΛΙΟ : Σάββατο 29 Αυγούστου.

Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπάζογλου, Μεικτή Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου σε μουσική διδασκαλία Θεοδόση Αντωνιάδη.

8.      ΚΗΦΙΣΙΑ : Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου

Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπάζογλου, Μεικτή Χορωδία Νέων του Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Κηφισιάς σε μουσική διδασκαλία Θανάση Αρβανίτη.

 

9.      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑ : Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπάζογλου Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε μουσική διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.

 

10.  ΑΓΡΙΝΙΟ : Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης. Σοφία Παπάζογλου.