ελληνική μουσική
343 online   ·  209.020 μέλη

«Stella splendens» Συναυλία μεσαιωνικής μουσικής

Blackmore
Σολίστ
Chat
30.10.2009, 10:34

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009, ώρα 20.30

Ιστορικός χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου,

Φιλελλήνων 27 , Σύνταγμα, Aθήνα (Μετρό: Σύνταγμα)

«Stella splendens»

Συναυλία μεσαιωνικής μουσικής


Φανή Αντωνέλου - σοπράνο

Ex Silentio - Σύνολο παλαιάς μουσικής Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο με ράμφος & διεύθυνση συνόλου Ανδρέας Λινός - βιέλα Θύμιος Ατζακάς - ούτι    ΠΡΟΓΡΑΜΜA Ανων. (Ιταλία 14ος αιώνας) Saltarello Trotto    Guillaume de Machaut (1300-1370) Trθs douce dame Tels rit au main Douce dame jolie   Ανων. από το “Libre Vermell de Monserrat” (Καταλονία 14ος αιώνας) Stella splendens Mariam matrem   Ανων. από τον κώδικα “Rossi 215 Bibl. Ap. Vaticana” (Ιταλία 14ος αιώνας) Lucente Stella   Alfonso X el Sabio (1221-1284, Ισπανία) Rosa das rosas (Cantiga 10) Da que Deus mamo (Cantiga 77)   Σεφαραδίτικη παράδοση Por alli pasσ Tres Hermanicas Eran Los bilbilicos

 


ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 15€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ: 10€

Πληροφορίες:

E-mail: stpaulsathens@yahoo.gr>

 

Σχολιασμός προγράμματος

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ένα πανόραμα μεσαιωνικής μουσικής από διαφορετικές χώρες, πολυφωνικής και μονοφωνικής παράδοσης, φωνητικής και ενόργανης μουσικής. Από την Ισπανία του 13ου αιώνα και την Ιταλία του trecento, μέχρι την αυλική τέχνη του Guillaume de Machaut και τη Σεφαραδίτικη παράδοση των Εβραίων της Μεσογείου. Το πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο του όψιμου Μεσαίωνα αποδίδεται με όργανα και χορδίσματα που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ύφους και της αισθητικής της εποχής εκείνης. - Δ.Κ.

Βιογραφικό σημείωμα

H Φανή Αντωνέλου γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε πιάνο, τραγούδι και ανώτερα θεωρητικά στα Ωδεία Kodαly και Athenaeum. Έχει μελετήσει τραγούδι με τη σοπράνο Βέρα Στογιαννίδου και πιάνο με τον Αναστάσιο Παππά. Τον Ιανουάριο του 2004 της απoνεμήθη δίπλωμα πιάνου με βαθμό „Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο“. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής, καθώς και τις τριετείς σπουδές μουσικοπαιδαγωγικών και διεύθυνσης χορωδίας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Kodαly. Από το 2004 μέχρι το 2009 φοίτησε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Στουτγάρδης στην τάξη τραγουδιού της Dunja Vejzovic και της Ulrike Sonntag, καθώς και στην τάξη Lied του Cornelis Witthoefft. Απεφοίτησε με διάκριση. Παράλληλα σπούδασε στην Σχολή Όπερας της ίδιας Ακαδημίας.

Τον Μάρτιο του 2005 κέρδισε το Grand Prix στον διεθνή διαγωνισμό „Μαρία Κάλλας“ στην Αθήνα στην κατηγορία Oratorio-Lied. Τον Ιανουάριο του 2008 καθώς και του 2009 κέρδισε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό Frankfurter Mendelssohn Preis στην Φρανκφούρτη. Τον Φεβρουάριο του 2009 ήταν φιναλίστ στο Διαγωνισμό “Schubert und die Musik der Moderne“ στο Γκρατς της Αυστρίας. Έχει τραγουδήσει στο Φεστιβάλ Rossini στο Bad Wildbad της Γερμανίας και έχει συνεργαστεί με την Όπερα της Στουτγάρδης. Τον Ιούνιο του 2006 τραγούδησε το έργο Les Illuminations του Britten στο θέατρο του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Σε παραγωγές της σχολής Όπερας της Στουτγάρδης υποδύθηκε τον ρόλο της Monica στην όπερα Medium του Menotti, της Δnnchen από τον Freischόtz του Weber, της Giulia και Berenice από τη Μεταξένια Σκάλα και την Ευκαιρία κάνει τον κλέφτη του Rossini.Τον Οκτώβριο του 2007 συμμετείχε στην παραγωγή του ΜΜΑ Ο Νάνος του Zemlinsky ως 1.Zofe.

Έχει τραγουδήσει μεταξύ άλλων θρησκευτικά έργα των Haydn, Bach, Brahms, Mozart, Monteverdi, και Rossini.

 

Ex Silentio - Σύνολο Παλαιάς Μουσικής

Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Κούντουρα και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο το 2001. Έχει ως στόχο τη γνωριμία της παλαιάς μουσικής στο ελληνικό κοινό ενώ παράλληλα προάγει συνεργασίες με καταξιωμένους ¨Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες και συνεργάζεται τακτικά με τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανό καθώς και με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα.

Στην προσπάθεια αναβίωσης του πνεύματος της εποχής χρησιμοποιεί ακριβή αντίγραφα αυθεντικών οργάνων ιστορικά χορδίσματα και μουσικολογικά αξιόπιστες σύγχρονες εκδόσεις ή ανατυπώσεις.

Στη μέχρι τώρα πορεία του το σύνολο έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Αυστρία μεταξύ άλλων στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου, στο φεστιβάλ Guitar Plus, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο Φεστιβάλ Secondo Maggio του Μιλάνου και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


#1   


Αυτά τα διάβασες;