ελληνική μουσική
519 online   ·  210.205 μέλη

Απορία για τον τονο της φωνης

malox
30.09.2009, 01:37

 

Γεια σας. Ειμαι νεος χρηστης, σας χαιρετω. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με τη φωνή. Ποιος τονος θεωρειται χαμηλότερος για μια γυναικεία φωνή. Ο λα? Και ποιος τόνος για ανδρική φωνή?Και όταν λεμε τραγουδάω σε λα σημαίνει ότι η έκταση μου είναι από το χαμηλό λα μέχρι το μεσαίο ή κάνω κάποιο λάθος?


ouzotheband
29.10.2009, 22:11

Φιλε malox,  τα έχεις μπλέξει λίγο τα πράγματα!

Άλλο πράγμα είναι η έκταση της φωνής...άλλο η τονικότητα του εκάστοτε τραγουδιού!

Δεν μπορει ένας τραγουδιστής να λεεί πως τραγουδάει σε λα πχ. (μόνο)! Δηλαδη το ίδιο κομμάτι πχ σε λα δίαιση, δεν μπορεί να το πει? Ένα τόσο δα μικρό τρανσπόρτο...κάνει διαφορά σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και φυσικά έχουμε να κάνουμε με άλλα θέματα, αισθητικής της μουσικής και χροιάς του κάθε τραγουδιστή!

Η φωνή δεν χαρακτηρίζεται απο καποια κλίμακα!

Η έκτασεις των φωνών στη χορωδία όμως είναι στάνταρ (και δέν ενοούμε όλες τις νότες που μπορεί να 'φτασει' ένας τραγουδιστής σε ασκήσεις και με όλες τις τεχνικές που υπάρχουν - αλλά εκεί που "σονάρει"...που είναι δηλαδή το δύνατό σημείο της φωνής του) !

Αυτό φυσικά διαφέρει στους σολίστες (πχ η σοπρανο μπορεί να λέει και κόντρα φα - πάνω απο το πεντάγραμμο όταν το απαιτει ο ρόλος/η άρια, και το επιτρέπει η δυνατότητα της φωνης !)

...και φυσικά υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει διάσημες γυναικείες φωνές στην αντρική έκταση και το αντίθετο.

Κάθε τύπος φωνής πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά και να βρίσκει το ρεπερτόριο που ταιριάζει σε οποιο είδος μουσικής και αν επιλέξει!

Επομένως ...χαμηλότερος/ψηλότερος τόνος σε μιά φωνή...θεωρητικά δέν υπάρχει !

Υπάρχει το στάνταρ - το σύνηθες και ...το ιδιαίτερο!

 

 

 

 

 


-----------------
OUZO THE BAND

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ouzotheband στις 29-10-2009 22:12 ]